Öröklés, végrendelet,köteles rész


Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:43

miki75

Mesélj még! :-)

miki75 # 2024.05.12. 15:34

Az, hogy személyeskedsz, épp téged minősít.

A trollkodásaidra pedig nem vagyok kíváncsi, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:06

miki75

Látom szomorú örökös, már megint nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzá valami elméset
Te meg továbbra is egy igazi sületlen bunkó paraszt módjára válaszoltál rá, legalább megmutatod, hogy ki is vagy valójában. Ha a szüleiddel is így csevegsz, akkor szerintem már mindenki ért mindent itt. Csak kibújt a szög a zsákból. De ez nem engem minősít, én értelmesen írtam neked, te saját magad járatod így le, nem engem. Egyébként mesélj még, jó olvasni! :-)

miki75 # 2024.05.12. 13:43

szomorú örökös:
Atyaég! :)) (ez a második kommentedre vonatkozott... - bocs, ehhez nem tudok mást hozzáfűzni)

Ne vedd zokon, de ettől kezdve neked nem fogok válaszolni. Nyugodtan irogass csak.

miki75 # 2024.05.12. 13:40

Látom szomorú örökös, már megint nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzá valami elméset:

Megsúgom papa, hogy ennyi külföldön töltött idő után is van magyar személyi igazolványom is, sőt van "külföldi" személyigazolványom is. Tudod mi ez jogi nyelven gondolom. Bingó: kettős állampolgárság.
Amúgy nulla köze van az eredeti állampolgárságnak ahhoz, hogy ki hány évet élt vagy él külföldön.

Szóval, nyugi: van belépésem az összes online rendszerhez ügyfélkapuval.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 13:37

Az öröklési szerződésnél.....is ezeknek az ügyleteknek nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján
Igen, viszont ügyfélkapu nélkül az interneten ezeket nem lehet lekérni. Az internetes földhivatal tudtommal csakis ügyfélkapus azonosítóval működik. Azt pedig hivatalos magyarországi lakcím nélkül nem nagyon tudsz létrehozni. Hiába veszed kötözködésnek minden egyes hozzászólásomat, rólam lepörög. Főleg hogy az öröklési szerződést azért írtam, mert köztem és anyukám között is volt ilyen, de hogy miért, az már nem tartozik rád, legyen elég, hogy nem én akartam, sőt anno még nekem így nem is lett ingyenes az öröklés, mert akkor még visszterhes vagyonszerzési illetéket kellett az örökségem után fizetni sajnos, ami igen nagy gondot okozott nekem. De a lényeg, hogy tudom, ha azt köt a testvéred, akkor nem sok mozgástered marad. És egyébként is szerintem épp most is hasznos dolgot írtam, hogy nagyon ne éld bele magadat. Az internetes földhivatal nem azért jött létre, hogy bárki bárhonnan, akár a világ másik feléről is beleláthasson bárki ingatlanának tulajdoni lapjába.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 13:24

Ingatlan esetén minden változást láthatsz a tulajdoni lapon (évente kétszer ingyen is ügyfélkapuval)
15 éve külföldön élő személynek - ha hivatalosan elhagyta az országot - kétlem, hogy könnyedén lehetne ügyfélkapus azonosítót létrehozni.

ha pedig ez megtörténik, akkor még a szülők életében tudok családnevet változtatni, és abban a pillanatban a teljes családról "levágom" magam és a családomat
És ez sem jogi kérdés már...

miki75 # 2024.05.12. 13:10

drbjozsef:

"...a jogcímet és a szerzők nevét is, de más részletet nem ..."

