Öröklés


fkiraly198 # 2018.11.12. 09:33

Köszönöm!

Elnézést: reál vénám van, lefordítanám az én értelmezésem szerint:
"én halok meg?”
lakás, berendezés, felszerelési tárgyak:
100% feleség
minden egyéb vagyon (autók, külön garázs, befektetések, folyószámla, önkéntes nyugdíj, lakáskassza, önkéntes egészségpénztár - bár az utóbbiakra rendelkezés szerint, ha adtam ilyet)
50% a feleségemé
50% a szüleimé

„ha a feleségem hal meg?”
lakás
50% marad nekem
50% (25%-25%) a kettő gyermeké és haszonélvet marad nekem.

minden egyéb vagyon
50% az enyém
50% 1/3-1/3 a kettő gyermeké és 1/3 marad nekem.

Ezt pedig azzal tudom bonyolítani, hogy mi a helyzet a házasság előtt szerzett vagyonnal? Ha nincs lepapírozva, akkor azt külön kezelik, illetve van olyan, hogy bizonyos idő után közösen kell kezelni?

Köszönöm,
Ferenc

oligaliga # 2018.11.12. 08:41

Érdeklődni szeretnék, hogy mi az öröklési rend, ha

én halok meg?

Ptk. 7:60. § [Házastárs öröklése szülő mellett]
(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.
(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.

ha a feleségem hal meg?

7:55. § [Leszármazók öröklése]
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

fkiraly198 # 2018.11.12. 08:32

Tisztelt Fórumozók,

A következő a szituáció:
2 éve házasodtam és a feleségemnek van 2 lánya. Nem vagy gondviselője a lányoknak, ezt nem papíroztuk le. Nekem nincs gyermekem és közös gyermek sincs. Nincs házassági szerződés, illetve semmilyen megegyezés, végrendelet.
A feleségem szülei és az én szüleim is élnek.

Érdeklődni szeretnék, hogy mi az öröklési rend, ha

  • én halok meg?
  • ha a feleségem hal meg?

Köszönöm,
Ferenc

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.06. 16:42

A hagyaték megnyíltát megelőző tíz évben bárkinek ingyenesen juttatott érték beleszámít a köteles rész alapjába.

Julcsi44 # 2018.11.06. 16:30

Tisztelt Segítők!
Édesapám újra nősült, majd miután özvegy lett évekkel ezelőtt -talán 7-8 éve lehet - a bátyámhoz költözött, majd a házát ajándékozással még akkor ráíratta. Apám nem régen meghalt, a házát (ami már a bátyám tulajdona lett) még a nyáron eladták, más vagyona nem volt. Kérdésem: Mivel a háza ajándékozással került a testvéremhez, van-e kötelesrész ami engem illet? Köszönöm

drbjozsef # 2018.11.06. 15:23

közös rokon = közös felmenő

drbjozsef # 2018.11.06. 15:22
  1. Törvényes rend szerint nem, csak ha szerződés vagy végrendelet van.
  2. Igen.
  3. Attól függ, milyen távoli. A testvér gyereke az első, szülői csoportba (parentélia) tartozik. Ha a távolabbi rokonnak és az elhunytnak a legközelebbi közös rokon már nagyszülő vagy régebbi, akkor nem.
  4. Nem. Nincs olyan, hogy nem találják. Ha nem lelhető fel, de él, attól még örökölhet úgyis, hogy nem tud róla (pl. ügygondnok kirendelésével).
Heki65 # 2018.11.06. 14:49

Jó napot kívánok!
Az alábbi kérdésekre keresem a választ, nagyon köszönöm ha tudnak segíteni:

  1. Szociális otthonban elhunyt idős ember gondnoka örökölhet-e, ha igen, milyen mértékben?
  2. Ha az elhunytnak nem élnek a szülei, saját gyereke sincs, a testvére sem él már, csak a testvérének egyetlen gyermeke akkor ő az örökös?
  3. Ha a 2. pontban körülírt rokon mellett van további, de távolabbi ági rokon akkor ő is örököl?
  4. Ha a "közelebbi" rokont nem találják, akkor automatikusan a következő rokon visz mindent?

