Hagyatéki költség illetve temetési költség


hunfrakk # 2010.08.12. 18:33

Lakóhely szerinti önkormányzatot kell megkeresni.

hunfrakk # 2010.08.12. 18:34

De igazolni (bizonyítani) kell a pénzhiányt (munkabér, egyéb jövedelem stb.)

vicus75 # 2010.08.14. 23:20

Kedves Fórumozók!

A következő a problémám: párom édesanyja elhunyt, a temetést a 3 örökös közül ketten (párom és nővére) fizették, a harmadik testvér egy forintot sem adott bele. A házon, amit örököltek, az édesapjuknak csak haszonélvezeti joga van. Hamarosan sor kerül a hagyatéki tárgyalásra. Sajnos erős a gyanúnk, hogy - pénzhiányra hivatkozva - a harmadik testvér ott sem fogja kifizetni a ráeső hagyatéki költséget. Mi viszont nem akarunk helyette fizetni, mert korábbi tartozásait sem egyenlítette ki felénk, csak ígéreteket kapunk tőle.
Kérdéseim: Be lehet-e hajtani rajta a temetési + hagyatéki költség ráeső részét? Ha ő csak az örökségéből tudná rendezni ezt, akkor addig várnunk kell, amíg el nem adjuk a házat (vagyis amíg az édesapjuk meg nem hal), és mindenki megkapja az örökségét? A korábbi tartozásai levonhatók-e az örökségéből? (Sajnos papír nincs róluk, jóhiszeműek voltunk vele szemben.)
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 08:20

A temetési költség hagyatéki teher, azt a hagyatékkal szemben érvényesíteni lehet. (A nem fizető örökös örökrésze ennyivel kisebb lesz.) Viszont a közjegyző a maga díját attól fogja beszedni, akitől lehet, az örökösök egyetemlegesen tartoznak.

Az örökösök egymással szembeni, egyéb követelései nem hagyatéki terhek, azokat a hagyatéki eljárásban legfeljebb egyezség keretében lehet rendezni.

Audrey77 # 2010.08.18. 18:32

Sziasztok,

Meg tudná nekem valaki mondani, hogy a hagyatéki hitelező milyen nemű költségeket támaszthat a hagyatékkal szemben a temetési költségeken kívül? Például követelheti-e a temetésre fordított pénzösszeg elszámolásáig eltelt időszakra járó kamatot? Egy ilyen hagyatéki ügy akármeddig is elhúzódhat, ismerősöm esetében törvényes örökös híján az állam kap mindent, viszont ismerősöm vállalta a temetéssel kapcsolatos mindennemű költségeket, amelyet szeretne mihamarabb viszontlátni. Továbbá, a hagyatéki tárgyalás helyszínére történő utazás költségei, amennyiben kísérővel, illetve annak gépkocsijával utazott, és így nem menetjegy, hanem benzinköltség merült fel.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.18. 19:10

A kamat jár. (Nem az elszámolásig, hanem a megfizetésig.)
A követelése érvényesítésével kapcsolatos költségei megtérítését is követelheti, ha azok a kötelezett mulasztása, vonakodása miatt merültek fel. A hagyatéki tárgyalásra utazás nyilván nem ilyen. (Nem is volt muszáj elmennie.)

Audrey77 # 2010.08.18. 20:20

Nagyon köszönöm a gyors választ. Egy kérdésem még lenne. A hagyatéki ügyintézőnek milyen jogköre van? Történetesen arra szeretnék rákérdezni, hogy jogában áll-e megtiltani, hogy a hagyatéki hitelező (természetesen a hagyatéki ügyintéző jelenlétében) bemehessen a hagyatéki vagyont képező lakásba, pl. az elhunyt irataiért. Ismerősömmel az történt, hogy amikor engedélyt kért erre a hagyatéki ügyintézőtől, akkor nem adott egyértelmű választ, nem is utasította el, csak mindig hivatkozott valamire, hogy éppen miért nem látogatható a lakás (mert éppen fertőtlenítik, stb.)
Senki nem tudott egyértelmű választ adni erre a kérdésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.18. 21:42

Azon az az alapon, hogy hagyatéki hitelező, semmi ilyet nem követelhet. Micsoda butaság ez?

