Egyezség,perköltség,illeték....


zsu8 # 2012.05.31. 11:52

Költségmentességet kaphatok ha 4 órában vagyok bejelentve,a 3 kiskorú gyermekemre gyermekvédelmi támogatást állapítottak meg és a feleségem gyesen van?

zsu8 # 2012.05.31. 11:50

Elmentem volna a tárgyalásra ha nem több mint 400km lenne a távolság,oda.Ami a mai benzináraknál nem elenyésző összeg.
Ha írásos bizonyíték van rá hogy felperes elfogadta az egyezségi ajánlatot akkor lehet valami jogorvoslatot kérni?
És nyilvánvaló hogy elfogadta mert azt az összeget írták a végzésbe.
Azt én is gondoltam hogy a bíróságon mondták neki hogy módosítsa a keresetet.Ezzel megvalósul szerintem a rosszhiszeműség,mert ugyan azt írta amit az egyességben megbeszéltünk.Ebben az esetben lehet-e valamit csinálni?

ObudaFan # 2012.05.31. 11:20

Viszont ha nem kapsz, fellebbezési illeték is felmerül, amit a fellebbezés sikertelensége esetén neked kell viselni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 11:06

Ja, és a költségmentességet lehet kérni a fellebbezési szakaszban is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 11:05

Azért történt így, mert nem voltál hajlandó személyesen vagy legalább meghatalmazott útján részt venni. A bírósági gyakorlat ugyanis az, hogy csak akkor hagynak jóvá egyezséget, ha a felek annak tartalmát a tárgyaláson adják elő egyezően. Ezért kellett a bíróságnak ítéletet hoznia az egyezségtervezettel azonos tartalommal. Nyilván előbb finoman rávezette a felperest, hogy módosítania kell a keresetet.
A törvényből egyébként szerintem nem következik a fent írt gyakorlat - ha gondolod, fellebbezhetsz; kíváncsian várom az eredményt. (Néhány hete szerettem volna fellebbezni ebben a kérdésben, de az ügyfél nem állta az illetéket.)

zsu8 # 2012.05.31. 10:32

Kedves Fórumtársak!
Segítséget,tanácsot szeretnék kérni.
Röviden:Tartásdíj felemelése miatt keresetet indított felperes.Egyezséget ajánlottam neki,amit ő el is fogadott/írásos bizonyíték van rá./.Ezután az eljáró bírósághoz megírtam/távolság miatt nem tudtam személyesen jelen lenni,a tárgyaláson sem/hogy a felperessel egyezséget kötöttünk,ezt az egyezséget hagyja jóvá a bíróság.Az egyezségben a bírósághoz azt írtam hogy a bírósági jóváhagyást követően minden hónap 15.-ig utalom a megállapodott összeget.10.-én volt a tárgyalás,de én 25.-én kaptam meg az ítéletet,amiben május 1-től kezdődően követelik az összeget.Májusra már ki van egyenlítve a tartásdíj,de most köteles vagyok-e a különbözetet is kiegyenlíteni,vagy ezt is lehet kifogásolni?
Május 25.-én megérkezett az ÍTÉLET,melyben helybenhagyja a bíróság az egyezség tárgyát képező összeget.
Keresetmódosítást nyújtott be felperes,melyről semmit nem tudok,nem kaptam belőle másolatot.
Az ítéletben ez áll:
"Felperes módosított keresetében kérte hogy a bíróság kötelezze az alperest....naptól ...xx összegű tartásdíj megfizetésére.
Az alperes a kereset teljesítését nem ellenezte,vállalta hogy megfizet minden hó 15.napjáig xx összegű tartásdíjat.
A módosított kereset alapos.
Alkalmazott jogszabályok:Csjt.60.§./1/ bekezdés,69/B§, 69/C§/1/,/2/,/3/bekezdés,Pp.231§/1/bek a./ pont,Pp233§/1/ bekezdés."
Valamint 15.000ft illeték és 15.000ft perköltség megfizetésére kötelezett a bíróság.
Az lenne a kérdésem hogy kifogásolható-e hogy nem tekintette egyezségnek a bíróság az egyezségünket és mint ítéletet bírálta el.
Ezzel minden költséget kizárólag rám,alperesre terheltek.
Pedig tudtommal ha egyezség jön létre a tárgyalás előtt akkor az illeték is sokkal kevesebb,/talán 10%/ és a perköltség mindkét felet terheli,mivel nincsen pervesztes-pernyertes fél.
Mivel valószínűsíthető hogy a felperes azért módosította a keresetet hogy a perköltség fizetés alól mentesüljön,panaszt tehetek-e ezért a bíróságon és el lehet-e érni hogy megváltoztassa a bíróság a fizetési kötelezettséget a perköltségre nézve,illetve az illetéket mérsékelje?
Rosszhiszeműség fennállása esetén lehet-e panaszt tenni?
Én saját háztartásomban 3 kiskorú gyermeket nevelek,elég nagy nehézséget okozna kifizetni 30.000ft-ot.
Jövedelmi viszonyok megváltozása esetén /munkaidő csökkenés 8-ról 4 órára,illetve munkanélküliség/mikor ,mennyi idő után lehet kérni a bíróságtól a tartásdíj csökkentését?
Nagyon megköszönném a segíteni,milyen lehetőségeim vannak hogy ne legyek teljesen kisemmizve.
15napom van a fellebbezésre.