Tulajdonképpen nem is szükséges látnom: ha jól gondolom, akkor az akciótervem az alábbi lesz:

  • Évente (jó)párszor lekérni az ingatlanok adatait fh-ból
  • Amint észlelem, hogy az előző verzióhoz képest eltérés van, "valaki" neve (modjuk a testvéré) felkerült valamilyen jogcímen valamelyikre, akkor -amennyiben a "részletek" nem világosak- egy jól intézett eldöntendő kérdést kell a szülők felé címeznem. Erre jöhet egy válasz, vagy éppen nem (a "nemválasz" is válasz, így egyértelmű a helyzet)
  • Minden más esetben látható a "szerzés" a tulajdoni lapon, azaz a helyzet egyértelmű

...ha pedig ez megtörténik, akkor még a szülők életében tudok családnevet változtatni, és abban a pillanatban a teljes családról "levágom" magam és a családomat.

Nagyjából ez jutott eszembe.

És még mindig oké, hogy mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar. Ez evidens, és nyilván így is van, de a cselekedetek következményeivel is mindig szembe kell nézni.

drbjozsef # 2024.05.12. 12:56

Van valami hiba ebben a gondolatmenetben? És mégegyszer: van még egyéb "védekezési módom", amivel a piszkos trükköket fel tudom deríteni illetőleg proaktívan védekezni tudok?

Ingatlan esetén minden változást láthatsz a tulajdoni lapon (évente kétszer ingyen is ügyfélkapuval), a jogcímet és a szerzők nevét is, de más részletet nem - a változást megalapozó okiratot neked nem adja ki a földhivatal (hiszen most nincs közöd az ingatlanhoz).

Nem, _jogi_ értelemben nem tudsz előre "védekezni" szerintem. Nincs mit, nincs mi "ellen" valójában - mert bár untad, de én is megjegyzem, hogy a szülőknek természetesen joguk van tetszőlegesen dönteniük a vagyonukról.
Ez már mentálhigiénés kérdés, ki, miért, hogyan csinálja ezt a helyzetet, meg tudjátok-e beszélni közösen vagy sem, ki kinek hisz, mit gondol, milyen félreértés lehet egymás között. Ez már nem a jog területe.

miki75 # 2024.05.12. 11:12

drbjozsef,

Köszi az információkat.
"Minden más ingóságnál, külföldről, ha a szüleid célja is a kijátszásod (vagy legalábbis a tesód félrevezeti őket), akkor szinte semmit sem tehetsz. Kiforgathatnak simán."

Igazából itt szerintem nem releváns az, hogy az ember hol van, külföldön, vagy belföldön, mivel a végeredmény ugyanaz, és a leírásod szerint tenni sem igazán lehet semmit.

Azért nekem mégis eszembe jutott "valami", pedig én nem vagyok ügyvéd:

  • Az öröklési szerződésnél
  • Az ajándékozásnál (ezt te is megerősítetted)
  • és: az értékesítésnél

is ezeknek az ügyleteknek nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján, amit - külföldről is - pár kattintással le lehet kérni, akár havi / évi rendszerességgel is.

Ha pedig ez megtörténik - mert látom - akkor onnantól fogva elvághatom a kapcsolatot a szülőkkel teljesen.

  • Van valami hiba ebben a gondolatmenetben? És mégegyszer: van még egyéb "védekezési módom", amivel a piszkos trükköket fel tudom deríteni illetőleg proaktívan védekezni tudok?

Ja és ne: kérlek szomorú örökös csak most az egyszer ne írj "választ". Köszönöm! :)

drbjozsef # 2024.05.12. 10:33

miki75,

A halál előtt 10 évvel juttatott ingyenes juttatások tartoznak még a köteles rész alapjába, jellemzően az ajándékok - de azokból is csak az, amelyet bizonyítani is tudsz.

