gyermektartásdíj behajtása külföldről


ObudaFan # 2015.09.08. 19:20

A magyar végrehajtó nem járhat el külföldön. De az IM segítségével lehet kérni külföldi végrehajtást, talán a gyámhatóság is segít az IM megkeresésében.

glitter # 2015.09.08. 11:02

Simán bejelentem levélben a külföldi munkahelyet és kérem a végrehajtási eljárás folytatását? TElefonban amikor megkérdeztem őket nagyon arra hivatkoztak hogy nehézkes a végrehajtás.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.08. 11:01

Van.

glitter # 2015.09.08. 10:48

T. Forumozók!

Volt férjem Ausztriában dolgozik, tőle gyerektartást nem kapok. A Végrehajtási eljárás jelenleg szünetel. Van-e esélyem arra, hogy a végrehajtónak bejelentem a külföldi munkahelyet és behajtják a gyerektartást? Vagy más módon meg tudom-e kapni a gyerektartást?

Köszönettel!

ObudaFan # 2014.07.02. 20:46

Kötelezni nem kötelezhetik, de nem célszerűtlen legalább egy tárgyaláson megjelenni személyes meghallgatás céljából.
A gyermektartásról bírói jóváhagyás nélkül csak úgy lemondani érvényesen nem lehet. Két gyermekre 40% az teljesen átlagos. Ha megszületik a közös gyermeketek, akkor viszont ez mérsékelhető. A házassági vagyonjogi szerződés sok mindenre jó, de a gyermektartáshoz nem sok köze van.

szignum2 # 2014.07.02. 10:57

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő. Nagyon úgy néz ki, hogy a vőlegényem beperelik gyerektartásdíj megállapítása végett -a hölgy többet szeretne kapni tőle-. Mivel a párom külföldön dolgozik (1600 km)érdeklődnék, hogy kötelezhetik-e a megjelenésre,ha ezáltal elveszítheti a munkahelyét (és költségekben sem lenne kevés). Megbízható-e ilyenkor csak egy ügyvéd,aki képviselné vagy ilyen esetekben mi a teendő? Köszönöm a tanácsot!

szignum2 # 2014.07.02. 10:38

Üdvözlöm! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a vőlegényemnek, (aki Hollandiában él és dolgozik már 7 éve) 2 gyereke van 2 különböző nőtől. Ezek együttélésben született gyermekek. A nagylány esetében már van bírósági végzés,miszerint havi 15 ezer ft-ot kell fizetnie. A kisebbik lány esetében, mivel van egy közös hitel és még egy,amit a párom anyagi segítségként eddig fizetett (nem az ő nevén van), abban állapodtak meg az édesanyával, hogy nem kell gyerektartást fizetnie mindezek mellett. Most azonban, hogy változott az anyagi helyzete és én is kiköltöztem hozzá,(szeptemberben esküvő),aztán családalapítás, ő az egyetlen kereső fél kettőnk között,több a kiadás, ráadásul albérletben élünk. Ezért közöltük a hölggyel,hogy azt a hitelt,ami nem a párom nevén van, már nem tudjuk fizetni tovább. Ő most bírósággal fenyegetőzik, hogy ő márpedig követelni fogja a fizetése 20%-át és még ezen felül a másik anyukát is buzdítani fogja, hogy fellebbezzen és kérje ő is a 20%-ot. Ez már 40% a fizetéséből..plusz az egyik hitel, ami havonta 60-65 ezer ft és ezen felül albérlet, rezsi és egy kisbaba, egyedüli keresőként... Lehetséges az,hogy ezt a bíróság jóváhagyja??? A másik dolog, hogy a hitel közös,amit csak a párom fizet,minden szó nélkül már 5 éve és még van hátra belőle 18 év,amivel semmi gond nincs,komolyan veszi,mivel a jelzáloghitelben a hölgy egyik ingatlana,az ő édesanyjának egyik ingatlana és maga a közös vidéki ház van bevonva és tisztában van vele,hogy ha ezt nem fizetné vagy nem tudná fizetni,3 család kerülne utcára,amit nem akarunk...de ez nem érdekli a hölgyet, pedig nem fogjuk tudni fizetni mindezek mellett a hitelt és a hölgy ezt nem érti meg, nem azonosul azzal,milyen súlyos következményei lehetnek a feljelentésének. Tudom, hogy a gyerek védelme az első, a leendő közös gyerekkel? Ráadásul a hölgy a házasságunk is a saját malmára akarja hajtani,miszerint az én bevételem is bele akarja vonni. A házassági szerződés mitől védhet engem? Tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk mit tegyünk. Ami szintén fontos információ, hogy itt külföldön nem tolerálják, ha sokszor szabadságot kérnek, még akkor sem,ha tárgyalásokról van szó, ezért elveszítheti a munkáját,ezáltal mindent. :(