Audrey77 # 2010.08.23. 21:45

Nem követelte, hanem csak kérte. Érdekes dolgok történtek ugyanis. Többek között visszaéltek a halott személyi adataival. Többek között előkerült egy hamis végrendelet is. Sajnos nagyon ocsmány dolgok működnek ebben az országban, állami hivatalok ügyintézői részéről, amihez a jogrendszer kereteket ad! Ez innen már rendőrségi ügy, de ismerősöm nem hagyja ennyiben. Ismerve a rendőrség tehetetlenségét... Minden követ megmozgat, hogy ne kerülhessen az ingatlan illetéktelenek kezébe. Sok érdekes dolgot tudnék mesélni. Ez csak egy piti ügy, képzelem, mi mehet nagyban!

PRoland # 2010.08.24. 09:58

Üdv mindenkinek!
Az iránt szeretnék érdeklődni,hogy ingatlan (mezőgazdasági földterület) öröklése esetén az örökösnek a földterület saját nevére íratásának költségeit meg kell-e fizetnie?
Illetve az is érdekelne,hogy ha van 6 örökös (testvérei az elhunytnak), akkor lemondhatnak-e az adott földterület örökléséről egyetlen örökös javára?

ObudaFan # 2010.08.24. 10:43

Meg kell fizetni.
Visszautasíthatják, és akkor a hatodik testvér örökli az egészet.

PRoland # 2010.08.24. 10:47

Köszönöm a gyors választ.
Az adott földterülethez külön helyrajzi számokon utak is tartoznak,melyek érték nélkülinek lettek feltüntetve. Ezek esetében is kell átírási költséget fizetni annak ellenére,hogy a hagyatéki eljárás során érték nélküli vagyonként lettek feltüntetve?

ObudaFan # 2010.08.24. 11:44

Ott az illeték is 0 Ft lesz, viszont ettől még a földhivatali díjat meg kell fizetni.

Kaname # 2010.08.24. 14:42

Jó napot!

Édesanyám nemrégiben elhunyt, a hagyatéki tárgyalás meg is történt. Édesanyám után tartozás maradt ránk, több bankból is. Ezekből a bankokból csak egy lett feltűntetve a hagyatéki végzésen, most pedig a többit is bele kell iratnom. A közjegyző azt mondta, hogy póthagyatéki tárgyalást kell kérnem. A kérdésem az lenne, hogy itt is ki kell fizetnem azt az összeget, amit az első hagyatéki eljárásnál, esetleg kevesebb lesz?

:):) # 2010.08.29. 12:25

Üdv.!
Apósom ma reggel hunyt el.
Három gyermeke van .
A temetési költséggel kapcsolatban érdeklődnék,mivel sógornőmnek semmiféle jövedelme,vagyona nincs sógorom kijelentette hogy nem fogja rendezni a ráeső részt Férjem és én külön élünk,válni szeretnénk.Neki sincs semmilyen jövedelme ill. vagyona .Apósom után örökölni sem fognak mivel hajléktalan volt .Csak nekem van ingatlan a nevemen az a lakás ahol közösen laktunk a férjemmel és olyan amit én örököltem. Amit tudni szeretnék az,hogy terhelhetik-e erre a lakásra vagy bármelyik ingatlanra ami az én nevem van a temetési költséget?
A válaszokat előre is köszönöm !

mobire # 2010.10.06. 07:15

Jó napot kívánok!

Nekem csak az lenne a kérdésem mennyi idő a hagyatéki tárgyalás ha csak egy házról van szó?
Tiszta ügy csak egy örökös van.

monalisa1 # 2010.10.06. 12:58

Elsősorban attól függ hogy a hagyatéki eljárás lefolytatására hivatalból megbízott közjegyző egyéb ügyeiben mennyire van leterhelve. (Falun, kisvárosban rövidebb az idő-intervallum, nagyvárosban több türelmet igényel egy örökség kiadása.)