Remélem sikerült érthetően megfogalmazni a kérdéseimet, ha mégsem tiszta, elnézést kérek szépen az ügyvéd Uraktól....

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.03. 07:17

Hozzájárulás kell.

Zsenilia # 2018.11.03. 04:57

Tisztelt Segítők!
Kiskorú fiam örökölt egy kevés értékkel bíró ingatlant. Valószínű, hogy tartozásokat is. Nem tudjuk biztosra, mert 12-én lesz a hagyatéki tárgyalás. Az egyik örökös kéri a temetési költségeket.
Kérdésem: Mivel kiskorú a gyermek én visszautasíthatom az örökséget ha úgy látom vagy a gyámügytől kell engedély?
Köszönöm!

Zsenilia # 2018.11.03. 04:56

Tisztelt Segítők!
Kiskorú fiam örökölt egy kevés értékkel bíró ingatlant. Valószínű, hogy tartozásokat is. Nem tudjuk biztosra, mert 12-én lesz a hagyatéki tárgyalás. Az egyik örökös kéri a temetési költségeket.
Kérdésem: Mivel kiskorú a gyermek én visszautasíthatom az örökséget ha úgy látom vagy a gyámügytől kell engedély?
Köszönöm!

Sombokor # 2018.11.01. 09:20

Elnézést mindenkitől a "flood"-ért.

schandi
Átfogalmazom amit előbb írtam, mert azzal a feltételezéssel kezdtem el írni, hogy a másik örökös a féltestvéred, aztán menet közben rájöttem, hogy nem, de nem csináltam meg a kellő javításokat.

Tehát édesanyád férjének a más nőtől való gyerek csak a férj után örököl, édesanyád után nem. A ház, amit megvettél, nem része ennek az örökségnek, mert te tulajdonod, nem édesanyád férjéé. Nem befolyásolja a másik ingatlan öröklését.
Nagyon elvileg, a csillagok bizonyos együttállása esetén, ha a felezett vételár nem a férj külön vagyonába ment, hanem a közösbe vagy valahogy elosztották egymást között, és még nem telt el 10 év, akkor a mostohatestvér kötözködhet, de ezt azt feltételezi, hogy ismeri, és bizonyítani tudja a részleteket (beleértve a kifizetett vételár pontos sorsát is), és akar kötözködni. Szinte nulla az esélye.

A jelenleg az édesanyád és a férje által közösen birtokolt ingatlant illeti, te öröklöd az édesanyád részét, a férj gyerek a férj részét.

Sombokor # 2018.11.01. 08:57

Bocsánat, nem féltestvér, hanem csak édesanyád férjének a gyereke. De ez nem változtat azon, amit írtam.

Sombokor # 2018.11.01. 08:54

schandi

Ha jól értem a "jelenlegi ingatlanuk" egy másik ingatlan, nem az amit megvettél, hanem egy másik, teljesen független ingatlan.
Én nem vagyok jogász, csak ezért tettem fel a kérdést, mert számomra nem derült ki az első írásodból, hogy minden le lett e papírozva, és ez fontos a válaszadónak, akárki is az. De ha már itt vagyok, válaszolok, legfeljebb a jogászok majd joggal elhajtanak, ha hülyeséget mondok.

Alapértelmezésben a ház, amit megvettél semmilyen módon nem befolyásolja az öröklést, hiszen nem az örökhagyók tulajdona, és nem is az örökhagyók által az utóbbi 10 évben adott ajándék. Így az örökség szempontjából nem is létezik.
A féltestvéred, ha tud róla, és ismeri a vételárat, esetleg állíthatja, hogy ez bújtatott ajándék volt az irreálisan alacsony (50%) vételár miatt, de neki kell bizonyítania, és egyáltalán lépnie. A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző fejében meg sem fordul az a ház, ha a féltestvér nem kekeckedik.

