Élettársi viszony utáni öröklés


sergozo # 2016.01.31. 13:34

Lakossági internetbankos tranzakció (átutalás) indítást követő napon az örökhagyó elhunyt. Az átutalás értéknapja a legközelebbi nyitást követően, hétfőn történt.Hagyatéki eljárásnál, illeték fizetésénél a halálozás napi magasabb egyenleget vették figyelembe.Örökség kifizetésével egyidejűleg a fenti tranzakció banki igazolását megkértem és meg is kaptam.Nem az utalás jogszerűségét vitatom.Az utalt pénzt sem én kaptam, viszont az illetéket rám rótták ki a hagyatékátadó végzés alapján. Mi a jogi helyzet, örökhagyó életében indított tranzakciós összeg egyáltalán hagyaték részét képezi?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.17. 17:49
  1. Az nem tulajdonjog, hanem kötelmi jellegű.
  2. Az elévülés itt szóba sem jön.
  3. Nem sok jelentősége van annak, kinek a számlájáról utaltatok.

De: lehet, hogy az a magánokirat t vagyonjogi szerződésnek minősül. Ha igen, akkor eredményesen hivatkozhatsz különvagyonra.

4. Nem fogsz ügyvéd nélkül boldogulni.

sergozo # 2016.01.17. 17:41

Nem bejegyzett élettársam az üdülési jogot végrendeletében külön vagyonomként szerepeltette. Tekintettel arra, hogy ez közös néven szerepelt a Közjegyző a törvényes öröklési rendet vette alapul. A hozzájárulás arányát -kérésem ellenére- nem vizsgálta. További tárgyalásra már nem kellett mennem. Hagyatékátadó végzésből sem kapta, tekintettel arra, hogy nem vagyok "érintett".Vételár- és a hitel kizárólag az én folyószámlámról került kiegyenlítésre. 1 100 000Ft üdülési jogra összesen a hiteltörlesztéseket is figyelembe véve 1 464 032 Ft került utalásra. a 2007-2011.év közötti számlakivonataim rendelkezésre állnak. "Örökösnek" rádásul illetéket is kellett fizetnie a hagyatékátadó végzés alapján. Örökös "Magánokiratban" elismerte tulajdonosi jogom. Tulajdoni igény nem évül el, de mi legyen a következő lépésünk?

ObudaFan # 2016.01.17. 11:34

Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

  1. egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
  2. megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.
M_Erika # 2016.01.16. 09:03

T. Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Nem bejegyzett élettársi viszonyban élek 25 éve a párommal/73 éves/.Én 66 éves vagyok. Szeretném tudni, hogy bár melyikönk halála esetén kaphatjuk-e az özvegyi nyugdíjat? A vagyon elosztással nincs gondunk.
Köszönettel: Erika

ObudaFan # 2016.01.04. 16:00

Daddy50

A legjobb lenne, ha ügyvéd, vagy közjegyző előtt élettársi vagyonjogi szerződést kötnének, mert abban a pontos arányok is szabályozhatók.
A második legjobb az lenne, ha legalább közjegyző előtt regisztráltatnák az élettársi kapcsolatukat.
A harmadik legjobb, ha legalább valamilyen írásos dokumentum készülne erről, ami bizonyítékként felhasználható lesz.
Ezek hiányában - sőt, igazábol még a harmadik esetben is - majd jönnek a perben a tanúk, akik ki tudja, mire hogy emlékeznek.

Daddy50 # 2016.01.03. 07:09

A lányom már közel négy éve él együtt az élettársával. Laktak már közös albérletbe, laktak már nálunk több hónapot is. Közben született egy közös gyermekük, aki már másfél éves. Most vásároltak egy házat, ami a "vejem" nevére került, de a lányom pénze is benne van, és a mai napig közösen javítgatják otthonukat.
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a közös élettársi viszonyt hogyan tudná igazolni a lányom? Sajnos ő meg a kislánya még mindig hozzánk vannak bejelentve.
Attól tartok, hogy ha valami baj történne a vejemmel, akkor a rokonsága örökölné a közösen megszerzett otthont.
Mit tehetnénk, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Sajnos megesküdni nem akarnak, pedig az mindent megoldana.
Kérem ebben adjanak tanácsot!
Köszönöm!

evatunde # 2015.12.22. 11:11

Jó napot kívánok!

