Gyermekelhelyezés


Mayalia # 2018.05.24. 21:34

Üdvözlök mindenkit
Tudom hogy ez magyar fórum de nincs kihez forduljunk már segitségért.
A testvérem Franciaországba él, 3 évvel ezelőtt külön mentek az akkori párjával. Azóta testvérem neveli a közös gyermeküket igaz erről semmilyen papir nem volt. Most az exe beadta a papirt a gyermekelhelyezéshez az ottani bíróságra. Testvérem közbe megkérte az ideiglenes elhelyezést ugyanúgy Franciaországba. A kérdés amire az ottani ügyintézők nem válaszolnak:
Hogy mennyi idő körübelöl még megkapja az ideiglenes elhelyezésről a döntést?
És hogy körübelől mennyi az az idő amig az ideiglenes idő szólhat?
Kérlek olyat ne irjatok h franciába kérdezzük vagy az ottani illetékest ezen már régen túl vagyunk és semmilyen érdemleges választ nem kaptunk valójába még a hölgy volt felháborodva hogy érdeklődünk.
Köszönöm szépen

Burn Out # 2018.05.24. 22:14

hát pedig ezt igencsak "franciában" kellene kérdezni, mert nem gondolnám, hogy itt bárki ismeri a vonatkozó francia jogszabályokat. gondolom jogsegélyszolgálatok ott is vannak, talán még ott érdemes próbálkozni.

Nikolett90 # 2018.07.19. 11:44

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni két eltérő kérdésben:

  1. Amennyiben egy apa nem akarja elismerni az apaságát és pert indítanak ellene, megkerülheti-e a bíróság által kért DNS-vizsgálatot? Úgy tudom jelenleg már nem állítják elő ilyen esetben az érintettet, hanem ha nem jelenik meg pénzbírságra kötelezhetik. Amennyiben ezt megfizeti van-e lehetőség további lépésekre?
  2. Amennyiben elismerő nyilatkozatot tesz, van-e lehetőség arra, hogy még a gyermek megszületése előtt megállapodjanak a felek a gyermekelhelyezés kérdésében, mondjuk egy szerződés formájában és amennyiben ez a születendő gyermek érdekeivel is megegyezik, a bíróság ezt a későbbiekben ezt elfogadja?
ObudaFan # 2018.07.19. 14:57

1. a az orvosszakértői vizsgálatra kötelezett fél a kijelölt szakértőnél vizsgálat, vérvétel vagy egyéb mintavétel céljából nem jelenik meg, illetve a vizsgálatot, a vérvételt vagy egyéb mintavételt nem engedi meg, a bíróság a közreműködőkkel szembeni kényszerítő eszközök közül az okozott költségek megtérítésére kötelezheti vagy pénzbírsággal sújthatja, de elővezetésnek helye nincs. Ugyanez a rendelkezés irányadó a kiskorú gyermek törvényes képviselőjével szemben is, ha a gyermeket vizsgálat, vérvétel vagy egyéb mintavétel végett nem állítja elő, vagy a vizsgálatot, a vérvételt, egyéb mintavételt ő nem engedi meg.
Viszont a bizonyítékok mérlegelése során a bíróság a megtagadást nyilván figyelembe fogja venni.
2. Igen.

egy édesapa # 2018.07.27. 11:23

Kedves Fórumozók!

Tájékozódni szeretnék, milyen esélyeim volnának egy esetleges gyermekelhelyezési per során, illetve miként lehetne rendezni a válás miatt kialakult feszült légkört.
Két kislány édesapja vagyok (4 és 6 évesek), anyukának lett egy új kapcsolata, így válni szeretnénk. Eredetileg közös megegyezésről és heti váltásban történő gondozásról volt szó, azonban anyuka azzal fenyeget, hogy vagy elfogadom a közös megegyezést a neki megfelelő tartalommal, vagy beadja a válópert úgy, hogy akkor kéthetente egy hétvégén találkozhatok a gyerekekkel.
A lányokkal nagyon szoros a kapcsolatunk, 1 éves koruktól én voltam otthon mindkettőjükkel (bölcsibe nem jártak), a kezdetektől fogva én hordom őket reggelente óvodába (anyuka korán jár dolgozni, velem ébrednek, én látom el őket minden reggel) és én megyek értük délután (néha-néha anyuka is jött velem délutánonként, mióta pedig szóba került a válás, elkezdett egyedül is járni értük az oviba egy-egy nap, most pedig oviszünet van). A délutáni programokat is javarészt én szervezem, velem töltik, különórákra, ovis rendezvényekre, orvoshoz, ovis barátokkal játszótérre, stb. általában én viszem őket.
Még együtt lakunk, viszont a helyzet sajnos egyre rosszabb, durvulnak a viták, sőt most már különböző módokon próbál lejáratni és befeketíteni, az új barátja is megvárt a ház mögött az autómnál, hogy megnézzen magának és elbeszélgessen velem. Kértem anyukát, hogy a válási papírok beadásáig írjunk egy papírt, amin csak az szerepel, hogy megkezdjük a különélést és a heti váltásban történő gondozást a gyerekekkel, de ezt nem hajlandó aláírni.
Van egy közös tulajdonú lakásunk (50-50%), itt éltünk 5 évet ez év tavaszáig. Mind a négyünk lakcímkártyáján ez a cím szerepel jelenleg is, mint állandó lakóhely. Én ide költöznék vissza, a gyerekek szobáját újra berendeztem, ők is szívesen jönnének. A gyerekek is ebbe a kerületbe járnak óvodába, illetve a nagylány ősztől iskolába.
Jelenleg feleségem saját tulajdonú lakásában lakunk (kb. 5 hónapja), ahonnan engem mindenáron ki szeretne tenni, de a gyerekek nélkül nem szeretnék menni. Mit lehet ilyenkor tenni? Elvihetem a gyerekeket a régi lakásba, ahova a lakcímkártyájuk is szól, vagy ez nekem lenne rossz, mert elhoznám őket az utolsó közös lakóhelyről?
Milyen esélyeim lehetnek, ha perre kerülne a sor?
Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.27. 14:16

