végrendelet / egyeneság / oldalág


ObudaFan # 2015.04.03. 14:04

kovács áron

Ha az ingatlan-nyilvántartás szerint is volt 50%-a, és így még mindig a néhai édesanyád a bejegyzett tulajdonos, akkor csak póthagyatéki eljárás lefolytatását kell kérni. Ha viszont nem volt az ingatlan-nyilvántartás szerint tulajdonos, de valójában házastársi közös vagyon volt az ingatlan, akkor az 1/4 hányadodat perben érvényesítheted.
A kötelesrész kérdése ettől független. Ha a kötelesrészednek megfelelő értéket megkaptad, akkor végrendelet mellett további kövtelésed az adott örökhagyó hagytékával szemben nincs, de ennek nincs köze ahhoz, hogy ha az ingatlan fele édesanyádé volt, akár telekkönyvileg, akár azon kívül, és ő nem végrendelkezett, akkor az ő hagyatékátnak a fele jár neked.

kovács áron # 2015.04.03. 14:05

A telekkönyv az apu nevén van.De az ingatlant együtt építették.Tehát az lenne a kérdésem hogy az ingatlanból jogosult-e vagyok az 1/4 részre?Ha igen akkor érvényes-e a
végrendelet amit az öröklésem után három évvel írt az apu?
Választ előre is köszönöm!

Alexa78 # 2015.04.04. 11:18

Sajnos a családom nem az összetartásról híres az édesanyám hirtelen halála ezt el is mérgesítette.Csupán az az ingatlan képezi az örökséget amiben élt valamint xy tartozás.Négyen vagyunk az örökösök táborában.A kérdésem az lenne,hogy a temetési költségeket egy fő állta ő csupán csak ezt az összeget kérheti vagy egyéb költségeket mint pl: telefonálás üzemanyag ill: szálláshely ..Az ingatlan határ menti kis faluban van ha ő mindent felszámol akkor az ingatlan teljes részére igényt tarthat??,- hiszen nem ér annyit amennyi összeget költött.

ObudaFan # 2015.04.07. 12:03

kovács áron

A tulajdoni hányadod megállapítását vita esetén perben kérheted, a végrendelet érvényességét pedig ez nem érinti, legfeljebb a végrendelet csak arra a részre hatálosul, ami valóban az örökhagyóé.

ObudaFan # 2015.04.07. 12:05

Alexa78

Mármint a temetés intézésével kapcsolatos telefonálás, üzemanyag, szállás? Azt elvileg kérheti, más kérdés, hogy mondjuk a telefonálás vonatkozásában hogyan fogja igazolni, hogy mennyit telefonált a temetéssel kapcsolatban.

rozsika101 # 2015.04.09. 17:01

T. fórum.kb 1 éve meghalt egy unokatestvérünk, gyermeke nem volt,volt egy unokaöcs és annak lányai akik ugy tudtuk Ök öröklik a vagyonát.Ugytudtuk hogy nincs végrendelet,kitüzték a hagyatéki tárgyalást, behivták az oldalági örökösöket és a hagyatéki tárgyalás elött fél órával bemutattak egy végrendeletet,amit az unokanövérünk állitólag 2006-ban csináltatott a családsegitó szolgálat meletti ingyenes ügyvéddel.Honnan lehet tudni hogy az ügyvéd által készitett végrendelet valóban 2006-ban készült,az ügyvédeknek milyen nyilvántartásuk volt 2006-ban.Felmerült bennünk a végrendelet hitelessége, mivel igen furcsa hogy 1 évig nem találták,majd a hagyatéki tárgyalás elött előkerült fél órával.Milyen lehetőség van a végrendelet hitelességének az ellenörzésére ,mert nem hagy nyugodni a fenti körülmény.Azért tartott 1 évig mert a közjegyzői nyilvántartásban keresték ott nem volt és azt mondtak az ügyvédnél készült végrendeletről nincs lista.Mi modon lehet a hitelességet ellenörzni,mert ha valóan 2006-ban készült akkor elhisszük.A választ előre is köszönöm Rózsika 101

lajcsó # 2015.04.09. 17:33

"Mi modon lehet a hitelességet ellenörzni,mert ha valóan 2006-ban készült akkor elhisszük.
A keltezéséből. Két tanú is kellett a végrendelet készítéshez, ők is tudják a releváns tényeket bizonyítani.
Egyáltalán nem biztos, hogy a végrendelet az ügyvédnél volt letétbe helyezve. Az ügyvéd a közreműködésével készített végrendeletet át is adhatta az örökhagyónak (ez a legvalószínűbb), aki saját belátása szerint rendelkezett vele (pl. az örökösre bízta).

