agresszió


ObudaFan # 2007.08.07. 17:23

Ez egy jogi fórum, a probléma viszont nem jogi jellegű. Hogy mivel lehet hatni az illetőre, azt egy pszichológus tudja megmondani. Amennyiben az illető személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, akkor már feljelentést lehet tenni, és az úr ellen távoltartás elrendelését lehet indítványozni.

barbra # 2007.08.07. 09:30

Bocs, elfelejtettem: Szóba jöhet : a bíróság (pl. panasznapon), a rendőrség, esetleg az ügyészség, de akár a gyámhivataltól is kérhettek segítséget, illetve tájékoztatást a szóba jöhető lehetőségekről, biztosan nem zavarnak el.

barbra # 2007.08.07. 09:23

Jogi szemszögből nézve a kézenfekvő megoldás a válás. Megértem, hogy a feleség fél ettől a lehetőségtől, de minden jobb, mint rettegésben élni. Persze a vagyon megosztása már más kérdés.... Tény, hogy a rendőrség nem szívesen avatkozik bele családi ügyekbe, amíg "vér nem folyik", de ettől még fel lehet jelenteni a férjet, csak kétséges, hogy eredménye lenne, azon kívül, hogy nyilván csak fokozná az agresszivitását. Könnyű testi sértés miatt is a rendőrséghez lehet fordulni, akár a büntetőeljárásig is eljuthat az ügy (bár kétlem), de legfeljebb próbaidőt szabnának ki, az meg nem segítség a családnak. Talán a legcélravezetőbb megoldás az elbeszélgetés józan állapotában, majd rávenni arra, hogy kezeltesse magát, mert az eltelt időből nyilvánvaló, hogy állapota már kórosnak minősíthető. A kérdés, azt hiszem, nem annyira jogi, mint orvosi, mert az általad írtakból azt vettem ki, hogy megoldást kerestek, nem feltétlenül büntetést.

muis # 2007.08.07. 08:42

Az alábbiakban kérnék segítséget, lehetőség szerint szakmai véleményt, illetve javaslatokat, mit lehetne tenni, milyen hivatalos szervhez lehetne fordulni az alábbi problémával:
~60-as házaspár, a férj jelentős mértékben italozik, agresszív, tartozásokat halmoz, melyekről nem gondoskodik.
A férj leszázalékolt nyugdíjas, mellette hol dolgozik, hol nem, a feleség rövidebb ideje nyugdíjas, de dolgozik mellette, panelben élnek, a lakás egyedül a feleség nevén van.
Azért, mert az együtt felépített családi házuk a férj korábbi felelőtlen pénzügyi intézkedési kapcsán jelzálog áldozatául esett és el kellett adniuk. A férj nem szereti a társaságot és senki sem lehet olyan okos és jó, mint ő. Mindenki hülye és „nem tudja, mit akar”, csak ő az egyetlen, aki mindent helyesen és jól csinál. Szerinte. Mindenki sorsát, ügyeit intézni és szervezni akarja, mindenről tudni akar, mindenben okosabb, mint más. Ugyanakkor, illetve többek között ezért egy mhelyen sem állja meg a helyét egy hónapnál tovább, mindig összetűzésbe kerül a főnökeivel, mivel kiosztja őket is.
Jövedelme csekély, tartozásai a többszöröse. A tartozásait nem adja meg, nem törődik vele. Mindig a családja „húzta/húzza ki” a válságos helyzetekből, ameddig anyagilag bírja. Hiteleket vesz fel, kölcsönökből él, a családtagjaitól kéreget. Emellett mindenkinek hazudozik és mindig mást, nem egyszer belebukik a zavaros és eltérő történeteibe.
Az „egyenesség” hiányát tetézi azzal, hogy iszik és ilyenkor rettenetesen agresszív. Italozására szakaszos: hetekig, hónapokig semmi, majd ha egyszer iszik egy pohárral, biztosra vehető hogy másnap, és legalább egy hétig egyfolytában totál lesz. Leginkább akkor, ha lelki sérelem, vagy anyagi, munkahelyi kudarc éri.
A feleséget ilyenkor rettegésben tartja: órákig mesél, regél neki arról, hogy ő milyen tökéletes és a feleség és mindenki más milyen rossz, állandó téma, hogy ő mindent megteremtett a családjának és őt nem becsülik semmire. Ha válaszol az ember azért is agresszív, ha nem, azért is. A feleséget néhány esetben megrángatja, megveri, leszaggatja a ruhát róla, több ízben komolyabban is megfenyegeti. A lakásban önkényesen rendezkedik, lakberendez, szervez, és jogot formál rá.
A feleség kimerült és fáradt a hajnalig tartó dáridóktól és az idegei is ki vannak az állandó stressztől. Nem mer válópert beadni, zárt cseréltetni, egyszerűen kitenni a férjet a lakásból, mert fél- és joggal, hiszen képes rá, hogy megtegye- hogy ez esetben a férj betörné az ajtót, összetörné a berendezést, illetve a feleséget bántalmazná. (egyszer a családi házban már szétvert mindent, egyszer eltört a feleség ujja egy italos dulakodás alkalmával.).
Tudomásunk szerint a rendőrség csak akkor avatkozik be, ha már „vér folyik”.
Kérnék hozzászólásokat, tanácsokat, mit tehetne a feleség, hogy javuljon a helyzete, illetve mivel lehetne a férjet változásra bírni. A történet ~30 éve így megy, csak a feleség nem mer lépni...
(a férjjel egyébként józan állapotában a család többször próbált beszélni, ilyenkor hallgat és igazat ad nekünk, de minden folytatódik tovább. A sok italozástól már józan állapotában is nagyon agresszív, ha vmi nem úgy történik, ahogy azt ő megszervezte).
Köszönettel. muis