hagyateki targyalas


stonelady # 2024.04.10. 19:54

Nagyon koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.10. 06:57

Ha az ingókat valamiért kötelező leltározni, akkor az utolsó szögig mindent belevesznek. (Persze, addig a szögig, ami a leltározás időpontjában még megvan, ott van.)

drbjozsef # 2024.04.10. 05:34

stonelady,

  1. Fogalmam sincs, de nem tök mindegy?
  2. Ha jelzitek neki - vagy a hagyatéki leltárnál -, hogy szerintetek volt folyószámlája, de nem tudjátok hol, akkor a nagyobb magyar bankokat lekérdezheti. Nyilván, ha valami irodásmarcsinál, vagy külföldi banknál van számlája, azt nem fogja megtalálni.
  3. Nem. Ha jól rémlik a 300ezer forintnál magasabbra becsült kerül bele értékkel, vagy a nyilvántartott (műkincs, autó) ingóság.
  4. A mokk.hu oldalon megnézheted ki az illetékes közjegyző, ha tudod az elhunyt utolsó lakhelyét, és a halálának dátumát. Felhívod, megkérdezed, mi van. Ha nincs bonyodalom, fél éven belül meg szokott lenni az első tárgyalás. A Htv. 44.§ szerint legalább 8 nappal előtte kapnod kell értesítést, és elvileg a leltár megkapása után 2 hónappal meg kellene tartani az első tárgyalást, de ez hosszabbítható, és nincs rá végső határidő.
  5. Nem kell ott fizetni, határidőt szabnak majd rá. Hívjátok fel a közjegyzőt, és beszéljétek meg vele, milyen lehetőségek vannak.
stonelady # 2024.04.10. 02:13

Udvozletem,
Hagyateki targyalas kapcsan lenne par kerdesem. koszonom, ha valaki segiteni tud.
1., Ha az elhunytnak volt ugyvedi letetben vegrendelete, annak tartalmaba a kozjegyzo elozetesen belenez, vagy a kituzott hagyateki targyalason bontja fel es ismerteti a megjelent torveny szerinti vathato (egyenesagi)orokosokkel? Nem tudunk vegrendeletrol, csak sejtjuk, hogy volt. (Es mi ugye nem lathatunk bele az vegrendeletek orszagos nyilvantartasaba.)
2., Nem tudjuk, hogy volt-e bankszamlaja az orokhagyonak, de eselyes, hogy igen. Ha volt, nem tudjuk, melyik banknal. A kozjegyzonek dolga-e hogy ezt kideritse?
Hagyatek resze egy ingatlan. Ennek ertekelese megtortent, azonban a benne levo ingosagoke nem.
3., az ingosagok erteket nem mindig veszik fel a hagyatek reszekent?
4., Lassan 1 ev is eltelt es meg nem kaptunk ertesitest, hogy mikor lesz a hagyateki targyalas. Ez igy altalanos? A targyalas elott mennyi idovel varhato az ertesites? Van erre valami torenyi idokeret?
5. Nagy erteku ingatlan eseten azert jelentos tud lenni a kozjegyzoi dij. Tudom, hogy az osszeg benne lesz a hagyateki targyalasra szolo idezesben, azonban ha pl. ez a dij mondjuk millios nagysagu, a fizetesre kotelzett pedig idos nyugdijas, van-e valami lehetoseg reszletfizetesre? Elvileg tudom, hogy a dijat ott helyben kell fizetni, de megis... barmi lehetoseg?? (hiaba orokol ertekes ingatlant, annak penzze tetele nem 1-2 nap. Kolcson felvetele pedig kora miatt nem lehetseges az athidalo idoszakra.