gyermekelhelyezés apánál


ObudaFan # 2017.03.23. 05:54

Totitech

A kapcsolattartás ügyében a bíróságtól kérj ideiglenes intézkedést. (A gyámhatóság aligha fog olyan ügyben eljárni, amiben per van folyamatban.)

Beryl21 # 2017.03.23. 06:25

Totitech! Termeszetesen a gyamhatosagot nem a birosag helyett javasoltam. A gyamhatosagi beadvany azert lenne jo, mert viszonylag hamar elkezdenek foglalkozni az uggyel. Ennek soran az Anya esetleg raebred, hogy nem tehet meg mindent kenye-kedve szerint csak azert, mert o az "ANYA".


Beryl 21

Totitech # 2017.03.23. 10:47

Köszönöm a hozzászólásokat.

Anyánál is van féltestvére a kicsinek. Ez sem segít az ügyemben, sajnos.

Az első tárgyalás jegyzőkönyve alapján kellett volna Anyának márc. 20-ig megtenni a beadványt és ez alapján van meghatározva, hogy erre reagálva kell nekem kidolgozni,
miért van jobb helyen.

Anyuka mindent felhasznál... szoptat még, zaklattam, nem kerestem a gyereket... stb

Persze ez mind nem igaz, anyuka saját szavait cáfolja meg, mégis a gyakorlat, hogy anya csak anya... és nem mellesleg párom ki nem állhatja.

Esetleg ügyvéd, aki segítene?
Obudafan?

Elég nehéz itt megkeresni az ügyvédeket... nick nevek alapján :)

alfateam # 2017.03.23. 10:54

Bal-oldalon a szolgáltatások rovatban:
ügyvédi szaknévsor
ügyfél keres ügyvédet

ObudaFan # 2017.03.23. 15:44

Ha gondolod, írj e-mailt.

Rebeka1 # 2017.04.21. 15:28

Kedves Fórumozók!

Végigolvastam itt a fórumon több tucat esetet, hozzászólást, több címszó alatt is, hogy tájékozódjak mennyi esélye van egy apának, hogy gyermeket nála helyezzenek el. Elolvasgattam nagyjából majdnem minden olyan törvényt ami ide vonatkozhat.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a gyermek nem kötődik az apjához és mereven elutasítja és hallani sem akar róla és az elmúlt 1 évben 4x találkoztak, amiből a leghosszabb is 1 óra volt és az édesanya neveli 7 és fél éve /fél éves volt a gyermek amikor a szülők különköltöztek/ akkor mivel tudná az apa a bíróságot meggyőzni, hogy ő hozzá kerüljön a gyermek? A szülők közös megegyezését a bíróság jóváhagyta amikor a gyermek 2 éves volt, hogy az anya gondozásába és nevelésébe kerüljön. A gyermek apjához való viszonya az anya magatartásának köszönhető. A kapcsolattartásokat sorozatosan akadályozza a gyermek ellenállására hivatkozva. Mikor lenne esélye az apának a bíróságon?

Opps # 2017.04.21. 19:29

Üdvözlet!

A kérdésem a következő lenne:

Az előző be nem jegyzett élettársi kapcsolatomban született egy kislányom, jelenleg 7 éves.

Vásároltunk egy lakást amihez 2013-ban utólagos szocpolt érvényesíttettünk.

A gyermek és az anyuka a mai napig a lakásban életvitel szerűen élnek.

Megegyeztünk, hogy havi szinten fizetek 25000 Ft gyermektartást, 35000 Ft lakáshitel törlesztést, ami pontosan a fele a törlesztőrészletnek.

Amennyiben bíróságra adnánk ezt az ügyet, akkor a netto 300000 Ft fizetésemhez képest mekkora gyermektartást állapítana meg a bíróság?

Általában mekkora gyermektartás összegre jogosúlt a szülő egy 7 éves gyerek után?

Beleszámít a bíróságon, hogy a lakáshitel felével hozzájárulok a lakhatáshoz? Ennek ellenére, semilyen ellentérítést nem kérek, amiért a lakrészem használja.

Közös felügyeletben állapodtunk meg a Gyámügy előtt. Amit Ő maximálisan ki is használ, mivel a gyerek kb fél hónapot velem és a feleségemmel tölt, ennek ellenére Ő semmiféle tartásdíjjat nem fizet.

Az utólagos szocpól miatt, ha gyermekelhelyezési pert indítanék a bíróságon és nyernék, a szocpolt kamatos kamattal kellene visszafizetni az államnak, mivel a gyermek lakhelye megváltozna?