Szeretnék pár kérdést feltenni, hátha itt kaphatok választ. Volt egy élettársam, 2004-2015-ig, párom akkor hunyt el. Én egy másik lakásban laktam, a volt páromhoz csak 2011-ben költöztem,de nem jelentkeztem be a lakásába. Párom 60 éves korában hunyt el, még nem volt nyugdíjas. Kaphatok-e utána özvegyi nyugdíjat és ha igen, mennyi ideig és milyen összegűt? Tehát a kapcsolatunk 2004-ben jött létre, az utolsó négy évben laktunk csak közös lakásban, de nem jelentkeztem be. Bizonyítanom kell-e az együttélés tényét esetleg a szomszédokkal hogy 2004 óta voltunk együtt? Ha ők igazolják,( mert jó a viszonyunk) akkor nem követek/követnek-e el csalást, hiszen csak a 4 év volt a közös együttlakás, de bejelentkezés nélkül.Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2015.12.15. 13:50

A közösen vásárolt ingóságokból (pl. az autó) vélhetően jár neki, hogy mennyi, annak a meghatározásához ennyi információ nem elegendő. Végrendelet hiányában a lakásban valósznűleg tulajdont nem szerez, lakáshasználati joga sem lesz. Nem köteles eljönni a hagyatéki tárgyalásra.

kipkop71 # 2015.12.10. 13:51

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Kérdésem lenne. Édesanyám két hete elhunyt. Volt egy (nem regisztrált) élettársi kapcsolata, akivel 17 évet élet együtt.
A lakáson semmilyen értéknövelő beruházás, felújítás nem történt, nem volt közös bankszámlájuk, illetve anyunak a nevén van még egy autó. A lakás amiben laktak fele-fele részben anyué és az enyém. Anyu a fél lakást még bőven megismerkedésük előtt kb. 35 éve örökölte.
Kérdés a nem regisztrált élettársnak jár-e valami amit muszáj kifizetnem. Lakáshoz ugye semmi köze? Kitehető-e simán a lakásból?
Köszönöm a gyors választ előre is
kipkop71

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.19. 20:57

Te valamit nagyon félreértettél.

kiskert # 2015.11.19. 20:44

Tisztelt Jogász hölgyek/urak!

Húgom 30 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Lakásuk a tulajdoni lap szerint 50-50%-ban a tulajdonuk. Sajnos mindketten betegeskednek.
Ezzel kapcsolatban kérdezem, valamelyikük halála esetén az örökösök milyen mértékben tarthatnak igényt a lakásra. Úgy értesültem, hogy ha nincs bejegyzett élettársi kapcsolat akkor az állam eltulajdonítja a lakást. Így testvérem elveszíthetné egy élet munkáját?
Szeretném testvéremet megnyugtatni. Várom válaszukat.

Előre is köszönöm: kiskert

ObudaFan # 2015.11.05. 21:55

pötyike77

Egyrészt tisztázandó, hogy mik a valós tulajdoni arányok, mert attól, hogy az élettársad nevén van, még éppen lehet neked is benne tulajdoni hányadod. Ezt érdemes minél hamarabb rendezni. Aztán ami így is az élettársad nevén marad, arról végrendelkezhet, azzal, hogy ez után a rész után a kötelesrész még fog járni a korábbi kapcsolatából származó gyerekeknek.

pötyike77 # 2015.11.05. 11:05

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szerződésre van szükség köztem és az élettársam között, hogy az élettársam előző házasságából született gyermek ne tudjon örökölni, ha az élettársammal valami baj történne?

Egy házról van szó, amely az élettársam nevén van.

A gyermek és az exnej már kapott egy nagy értékű házat a váláskor, ellenben én nem szeretnék felezni senkivel, csak mert oda kellene adni jogilag az élettársam vagyonának a felét a gyereknek.

Magyarul hogyan tudjuk megvédeni az új ingatlant az előző házasságtól és az abban született gyerektől?

Nagyon köszönöm előre is,
Pötyike

ObudaFan # 2015.11.02. 14:26

Hellas

Jól tudjátok. Bármikor kiderülhet, de ha az élettárs tudomást szerez a hagyatéki tárgyalásról, akkor valószínűleg azért legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson kiderül, ha van.

ObudaFan # 2015.11.02. 14:25

venig

Igen.

Hellas # 2015.11.02. 10:25

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Nemrég elhunyt a nagybátyám, akinek nyilván ingó és pénzvagyonán kívül, egy családi háza van, melynek a tulajdoni lapját már beszereztem, az ingatlan tehermentes és 1/1 tulajdonos a nagybátyám.

A nagybátyám (soha nem volt sem Felesége, sem gyermeke), együtt élt egy hölggyel közel 30 évet, hol a hölgy ingatlanában, hol a nagybátyám ingatlanában egyedül.

