kitagadás


bozsa # 2012.10.15. 01:19

Kedves ObudaFan!
Sajnos nem minden részletet tudtam meg,eddig, mert nem tudatták, csak kicsinyenként adagolják.Mint az előbb írtam valószínűleg az édesanyám megtakarított pénze egyszerűen átruházódott egy harmadik félre, melyet zavart elmeállapotban tett. Ez érdekelne, hogy mit lehet ezzel így kezdeni, vagy igazságos ez és nyeljük le a békát.

ObudaFan # 2012.10.14. 19:36

Hogy mi illeti meg, az attól függ, hogy egészen pontosan mi szerepel ebben a szerződésben. Ezt még eddig nem igazán írtad le.

bozsa # 2012.10.14. 17:43

Bocsánat, de közben új dolgokat tudtam meg az üggyel kapcsolatban.
Kezdem elölről. Édesanyámat baleset érte, ennek következtében elég zavart lett. Kiadták a kórházból, úgy, hogy nem tudott lábra állni. Hozzánk került, mivel ápolásra szorult. 3 hónapig nálunk ápoltuk, mire már lábra tudott állni, de a zavartsága, nem igazán múlott. Az unokáját tekintette a fiának, akit régen nem látott.Ezért kitalálta, hogy elloptam a fiát. Ez addig fajult, hogy már az orvosságot, és az ételt sem volt hajlandó elfogadni. Veszélybe került az egészsége,ezért a lakóhelyén működő ápolókat kerestem meg, akik elfogadták, hogy gondozzák.Ilyen zavart állapotban a megtakarított pénzét ráíratta a húgára, akiben mi teljesem megbíztunk.Olyan kikötéssel, hogy temettesse el és csináltassa meg a sírköveket. Ám ez a rokon az óta nem tartotta velünk a kapcsolatot, csak most mivel újra kórházba került elég súlyos állapotban.A rokon az említett összeget már ki is vette a számláról.Az összeg lényegesen magasabb, mint egy temetés, vagy sírkő állítás.Érdekelne, mit lehetne ilyenkor csinálni,mire lehet számítani.Ez a rokon azzal védekezik, hogy neki adta az anyukám. Az érdekelne, mi illeti meg az örökösöket,kérhetik ezt a tételt vagyon megosztáskor.
Válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.14. 07:54

Meglehetősen atipikus szerződés. (Már amennyire szerződés egyáltalán.) Egy biztos: amíg él a jogosult, addig csak ő kérhet elszámolást, ha meg meghal, akkor az örökösök csak az adott időpontban a számlán lévő összeggel tudják elszámoltatni. A többiről ugyanis nem tudják bizonyítani, hogy megvolt, pláne, hogy ennél a személynél volt meg.

bozsa # 2012.10.14. 07:42

Ő fizesse költségeket, pl. temetés. Ha véletlen kevés az adott hónapra a nyugdíj, több a számlák és a kiadások összege ebből pótolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.13. 19:11

Mit kell az alatt érteni, hogy "eljárjon az ügyében a megtakarított pénzénél"?

bozsa # 2012.10.13. 18:57

Érdekelne, ha a zavart édesanyám a megtakarított pénzénél nem az örökösök közül nevezett meg valakit, hanem egy másik rokont, mint meghatalmazottat, hogy eljárjon az ügyében, akkor ha meghalna, kérhetik az örökösök, hogy ez az összeg is bekerüljön a hagyatékba. Esetleg a nevezett rokonnak el kell számolni ezzel az összeggel, vagy kié lesz? (takarékkönyv)Mit lehet ilyenkor csinálni.
Várom mielőbbi válaszukat

ObudaFan # 2012.10.04. 11:19

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c)az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

  1. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  2. erkölcstelen életmódot folytat;
  3. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Házastársát vagy bejegyzett élettársát az örökhagyó házastársi, bejegyzett élettársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.

Ügyvédhez lehet fordulni segítségért.

bozsa # 2012.10.04. 09:20

Lehetséges, hogy kitagadjon valakit a nem teljesen beszámítható szülő? A régebben örökölt résszel mi lesz ilyenkor? Mi alapján lehet valakit kitagadni? Hova lehet fordulni segítségért? Válaszukat köszönöm.