Haszonélvezeti jog megváltása


ObudaFan # 2007.07.31. 09:04

A vagyontárgyak közös vagyoni jellegét már a hagyatéki tárgyaláson elő lehet adni, de ennek sikertelensége esetén polgári perben is lehet követelni a tulajdonrészt.

Panni68 # 2007.07.26. 17:20

Kedves kbs!
Sajnos nagyon így látom a helyzetet...
Tudom, hogy ez a fórum nem lelkisegély-szolgálat, de mégis kikívánkoznak belőlem ezek a sorok.
Édesapám halála előtti fél év csak panaszáradatok sorozata volt, már menekült volna ebből a kapcsolatból.
Néztem, hogy az én életvidám 63 éves bohém Apám hogy válik idegronccsá a nő mellett.
Tudom, mondhatnátok azt is, hogy az "új" feleséget a gyerekek nem szívlelik, de higyjétek el, én semmi ellenérzést nem tápláltam irányában.
Sajnos már korán megmutatkozott, hogy az özvegy a pénz bűvöletében él, minden gondolata csak ez körül forgott.
Nem is kell nagyon messzire menni a dátumokkal: a temetés összes kiadását én, azaz a családom fedezte annak ellenére, hogy semmi tartalékunk nincs, egy autista gyermeket nevelünk a férjemmel ketten, de egy percig sem volt kérdés, hogy ezt kell tennünk.
Még 1*-szer elnézést, de ezek nagyon kikívánkoztak belőlem, és nem akartam azt a látszatot kelteni, hogy az anyagi javak motíválnak, én csak az igazságot, valamint Édesapám szavakban megfogalmazott végakaratát keresem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.26. 17:01

Senki nem mondta ezt.

Panni68 # 2007.07.26. 16:56

Kedves Lyonee és amatőr!
A személygépkocsi jelenlegi ára (2 éves Hunday Acces)2.000.000.- Ft körüli, az üdülőt tavaly vették, a vásárlási érték 3,5 millió Ft volt.
Ezt követően Édesapám teljesen felújította.
Mivel a vagyoni viták az elmúlt két évben Édesapám és a felesége között nagyon elmérgesedtek, ezért kerültek az "özvegy" nevére bár bizonyítható, hogy az üdülő vásárlására felvett hitel, Édesapám egy régebbi ingatlanának eladásából került kiegyenlítésre.
Nagyon elkeserítenek a soraitok, ezek szerint Édesapám a feleségére keresett az elmúlt hét évben?

Lyonee # 2007.07.26. 15:32

Mekkora az üdülő és a szgk értéke? Teljesen közös szerzemény?

amatőr # 2007.07.26. 15:03

Már miért lenne köteles feltüntetni, amikor azok a halála pillanatában nem voltak az örökhagyó tulajdonában?

A hagyatéki eljárásban mint örökösök bejelenthetitek az igényeteket az üdülő és a személygépkocsi felére, aztán ha az özvegy nem ismeri el, a bíróságon pert lehet indítani.

Panni68 # 2007.07.26. 14:28

Kedves segítőkész emberek!
Sajnos újabb probléma merült fel.Ma derült
fény arra, hogy a másik ingatlan (üdülő) és egy személygépkocsi az özvegy nevére lett vásárolva, de mindkettőre a házasságkötést követően tettek szert.
Édesapám felesége (az özvegy) közölte, hogy mivel az Õ nevén vannak, mindkettőre igényt tart.
Hál' istennek nem kerültem életem folyamán ilyen helyzetbe, és remélhetőleg nem is fogok, ezért kérek előre is elnézést az infantilis kérdéseimért.
Lehetséges, hogy az özvegy - mivel a gépkocsi és az üdülő a nevén van - a hagyatékban nem köteles feltüntetni a házasság alatt szerzett közös vagyont?
Félre ne értsetek, nem akarok olyan javakhoz hozzájutni, ami törvény szerint nem illet meg, de amit a "mostohám" művel, az számomra gyomorforgató.
Köszi a segítséget!

Lyonee # 2007.07.25. 16:55

Nem írtál a másik ingatlanról semmit. Ha azt közösen szerezték, akkor a fele a tiéteké, lehet hogy értékben megfelelne a haszonélvezet megváltásának. Esetleg.
Nem kötelelezhet benneteket az özvegy a haszonélvezet megváltására, le is mondhat róla akár ingyen is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.25. 16:53

A haszonélvező nem kötelezheti a tulajdonost eladásra.