rozsika101 # 2015.04.09. 17:47

Köszönöm a választ.Pont az a furcsa,hogy hol volt 1 évig ez a végrendelet.Gondolom az unokanövéremnek nem vagonszám voltak iratai,a lakásába bármikor bemehettek,ha átnézték volna az iratait biztos azok között volt, nem volt lezárva a lakása.Egyébként kb 40-50 miliós vagyonról volt szó.A közjegyző is meglepödött, de alakilag megfelelőnek találta,és lefolytatta a tárgyalást.Utána beszéltem a közjegyzővel telefonon és azt mondta Ők is vizsgálják a végrendeletet, az egyik rokonunk kifogást emelt, nem ismerte el hitelesnek a hagyatéki tárgyaláson.rozsika 101

ObudaFan # 2015.04.09. 18:40

rozsika101

Ha csak egy végrendelet vn, akkor sok jelentősége nincs annak, hogy a dátum helyes-e. Az érvénytelenségi ok, ha nincs rajta dátum, de az nem, ha hibás. Ha mégis bármilyen okból jelentősége van, akkor a végrendeleti tanúk tudnak tanúként nyilatkozni. Mondjuk ha a végrendeleti tanúk egyike az okiratszerkesztő ügyvéd, akkor a másk tanú tud biztosan nyilatkozni, mert a másik tanút vélhetően nem köti semmilyen titoktartási kötelezettség. De természetesen ha a felek felodják a titoktartási kötelezettséget, az ügyvéd is tanúvallomást fog tenni.

Keresztlány # 2015.04.13. 15:18

Tisztelt Fórumozók!

Nagynénénk örökhagyó végrendeletet készített. Falujából ahol a háza van elköltözött, Idősek otthonában él.
Kérdésem a végrendelettel kapcsolatban hivatalosan van-e teendő jelenleg.
Halála után hol kell jelentkezni a végrendeletével.
Jómagam, fiam és bátyám vagyunk az örökösök. Hivatalosan a hagyatéki tárgyaláson lehet-e lemondani a másik javára, vagy már előtte kell ezt megtenni.
Köszönöm előre is válaszát.

kovács áron # 2015.04.14. 17:27

Tisztelt Fórumozók!

A korábbi beszélgetésünkre hivatkozva,még egy kérdésem lenne. Azt szeretném tudni hogy miután az anyu után örököltem 1/4 részt az ingatlanból,( ez már korábban tisztázva lett ) és ez az 1/4 rész most csak a házból jár, vagy egészben számolva a házból is és a telekből is? Mert az apu nevén volt a telekkönyv.Tehát nélkülem lehet-e leválasztani a telekből értékesítésre vagy bérbeadásra? Válaszokat élőre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.04.15. 18:10

kovács áron

Csak a ráépítmény vonatkozásában volt édesanyádnak tulajdonjoga, így törvényes örökrész az után jár. A telek és a felépítmény fele édesapádé, ezek után kötelesrész jár csak, ha a végrendeletben kizárt.

ObudaFan # 2015.04.15. 18:11

Keresztlány

Vissza lehet utasítani az öröklést a hagyatéki tárgyaláson.
Egyelőre a végrendelettel kapcsolatban nincs teendő.

Csibaba # 2015.05.15. 19:20

Tiszteletem, szeretnék tanácsot kérni.
Nagymamám elajándékozta ingatlanát unokahúgomnak. A szerződés szerint értem, hogy ha a szerződés kötés utáni 15 éven belül meghalna nagymamám, akkor a köteles rész járna nővéremnek és nekem is. Az ingatlan nyilvántartásban már az unokahúg szerepel, mint tulajdonos.
A megajándékozott többféle tartozást is felhalmozott, melynek végrehajtását kérték, így az ingatlanra ezeket már be is jegyezték.
Érthető az is, hogy a végrehajtókkal megbeszéltek szerint, mivel nagymamámnak holtáig tartó haszonélvezeti joga van, így akárki is lesz a végrehajtás után a tulajdonos, őt nem rakhatják ki a lakásból.
A megajándékozott több szempontból is kifogásolható magatartású, nem is keresi nagymamámat még akkor sem, ha erre őt kéri. Csak én és a másik unokahúgom látogatjuk, amivel tudjuk segítjük, ellátjuk.
Nagymamám kérte, hogy ezektől a problémáktól próbáljuk meg Őt megvédeni, s ha lehet végrendelkezéssel felül bírálni az ajándékozást.

ObudaFan # 2015.05.16. 13:04

Végrendelkezéssel nem lehet "felülbírálni az ajándékozást", mert végrendelkezni arról a vagyonról lehet, ami az örökhagyóé. Az elajándékozott vagyon pedig már nem az övé.
Az ajándék visszakövetelése iránt lehet pet indítani, ha ennek helye van.

A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.