Tehát ha a tesód MEGVESZI az ingatlant (papíron "fizet" érte), akkor az nem tartozik bele.
Ha a szüleid értékesítenek valami vagyontárgyat, akár ingatlant, és a pénzt odatolják a tesódnak, megintcsak nem fogod tudni bizonyítani.
Ingatlannál az ajándékozás nem kérdés, hiszen benne van az okiratban, és a tulajdoni lapon is a szerzés jogcíménél.
Minden más ingóságnál, külföldről, ha a szüleid célja is a kijátszásod (vagy legalábbis a tesód félrevezeti őket), akkor szinte semmit sem tehetsz. Kiforgathatnak simán.

drbjozsef # 2024.05.12. 10:31

tmsnmeth8,,

Ahogy írtam : a közjegyzőnek jelenetsd be, hogy a hagyatékhoz tartozik még az utolsó havi nyugdíj. Hogy az nálatok van, a nyufignál, vagy a fiúnál, az itt még mindegy (elvileg, lásd a behajtási problémát, ha a fiúnál lenne, de ez a közjegyzőt pont nem érdekli semennyire).

drbjozsef # 2024.05.12. 10:18

tmsnmeth8,

Ha jogszerűen akartok eljárni, édeasanyád ne vegye fel a nyugdíjat, mert a meghatalmazása a bácsi halálával értelemszerűen megszűnt.

Ha senki nem veszi fel, akkor a hagyatéki végzéssel majd te fel tudod venni.
Ha a fia felveszi, kénytelen leszel követelni tőle, de a fizetési meghagyás költségeit is rávered, ha máshogy nem megy.
(Persze, ha semmi vagyona, jövedelme, az pech, akkor bukó lesz. De valami csak van.)

Megteheti anyukád, hogy felveszi a nyugdíjat, nem szól a postásnak. Legalább nálatok van, jaj, véletlen volt, nem tudtam, hogy nem vehetem már fel. De mivel neked jár majd, legalább nem tűnik el, a gyerek nem követelheti tőled.

Olyan nincs, hogy „a hagyatéki tárgyaláson felveszem”.
Kitől, hogyan, miért kerülne a közjegyzőhöz? Nincs neki köze hozzá.

tmsnmeth80 # 2024.05.12. 08:01

,,Most végül is mi történt nálatok? Felvette édesanyád 15-én?
Ha jól értelek, a kérdésből, akkor nem vette fel.
Ez esetben meg kell várjad a hagyatéki tárgyalást, majd a végzést, és azzal felveheted majd.
Én a helyedben bejelenteném a közjegyzőnek, hogy az elhunyt utolsó havi nyugdíja nem lett felvéve, azt a közjegyző vezesse fel a hagyatéki leltárba azzal, hogy az örökös azt a jogerős végzéssel a nyufigtól felveheti.

(megjegyzem, az elhunyttal együtt élő hozzátartozónak a nyufig kifizeti, nem tudom mi a gyakorlat, az együtt élést kell-e pl. lakcímkártyával bizonyítani. Ha nem, elég bemondani, akkor a fiú elvileg fel tudja venni a nyufigtól a végzés nélkül is, ha ez esetleg megtörténne, akkor azt te utólag, a jogerős hagyatéki végzés birtokában követelheted tőle, végső esetben fizetési meghagyással. Hiszen NEM vele együttélő hozzátartozó volt.),,

Anyukám nem vette fel a nyugdíjat, majd most május 15.-én hozza a postás. A fia nem élt vele együtt. A bácsi egyedül élt és egyedüliként volt bejelentve a lakcímre. Nem volt még hagyatéki leltár, se hagyatéki tárgyalás. Én attól tartok, hogy a fia valamilyen úton módon felveszi a nyugdíjat, én meg utólag követelhetem tőle. A végrendeletről a fia nem tud így azt sem tudja, hogy a nyugdíj nekem jár. Jó lenne ha a posta nem adná át neki a nyugdíjat. Lehet jelzem a postán és /vagy a postásnál, hogy elhunyt a bácsi, ekkor lehet nem adják át a fiának a nyugdíjat, én meg majd a hagyatéki tárgyaláson felveszem a nyugdíjt. Ez lenne a helyes döntés?