Elvben két törvényes örökös van, a nagybátyám két elhunyt testvérének egy-egy gyermeke, két unokaöccse, azaz Én és az unokatesóm. Most a temetés után egy kicsit furcsa érzéseink vannak, a kérdés, hogy ha jól tudjuk a hölgy már csak végrendelettel örökölhetne, azt nem tudjuk, hogy van-e ilyen vagy sincs. A kérdés, hogy jól tudjuk-e és ha igen ez mikor derülhet ki? Vannak-e még számunkra az öröklésre nézve buktatók?

Köszönöm.

venig # 2015.10.06. 14:43

Kedves ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Már az is sokat segít, hogy van remény.

Az itt látható e-mail címek használhatók abban az esetben ha a hagyatékin nem sikerülne dűlőre jutni ?

ObudaFan # 2015.10.05. 13:23

venig

Lehet követelésed, de nem feltétlenül pont ekkora összegre. Meg kell nézni, hogy az ingatlan jelenlegi értékéből mekkora rész esik erre a te 2M Ft-odra, mint különvagyonra, illetve még emellett az építkezés során az ingatlanra fordított egyéb összegek vonatkozásában milyen arányú tulajdonod állapítható meg az élettársi együttélés alatti szerzési arányok alapján. Tehát ezeket az arányokat az ingatlan jelenlegi étékére kell vetíteni.

venig # 2015.10.04. 13:14

Tisztelt Ügyvéd hölgyek/urak.

Segítséget szeretnék kérni a következő ügy meglátásában.

13 évvel ezelőtt ismerkedtünk meg párommal.Kapcsolatunk nem lett bejegyezve, de természetesen rengetegen tudják igazolni.
Az én édesanyám nem sokkal később hunyt el és örököltem 2 millió forintot.
A párom ekkor kezdett építkezni itt mellettünk és az örökséget bele is tettem a házba, de az ingatlan a párom nevén maradt.
Később párom megbetegedett és amputálni kellett a lábát és minden ellátásra én vittem ahogy ez természetes is, minden alkalommal amikor rosszul lett engem hívott a végstádiumban is mellette voltam.
A tragédia után az élettársam fia eljött hozzánk a másik lakásba és tárgyakat vitt el arra hivatkozva, hogy az a nagymamájáé.

A kérdésem az lenne, hogy ha tanukkal és számlakivonattal igazolni tudom akkor lehet-e követelésem az ingatlanból bvagy legalábbis a 2 millió forintra, lehet-e a 13 év után követelni ill. az ellátás miatt követelni.
Egyáltalán nem szerettük volna ezt, de a párom fia már a saját lakásunkból is vitt el tárgyakat ahogy azt jeleztem.
Szeretnék valami tanácsot kérni, hogy egyáltalán érdemes-e követelni, ilyen esetben el kell e menni a hagyatékira és, hogy van e az ilyen ügyeknek humános megoldása.

Előre is köszönöm, hogy meghallgattak és előre köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2015.08.21. 20:50

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Természetesen az ingatlan értékéből a telekérték pedig az élettársad különvagyona.
Megállapodni természetesen eltérően is megállapodhattok.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.21. 17:00

Tulajdonjogi igényed lehet a ház bizonyos hányadára.
Szerződéssel miért ne lehetne haszonélvezetet alapítani? Más kérdés, hogy az élettársadnak abban mi a jó.

Attilaxxxv # 2015.08.21. 13:58

Üdv!
Élettársi kapcsolatban élek, közösen építettünk házat a párom telkére és nevére.(15 éve)
Azt szeretném megtudni hogy mi illet engem, vagy lehet e haszonélvezeti jogot alapítani és ennek mi az anyagi vonzata?
Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.08.10. 13:28

kis.lszl

Látni kellene az egyezséget és a NAV határozatát, de szerintem nem. Mondjuk az Itv-ből az élettársi közös tulajdon megosztására vonatkozó különös szabályt hatályon kívül helyezték, ami némi bizonytalanságra ad okot.

ObudaFan # 2015.08.10. 13:24

hama44

Azt hallottam, hogy ettől függetlenül, 15 év után mindent örököl az élettárs, ill. mindennek fele sz övé.

Ez tévedés. Persze, pl. végrendeletben neki juttathatja a lányotok a házat, vagy neki is ajándékozhatja éppen, azzal, hogy kötelesrészre igényetek lehet a lánotok elhalálozása esetén.

Visszperelhető e az ingatlan

A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.

A leírtak alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni arról, hogy ezek a körülmények fennállnak-e.

, ha igen, mennyi a perköltség

Az illeték a pertárgy értékének 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint.

, és nyugdíjasok lévén mentességet ez alól kérhetünk-e?

A vagyoni-jövedelmi helyzettől függően lehet ilyen vagy olyan költségkedvezményben részesülni.