Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése

ObudaFan # e-mail 2018.10.08. 13:26

Amíg kiskorú, addig mindenképpen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Zsanett770131 # e-mail 2018.10.08. 13:25

Tisztelt Fórum!
Kérdésem az lenne hogy a férjemnek fizetni e kell a gyerektartást a volt feleségének ha a gyereknek megszűnt a tanulói jogviszonya kvázi kicsapták az iskolából. 17 éves és nem jár iskolába , otthon van . Köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2018.10.08. 10:09

Ha magasabb a jövedelme a külön élő szülőnek, az általában az életvitele alapján igazolható. Ha tudsz tanúkat megnevezni arra, hogy olyan életvitelt folytat, ami a bevallott jövedelméből nem finanszírozható, azzal előrébb lehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

villingen # e-mail 2018.10.07. 05:39

Üdvözlöm.
A tény amit nem írtam le.Kilenc pert indított ellenem a volt férjem,amit bírói segédlettel meg is nyert.A saját gyermekeiről már az első tárgyaláson lemondott.A gyermektartást eddíg sem fizetett,és most sem akar. Több hónapra visszamenőleg akarja a felhalmozott tartozásának kifizetését,megúszni. Egyszer már sikerült neki.Nem létező céget adott meg valaki a bíróságon letiltásra,persze nem vezetett eredményre Közös tulajdonunk megosztásánál kizárt az ingatlanból-zárat cserélt-így a két gyerekkel lakás nélkül maradtam.A kislányomat és a fiamat is így tartottam el.És én akarom kizsigerelni?Szánalmas.Az is szánalmas,hogy a tetves bírók ebben segítenek.Mikor házas voltam,akkor is csk az én jövedelmemből éltünk,mert már akkor hazudozott,és másik "családjára" költötte összes pénzét,ami utólag kiderült.Amúgy a gyermekek gyűlölik,ahogy én is.
Attól még tény, a hamis igazolással,próbálja ezt a pert is megnyerni.

Szomorú örökös #   2018.10.06. 06:27

villingen

Ha az én privát véleményem érdekel, akkor nem értek veled egyet, mert a kérdésed alapján - „(külföldön dolgozik, nem ennyi a valós jövedelme stb)” - gyakorlatilag ki akarod zsigerelni a gyereked apját. Másrészről a gyerek apjával sem tudok azonosulni, hiszen jól láthatóan ki akar bújni a fizetés alól. Bár lehet már ismer téged és tudja, hogy neked semmi sem elég. Szerintem ha ő "leigazolja" a jövedelmét, a bíróság meg ezt elfogadja, akkor szerintem nem sokat tudsz tenni, mert a bíróság úgyis a rendelkezésre álló adatok alapján fog dönteni. De ebben én viszont már nem akarok nyilatkozni. Majd lehet jogi választ is kapsz rá.

Egy biztos, ebben a történetben a legnagyobb vesztes maga a gyerek, de ez a része már nem jogi, hanem morális kérdés. Ha a legjobbat akarnád neki, akkor nem a pénz után kajtatnál, hanem arra törekednél, hogy a gyerek nyugalomban cseperedjen, annak pedig nem a pénz az alapja, amit most jelen esetben éppen bírósági úton akarsz kicsikarni.

villingen # e-mail 2018.10.06. 05:48

Tisztelt Fórum!
Gyermektartás megszüntetése perében,az apa egy hamisított munkáltatói igazolással kívánja "igazolni"jövedelmi viszonyát,(megakarja szüntetni )viszont a bíró nem akarja ezt vizsgálni."Mivel a bíróság nem nyomozóhatóság alapon".Mit lehet tenni.Ha egyértelmű hogy az igazolás,hogy nem valódi,viszont a bíró nem akar tényleges vizsgálatot lefolytatni,arra vonatkozóan,hogy mennyi az apa keresete.(külföldön dolgozik, nem ennyi a valós jövedelme stb).Válaszukat köszönöm

ObudaFan # e-mail 2018.09.09. 18:04

A kiskorúra kellene, hogy fizessen. A nagykorúra meg hogy ő kérhet-e tőled hozzájárulást, az kétséges, ha a nagykorú dolgozik az iskola mellett. Ez attól függ, hogy milyen jövedelme van és milyen szükségletei.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Vivi81 # e-mail 2018.09.08. 08:49

Még annyit a hozzászólásomhoz,hogy úgy akarja a megszüntetését megoldani,hogy rávette a nagylányt ,hogy állandó lakcímét változtassa meg,jelentkezzen be hozzá,hogy azt tudják mondani,hogy apa tartja el, miközben a barátjával él ,aki igaz szintén tanul, második szakmán nappalin,középsuliban, már 21éves. De a tartózkodási címe a tényleges lakhelye marad. Nagy lányom technikum mellett a gyakorlaton kívül is dolgozik már. Elfogadják ezt a bíróságon?