Katyika # 2014.02.13. 14:33

Segítséget szeretnék kérni gyerektartás ügyben. Szétmentünk a barátommal 7 éve eddig Mo-on volt jövedelme és bírósági végzéssel letiltották tőle a gyerektartást, de most Ausztráliába költözött a címet sem tudom, nem hajlandó gyerektartást fizetni. Kérdésem az lenne, hogy Ausztráliából, hogyan tudnám behajtatni a gyerektartást rajta, azt nem tudom ott dolgozik-e hivatalosan azt sem, hogy ha igen akkor hol dolgozik és mennyit keres. További kérdésem az lenne, hogy ha sikerülne letiltatni onnan a gyerektartást, akkor a gyereket kötelezően ki kellene-e adnom külföldre apai láthatásra? Köszönöm szépen előre is a segítséget !

monalisa1 # 2013.12.07. 16:43

Melani27

Ha a t.díj már meg van állapítva "csak" apuka nem fizet, akkor egy kis olvasnivaló:

http://www.jogiforum.hu/hirek/25991

Dr.Attika # 2013.12.07. 15:52

Tisztelt Melani27!
Vélhetően nem jól írta le az ügyvédi tanácsot. Nem arról van, szó, hogy ideiglenes intézkedésként kéri a gyermektartás díjának azonnali megfizetésére az alperest kötelezni?

Melani27 # 2013.12.07. 14:02

Tisztelt Illetékes !

Beadtam a bíróságra a gyerekelhelyezés és gyerektartás beadványt. Ügyvéd tanácsára belefogalmaztam még, hogy kérem a Tisztelt Bíróság intézkedését ideiglenes gyerektartás ügyében. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt tesznek eleget a kérésemnek ? Apuka nem hajlandó egyáltalán semmiben sem segíteni és támogatni közös gyermekünket. Mivel nálunk válás nincs, így miért 6 hónap a tárgyalás kitűzése ? Tudom, hogy sok az ügy a bíróságon, ezért is kérdem, hogy mennyi idő alatt kezdenek el az ideiglenes gyerektartás ügyében tenni valamit kiskorú gyermek érdekében ? Előre is nagyon köszönöm a választ !

Üdvözlettel

monalisa1 # 2013.11.05. 11:50

Ha nem tudod rábírni h fizessen t.díjat, mielőbb fordulj bírósághoz mert csak a kereset beadásától számított 6 hónapra visszamenőleg követelhető az. Egy eltartott gyermek esetében 15-25% a t.díj összege, aztán a bíróság majd meghatározza.

A havi nettó jövedelméről elsősorban neki kell igazolást becsatolnia, az h a bírtokodban van egy igazolás (?) legfeljebb iránymutató lehet.

Ha a bíróság kérdezi nem kell letagadni, h. jelenleg egy férfival élsz együtt, de ez még új és nem tudni mi jön ki belőle...