Ezt neked senki meg nem jósolja.

egy édesapa # 2018.07.27. 19:07

Kovács_Béla_Sándor, köszönöm a választ, nem is szerettem volna jóslást kérni, csupán csak annyit, hogy a leírtak alapján van-e bármi esély, egyáltalán érdemes-e harcba szállnom, vagy eleve esélytelen. Sajnos nem tudom, mi a bírósági gyakorlat.
Illetve a másik kérdésem az volt, hogy elköltözhetek-e a gyerekekkel a jelenlegi lakóhelyünkről abba a lakásba, amelyik mindannyiunk állandó lakcímeként van bejelentve, nem származhat-e ebből valami hátrányom a későbbiekben?
Köszönöm!

pufó75 # 2018.07.29. 11:14

Üdvözletem újra mindenkinek !

Gondolkodtam, az előző hozzászólásom után, mivel én nem adok be keresetet elhelyezés ügyében, gyermekem anyja pedig ki tudja mikor
szándékozik eszközölni azt.
Szóval csak a gyámhatósági határozat alapján nevelem gyermekemet, és elkezdtem nézelődni
hátha találok bármi a számomra kedvezőt
Dr. Tausz Judit ügyvédnő oldalán a következőket találtam :

"Ugyancsak megszünteti a bíróság a szülői felügyeletet, ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, GYERMEKÉVEL NEM TART KAPCSOLATOT, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat

a Önök szerint a szövegben NAGYBETŰKKEL KIEMELT rész esetén van remény arra, hogy megszüntessék a szülői felügyeleti jogot ?
A gyermekem édesanyja igen gyatrán látogatja gyermekét Volt eset, hogy fél évig dem jelentkezett
Persze életmódba se fog változni tán soha
Egy születésnapján sem volt jelen, a gyermek négy éves
Gyerektartásba sem jeleskedik,
4-5 havonta küld némi pénzt, jellemzően
15-20 ezret, pedig lefényképezem akár a számlákat is, mire költök
Gyámhatóságra sem mentem még hogy ezek miatt
jegyzőkönyvet vetessek fel
Engem a nagybetűs rész azért foglalkoztat, mert legjobban csak erre van biztos tanúm arra hogy erre se dugja az orrát az anya
Köszönöm válaszukat !
Nagy tiszteletem !
Szép napot

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.29. 13:18

Nincs. De egyébként is tévút ez. Amit te akarsz, az az, hogy a szülői felügyelet gyakorlására téged jogosítsanak fel. De most is te gyakorlod a szülői felügyeletet, tehát nem túl sürgős, hogy erről ítélet is legyen.

Amúgy egyik per olyan mint a másik. Mi az oka, hogy egyiket nem akarod megindítani, a másikat pedig igen?

pufó75 # 2018.07.29. 13:45

Kovács_Béla_Sándor#e-mailJelentem! 2018

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr !

Először is köszönöm a válaszát !
Sajnos a gyermek anyja külföldi prostitúcióból szerzi vagyonát (ezt nem hinném hogy bizonyítani tudnám)
Ezáltal szert tett egy vidéki házra, megvásárolta pár hónapja
Talán azt tudnám bizonyitani (fénykép által) hogy alkalmi kábítószer használó, és azt is hogy erőszakos bűncselekmény miatt szabadságvesztését töltötte még a gyermekünk kb. 8.-9. hónapjába
(Így került hozzám a gyermek akkoriban)
Szintén tanúk által bizonyítást nyerne talán, hogy nem látogatja gyermekét
Szóval mint hogy sokak számára ismeretes,
a magyar bíróság általában az anyák részére kedvez, és tartva attól hogy egy fogadott ügyvéd is lehet harcba
száll velem, pert veszitenék
(pedig ismerem a jogi nyelvet úgy ahogy

