családon belüli erőszak


panita20 # 2007.12.14. 22:58

Köszi a segítséget. Úgy döntöttem hogy januártól ügyvéd nélkül csinálom az egészet. Az ügyvédem ezidáig semmit sem csinált csak lehúzott 160000 ft-tal és annyit csinált hogy elindította a válópert és megkérte a költségmentességet.Az ideiglenes lakáshasználatról az interenten keresztül szereztem tudomást és próbáltam az ügyvédet rávenni a beadására. Ő azt válaszolta előbb tulajdoni jogot kell szereznünk a lakásból, ami nem igaz, hiszen a bírónő javaslatára az első tárgyalás után lett megkérve a lakáshasználat.Azóta én írogatom a kérelmeket és a feljelentéseket a bíróságra a lakáshasználat és a gyerekek ügyében,én telefonálgatok információért, mert az ügyvédemnek sok a dolga.Csak akkor van ideje, ha fizenem kell. Már nem bízom benne, mert a férjemmel is rendszeresen tartja a kapcsolatot és nem áll ki mellettem 100 %-osan.Ha mindent nekem kell csinálnom minek az ügyved?Úgyhogy januártól kérek a bíróságtól kirendelt ügyvédet és ezentúl magam intézem a dolgaimat.Nem tudom szerencsével járok-e mert a vagyonmegosztás nagyon bonyolult lesz, hiszen férjem semmit sem hajlandó adni 17 év házasság után. Szerinte minden az ő kizárólagos külön vagyona. Ezt mindenféle nyilatkozattal bizonyítja, amelyet az apja, testvére és a nagynénje írt valami állítólagos örökség részére történő lemondásukkal. Hát nem tudom ezzel mit lehet kezdeni de szerintem csak a rosszindulatáról tanuskodik.Ilyen nyilatkozatot én is tudnék csinálni.Ezeket a kérelmeket amiket írtál mind külön kell beadni, mert erről sem volt tudomásom, hogy a gyerektartás letíltását is kérhetem előzetesen. Az eltíltásról sem tutam, hogy lehet kérni. Tegnap éppen a rendőrségről jöttem haza sírva, mivel azt állították, ha nincs bírósági papirom a gyermekeket bármikor elvihetné tőlem.Én ezt nem is értem, hogy ilyen létezik. Akkor most nekiállok újabb három kérvény megfogalmazásának. Ha van még valami kérlek írj. Minden apróságnak hasznát veszem, hiszen az ügyvédem semmiről sem tájékoztatott és az ügy már nyár eleje óta folyamatban van. Azt mondta, hogy a gyerekeket köteles vagyok oda adni neki.Ezt nem akarom hiszen nagyon beteg ember. Félteném őket.

monalisa1 # 2007.12.14. 09:08

A bírósági soronkívüli intézkedés eltarthat rossz esetben 1-2 hónapig is, tehát nem egyik napról a másikra való.

monalisa1 # 2007.12.14. 01:35

Olvasgassad ezt az "öröklés és családjog" rovatot, mert mások sajnálatosan hasonló eseteiből- és a hozzászólásokból sokat lehet tanulni. Majd tapasztalod: hosszú a panaszáradat...

monalisa1 # 2007.12.14. 01:28

Lehet kérni a bíróságtól, hogy amíg a válóper be nem fejeződik - és a vagyonmegosztásról is döntés nem születik -, a gyerekekre figyelemmel, ideiglenes intézkedéssel, a háznak/lakásnak a kizárólagos használatát nektek rendelje el - soronkívüli külön végzésben. Ha ez a végzés a kezedben van, onnantól követelheted hogy a férjed távozzon! (Ha nem távozna, az önkormányzatnál bírtokháborítás miatt feljelentheted, bírságolják majd.) Aztán amikor végre ajtón belülre jutottál, azonnal cseréltess zárat!

A bíróságon heti egy nap un. "panasznap" van, ammikor is jegyzőkönyvbe lehet mondani a kérelmet., jogászok vannak ott, segítenek a megfogalmazásban. Ingyenes, mint ahogy - a 12 ezer forint illeték befizetésén kívül - maga az egész válóper is.

Ha nincs pénzed ügyvédre, kérheted a bíróságtó: rendeljenek ki hivatalból jogi képviselőt. És kérjed a költségmentesség megállapítását, ezt a válóper kersetlevelével együtt majd.

És kérheted a bíróságot arra is, hogy az erőszakos stb. apát, egyenlőre ideiglenes jelleggel, de már most tiltsa el a gyerekek láthatásától/kapcsolattartástól.

A megélhetésed a két kiskorúval, a gyermektartásdíj megállapítása is kérhető előzetesen már, hiszen valamiből csak kell hogy neveljed- gondját viseljed a gyerekeknek.

panita20 # 2007.12.13. 22:26

Segítséget kérek!

Már nem tudom hova forduljak.Történetem Annyi, hogy férjem fizikai bántalmazásai miatt márciusban el kellett menekülnöm az otthonunkból.A férjem depresszióval, öngyilkos hajlammal, alkoholizmussal lett leszázalékolva.Egy 15 éves és egy 16 hónapos gyermekem van.Most albérletben élek, holott van 1 házunk 1 lakásunk földek autó és egyéb ingóságok. Én pár holmival jöttem el, ami éppen szükséges.Mióta elköltöztem, azóta is zaklat, fenyeget és félelemben tart.Már minden rosszat elkövetett ellenünk amit épp ésszel felfoni sem lehet.Az egészben az a legszomorúbb, hogy nem tudok hová fordulni segítségért. A bíróság annak hisz aki nagyobbat és hihetőbben hazudik. Ül az iratokon és nem tesz semmit. A rendőrségről elküldtek, hiszen azt mondták 30 napon belül kellett volna feljelentést tennem. Azt csinál velem amit akar nem tudnak semmit tenni csak akkor ha „vér” folyik. Nem az ő ügyük. A bíróságra tartozik, ahol nagyon ráérnek és nem csinálnak semmit. Az ügyvédem nem csinál semmit csak a pénzt húzza le folyamatosan.
Mindenki a bántalmazónak hisz engem meg sem hallgat senki. Mindenkit át tud vágni. Ő az „áldott jó” ember? én pedig a „rossz” nő.
Én ülök az albérletemben két gyerekkel holott van ingatlan és ingóság bőven, de az azé aki erősebb. És mindennek a tetejébe most karácsony előtt, télen 3 nap alatt majdnem sikerült az utcára tetetnie két gyermekünkkel. A kutyámmal sem tennék ilyet.
Jelenleg itt ülök a csomagjaimon és nem tudom mit tegyek és hova fordulhatnék tanácsért és segítségért.
Már ott tartok, hogy bármilyen fórumon képes lennék felvállalni az egészet, csak végre én is lennék meghallgatva és kapnék segítséget, biztonságot, nyugalmat.