Ami a másik az édesanyád, és férje által közösen birtokolt másik ingatlant illeti, a féltestvéred örökli a férj részét, te öröklöd édesanyád részét.

schandi # 2018.11.01. 08:17

Sombokor
igen, rendes adás-vétellel vettem

Sombokor # 2018.11.01. 07:57

schandi

Amikor megvetted a házat, arról készült adásvételi szerződés, és át lett írva a tulajdonjog?

schandi # 2018.11.01. 07:19

Tisztelt Szakértők! Tájékozódni szeretnék a következőkben. Édesanyám jelenlegi férje nem az édesapám, akinek van egy, édesanyámmal nem közös gyermeke. Kettőjük tulajdonában volt egy ház, amit úgy vettem meg, hogy (csak)szóban megállapodtunk, hogy a férj részét kifizetem, ez lett a vételár. Kérdésem, ha mindketten elhunytak, a jelenlegi ingatlanukat(közös tulajdon) miként örökölhetjük a mostohatestvéremmel. Végrendeletet nem kívánnak írni.

ObudaFan # 2018.10.30. 18:33

Az örökhagyó életében az örökhagyóval kötött írásos szerződésben mondhat le az öröklésről az örökös. Írásos szerződés elvileg a levélváltás is, de ezt egyáltalán nem javasolnám, nehogy belefussatok valamilyen problémába, jobb lenne egyszerre jelen lenni.
Vagy: az örökhagyó halála után visszautasíthatja egyoldalúan az öröklést az örökös. De ha van kiskorú leszármazója, az gond lehet ebben az esetben, mert az ő visszautasításához már gyámhatósági hozzájárulás szükséges. Ha pedig nagykorú hozzátartozója van, ki tudja, hogy ő is hajlandó lesz-e a visszautasításra.

Amit még tudni kell az az, hogy ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.
Ez tehát lemondás és visszautasítás nélkül is működik.

drbjozsef # 2018.10.30. 18:29

Én ezt nem nagyon értem.

Most a nagyszülők tulajdonában van, vagy meghalt valamelyik? Ha meghalt, akkor nincs a tulajdonában, mert meghalt.
Az ingatlan az magyarországi?
Nagynénéd kapott a szüleitől, de nem volt a nagyszülők tulajdonában? Ebben a kérdésben a szülő meg a nagyszülő ugyanaz? Vagy a Te dédszüleidről van szó?

Egyébként meg : a haláleset előtt 10 évvel adott ajándékok beszámíthatnak az öröklésnél a köteles részbe, de a régebbiek nem. Ha a nagynénéd kapott lakást, és önként lemond az öröklésről (még az örökhagyó életében), vagy visszautasítja a hagyatékot (az örökhagyó halála után) és nincs leszármazója, akkor az édesanyád kaphatja a hagyatékot. De csak ha ezt a nagynénéd akarja. Ha jól értem, miről van szó.

beatabeata # 2018.10.30. 17:02

Tisztelt Szakértők!
A következőkben kérnék segítséget, tájékoztatást:
Nagyszüleim tulajdonában fele fele arányban van egy ingatlan. Nagyapám sajnos 2 éve elhunyt, és a hivatalos öröklési folyamatot az ő részére nem folytatták le. Édesanyámnak van egy nővére, tehát nagymamám után ők osztoznak a lakáson. A gond az, hogy kb 20 éve nagynéném kapott egy lakást a szülőktől, de mivel akkor a dédapáról került át az ő nevére, igazából olyan, mintha hivatalosan nem is lett volna a nagyszülők tulajdonában. Szubjektíven nézve ő megkapta a részét az örökségből, mivel egy lakást ő kapott, és ezt pedig “igazságosan” édesanyámnak kellene kapnia.
Kérdésem az lenne, hogy nagymamám jelenléte nélkül nagynéném nem mondhat le a részéről? A helyzetet még az is bonyolítja, hogy nagynéném Magyarországon él, itt tudna elmenni esetleg közjegyzőhöz, viszont a nagyszülők és édesanyám Romániában vannak.
Ha itt nyilatkozna nagynéném a lemondásról nagymamám halála előtt és lefordíttatnánk valamint hitelesíttetnénk közjegyző által, azt fel lehetne használni vagy érvényes lenne a lemondás szempontjából?
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.10.27. 18:15
  • Élettárs biztosan nem örököl - de más jogcímen jogot formálhat az ingatlanra, vagy egy részére. De azt legfeljebb perben érvényesítheti, az ingatlant az örökösöknek kell átadnia a közjegyzőnek a hagyatékin.
  • Nem mondhatnak le más javára, legfeljebb visszautasítják a hagyatékot, és a törvényes öröklés szerint oszlik a vagyon. De mást módon juttathatják neked : osztályos egyezséggel például.
  • Igen, de értelemszerűen a hagyatéki eljárás - és az esetleges élettárs perétől - függő hatállyal. Aláírhatod az adásvételt, csak ne nyilatkozz a per- és tehermentességről. Így persze nem fogja megvenni senki, akinek egy csepp esze is van. Vagy legalábbis nem fizeti ki.
  • Semmit. Megkérdezed mi az oka a késlekedésnek, de a hagyatéki törvényben nincsenek konkrét határidők, sőt, ha külföldi, vagy ismeretlen helyen tartózkodó örökös van, akkor egészen hosszú időt enged neki. Mondjuk a két év most már lassan tényleg kezd sok lenni...
szoszizoli # 2018.10.27. 11:59