Szomorú örökös # 2024.05.12. 05:20

miki75

Hogyan tudná a kötelesrészt megfúrni?
Nem kell azt megfúrni. Ha minden vagyon szépen lassan átkerül az ő tulajdonába és a szülőknek maximum az ingatlanon csak haszonélvezet marad, viszont ők utána még minimum 10 évig élnek, akkor gyakorlagilag semmilyen kötelesrész igényed nem lehet. A másik lehetőség, hogy minden vagyon öröklési szerződéssel száll át a testvérre. Ha eltelik minimum 2 év a megkötésétől, akkor már azt te is csakis perrel tudod semmissé nyilvánítani, de arra valljuk be, nem sok esélyed volna az eddigi történet-leírás alapján.

Nem szeretném a testvéremnek átengedni a kötelesrészt, ha csakugyan kizárnak az örökségből a szülők.
Értelemszerűen ha a fentiek alapján történnek a dolgok, akkor szó nem lesz hagyaték esetén köteles részről.

ha az ingatlanokban lesz kötelesrészem, akkor azt tulajdonképpen eladnom/átadnom sem kell majd senkinek sem, akár életem végéig sem.
Tudtommal a kötelesrészt pénzben ítélik meg, nem ingatlanrészben. Úgyhogy ezen kár előre agyalni, hogy te majd így szívatod a testvéredet később. Az már más tészta, hogy még ha így is lenne - mondjuk a testvéred kölcsönös megegyezéssel ingatlanrészben ajánlaná fel a kötelesrészt - ő a saját részét bármikor eladhatja nélküled is. Neked csakis elővásárlási jogod lehet, de ha nem élsz vele, akkor sem tudod vele megakadályozni az adásvételt és más lesz a tulajdonos a másik ingatlanrészen.

mint mondtam ŐK profitáltak éveken keresztül a babysitter, ebédeltetés és egyéb szolgáltatásokból általuk.
Sokat mondó az is, hogy te ezeket „szolgáltatásként” nevezed, ők pedig szimplán a „család” szó velejárójának.

Mindvégig korrektül jártam el a szüleimmel, semmivel nem kaptak tőlem kevesebbet, mint az otthon élő testvéreméktől.
Őszinte leszek, én ezek után szívesen meghallgatnám a másik felet is, mert itt csak a te véleményedet ismerjük.

Egyébként meg KBS nagyon jól írta: „Ez ugyanis a Jogi Fórum” Tehát az emocionális részét akár ki is hagyhatnánk. Köszi!

miki75 # 2024.05.11. 19:06

@foglaltnick:

Köszi.
Nem agyalom túl. Nem erről van szó. Egyszerűen csak a véleményeteket akartam hallani, hogy ki hogy járna el a helyemben.
Mindvégig korrektül jártam el a szüleimmel, semmivel nem kaptak tőlem kevesebbet, mint az otthon élő testvéreméktől. Sőt, mint mondtam ŐK profitáltak éveken keresztül a babysitter, ebédeltetés és egyéb szolgáltatásokból általuk.
A szüleim végig involválva voltak az életünkbe, 10+ évnyi képeinken rajta vannak...
Most, hogy idősebbek lettek, és már a fiam is nagyobb, jön a "kiszorítósdni": a fiamat "végigélhették", nem volt tőlük elzárva, jó kapcsolatunk volt nekünk is a szüleimmel. Mintaszerű életet élek én is és a családom is. Nincs kapaszkodójuk. Mit csináltak: mondvacsinált hazugságokkal kezdtek provkálni. Amelyekre persze nem ültem fel. De egyfelől ez egy törés volt a kapcsolatunkban: nincs bizalmam feléjük ettől kezdve. Számomra a bizalom az vagy van, vagy nincs. Eddig maximálisan volt. Most viszont azt éreztem, hogy szánt szándékkal álltak belém, hogy emocionálisan "kiosszam őket" vagy hasonló. Nem történt meg.