Vivi81 # e-mail 2018.09.08. 08:21

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni tőletek! Két lányomat válás után én neveltem. Férjem fizette a gyerektartást. Nagy lányommal nagyon megromlott a viszonyunk,semmiben nem fogadta el,amit én kértem tőle,nagy veszekedések lettek szinte naponta, érettségi után elköltözött a barátjához.Betöltötte már a 18at,és még nappalin tanul. Rossz viszonyunk ellenére,meg annak ellenére,hogy velem szinte alig tart kapcsolatot, felajánlottam neki,hogy továbbra is támogatom,de elutasítja,nem kell neki a pénzem! Az apja az ő részét a gyerek tartásról neki utálja,sőt amit utoljára kaptam a kezébe adtam,a családi pótlékot is saját maga kéri,lemondtam róla. Most 5hónap után apa sérelmezi,hogy mért kell mindkét gyereknek fizetnie,mert a kisebbik 16éves lány után az utána járót még utalja nekem,ha én a nagylánynak nem fizetek. A velem élő gyermekre nem akar fizetni,hogy akkor igazságos lesz, mert én nevelem őt,ő meg majd támogatja a nagylányt,mert vele nagyon jó a kapcsolata. Megteheti ezt? Az hogy nagylányom kér e tőlem tartást,összefügg azzal,hogy ő a kiskorú után fizet? Meg még új kapcsolatomból egy kisfiút is nevelünk,ez számít ez ügyben? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.28. 12:46

Inkább csak a csökkentésre.

www.kbs-ugyved.hu

detti80 # e-mail 2018.08.28. 08:57

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj kérdésben kérném a segítségét!

12 éve vált el a férjem, 1 gyermek született abból a házasságból. Állami cégnél volt alkalmazásban, így a váláskor megállapított 20% gyermektartásdíjat rendszeresen megfizette. A velem kötött házasságból 2 gyermekünk született ezután, így lejjebb vetettük a gyermektartásdíj összegét 16 %-ra. A férjem közben "nyugdíjba ment" korhatár előtti ellátást kap, amiből szintén rendszeresen vonják a gyermektartás díjat. Az előző házasságból született gyermeke a középiskolában 2-szer ismételt évet (tanulmányi eredmény miatt), most pedig elmondása alapján felvették 2 éves felsőoktatási intézménybe. Az anyjának ő az egyedüli gyermeke, de már fél éve nem lakik vele (eddig a barátja szüleinél lakott "a gyermek", jelenleg 21 éves). Szeptembertől albérletet keres és 6 órás munkát vállal a felsőoktatási tanulmányok mellett, így van-e esélyünk arra, hogy a gyermektartás díjat megszüntessük vagy ki kell várnunk még a 2 éves tanulmányait befejezi? Egyébként nem vagyunk biztosak abban, hogy amit levonnak gyerektartást, azt az anya át is adja a gyermeknek!

Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

SzakiPapa # e-mail 2018.08.28. 08:36

Tisztelt Szakértők!

Igyekszem röviden felvázolni a helyzetet: öt gyermekem van, két kiskorú, párommal közös akivel 16 éve együtt élünk. Eleinte az ő lakásában, 2008-tól közös házunkban, amire elég nagy összegű törlesztést kell fizetnünk közösen (173e).

2004-ben született ítélet előző házasságom felbontásáról, bíróság előtt kötött "egyezség" alapján. Eszerint kizárólagos tulajdonú lakásomban lakhatnak a három akkor még kiskorú gyermekem, és volt feleségem is. A lakhatás biztosítása melett pedig levonással megkapták még fizetésem 37.5%-át is.
Most a 3 gyermek közül mind nagykorú, a legkisebb is idén leérettségizett, a legnagyobb tekintetében pedig a múlt héten kaptam végzést, hogy megszűnt a tartási kötelezettség, mivel "befejezte tanulmányait"
(A "Tanulmányok" a két idősebbnél eddig is folyamatos évkihagyásokat és iskolaváltásokat jelentettek. Az pedig, hogy édesanyám temetésére 2012-ben csak a két kisebbik jött el, édesapáméra pedig idén már egyikük sem, és emellet töb mint egy éve a középső kivételével egyáltalán nem tartják a kapcsolatot sem, úgy gondolom megalapozzák az érdemtelenség fogalmát is akár.)

Tehát a kérdésem az lenne, milyen következő lépéseket javasolnak és milyen sorrendben?
Hogyan kellene a tartásdíj mértékét és indokoltságát újratárgyalni, ami figyelembe venné az ötödik legkisebb gyermekemet is, valamint azt, hogy a lakhatás biztosításával továbbra is jelentős mértékben kiveszem a részem a három nagykorú gyermekem, valamint volt feleségem tartásából is?? (Azt a lakást min 150e körül biztosan ki lehetne adni)
Nem akarok elzárkózni egyik arra érdemes gyermekem tartásától támogatásától sem, sőt a lakás esetleges eldása utáni bevételből már többször is felajánlottam nekik 40-50%-ot is.
De valahogy szeretném végre megnyugtató módon lezárni azt, amit a 2004-ben meglehetősen ultimátum-szerűen meghozott egyezség-ítélettel nem sikerült eddig.