Üdv!
A problémám a következő:
Öcsém 2017 februárjában elhunyt,az ő tulajdonát képezte egy ingatlan,a benne lévő ingóságokkal.Egy élettársa volt(18éve),de nem bejegyzett élettársi kapcsolatban,mégcsak nem is voltak egy lakcímre bejelentkezve,nem közös háztartásban éltek.Gyermeke nem volt.Hárman voltunk testvérek,közülünk csak én élek már,a hagyatéki tárgyalás így indult el 2017-ben...ez a hagyatéki eljárás azóta is tart,lassan két éve,különböző okokra hivatkozva húzódik...Hol azt mondja a közjegyző hogy fel kell még kutatni örököst,(nővérem gyermekeit,annak gyermekeit)hol azt hogy mégsem.Az élettárssal kapcsolatban is először azt mondta ő is örökös,aztán nem,jelenleg szintén azt a tájékoztatást kaptam hogy örököse az ingatlannak.Az ingatlan azóta üres,el szeretnénk adni,lenne is rá vevő,de mivel az ügy még nincs lezárva,tudtommal nem adhatom el...
Kérdéseim:

  • az "élettárs" örökölhet-e ebben az esetben?
  • ha a további örökösök lemondanak a részükről azt megtehetik-e a javamra,vagy nem?
  • eladható-e az ingatlan a hagyatéki eljárás lezárta előtt?
  • ha úgy érzem hogy a közjegyző nem igazán van a helyzet magaslatán,mit tehetek?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.10.24. 13:15

csak ez a ház úgy lett megfogalmazva Apánktól

Mikor halt meg Édesapád és pontosan hogy lett megfogalmazva?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.24. 11:20

Inkább mondd azt neki, hogy ilyen zavaros tényállás alapján nem lehet állást foglalni, és akkor biztosan nem vezeted félre.

drbjozsef # 2018.10.24. 07:44

richard,

Ha jól értelek, most 1/1 tulajdonosa az ingatlannak édesanyád.

Ha azt végrendeletben hagyná rád, vagy most neked ajándékozná és 10 éven belül elhunyna, akkor abból kötelesrészt kellene fizetned a testvéreidnek, de azt is csak akkor, ha az egyéb vagyonból örökölt részük nem éri el a teljes örökségből számított kötelesrészi mértéket (Tehát példának : 18 milliót ér a lakás, amit neked ajándékozott mondjuk, ebből 2-2 millió kötelesrész járna a testvéreidnek, de ha volt autó+ingóság+pénz+akármi egyéb vagyon legalább 6 millió értékben, ami 2-2-2 millióként oszlana el közöttetek, de Te lemondasz egy részéről, és a testvéreid 2,7-2,7 milliót kapnak, akkor már nem jár nekik kötelesrész).

Ezt esetetekben kikerülni öröklési szerződéssel lehetséges. Ennek fontos feltételei vannak, formai is, alaki is, érdemes egy ügyvédet felkeresni ennek megszerkesztésére.