Öröklés


drbjozsef # 2018.05.15. 16:39

Húú, ez nekem is fight.

bartaldora # 2018.05.16. 16:05

Tisztelt Ügyvéd/Jogász Urak, Hölgyek!

Olyan kérdésem lenne, hogy férjem lett az édesanyja halála után a házon a tulajdonos, és az édesapja pedig a tulajdonos mellett haszonélvező is. Kérdésem lenne, hogy amennyiben az apósom lemondana férjem részére a tulajdonosi részéről, és maradna a haszonélvezeti jog, mennyire tudna beleszólni abba, hogy miket csinálunk és miket hozhatok a házba, ha pl. már a tulajdonos a férjem, és még egy kérdés, hogy ha mondjuk ajándékozással át lenne írva férjemre a tulajdonosi rész, akkor kell-e neki valami pénzt fizetnie akár még apósom életében, akár apósom halála után az öröklésért?
Várom válaszukat!

Tisztelettel: Sajkovics-Bartal Dóra

ObudaFan # 2018.05.17. 20:15

A haszonélvező a haszonélvezet fennállása alatt kizárólagosan jogosult használni és hasznosítani az ingatlant, tehát teljes egészében bele tud szólni.
Nem kell fizetni.

illtim # 2018.05.21. 15:53

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek, Urak!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A szüleim, akivel 2013. óta egyáltalán semmilyen kapcsolatom nincsen, (soha, gyermekkoromban sem szerettek, nem támogattak, egy durva családban nőttem fel), nagyon jó módban élnek,illetve nagyon sok pénzük van,amennyire én tudom, sok-sok millió Ft és egy falusi ház. Van egy testvérem, neki van két gyermeke és nekem is van kettő. Ma mondta a fiam, hogy apám azt mondta neki, hogy rá iratják a házat. Sejtettem, hogy az öröklés körül lesz vita, anyám és apám egész életükben a pénzen veszekedtek, egyrészt majd emiatt, másrészt azt gondolom, hogy esetleg már csináltattak végrendeletet és abból engem kizártak, annyira gyűlölnek.
Azt szeretném tudni, hogy ha megteszik, hogy a fiam nevére iratják a házukat, aki egyébként 10 éven át keményen drogozott, erkölcstelen életet élt, egy elkezdett rehabilitáció után felhagyott vele, de ennek csak egy éve még, szóval, ha ő megkapja a házat, akkor a húgom, akinek mondjuk nincs szüksége anyagi támogatásra, mert nagyon jó módban él, és én mit örökölhetünk? A pénzt, (aminek jó része bankban van, egy másik részét anyám dugdossa, ő a lányomat támogatja) el lehet-e osztani, vagy azt is annak adják, akinek akarják? Én hallottam olyat,hogy halálesetkor a bank rögtön zárolja az ott lévő pénzt, de mit jelent az a rögtön?
Talán érthető amit leírtam és tudnak nekem válaszolni. Köszönöm, előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 16:14

A törvényes örökös a leszármazó és a házastárs. Az örökös mindannak a tulajdonosa és jogosultja lesz, ami az örökhagyó halálakor annak a vagyonában tartozik. (Amit az örökhagyó még életében elajándékozott, eladott, egyébként átruházott, az értelemszerűen nem tartozik a hagyatékba, azt az örökösök nem szerzik meg.)

A leszármazó köteles részre jogosult. Ha a köteles részre jogosult örökrésze nem éri el a köteles rész mértékét, akkor a kiegészítést követelheti. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult örökölne, azzal, hogy a köteles rész alapjába be kell számítani azt is, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz éven belül bárkinek ingyenesen juttatott.

De amíg semmi biztosat nem tudsz, addig felesleges spekulálni.

nonolet # 2018.05.21. 16:18

illtim

Életében mindenki azt tesz vagyonával, amit csak akar...

Eladhatja, elajándékozhatja, életjáradékért adhatja, stb.

A rokonoknak ehhez SEMMI KÖZÜK!!!!

Így a szüleid is adhatják akár a fiadnak is.
Nincs beleszólása senkinek! jogi szinten.

illtim # 2018.05.21. 16:33

Köszönöm a gyors válaszokat!

Kedves Nonolet, én nem rokon vagyok, hanem a gyerekük, még ha utáltak is egész életükben!

