Vagyonmegosztás, beszámítás


turif # 2024.04.07. 09:23

Szervusztok,

Kérném, hogy csak olyan szóljon hozzá, aki vagy részese volt hasonlónak vagy kifejezetten pontos jogi ismeretekkel rendelkezik ezen a területen.

Az eset amivel kapcsolatosan a segítséget kérném, a következő.
2016-ban elváltam a felségemtől, de továbbra is közös lakásban maradtunk. Ő akkor nem dolgozott és azóta sem dolgozik.
2016-ban a lánya 10 éves volt. Nem hagyhattam ellátatlanul éppen ezért támogattam a létfenntartásukat abban a reményben, hogy előbb - utóbb a kedves volt feleségem elmegy dolgozni. Ez azonban mindeddig nem következett be.
Idén a bírósághoz tervezek fordulni, mert ez így nem mehet tovább és vagyonmegosztást kezdeményezek.
Viszont jó lenne tudni, hogy pontosan be tudom-e számíttatni a korábbi létfenntartásra adott összeget vagy sem. Azt olvastam, hogy ezt az összeget visszakövetelni nem tudom, de talán a vagyonmegosztás során ezt be tudom számíttatni valamilyen formában.
Bonyolult jogi szövegeket olvasgattam, számomra nem egyértelmű, hogy csak tartásdíj, stb. követelés esetén lehet alkalmazni a beszámítást vagy egy ilyen vagyonmegosztás során is? (Aki esetleg tud pontos jogszabályt, amelyet alkalmazni lehet kérem írja meg)

A másik kérdésem.
Volt hitelünk a lakáson. A lakás törlesztőrésztőleteit válásunk után is én fizettem egyedül. A kérdésem az, hogy vagyonmegosztás során el tudom-e számíttatni a hitel volt feleségemre eső részét (+lakásra eső rezsit) olyan módon, hogy arra legalább egy MNB kamatot rászámolok?

Köszönöm