Békéséva # 2015.05.27. 15:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A a helyzet,hogy egy idős bácsi rám szeretné végrendelkezni a lakásának felét ..
Az egyik felét már rám iratta, de a másik felét,még nem tudta, mert közben meghalt a felesége, és csak ezután fogja " megörökölni"a feleség részét .
Gyermekük nem volt, rokonok se,,, de még a közjegyzői hagyatéki eljárás se történt meg.
Viszont nagyon nyugtalan,hogy én kapjam meg azt a lakásrészt is, mert én ápolom, ellátom mindennel, hordom orvoshoz., de fél hogy előbb meghal,minthogy a nevére iródna és aztán tudna róla végrendelkezni.

Mi lenne a teendő????
Irjunk végrendeletet,úgy, hogy még nincs is a tulajdonában, csak majd lesz.

ObudaFan # 2015.05.28. 18:24

Arról is lehet végrendelkzni. Egyébként attól, hogy még nem volt hagyatéki tárgyalás, már megörökölte.

pamut # 2015.07.09. 13:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ha végrendeletet készített valaki, amiben gyermekeire 500.000 Ft-ot hagyott fejenként megnevezve, és feleségére hagyta minden egyes további ingatlanát, bankbetétjét és vagyontárgyát megnevezve, akkor jár-e köteles rész a gyermekeinek, vagy csak azt az 500.000 Ft-ot örökölték összesen az édesapjuk után?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.09. 13:59

Ha az 500 ezer forint eléri a kötelesrészt, akkor további követelésük nem lehet; egyébként az 500 ezer forintot a követelés részi igénybe be kell számítani.

pamut # 2015.07.09. 14:06

A köteles rész mi után jár, ha a férj minden vagyonát a feleségére hagyta, és a gyerekeinek csak fejenként 500.000 Ft-ot hagyott?

nagy z.a # 2015.07.09. 15:06

T. Jogi Fórum!
Ki lehet zárni a gyerekeket az öröklésből végrendelettel, ha a házastársak egymásra kívánják hagyni az összes vagyonukat?

Vagy köteles rész mindenkor jár nekik?

Ha jár köteles rész, akkor minden vagyon akkori értékét összeadják és mennyi jár nekik abból?

Köszönettel várom a választ.

Dr.Attika # 2015.07.09. 19:27

Tisztelt Békéséva!
Úgy kell érteni kollégám válaszát, hogy a bácsi a felesége halálának pillanatában tulajdonosa lett az ingatlan másik felének. A hagyatéki eljárást követően csak a már meglévő tulajdonjog bejegyzése történik az ingatlan-nyilvántartásba. Addig is nyugodtan végrendelkezhet.

fody88 # 2015.07.18. 19:52

Tisztelt Jogi Fórum!

A párom édesapja öngyilkos lett és írt búcsúlevelet. Ebben többek között végrendelkezik és leírta, hogy minden vagyonát a páromra hagy. Azt tudni kell, hogy a páromnak még van négy testvére, illetve az édesanyja is él. Érdeklődnék, hogy ez érvényes végrendelkezés-e? Illetve, ha a testvérei esetleg megtámadnák a végrendeletet, akkor nyernének-e? kell-e hagyatéki eljárás, és ha igen, akkor az eltér-e egy normál hagyatéki eljárástól? Valamint ennek mi az ügymenete? Ilyen ügyeket még egyikünk sem intézett, így nem tudjuk, hogy ez a gyakorlatban mivel jár. Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2015.07.20. 13:28

fody88

Ezlehet érvényes végrendelet, de a leírtakból nem derül ki, hogy milyen alaki kellékeknek felel meg az irat, tehát nem lehet biztosra megválaszolni, hogy érvényes-e, vagy sem, meg lehet-e sikeresen támadni, vagy sem. Lesz hagyatéki tárgyalás, ha van érdemi hagyaték.
Természetesen a többi gyermek számára a kötelesrész jár.

Róbert Gida # 2015.07.25. 07:15

Tisztelt Jogi Fórum!

Két felnőttkorú Fiam van.
Az idősebbik házasságban él, amelyből született egy gyermek, aki most 3 éves.
A menyem első házasságából egy fia született, aki az Én fiammal és menyemmel él együtt. A Fiam nem fogadta örökbe a menyem fiát, mivel van a gyermeknek Édesapja aki gondoskodik róla.
Sajnos a Menyem - természetéből adódóan - már most "felosztotta" az én Fiam "örökségét".A menyem akarata szerint a két gyerek fele-fele arányban örökölje majd a vagyont.
A Fiam sem és Én sem szeretném ezt a megoldást. A Fiam idáig is és ezután is megadta, meg fogja adni a házasságba hozott gyermeknek amire szüksége van, lesz, de az örökséget csak a vérszerinti fiára szeretné hagyni.
Én szeretném az unokámra hagyni a Fiamat megillető részt, de kétségeim vannak. A házasságuk nem "beton biztos", s mi lesz akkor ha elválnak, netán a menyemnél marad az unokám stb. Számomra ebben a pillanatban átláthatatlan a jogi helyzet. Fentiek miatt kérem az előre vívő segítségüket!
Köszönettel!!