élettárs joga


Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.13. 07:58

Valami ilyesmit akartam mondani. :) Kösz, Lhotse.

Lhotse # 2007.06.13. 07:52

Az együttélésre és közös gyermeknevelésre már van egy intézmény úgy hívják: házasság. Felesleges minden más "pótlékot" kitalálni hozzá. Konzervatív vagyok? :) Mindenesetre nem vagyok híve az élettársi kapcsolatnak, mint olyannak. Mi értelme? Lehet, hogy egy kicsit off, úgyhogy kifejtem.

Tapasztalható törekvés az élettársi kapcsolat "egyenjogúsítása" a házastársi kapcsolattal (vagyonjogi, öröklési jogi területen). Ha ez kiteljesedik, nem feltaláltuk újra a spanyolviaszt (a házasságot)?

Ugyankkor tény: komoly elkötelezést és a másik számára biztonságot a házasság jelent.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.13. 04:50

Nézd, vzoli: nem én "parázok", hanem Tapi. Bizonyára oka van rá, ezt neki kell tudnia - de az, hogy az elvált feleségben meg a gyerekekben találja meg a "kiszolgáltatottsága" magyarázatát, az kihozza belőlem a legrosszabbat. Ha a cinikust, hát azt.

vzoli # 2007.06.12. 21:37

Ilyen alapon közel a fél ország át van verve, mert szerintem igen sokan nevelnek élettársi kapcsolatban gyereket, gyerekeket úgy is, hogy nem egy albérletben nyomorognak, hanem valamelyikőjük kizárólagos tulajdonában lévő lakásban élnek.

Minden nő át van verve, aki élettársi kapcsolatban gyereket vállal, vagy csak azok, akiknek a párja volt olyan pofátlan, hogy már korábban összehozott egy lakást magának?

Azért szerintem lényeges különbség van egy bizonytalan - s talán kellőképpen át nem gondolt - helyzet, meg az átverés között. Amíg az utóbbira nincsenek nyilvánvaló jelek, addig átverésről olvasni: elég megdöbbentő számomra.

Tapi szerintem nem azt írta, hogy a párja nem hajlandó átgondolni a helyzetet a biztosítékok vonatkozásában; illtve hogy együtt nem tervezik azt. Csak nem akarnak (többes számban!) összeházasodni. Ez még azért nem a világ vége!

_Wasp_ # 2007.06.12. 20:16

cinikus vagy. nem tetszik.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.12. 19:50

Gondolod, akarja? Akkor el is vehette volna...

ObudaFan # 2007.06.12. 18:07

Végrendeletben az élettársad rád hagyhatja a lakás holtig tartó haszonélvezeti jogát, és akkor már nem vagy kiszolgáltatott helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.12. 16:10

Az bizony megtörténhet az élettársi kapcsolat igazolása után is. Ugyanis csak a házastársat illeti meg a haszonélvezet a hagyatékon.

(Arra gondoltál már, hogy téged itt átvernek?Csak egy kicsit... És akkor talán nem a volt feleséggel meg a gyerekekkel szemben lennének averzióid.)

Tapi # 2007.06.12. 15:06

Kedvesemmel két éve élünk együtt és jelenleg kisbabát várunk. Az ő lakásában élünk,nem házasodtunk össze.(nem is tervezzük) Azonban előző házasságából két gyermeke van, egy nem túl kedves volt feleséggel fűszerezve.
Az élettársi együttélést lehet valahogyan igazolni, önkormányzat, közjegyző, ügyvéd, avagy szükséges-e? Állandó parám, hogyha vele történik valami nekem a babával együtt mennem kell az ő nevén lévő lakásból! Élettárs után a haszonélvezeti jog jár nekem, vagy mit tanácsoltok, hogy ne érezzem magam kiszolgáltatva a volt feleségnek és a gyerekeknek? Köszönöm, előre is