Illetve mint apa, mennyi esélyem lenne a bíróság előtt arra hogy a gyermek felügyeletét nekem ítéljék, mivel úgy gondolom, hogy az a néhány nap -mivel a volt párom édesanyja a hónap harmadában vigyáz a gyerekre- amit az anyjával tölt negatív környezetben, nem támogatja a fejlődését, továbbá a gyereket és a környezetünket uszítja ellenem. Teljes mértékben próbál kihasználni, mint anyagilag, mint a gyerek irányti szeretetemet.

Az édesanyja extra igényei miatt, egyre több gyerektartást szeretne rajtam behajtani a gyermekre hivatkozva. Stabil házasságban élek a feleségemmel, fix munkahelyünk van mind a kettőnknek. A gyermekem jól érzi magát nálunk, úgy gondolom, hogy jobb helye lenne ebben a környezetben.

Köszönettel

lajcsó # 2017.04.21. 19:55

"Általában mekkora gyermektartás összegre jogosúlt a szülő egy 7 éves gyerek után?"

4:218. § [A gyermektartásdíj bírósági meghatározása]
(1) A gyermektartásdíjról a szülők megegyezésének hiányában a bíróság dönt.
(2) A gyermektartásdíj meghatározása során figyelembe kell venni:

  1. a gyermek indokolt szükségleteit;
  2. mindkét szülő jövedelmi viszonyait és vagyoni helyzetét;
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, mostoha vagy nevelt - gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli;
  4. a gyermek saját jövedelmét; és
  5. a gyermeknek és rá tekintettel az őt nevelő szülőnek juttatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat.
  1. Meg kell határozni a gyermek indokolt szükségleteit pénzben.
  2. A fenti összegből le kell vonni az állami és egyéb támogatásokat (pl. családi pótlék, stb.).
  3. A maradék összegen osztoznak a szülők.

Nagyon egyszerűen fogalmazva így állapítható meg a gyermektartásdíj összege.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.21. 20:50

akkor mivel tudná az apa a bíróságot meggyőzni, hogy ő hozzá kerüljön a gyermek?
Mondjuk azzal, hogy az anya elidegenítette tőle a gyereket. Van közzétett idei BH ilyen esetről.

Rebeka1 # 2017.04.21. 21:39

Köszönöm a választ Kovács Béla Sándor!

Olyat olvastam már hogy a bíróság határozatában az apához helyezte a gyereket ezért, de az anya fellebbezett és a másodfokú bíróság meg az anyánál hagyta annak ellenére, hogy sorozatosan akadályozta a kapcsolattartást és az anya elidegenítő magatartása miatt a gyermek érzelmileg elszakadt az apjától. Indoklásban az szerepelt, hogy olyan mértékű az elidegenedés, hogy nem szolgálná a gyermek érdekét ha az apához kerülne. Pontosan nem emlékszem már a megfogalmazásra, de a lényege az amit leírtam.

Amit említettél esetet hol találom?

ObudaFan # 2017.04.22. 13:12

Opps

Más és más lehet egy-egy gyermek szükséglete, de ekkora nettónál összejöhet egy gyerekre is egy 60.000 Ft-os tartásdíj.
A lakáshitelt vélhetően együtt vettétek fel, akkor pedig eleve terhel téged a fele, függetlenül a tartásdíjtól.
A szocpolt azt át lehet vinni az új lakásra.

ObudaFan # 2017.04.22. 13:15

BH 2017.4.123 Az a szülői magatartás, mely a kisajátítás szándékával, a gyermek befolyásolása útján a másik szülővel való kapcsolattartást évek óta gátolja, ellehetetleníti, a kiskorú hosszú távú érdekeit, kiegyensúlyozott fejlődését veszélyezteti és a gyermeknek a jobb nevelési készséggel rendelkező különélő szülőnél történő elhelyezését indokolja [1952. évi IV. tv. (Csjt.) 1. § (2) bek., 72/A. § (1) bek., 92. § (1) bek., 2013. évi V. tv. (Ptk.) 4:174. §, 1952. évi III. tv. (Pp.) 164. §, 206. § (1) bek.].

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.22. 17:54

a másodfokú bíróság meg az anyánál hagyta
Igen, és aztán a Kúria felülvizsgálatban helyretette. Van rá remény, hogy jó irányba változik a gyakorlat.

Rebeka1 # 2017.04.22. 21:59

Nagyon szépen köszönöm ObudaFan és Kovács Béla Sándor a válaszokat.
Igen, bízzunk benne, hogy a törvények a bírói gyakorlatban is jobban megmutatkoznak majd, ezekben az esetekben is.

