Születendő gyermek külföldre vitele


monalisa1 # 2007.07.06. 21:19

Elnézést, és nem akarok morbid lenni, de a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhat hogy egy szülés/születés nem komplikáció mentes, és ilyenkor könnyen előfordulhat hogy az "apuknak" egyből érdektelenek lesznek az övéi...

Egyébként szerencsés eset ha egy gyermek külföldön születhet és ott is élhet néhány évek, mert az anyanyelvén kívül játszi könnyedtséggel megtanul egy/két világnyelvet.

tomas64 # 2007.07.06. 19:18

Születendő gyermek veszélyeztetéséről abban az értelemben, ahogyan általában kiskorú veszélyeztetéséről beszélünk, nincsen jogszabályunk (ismereteim szerint)

Belátási képesség korlátozottságára hivatkozással valakit szabad döntéseiben nem lehet korlátozni, csak ha a bíróság jogerőssen cselekvőképtelennek, vagy korlátozottan cselekvőképesnek nyilvánította. Akkor is csak törvényi keretek között.

aghe73 # 2007.07.06. 19:07

Köszönöm a választ, tehát semmilyen módon, még a gyerek kérdésében belátási képesség korlátorottságára hivatkozva sem tudja megakadályozni hogy külföldre menjen? Milyen indokkal lehet ezt kérni (már ha egyáltalán létezik ilyen kategória).

Ami még problémás, az anya kihagyott kötelező orvosi vizsgálatot (a terhesség még nincs orvosilag igazolva, de ez egyértelműen az anya halogató magatartása miatt). Ez beletartozik e a születendő gyermek veszélyeztetésébe?

Elnézést ha a kérdések már önmagukban sem állják meg a helyüket, nem vagyok képben (szerencsére) ennyi vitás családi kérdésekben. Előreláthatólag a gyerekért vérre menő küzdelem várható.

ObudaFan # 2007.07.06. 14:39

Nincs lehetőség, meg nem született gyermeket pedig még elhelyezni nem lehet. Más kérdés, hogy mire ítélet lesz, addigra megszületik, és akkor már lehet dönteni elhelyezésről, kapcsolattartásról is. De az apa nem akadályozhatja meg, hogy a várandós nő külföldre menjen.

aghe73 # 2007.07.05. 22:33

Az alábbi helyzethez kérnék segítséget.
Megromlott házasságban a felek még közösen élnek és a válást tervezik. A várandós anya távozhat e huzamos időre külföldre? A gyermek ott születne meg. Az apa élni kíván minden szülői jogával.
A válás ezen idő alatt, vagy a gyermek születése után történne. Van e lehetősége a férjnek megakadályozni hogy a születendő gyermekével a felesége külföldre menjen? Az apa lényegesen jobb és biztosabb körülmények között tudná nevelni a gyermekét mint az anya külföldön. Van e esély a gyermekelhelyezés során, arra hogy az anya bizonytalan helyzete miatt az apánál helyezzék el a csecsemőt?