A stratégiámat viszont meg kell választanom. Erre szükség van.

miki75 # 2024.05.11. 18:51

szomorú örökös: arrogancia pur

drbjózsef:

Köszönöm.
Pont így gondolkozom most én is, ahogy te is mondtad, hogy a kötelesrészt nem engedném át a testvéremnek, márcsak azért sem, mert egyik törvényi kitagadási feltétel sem áll fenn, és ha rajtam múlik nem is fog.
Amúgy pedig: ha az ingatlanokban lesz kötelesrészem, akkor azt tulajdonképpen eladnom/átadnom sem kell majd senkinek sem, akár életem végéig sem. ;) (ha érted mire gondolok...) - de ez jövőzene

Amire gondolok, hogy a részemről eddig "igaz, és bensőséges" kapcsolat vissza lesz butítva egy abszolút felületes "hogy vagytok, milyen az idő" szintű kapcsolatra, és a szükséges minimumra skype-on. (hogy ne álljon meg egyik kitagadási feltétel sem)
Ezt sajnálom amúgy a legjobban, és számomra ez az egész egy őrületes nagy csalódás: az életben amúgy sem lehet senkiben sem megbízni, ebből az a tanulság számomra, hogy igen: a szülőkben SEM. Kemény vagyok, megedzett az élet, de ehhez azt hiszem kell egy kis idő, hogy feldolgozzam.

Nem szeretném a testvéremnek átengedni a kötelesrészt, ha csakugyan kizárnak az örökségből a szülők. És a pár okostojásnak mondanám itt, hogy ezt a hülye is tudja, hogy "mindenki azt csinál a vagyonával, amit akar" - ehhez nem kell ügyvédi diploma. De -legalábbis számomra- van az olyan, amit úgy hívnak, hogy család, és én, ha két gyerekem lenne egészen biztosan nem zárnám ki egyiket sem akkor, ha nagyon nyomós indok erre nem állna fent. Ez számomra erkölcsi kérdés, és nem jogi/anyagi. De mindegy is, visszatérve a dologra: Igen, nem szeretném a kötelesrészt úgymond "kifolyni engedni a kezemből", és ezért talán kész vagyok némi áldozatot is hozni a helyzet számomra erkölcsileg egyébként vállalhatatlan karaktere ellenére is.
A kérdésem még annyi lenne, említetted, hogy "ha a tesó agyafúrt...": ezt hogy érted? Hogyan tudná a kötelesrészt megfúrni? És ha ez csakugyan lehetséges, mi a javaslatod, hol kellene proaktívnak lennem annak érdekében, hogy ezt megakadályozzam? - Köszönöm!

Szomorú örökös # 2024.05.11. 18:37

foglaltnick

szomorú örökös és társai csak hsz.-eket gyártanak saját véleményel az meg olyan mint a fing
Ettől még sok igazság volt benne, akármennyire is megpróbálsz most leminősíteni.
Ha valaki még a szülei életében már az örökséggel foglalkozik, az pont így jár, mint a kérdező.

drbjozsef # 2024.05.11. 17:10

miki75,

Figyelembevéve, hogy a beszélgetés már megtörtént, a kimenetelét gyakorlatilag a posztomban összefoglaltam - ha jól értem amit mondasz, te elengednéd a kötelesrész iránti igényedet is a szülők külföldön élő gyerekével szemben erkölcsi és emberi oldalról tanúsított viselkedése miatt. (?)

Nem.
A köteles részt nem engedném el. Abból a szüleid nem tudnak kizárni, már csak az alábbiak miatt sem (lásd : kitagadás vs. kizárás)
Azt kérném majd valószínűleg, ha úgy alakul, és tényleg nem örökölsz valami okból.
(bár, megjegyzem, ha a tesó elég agyafúrt, akkor köteles részi alap se biztos hogy lesz...)