Kapcsolattartási perben, a felperes édesanya fellebbezett. Az lenne a kérdésem, hogy a másodfokú tárgyaláson /vagy addig/ ellenkeresetként lehet e felügyeleti jog megváltoztatása iránt keresetet beadni vagy azt külön kell benyújtani, mert lényegében az egy új per. Amennyiben nem lehet, akkor ezt a szándékunkat kell közölnünk a másodfokú bíróságon? Esetleg még akár a tárgyalás előtt külön perként benyújtható elsőfokú bírósághoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.23. 07:33

Szerintem az viszontkereset, és az első fokú tárgyalás berekesztéséig lehet előterjeszteni.

ObudaFan # 2017.04.23. 08:28

Külön perként én a jogerős ítélet után nyújtanám csak be.

Rebeka1 # 2017.04.23. 09:54

Feltételezzük, hogy megvárjuk a jogerős döntést és utána külön perként indítjuk. Nem mondja majd azt a bíróság, hogy amit indokként megjelölünk, arról eddig is tudomásunk volt és akkor miért nem jeleztük, hogy felügyeleti jog megváltoztatását kérjük és ezért elutasítja a keresetet?
Az elsőfokú ítélet óta eltelt időben lett tudomásunk több veszélyeztető tényről /nem csak az elidegenítésről/, ami alapot adhat, hogy a gyermeket az apánál helyezzék el. Erről a másodfokú bíróságnak is tudomása lesz. Ebben az esetben nem indokolt a másodfokon előterjeszteni, még ha viszontkeresetnek is számít és azt az elsőfokú ítéletet megelőzően lehetett volna előterjeszteni, hiszen akkor még nem volt tudomásunk /nem volt bizonyítható/ ezekről a veszélyeztető körülményekről?

ObudaFan # 2017.04.23. 16:56

Elő lehet adni ellenkérelemként, de a másodfokú bíróság csak arról a keresetről tárgyalhat, ami első fokon elő lett terjesztve.

vasgyari # 2017.04.27. 11:57

Üdvözlöm önöket. Egy kis segítségre lenne szükségem. Van 2 kis gyermekem nekem és a volt páromnak, egy 5 éves kis fiú és egy 6 hónapos kis lány. Sajnos a volt élettársam az alkohol rabja lett. Nem rég történt hogy lement az édesanyjához a kicsikel mig én dolgoztam. 2 napig nem jelentkezett, majd kénytelen voltam elhozni a gyerköcöket tölle egész rossz állapotban. Azt had ne írjam le. Sajnos ő is és az édesanyja is elégé mámoros állapotban voltak így rájuk kellet törnöm az ajtótt hogy a gyerekekhez jussak. Nem régen rám hivta a rendörséget akik nekem adtak igazat és a kicsik is velem maradhatak. A volt páromal szemben fiatalkoruak veszélyeztetése véget hivatalból feljelentést tett az ovodától a kiérkező rendörségig mindenki. És a lényeg : a gyerköcök közül csak az idősebb van a nevemen. Ha a leányzót elitélik akkor tőlem is elvehetik mind a két gyermeket? Vagy a gyermek elhejezési pert hogyan kezdhetem el, mi ennek az útja? Válaszukat elôre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.27. 12:41

Amelyik gyereknek nem te vagy az apja, a fölött nyilván nem kaphatsz szülői felügyeleti jogot.

vasgyari # 2017.04.27. 14:17

Az apja én vagyok de mivel külhonban dolgoztam így elmaradt a papirozás. Gondolom ahoz meg kell az anyuka is hogy a nevemre vegyem a kicsit.

drbjozsef # 2017.04.27. 14:48

Elmaradt a papírozás? Ki szerepel az anyakönyvében?

Burn Out # 2017.04.27. 15:37

családi jogállás rendezése iránti eljárást kezdeményezhetsz a gyámhatóságnál, mivel - ha apát nem jegyeztek be - valószínű, hogy rendezetlen a kisebbik gyermek családi jogállása

vasgyari # 2017.04.27. 15:42

Azt se tudom, sajnos ilyesmi nem került a kezem ügyéve. Csak amit a gyám hatóságtól kapot a drágám amiben felkérik hogy nyilatkozon az apa személyéröl. Ez is véletlen került a kezembe. Egy szóval anyuka ott nehezít ahol tudd.

vasgyari # 2017.04.27. 15:46

De ha elkezdem akkor nem veszik el a picit míg az ügy lenem folyik? Az a nagy igazság hogy be vagyok most kicsit rotyantva ez ügyben. Mivel tegnap voltak kint a rendörök és tegnap teték meg ezt a bizinyos feljelentést a drágám ellen. Hál istenek mindent rendben találtak nálam!