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor! Még egy kérdésem lenne, a pénzt, ami a bankban van,azt el lehet sumákolni, ezt az előző kérdésemben is felvetettem.
Aztán nem spekulálok, de a családi helyzetet látva,megélve már 2 öröklést, undorító hozzáállással apám részéről, nagyjából sejtettem a hozzáállást.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 16:51

A bankszámlára lehet úgynevezett haláleseti rendelkezést tenni, akkor az egyenleg nem tartozik a hagyatékba - de a köteles rész alapjához hozzá kell adni.

illtim # 2018.05.21. 17:48

Értem. Köszönöm.
Volna egy másik témában is kérdésem.
2009-ben házasságot kötöttem,másodszor. 2011-ben, egy városi lakásom eladásának az árából vettem egy falusi házat, akkor lett kötve házassági szerződés, mivel a férjem semmit nem hozott a házasságba. Nemrég azt hallottam valakitől, hogy a házassági szerződést 5 évenként meg kell újítani, különben érvényét veszíti. Igaz ez? Mert az ügyvédnő, aki a szerződést csinálta, semmi ilyesmire nem hívta fel a figyelmet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 18:36

A házassági szerződés határozatlan időre szól.

nonolet # 2018.05.21. 21:55

illtim

"én nem rokon vagyok, hanem a gyerekük"

Hány éves vazze?!

Azt mondod a gyerek nem rokon...
Hanem akkor mi?!

Mert a rokonsági fokok ismerete
ÓVODÁS korban is elvárás már.

- -

A rokonság

  • egyenesági

és

  • oldalági

rokonokból áll.

Egyenesági rokonok azok,
akik egymástól!!!! származnak.
Szülő, gyermek.

Oldalági rokonnak pedig az számít,
akivel
legalább egy közös felmenő van.

illtim # 2018.05.22. 07:32

Annyi idős vagyok, hogy biztos nem játszottam veled a homokban, tehát ne írj ilyen stílusban, amúgy is baromság amit írtál. Az általam feltett kérdésben, nem rokonként szereplek, hanem örökösként. De nem vagyok kíváncsi a véleményedre, kaptam normális felvilágosítást is,mert nem csak ilyen tahók vannak itt, mint te.

Nesama18 # 2018.05.22. 07:40

Tisztelt Jogi Fórum!
15 éve édesanyám vásárolt egy ingatlant hitelre. Három éve odaajándékozta nekem ezt a lakást úgy, hogy továbbra is ő az adós és (hivatalosan) ő fizeti a törlesztést (10 év van hátra a hitelből).
Szüleim elváltak 20 éve, testvérem nincs.
A kérdésem, hogy ha férjez megyek a barátomhoz, akivel egy éve együtt lakunk a fenti ingatlanban, halálom esetén - a haszonélvezeti jogon felül - a férjem örököl-e a lakás tulajdonjogából is, vagy (amennyiben él) azt édesanyám örökli azt teljesen, mert ági vagyonnak minősül?
További kérdésem, hogy ez esetben (ha férjnél vagyok) kizárhatom-e végrendelettel az apámat a köteles részből?
Köszönettel,
Nesama18

ObudaFan # 2018.05.22. 07:54

Véleményem szerint édesanyád örököl és édesapád nem is jogosult kötelesrészre, mert ő nem örökölne végrendelet hiányában sem.

Ettől függetlenül persze az sohasem baj, ha túlbiztosítod a dolgokat, így ha van kitagadási ok, akkor érdemes végrendeletet írni kitagadással és a leendő férjeddel sem baj, ha dokumentálod a dolgokat, ideális esetben házassági szerződéssel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 08:11

Tegyük hozzá, hogy az ági vagyonra kifejezetten hivatkozni kell, hivatalból nem veszik figyelembe.

Nesama18 # 2018.05.22. 08:36

Köszönöm a gyors válaszokat.
Mit jelent az, hogy az ági vagyonra hivatkozni kell? A végrendeletben? Különben nem vennék figyelembe és a férjem örökölné a lakás tulajdonjogát is?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 08:50

A hagyatéki eljárásban. Ha van végrendelet, akkor nemigen van jelentősége az ági jellegnek.

ombrenorbi # 2018.05.22. 11:33

Jo napot kivánok.
Kérdésem a következö lenne.Van egy 93 éves nagynéném akiröl közel 3 éve gondoskodok,annyira hogy 2016 év elején oda költöztem a családommal hozzá.Feleségem ápolta,fözött rá orvoshoz jártunk vele.Nincs gyermeke,férje meghalt 4 éve,testvérei közül sem él már senki csak azoknak a leszármazottai,akik nem foglalkoznak vele,évek ota azt se kérdezik meg hogy van a nagynyénnyém./Nekem a nagymamámnak a testvére/.2016 május 1. én magánvégrendeletet iratott két tanu aláirásával amiben én öröklöm az ingatlanát.Sajnos az állapota annyira leromlott hogy 2016 augusztus 10.én a biroság teljesen kizáro gondnokság alá helyezte,és 2017.februártol én vagyok a gondnoka.Kérsésem az lenne hogy érvényes e még az a végrendelet,és hogy meg e tudják támadni azok a törvényes örökösök akik szinte nem is ismerik nagynyényémet.Válaszokat elöre is köszönöm

