Öröklésem tönkretesz?


ObudaFan # 2007.06.18. 18:54

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.

Lhotse # 2007.06.18. 10:00

Nem, a hagyaték értékét értem! Vagyis, ha kevesebbet ér a ház, Tőletek is csak kevesebbet lehet behajtani. Arra azért figyeljetek, hogy bár jó eséllyel egyetemlegesen feleltek a volt férjjel, így az egész tartozást tőletek is követelhetik, nem csak a felét, a különbözetet követelhetitek a volt férjtől!

A pénzosztás (valószínűleg az alábbiak szerint lesz: 1. végrehajtó költségei, 2. bank, 3. a maradék: 1/3 a tietek, 2/3 a volt férj.

Nela # 2007.06.18. 09:45

A példám szerint a végrehajtó megosztja a kettő- illetve egyharmadra a maradék pénzt (ill. az egyharmadot 3 egyharmadra)?

A hagyaték erejéig alatt a tartozás nagyságát érted?

Lhotse # 2007.06.18. 09:36

Igaz, KBS! Nem figyeltem...

Lhotse # 2007.06.18. 09:35
  1. Ha bajnak tekinthetjük, hogy akkor a hagyaték erejéig egyéb vagyontárgyakkal is feleltek... De a ház-harmad a Tietek...
  2. A végrehajtó.
Nela # 2007.06.18. 09:29

Még csak két kérdés.

1., Ha nem fizetünk, és nem tudják elárverezni a házat, akkor nekünk ebből lehet-e bajunk?

2. Ha nem fizetünk, és sikeres az árverés, akkor ki osztja el a pénzt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.18. 09:26

Ha a haszonélvező maga is adós, akkor az árverezés tehermentesen történik.
Más kérdés, hogy a "maradék pénz" összegét illetően nekem is erősek az aggályaim.

Lhotse # 2007.06.18. 09:18

Nem lehet. De ha nem fizettek, akkor ez marad. Haszonélvezeti joggal terhelten bajos lesz az árverés, de a remény hal meg utoljára. MIndenesetre egy jóhírem továbbra is van: nem "tesz tönkre" az örökséged... :(

Nela # 2007.06.18. 09:09

Kedves Lhotse!

A férjjel semmiféle egyezség nem megy! Õ semmit nem akar kifizetni és úgy áll jelenleg, hogy azt szeretné, hogy mindent mi fizessünk ki. Az örökölt részre is haszonélvezeti joga van. Kifizetni nem tud vagy nem is akar. Szerintem és segíts, ha nem jól gondolom a következő lenne a megoldás: el kellene érni a ház elárverezését, abból a bank megkapja a követelését. A maradék pénzt az ingatlan tulajdoni arányában szétosztani. Pl. 5 MFt-ért sikeres árverés 2 MFt a banké, 2 MFt a férjé, 1 MFt a miénk hármónké. Ez azért bajos mert, akkor nincs a férjnek lakhelye. De lehet-e ezt valahogy kikényszeríteni?

Lhotse # 2007.06.18. 09:00

A tulajdoni lapot nem "kiállítják"...

Szóval akkor az egyharmad az kb. a hitel összege. Nos akkor valószínűleg az a legegyszerűbb, ha a banki hitelt teljes egészében átválalja a férj, a tulajdoni hányadért cserébe. Ekkor azonban Ti nullán álltok...

További lehetőség: kifizetitek a hitelt, aztán követelitek a felét a férjtől, később végrehajtható akár a tulajdoni hányadára is, és lesz, mondjuk egy "fél" házatok.

Azért arra felhívnám a figyelmeteket, hogy sokra nem mentek az örökséggel egyenlőre, mert a túlélő házastársnak özvegyi joga áll fenn a ház örökölt részére.

Nela # 2007.06.18. 08:48

Azt pontosan nem tudom, hogy a tulajdoni részarányok hogyan alakultak ki. De anyámnak volt egy saját háza, amit eladtak és valószínüleg a férjnek is volt, ő is eladta és így vették meg a mostanit. Kb. 7-7,5 MFt a ház becsült értéke. Szerintem, akkor is átvágta anyámat, amikor a tulajdoni lapot kiállították.

Lhotse # 2007.06.18. 08:33

nyusz66 Házassági vagyonjogi szerződés? Esetleg eredetileg ilyen arányban járultak hozzá a külön vagyonból? Az asszony (férj) még a házasságkötés előtt ráépítéssel szerzett tulajdonjogot? Lássuk be, van még lehetőség az ajándékozáson túl is...

Lhotse # 2007.06.18. 08:31

Akkor lehet, hogy tényleg nem fizettek semmit, illetve amit mégis, az elment a kamatra meg a költségre...

Mennyit ér a kégli?

nyusz66 # 2007.06.18. 08:27

Ha a férjével közös házukról van szó, akkor annak elvileg nem lehet 2/3 részben tulajdonosa a férj - ugyanis az közös szerzemény, akkor pedig fele-fele a tulajdoni hányad. Vagy azt a házat a férj hozta a házasságba, és anyukádnak ajándékozott 1/3 részt?

Nela # 2007.06.18. 08:17

De! A ház kétharmada a férjé, az egyharmadát örököltük mi hárman testvérek.
A furcsa az, hogy kb. 2 MFt vettek fel jelzáloghitelre és a közjegyző szerint kb. 2 MFt-ot kellene nekünk a három testvérnek visszafizetni.

Lhotse # 2007.06.18. 07:54

Kedves Nela! Először is: nyugodj meg, ez a legfontosabb. Az örökös ugyan helyt állni tartozik az örökhagyó adósságaiért, de csak a hagyaték erejéig és csak a hagyaték tárgyaiból. (Első körben.) Tehát, ha nem örökölsz semmit édesanyád után, akkor adósságod sem lesz. Ellenben: ha jól értem, itt szó van valamiféle jelzálog-hitelről. Ezt nem a közös tulajdonú házra vették fel? Azt nem öröklöd? Több infót!!!

Nela # 2007.06.18. 07:40

Anyám halála után a közjegyző szerint az alábbi adósságokat örököltem:

1., Anyám jelzáloghitelből adódó tartozását.
2., Anyám nyugdíj mellett igényelt segélyét.

Az alábbi indokok alapján, jogos-e a követelés?

Anyám mellől engem állami gondozásba vettek kisgyerek koromban. Õ engem nem nevelt és nem segített anyagilag sem.

A jelzáloghitelt a 2. férjével közösen (adóstárs) vették fel a házukra. Feltételezésem szerint nem fizették a részleteket. Most az egész tartozást én öröklöm? Nem az adóstárstól követeli a bank a tartozást? Nem az árverezésből kapja meg a bank a követelést és a maradék pénz pedig az örökösé?

A nyugdíj mellett felvett, állítólag jogtalan segélyt a férje vette fel, hiszen anyám még írni sem tudott. Mind a hitelt, mind ezt a jogtalanul felvett segélyt a férje itta el a kocsmában. Kihasználta, hogy analfabéta, becsapta és elszedte minden pénzét. Ezek után miért nekem kell felelnem a követelésekért? A házastárs, aki mindezt intézte, semmiért nem felelős?