  • volt élettársam nem képes beilleszkedni a tarsadalomba, stb stb)

Szóval szeretném inkább ily, vagy valami
módon megelőzni inkább gyermekem anyját
A gyermek tartásról pedig azt hallottam ha valaki nem fizet, tán szabadságvesztéssel is sújtható
Azzal pedig nem sokat ernék, csak a
gyermekem esne el a gyér gyerektartásrtól
És gonosz ember sem vagyok
Viszont ha jól gondolom ha csak nekem lenne
szülői felügyeleti jogom, akkor életvitelszerűen nem lennék
Magyarországhoz kötve tán...
És minek is szülői felügyeleti jog
olyas valakinek, aki nem gyakorolja azon jogát

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.29. 15:34

Mondtam, hogy tévúton jársz. Szinte mindent rosszul tudsz. Hogy aztán valakitől hallottad ezeket a szamárságokat vagy magad ötlötted ki, az nagyjából mindegy.

pufó75 # 2018.07.30. 11:53

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr !

Van amit a netről olvastam van amit én gondoltam el rosszul
De akkor ezek szerint én vagyok
nagyon negatív a jövőt illetően ?
Nagyon remélem egy esetleges per vesztese
nem én lehetek..
Üdvözletem !

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.30. 12:02

Nem szoktam ilyesmit nyilvánosan megírni, de a bíróságok elsődleges szempontja - szerintem - a gyerekelhelyezésnél a fennálló helyzet. Ha nincs nyomatékos ok a megváltoztatására, akkor nem változtatják meg.
Mind közönségesen: ha te gyakorlod a szüői felügyeleti jogokat, akkor valószínűleg a bíróság is téged fog rá jogosítani. Minél hosszabb ideje gyakorlod te a szülői felügyeleti jogokat, annál kisebb az esélye, hogy ezt a bíróság megváltoztassa.

Mindezeket nem tőlem hallottad. Nem is beszéltünk soha.

pufó75 # 2018.07.31. 05:42

Nagyon köszönöm a megnyugtató szavait ügyvéd Úr !
Tiszteletem

Timbus # 2018.08.22. 12:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A helyzetem a következő: 2010ben született gyermekem. Édesapja 2014 óta nem keresi. fél évente egy telefon,ami nem több 5percnèl. Apasági nyilatkozatot írtunk annak idején (2010ben). Tartás díjat nem fizet, bíróság által sem lett kérvényezve. Szóbeli megállapodásban volt 10.000 Forint megbeszèlve,de ennek sem tett eleget.
Én azóta férjéhez mentem, született közös gyermekünk is. A férjem szeretné örökbe fogadni a gyermekem,aminek ő is nagyon örülne. A kérdésem az, hogy mi lenne ennek a menete?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.22. 12:48

Előre bocsátva, hogy nem fog menni az apa egyetértése nélkül.

Timbus # 2018.08.22. 14:38

Köszönöm a válaszokat. Igen, egyelőre érdeklődöm, külföldön élünk 3eve, decemberbe megyünk haza,akkor tudok érdeklődbi

weekii # 2018.10.22. 05:51

Üdv.
Engem 6hete kidobott az élettársam két közös gyereket neveltünk.Azóta viszont h elköltöztem onnan,nem engedi h lássam őket,teljesen ellenem forditotta a gyerekeket,utcán ha látnak a nagy lányom(6éves) nem mer odajönni.
Ha beadom a bíróságra a gyermekelhelyezést de a gyerekek azt mondanák h nem jönnek velem akkor milyen esélyeim vannak arra h megkapjam őket?megkérdeznek egy 4és 6éves gyereket erről?

ObudaFan # 2018.10.22. 07:26

Egy 4 és egy 6 éves gyerek véleménye még csak kevéssé számít, mert igen befolyásolható. Ha a per alatt az élettársadnál vannak, azzal jelentősen csökkennek az esélyeid.

weekii # 2018.10.22. 08:38

Még nem inditottam el a pert
De nála vannak a gyerekek és nem engdi h lássam v beszéljek velük.
Mit tudok akkor tenni?
Adjam be a kerestet és kérjem az ideiglenes elhelyezést magamhoz?

weekii # 2018.10.22. 10:07

Miért csökken jelentősen az esélyem ha nála vannak a gyerekek?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.22. 10:08

Mert nála vannak a gyerekek. Status quo - ha érted.

weekii # 2018.10.22. 10:10

És h tudom elhozni őket??

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.22. 10:13

Ez jogi kérdés?

weekii # 2018.10.22. 10:23

Biztos van olyan jogszabály ami szabályozza,.em tarthatja önkéntesen magánál a gyerekeket,nem veheti el sz anyjuktól