Megszakítanád a kapcsolatot velük, és nem láthanák az unokát sem. (Tulképp az unoka se nagyon akarná keresni a társaságukat, ui. az elmúlt években nem csak a két testvér, de az unokák között is más-más mérce érvényesült - ezt a külföldi unoka is érzi és érezte...)

Nem.
Nem szakítanám meg, csak törölném ezt a témát. Az unoka - akár kiskorú, akár nagykorú - azt tesz amit szeretne, nem befolyásolnám, egészen biztosan nem negatív irányba. Ha akar bármilyen kapcsolatot tarthat a nagyszülőkkel, ha az kölcsönös. De ha velem nem akarnak kapcsolatot tartani, én azért időnként felhívnám, meglátogatnám őket. Ezt a témát lezárva.

Akár milyen nehéz. Mondom : a saját mentális egészségednek is jót teszel, még ha most haragodban ezt nehezen is látod be, teljesen megértem.

foglaltnick # 2024.05.11. 16:54

miki75
Én értem amit írsz és hasonló cipőben járok,de ne agyald túl ! Éld az életed ha van időd látogasd a szüleidet ha nem akarnak látni azt úgyis érezni fogod! Kitagadni nem igazán tudnak a köteles rész járni fog és ha eljön az idő megtudod hálálni a "testvérednek " a törődést! Tapasztalatból mondom a pénzéhség undorító dolgokat tud testvérek között szülni... Egyébként pedig inkább a jogi oldalával foglalkozz itt a fórumon,mert kbs. tanácsai sokat érnek a szomorú örökös és társai csak hsz.-eket gyártanak saját véleményel az meg olyan mint a fing....

Szomorú örökös # 2024.05.11. 15:02

miki75

Te vagy nem akarod megérteni, vagy te tényleg nem érted amiről írtam

Nagyon is értem! Te máris az örökségen kattogsz, holott a szüleid még maximális egészségnek örvendenek és úgy döntöttek, hogy azt a gyereket támogatják inkább, aki valóban ott van mellettük. Nincs semmilyen jogalapod ezt számonkérni rajtuk. Ha megteszed, még jobban magad ellen fogod őket fordítani. A testvéred? Nos, az máris nem melletted van nyilván.

És én laikusként csakis az erkölcsi részére válaszoltam, reagáltam, hiszen eleve téged az érdekelt. :-)

miki75 # 2024.05.11. 14:47

@szomorú örökös

Te vagy nem akarod megérteni, vagy te tényleg nem érted amiről írtam. Sebaj: ignoráld nyugodtan MINDEN gondolatomat.
És: köszönöm az elmés hozzászólásaidat.

Szomorú örökös # 2024.05.11. 14:37

miki75

És akkor még egyszer az örök mondat: A szülők pedig életükben azt csinálnak a vagyonukkal, amit akarnak

Szomorú örökös # 2024.05.11. 14:30

miki75

Akár megköszönöd a válaszomat, akár nem, én a helyedben a szüleimre koncentrálnék ahelyett, hogy máris az örökségen agyalok. Ugyanis a szüleid még élnek és nagy valószínűséggel sokkal jobban szeretnék, ha amíg élnek, te ott lennél a közelükben és átölelhetnének néha ugyanúgy, mint a testvéredet. Mindenesetre gondolom nem nyugtat meg, hogy nem vagy ebben a kérdésben egyedül, nekem is járt így már ismerősöm. De minden a te döntésed, nem másé. Te hagytad el a szülői házat és mentél el messzire, most meg számon kéred a szüleidet és az otthon maradt testvéredet. És egyébként is te kezdted azzal, hogy inkább az erkölcsi részre koncentrálnál, nem a jogira.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.11. 14:24

Tulajdonképpen nem is a jogi rész miatt írok, hanem inkább az erkölcsi rész miatt.

Akkor ezt megbeszéltük, Ez ugyanis a Jogi Fórum.