A bíróság valószínűleg kérdezni fogja a te jövedelmedet is - szokták -, de elsősorban az apa pénze iránt érdeklődnek.

Arra lélekben készülj fel, hogy a külföldi munkavégzés csak keveseknél nyugdíjig tartó, vagyis hogy nagy valószínűséggel nem ez lesz az első ill. egyetlen peres ügyed a témában.

----
  • laikus hozzászóló
Melani27 # 2013.11.05. 09:40

Üdv !

Segítséget szeretnék kérni gyerektartás ügyben. Élettársammal szétmentünk ( nem bejegyzett élettársi kapcsolat volt ) nem hajlandó gyerektartást fizetni és segíteni a közös gyermekünket, míg nincs bírósági végzés. Kérdésem az lenne, hogy Ausztriában dolgozik hivatalosan osztrák cégnél. Beadom a bíróságra a gyerekelhelyezést és a tartásdíj megállapítást. Mennyi az az összeg amivel a bíróságon írásban adhatok, hogy ennyi gyerektartást szeretnék ? Illetve előreláthatólag mennyi gyerektartásdíjat állapíthat meg a bíróság, ha volt élettársamnak hivatalos és tudom igazolni mennyi kint a keresete ? További kérdésem ha kérdezi a bíróság, hogy együtt élek-e valakivel, aki nincs hozzám bejelentve, akkor mondhatom azt hogy nem élek együtt senkivel ? együtt élek valakivel, de nincs hozzám bejelentkezve, utána tudnak járni vagy fognak járni ? a gyerektartásdíj összege miatt fontos. Köszönöm szépen előre is a segítséget !

AndrasZ # 2013.07.26. 06:31

Tisztelt Durjas! Mire alapozod azt a kijelentést hogy nem behajtható a százalékos gyerektartás? Ha én fizetem külföldről a bíróság által meghatározott minimum összeget vagy amit addig fizettem, mint 40%, akkor nem tud mit tenni ellene az exem?

durjas # 2013.01.31. 21:15

inflációkövetelés*=inflációkövetés (elírtam)

durjas # 2013.01.31. 21:14

Sziasztok! külföldön nem végrehajtható a százalékban megállapított tartásdíj, azaz nem tudnak vele mit kezdeni. Csak a fix, azaz minimum összeggel. Amúgy a százalékos tartásdíjat "kivonják" elvileg az új PTK-ból és ennek módja szerint fix összegek lesznek. Ha jól tudom, akkor az inflációváltozás (követelés) miatt is jött divatba.

emega # 2013.01.07. 21:25

SZIASZTOK, SZÉP JÓ ESTÉT MINDENKINEK!
Kérdés: édesapa néhány hónapja külföldön /Németországban tartózkodik. a feleség, akivel még nem váltak el, de külön élnek fizikálisan, gyerektartást követel visszamenőleg fél évre... Jelzem a gyermek részére ugyan nem történt havi rendszereséggel gyerektartás utalás, de ellátásáról már úton az édesapa gondoskodik. A feleség gyerektartási és elhelyezési pert indított...amennyiben a feleség nem tartja magát a szóban megállapodott összeghez és a németországi fizetés 20%-át követeli, akkor azt magyarországról be tudják-e hajtani, le tudják-e tiltani a németországi fizetésből? Illetve van-e esély arra, hogy nem ítéli meg a bíróság fél évre a gyerektartás kifizetését, ha az apa bizonyítani tudja, hogy a gyermekről más úton, módon...pl. szülei támogatásával - gondoskodott. Köszönöm...