Telefonon utána lehet érdeklődni a dolgoknak.

Üdv.:
MonaLuis

gica34 # 2010.10.10. 18:15

Kérem segítsen! 2007ben meghalt nagymamám velem élt én gondoztam 7éven keresztül . Mikor meghalt az önk.-on felvették a hagyatéki jegyzőkönyvet. De nem jutott a közjegyzőhöz elkallódott valahol három örökös van abból az egyik már meghalt de van két gyermeke. Most hogy telkeztem reklamálni az örökösök végre elindították de engem mégsem említettek benne véletlenül jutott tudomásomra a dolog, én fizettem a temetési költséget is teljesen egyedül és nem akarják az örökösök ezt vissza fizetni azzal hogy "jó nyugdíja volt nagyanyámnak megtehettem hogy eltemetem".Soha meg nem látogatták mindent én csináltam körülötte minden héten kezelésre hordtam ami nem volt könnyű amit ők könnyedén megtehettek volna mert van kocsijuk nekem nincs én mindig mentővel vitetem és kísértem mert egyedül nem tudott menni.Az lenne a kérdésem hogy mit követelhetek hagyatéki tárgyaláson ahova csak szóbeli idézést kaptam a közjegyzőtől mert már nincs idő arra hogy az idézés ideérjen a hagyatéki tárgyalásig.Bevallom kicsit félek is elmenni mert állandóan fenyegetnek négy gyermekem van elhiheti hogy nem kicsit hiányzott a temetési költség a kasszánkból . Válaszát várom!Köszönöm.

ObudaFan # 2010.10.10. 20:44

Lehet követelni a temetési költség megfizetését, de ha nem ismerik el, akkor pert kell indítani ezért.

gica34 # 2010.10.11. 04:44

Köszönöm válaszát még annyit szeretnék tudni hogy tudom hogy nagy viták lesznek ott hagyatéki tárgyaláson mennyire kérhetem én a közjegyzőtől hogy én had menjek előbb oda mint az örökösök a temetési számlákkal hogy ne keljen végig veszekednem a dolgot? Kénytelen vagyok magammal vinni 5honapos kislányom és nem szeretném ha gond lenne!

ObudaFan # 2010.10.11. 20:58

A temetési számlákat akár postázhatod is. Ha vitatják, akkor úgyis csak bíróságon érvényesíthetők.

gica34 # 2010.10.13. 04:58

Köszönöm szépen a segítséget!

mandalore # 2010.10.15. 09:59

Üdv Mindenkinek!

Az történt, hogy fél éve meghalt a 20 éve nem látott apám, és az élettársa akivel 20 éve együtt élt eltemette. A temetésen kijelentette, hogy majd ő eltemeti, mást nem mondott. Nekem pénzem nem volt rá. Mostanában volt a hagyatéki tárgyalás és ő benyújtott egy számlát -hagyatéki hitelező címén- a temetésről miszerint fizessem ki a temetési költségeket plusz a kamatokat is fél évre visszamenőleg. Én lettem az egyetlen örökös. Ezt én most sem tudom vállalni, mondtam, erre ő akkor rögtön végrehajtást akart. Örököltem egy fél házat. A másik fele az anyámé. Ő a haszonélvezője. Nem tudok fizetni, pláne nem kamatokat. Mi ilyenkor a teendő.
A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.10.15. 11:15

Köteles leszel fizetni. Részletfizetési kedvezményt kérhetsz.

mandalore # 2010.10.16. 08:26

Na de a kamatokat is? A temetésen találkoztam vele először és annyit mondott, hogy majd ő eltemeti. Végül is ő élt együtt vele. Fél évig abban a tudatban éltem, hogy minden rendben. Ha én kéretlenül veszek neki egy zsák krumplit, leteszem a portájára azzal, hogy egyétek meg, majd egy év múlva benyújtom a számlát kamatostul, hogy fizesse ki, szerintem kiröhögne.