elhúnyt adóssága


ObudaFan # 2007.06.19. 18:26

A hagyaték értékéig igen.

jucc # 2007.06.19. 09:09

Tehát a hitelező így utólag is tudja érvényesíteni a követelését, annak ellenére, hogy a hagyatéki tárgyalás már hónapokkal ezelőtt lezajlott?

ObudaFan # 2007.06.18. 18:20

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.

Lhotse # 2007.06.18. 13:15

A hagyaték erejéig tartoznak az örökösök, egyetemlegesen. Ki kell fizessétek (persze, ha jogos a követelés, tehát pl. tényleg volt ilyen számla, stb.) és ezt követően, aki kifizette, a rájuk eső részt követelheti a többi örököstől (testvértől).

jucc # 2007.06.18. 12:46

Problámánk a következő. Párom édesanyja tavaly elhúnyt. Múlt héten jött egy levél az elhúnyt nevére, amelyben egy adósságbehajtó cég felszólítja, hogy rendezze 90.000.- Ft-os tartozását. Révén, hogy párom édesanyja nem tartotta egyik gyermekével sem a kapcsolatot, nem tudtuk, hogy miről is van szó pontosan, ezért felhívtuk az ügyintézőt az adósságbehajtó cégnél. Õ közölte velünk, hogy párom édesanyja 1996-ban nyitott egy lakossági folyószámlát az OTP-nél, amely idővel átment mínuszba és az évek során rakódott rá a kamat és egyéb költségek. Az OTP Bank 2000 ben átadta az ügyet az OTP Faktoring cégnek, ők pedig most továbbították az ügyet ennek az adósságbehajtó cégnek. Kérdésünk az lenne, hogy ilyen esetben az elhúnyt gyermekeit kötelezhetik-e az adósság megfizetésére? Azt hiszem fontos még megemlítenem, hogy a gyerekek anno fejenként 100.000,- Ft-ot örököltek édesanyjuk után. A válaszokat előre is köszönöm. jucc