ObudaFan # 2013.01.05. 23:08

Attól függ, melyik ez a külföldi ország.

provodnyik # 2013.01.05. 10:25

Jo napot. Azt kerdeznem, ha gyerektartasra kotelezett, kulfoldi allampolgar es kulfoldon lakik es az allampolgarsag szerinti orszaga, teljesitettnek tekinti a gyerektartas fizeteset, mit lehet meg tenni ellene?

berna28 # 2013.01.03. 18:04

Köszönöm szépen gyors válaszát, sokat segített.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.03. 08:51

A házasság fennállása alatt is lehet gyerektartást követelni. A jogerősen megítélt tartás nem teljesítése bűncselekemény. Magyarországon elkövetett bűncselekmény miatt a magyar hatóságok külföldi állampolgárral szemben is eljárnak. Ugyanígy a végrehajtó is eljár Magyarországon külföldivel szemben is. Persze, a külföldön léévő vagyonára nem tud.
Ha a tartásdíj behajthatatlan, akkor bizonyos időre az állam megelőlegezi.

berna28 # 2013.01.03. 07:29

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem török állampolgár, Magyarországon letelepedési engedéllyel rendelkezik 2016-ig. Mi 2 éve külön élünk, válni nem akart, én mégis beadom a válópert a jövő héten.
Van két gyermekünk, a lányom 6, a fiam 11 éves.
A lányom velem maradt, a fiam vele, de most ő is hozzám költözött, nem érezte vele jól magát. Az lenne a kérdésem, kérhetek e tőle gyerektartási díjat,vagy csak a válás kimondása után, mert eddig nem adott, vett a lányunknak semmit, és elég határozottan kijelentette, most már a másiknak sem fog. Magyarországon bejelentve még mindig a szüleim házában van, én itt is laktam előtte a gyerekekkel, ő pedig ide jött hozzánk. Legjobb tudomásom szerint bejelentett munkahellyel nem rendelkezik, de igen jó anyagi körülmények közt él.
Ha nem fizet gyerektartási díjat, miután a bíróság megállapítja mit tudok tenni? Ilyen esetben az állam fizeti helyette? Vagy Törökországból kell kérnem? Az ottani jogrend nem tudom hogyan rendelkezik ezen esetekről! Sajnos a kinti házunkat és nyaralónkat is átíratta a nővére nevére, így felesleges pereskedni az ingatlanok árának a feléért! Tudom egyáltalán vele szemben a jogaimat érvényesíteni? Vagy tehetetlen vagyok és kiforgathat mindenből és még a gyerekekről sem kell gondoskodnia, csak ha épp kedve lesz? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.10.11. 10:47

Próbáld meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot.

mercedes103 # 2012.10.10. 17:24

helló.újra én vagyok.tehát ez az ország Spanyolország.És amiért feltettem a kérdést,az azért volt,mert kb.2 hónapja mentem be először a panasznapra,elmondtam mindent.ők is elmondták,mit tehetek.adtak papírt,kitöltöttem,de vártam még 1 hónapot,hátha mégis fizet.majd bementem újra,megint elmondtam mi a helyzet,átnézték a papírt,segítettek kitölteni,amit még nem töltöttem ki,majd jött az amit az első szólásomban írtam.tehát akkor mégis milyen segítséget nyújtottak?ott a bíróságon nem tudták azt,amit nekem a végrehajtó mondott?akkor nem jó papírt töltettek ki velem,és nem jó helyre irányítottak?olyan mintha a végrehajtó nem is akart volna segíteni,mintha le akarta volna rázni magáról ezt a nehéz helyzetet.most ha újra bemegyek a bíróságra,most már tudni fogják mit kell csinálni?nem hiszem el hogy eddig nem volt ilyen ügyük.köszönöm a hozzászólásokat.

Ügyvédbank # 2012.10.09. 09:27

Tisztelt Mercedes103!

Az eljárás nagyban függ attól, hogy melyik országban él a tartásdíj fizetésére kötelezett személy. Amennyiben olyan államban, amely az ide kapcsolódó egyezményt ratifikálta, abban az esetben bármelyik magyar helyi bírósághoz fordulhatsz az ügyben. Ilyenkor a bíróság tájékoztatja Önt mindenről, például, hogy milyen iratokat kell csatolni, stb..