Panni68 # 2007.07.25. 15:58

Köszönöm, de lenne még egy kérdésem.
Kötelezhet-e bennünket az özvegy az ingatlan eladására azzal az ürüggyel, hogy a jelenlegi ingatlan költéségét nem tudja fizetni?
Azt hozzá kell fűznöm, hogy sem a húgom, sem én nem rendelkezünk készpénzzel, így az ingatlan eladása nélkül a haszonélvezeti jog megváltása nem lenne lehetséges.
Köszönet az eddigi információkért is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.24. 20:34

Az özvegyi jog megváltásaként egy gyermekrész jár - tehát esetetekben a hagyaték harmada.

Jogorvoslatról bezsélni alapvető tévedés - senki nem követ el ellenetek jogsértést, amit orvosolni kellene.

Panni68 # 2007.07.24. 16:13

Sziasztok!
Sajnos édesapám májusban meghalt, 2 ingatlant is a nevén volt.
7 éve nősült, ez idő alatt szerezte meg mindkettőt, bár a lakóingatlant bizonyíthatóan a házassága előtti ingatlan eladásából befolyt összegből vette.
A hagyatéki tárgyalás előtt állunk, húgommal ketten vagyunk az örökösök.
Az "özvegye" közölte: nem tudja fenntartani a majd 70 nm2-es lakóingatlant, a haszonélvezeti jog megváltásának fejében egy másfél szobás lakást kér.
Kérdésem csak annyi lenne: mi a megváltás mértéke? (Az illető 67 éves).
Kérését személy szerint felháborítónak tartom, mivel a lakóingatlan kb 14.000.000 Ft.-ért tudnánk értékesíteni, melyből kb. 10.000.- Ft lenne az általa kért lakás vételára.
Hová fordulhatnék jogorvoslatért, ha nem tudunk megegyezni?
Nagyon várom a segtíséget, melyet előre is köszönök!

ObudaFan # 2007.07.18. 09:46

Ha nem holtig tartó haszonélvezetről van szó, akkor nem számít az életkor. Egy évi haszonélvezet értéke kb. az ingatlan értékének 1/20-a. Csak itt az a probléma, hogy az apa, ha jól értem, nem csak azt mondja, hoghy haszonélvezete van, hanem azt is, hogy tuléajdonjoga lesz, ha pert nyer. No, ez megint egy bizonytalan követelés, aminek a körülmények pontos ismerete nélkül megközelítőleg sem lehet az értékét meghatározni.

Balage76 # 2007.07.17. 19:10

Értem, de valami elv csak van arra, hogy megbecsüljük a haszonélvezet értékét?! Értelemszerűen én azt mondom, hogy a még hátralévő 2,5 év nem sok, felőlem ott maradhat addig... Õ viszont azt mondja, hogy ha nem állapodunk meg, akkor megtámadja az ajándékozási szerződést, ami gondolom, akár hosszú évekig tartó jogi procedurát is eredményezhet vitákkal, idegeskedéssel, stb. Ennek az elkerülése nekem megér valamennyi pénzt...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 15:30

Amire utalsz, az az illeték alapjának kiszámítására vonatkozó rendelekezés. A gyakorlatban azonban ez úgy van, mint asz adásvétellel: a haszonélvezet értéke annyi, amennyiben a felek meg tudnak egyezni.

De az egész tanakodás fölösleges: a vagyont a bíróság meg fogja osztani. Nem kell ahhoz, hogy édesapád belemenjen.

Balage76 # 2007.07.17. 15:10

Sziasztok!

1989 december végén a szüleim közösen nekem ajándékozták a tulajdonukban lévő telket és a rajta lévő házat. Az ajándékozási szerződésben 20 éves haszonélvezeti jogot kötöttek ki maguknak. Sajnos az utóbbi időben nagyon megromlott a viszony Apám és köztem, illetve a szüleim között is. Én már évekkel ezelőtt elköltöztem, Anyám kb 1 éve. Most beadták a váláshoz szükséges iratokat, azonban Apám a vagyonmegosztás feltételéül szabja, hogy rendezzük a haszonélvezetet is. Tudom, és az ügyvédek is elmagyarázták neki, hogy a haszonélvezetnek semmi köze a válásukhoz, azonban ő nem enged... A kérdésem az lenne, hogy a hátralévő haszonélvezeti időt mekkora összegért tudnám megváltani. Apám most 63 éves, úgy tudom számít az összeg kiszámításánál.
Előre is köszönöm a segítséget!