meglopott a haszonélvezöm?


ObudaFan # 2007.06.20. 17:42

Az örökhagyó viszont nem végrendelkezett, és lehet, hogy azért, mert a végakarata éppen azzal egyezett meg, ami a törvényes öröklés rendje.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.20. 16:16

Nos, a házasság nem annyit jelent, hogy "ezentúl egy lakásban élünk egymás mellett", hanem ennél egy kicsit többet. De hagyjuk.

psychedelic # 2007.06.20. 08:02

nem leszek özvegy... vagyis én tanultam ebböl bár sokba került ....

Házasági szerzödés és ha ugy érzem megakarok halni hát végrendelkezem.

:(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.20. 07:12

Kifejezetten tetszeni fog neked ez az ország, ha te leszel özvegy.
Egyébként más országokban ennél sokkal keményebb szabályozások is élnek az özvegyek érdekeinek a biztosítására.

psychedelic # 2007.06.20. 05:56

Hát.... szép országban élünk...

Nagyon köszönöm nektek a felvilágositást.
THX.

ObudaFan # 2007.06.19. 18:41

Ha már a házassági együttélés kezdete előtt megvolt ez a pénz, akkor nem lesz házastársi vagyonközösség, de alapból az özvegynek a haszonélvezete kiterjed mind az ingatlanra, mind a pénzre.

A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
A házastársat a megváltásra kerülő vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzőnél kell kérni.

amatőr # 2007.06.19. 16:15

Biztos, hogy a bankszámla felett csak az édesapád volt jogosult rendelkezni?

És még ha Te is örökölted azt a 200.000 Ft-ot, annak a fele a "házastársi vagyonközösségből rá eső rész" címén őt is illetheti - függetlenül attól, hogy az együttélés alatt volt-e jövedelme vagy sem.

psychedelic # 2007.06.19. 15:38

hooop.. ez lemaradt:

a lényeg az hogy én feljelenthetem a feleséget lopás miatt ,és h. ez esetleg mit ér egy haszonélvezet korlátozása vagy hasonlo per ben..????

psychedelic # 2007.06.19. 15:32

Hagyatéki hitelezö??? ayay.. nem tudok törvényül..

Az a kérdésem ,h törvényül? : én egyenesági örökös vagyok a feleség másfél éve feleség .
Van 26.000.000.- ft össz érték ingatlan és Bankszámla, a feleség haszonélvzni akarja az ingatlant is meg a pénzt is de a bankszámla nyitása több mint 10 éve történt és a feleségnek nem volt jövedelme, mégis rátenné a haszonélvezetét a pénzre is. Erre találtam két papirkát az elöbb emlitett dologal.... kétségbe vagyok esve mert amit Apám és Anyám összeraktak azt most más akarja élvezni.... probálom menteni a menthetöt de ugy néz ki ,h a törvény engem ebben nem segit,,:(

ja és a kedves feleség ebböl a pénzböl (200.000.-)nem állt semmit... hisz el is titkolta ezt, aztán bevallota mikor rákérdeztem.

teljes a káosz a fejembe és sajnos az ügyvédem elég.... hát.... lehet másik ügyvéd kellene???

nagyon köszi a gyors választ,.

Lhotse # 2007.06.19. 15:13

A bizonylatokkal jelenj meg a hagyatéki tárgyaláson és kérjed, hogy a közjegyző számítsa a hagyatékhoz a bankszámlán található és a levett összeget is! A probléma ott van, hogy azt kell - vita esetén - bizonyítani, hogy csak a feleség férhetett a bankszámlához... Újabb kérdés lesz majd, hogy az özvegy hagyatéki hitelezői igénnyel léphet fel, akár a bankszámla vonatkozásában is.

psychedelic # 2007.06.19. 14:44

Sziasztok...
Már sokadszor innen kérnék seggitséget.
Édesapám tavaly meghalt, az uj felesége másfél év házaság után mindenre haszonélvez.(ingatlan,pénz ,stb,)
Csak nem rég vettem észre ,h a hölgy apám halála után egy órával édesapám bankártyájárol 100.000.- ft ott levett, rafináltan megvárta az éjfélt és megint 100.000.- levett. Nekem ezt nem mondta és hát ha nem kerül a kezembe egy OTP s papirka akkor erre rá se jövök. Ez nem büncselekmény??? hisz az öröklés az a halál beálltától számit és itt én vagyok az egyedüli örökös...
Seggitségetek nagyon várom ,mert a napokba lessz a hagyatéki tárgyalás és nem tudom mit tehetek...THX.