Köszönettel várom tanácsaikat

ObudaFan # e-mail 2018.08.16. 20:06

AZ erdemtelenseg eselyes. Szabalyszeru kereseti kerelmet kell benyujtani a formanyomtatvany helyes kitoltesevel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

yassie # e-mail 2018.08.16. 18:03

Tisztelt Szakértő!
3 gyermek után vonják tőlem a gyermektartást. A legidősebb 19 éves most végezte el a középiskolát, de egyébként már öt éve nem tartja velem semmilyen formában a kapcsolatot. Az anyukája szintén nem közöl semmilyen információt a gyermekekkel kapcsolatban. Elvileg a nagylányomat felvetté valamilyen intézménybe, de a testvérétől úgy tudom mégsem megy illetve halaszt egy évet. Beadhatom-e a bírósághoz a kérelmemet, hogy őrá vonatkozólag szüntessék meg a tartási kötelezettségemet? Milyen indokkal? Érdemtelenség, vagy hogy elvileg dolgozni fog? Helyileg az ő lakóhelyükön illetékes bírósághoz kell? formailag mit kell tartalmaznia a kérelemnek? Köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2018.08.01. 14:05

Ha van olyan mértékű jövedelme, ami fedezi a megélhetését, akkor igen, hiszen nem szorul tartásra. Azért biztosabb, ha megvárod a nagykorúságot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Gambor # e-mail 2018.08.01. 11:31

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem 18 lesz, külföldön él édesanyjával és szakiskolában tanul. Olyan szakiskolában ahol a képzés minimális időtartamú, túlnyomórészt dolgoznak, amelyért cserébe havonta többszázeurós jövedelmet kap.
Az anya nyilván nem fog beadni megszüntetés iránti keresetet.
Kérdezném, hogy van-e értelme beadnom megszüntetés iránti keresetet, amíg a gyermek a képzésben részt vesz.

ObudaFan # e-mail 2018.07.10. 13:23

Ezt leírod és érdemtelenségre is hivatkozol.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Judit41 # e-mail 2018.07.09. 19:57

Tisztelt szakértő!
Gyerektartás megszünésével kapcsolatban érdeklődnék ember tudom a lakcímüket, nincs róla semmilyen papírom, hogy végzett ezt máshonnan tudom.Nem is tudom kideríteni, nem mondják meg. Az volt a lényeg, hogy a gyerektartást fizessem. Van már 2 szakmája.Hogyan tudom így beadni a bíróságon a megszűntetési kérelmet?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.05. 20:31

akkor minek még bíróságra menni.?
Te mondtad, hogy már ott van, mert a kötelezett pert indított. Innen kezdve az lehet a cél, hogy minél olcsóbban megúszd a pert. Ami szerintem nem fog menni ügyvéd nélkül. De te tudod.

www.kbs-ugyved.hu

vivi500 # e-mail 2018.06.05. 15:53

Vagy lehet hogy ez túlbonyolult kérdés erre fórumra?

vivi500 # e-mail 2018.06.05. 15:44

Most mi ezzel a gond? Lemondtam, akkor minek még bíróságra menni.? Csak érdeklődök.persze ha muszáj elmegyek. Azt ne kelljen elmesélnem, hogy az apa a 18 év alatt hogy fizetett és mennyire volt együttműködő és érdeklődő a gyereke iránt.Persze tudom hogy ez nem tartozik ide.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.05. 15:26

Na, ez az a pont, ahol szerintem már fel kellene keresned egy ügyvédet. Sürgősen.

www.kbs-ugyved.hu

vivi500 # e-mail 2018.06.05. 15:19

Tisztelt Szakértő!

Ha lemondtam a gyermektartásdíjról, mert dolgozik a nagykorú gyermekem, de az apa közben beadta a keresetet a gytartás megszüntetése iránt akkor is lesz tárgyalás?(még nem jött idézés csak hallomásból tudom) Vagy tárgyalást nem tartanak, mert én már lemondtam és az alapján megszüntetik? Ha lenne tárgyalás és én nem megyek el, akkor mi lesz?

köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.05. 13:42

Elég, de úgy fogalmazz, hogy bejelented, hogy a különélő szülő tartási kötelezettsége megszűnt.
Hivatkozz legalább az ügyszámra, még jobb, ha a határozatszámot is megadod.

www.kbs-ugyved.hu

vivi500 # e-mail 2018.06.05. 07:59

Tisztelt Szakértő!

A gyermektartásdíj lemondásához elég egy levelet írnom a bírósághoz, hogy már nem kérem, mert dolgozik a gyermek? Kell még valami igazolást is benyújtani? (Én,az anyuka kapom.)

Köszönettel