ObudaFan # 2018.05.22. 11:36

A megtámadáshoz nekik kell bizonyítani, hogy már a megkötéskor sem volt beszámítható. Már ha egyébként alakilag a végrendelet hibátlan.

ombrenorbi # 2018.05.22. 14:16

Köszönöm szépen a gyors választ!
Végül is megtámadástol nem félek,hisz ök is gondolják hogy én öröklöm az ingatlant,mivel én gondozom.
Akkor ha elfogadják nincs félnivalom?Nem tehetnek ki a lakásból?Oda vagyok a családommal 2 éve bejelentkezve.A kérdésem még hogy,a biroság jogerös itélete elött történt végrendelet akkor még érvényes-e.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 14:56

ök is gondolják hogy én öröklöm az ingatlant,mivel én gondozom.
Csakhogy egyik a másikból egyáltalán nem következik.

A többi kérdést nem értem. Ha azok, akik megtámadhatnák a végrendeletet, elfogadják, akkor ki az, aki kitehetne a lakásból?

a biroság jogerös itélete elött történt végrendelet akkor még érvényes-e.
Nem olvastad, mit írt ObudaFan?

ombrenorbi # 2018.05.22. 16:50

Elnézést kérek,lehet tul aggodom a dolgot.Lényeg hogy a végrendelet érvényes,és remélem ezt a többiek is elfogadják.Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2018.05.22. 17:08

HA érvényes, akkor tökmindegy, hogy elfogadják-e vagy sem.

De pont erre célzott ObudaFan, több és szigorú alaki követelménye van, ha bele akarnak, és ilyen miatt tudnak is esetleg kötni, akkor borul a dolog.

antonberger # 2018.05.28. 10:53

Tisztelt Jogászfórum!

Tavaly év végén Édesapám elhunyt, a hagyatéki leltárban vagyonként egy 3 millió forintra értékelt ingatlan (nem szakértő értékelte csak a falu jegyzője, szerintünk nem ér 3 millió forintot) és 160 ezer forint bankszámla egyenleg szerepel. A hagyatéki teher 1 900 000 áruhitel, 320 000 bankártyahitel és 400 000 vételártartozás volt január végén, azóta valószínűleg már több. Öcsémmel úgy döntöttünk, hogy visszautasítjuk az örökséget mivel az ingatlan nehezen értékesíthető és szerintünk 3 millió forintot nem ér, illetve a vagyon alig haladja meg a tartozások értékét, ráadásul a tartozások értéke folyamatoson emelkedik, mivel mindegyik lejárt tartozás. Ha mi visszautasítjuk az örökséget, akkor kiskorú lányom a következő örökös. Sajnos a gyámhivatal nem járul hozzá, hogy a kislány nevében visszautasítsuk az örökséget, mivel szerintük a vagyonelemek összege összeadva nagyobb, mint a tartozások összege és hátrány éri a kislányt, ha nem fogadjuk el. Kérdésem az lenne, hogy ha a gyermekem lesz az örökös levonhatják-e a hitelezők a tartozások összegét az én saját jövedelmemből, esetleg megterhelhetik-e a mi saját tehermentes ingatlanunkat a tartozások összegével vagy csak a hagyatéki leltárban szereplő ház lehet a fedezet? Bekerülök én vagy gyermekem a KHR rendszerbe az örökölt tartozások miatt? Illetve a késedelmi kamatokkal növekedhet-e a tartozások összege ha én vagy gyermekem lesz az örökös? Mit tehetnék, hogy a gyámhivatal ne kényszerítse ránk az örökséget?
Köszönettel: antonberger

drbjozsef # 2018.05.28. 11:07

anton,

ha a gyámhivatal kekeckedik, akkor egyszerűbb, ha nem utasítjátok vissza a hagyatékot, és Ti intézitek a dolgot.

A fő szabály az, hogy az örökség tartozásaiért az örökös csak a hagyaték vagyonának értékéig felel, saját vagyonával nem, és elsősorban a hagyaték tárgyaival. Saját vagyon csak akkor érintett, ha a hagyaték tárgyai már nincsenek meg, de akkor is csak annak értékéig (ami ilyen esetben jelenthet problémát, mennyi is volt az az érték).

Esetetekben a legegyszerűbb, hogy átveszitek a hagyatékot, felveszitek a bankszámla összegét. Ezután az ingatlant felajánljátok a hitelező(k)nek, hogy elégítsék ki magukat belőle, vigyék, ha akarják, a felvett pénzt is kifizetitek az egyiknek (vagy a tartozások arányában szétosztva közöttük).

Ha igazolhatóan a tartozásokra fordítjátok a hagyaték vagyonát, akkor utána rajtatok már senki sem követelhet semmit. A többi így járt.