Öröklés


ombrenorbi # 2018.05.22. 16:50

Elnézést kérek,lehet tul aggodom a dolgot.Lényeg hogy a végrendelet érvényes,és remélem ezt a többiek is elfogadják.Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 14:56

ök is gondolják hogy én öröklöm az ingatlant,mivel én gondozom.
Csakhogy egyik a másikból egyáltalán nem következik.

A többi kérdést nem értem. Ha azok, akik megtámadhatnák a végrendeletet, elfogadják, akkor ki az, aki kitehetne a lakásból?

a biroság jogerös itélete elött történt végrendelet akkor még érvényes-e.
Nem olvastad, mit írt ObudaFan?

ombrenorbi # 2018.05.22. 14:16

Köszönöm szépen a gyors választ!
Végül is megtámadástol nem félek,hisz ök is gondolják hogy én öröklöm az ingatlant,mivel én gondozom.
Akkor ha elfogadják nincs félnivalom?Nem tehetnek ki a lakásból?Oda vagyok a családommal 2 éve bejelentkezve.A kérdésem még hogy,a biroság jogerös itélete elött történt végrendelet akkor még érvényes-e.

ObudaFan # 2018.05.22. 11:36

A megtámadáshoz nekik kell bizonyítani, hogy már a megkötéskor sem volt beszámítható. Már ha egyébként alakilag a végrendelet hibátlan.

ombrenorbi # 2018.05.22. 11:33

Jo napot kivánok.
Kérdésem a következö lenne.Van egy 93 éves nagynéném akiröl közel 3 éve gondoskodok,annyira hogy 2016 év elején oda költöztem a családommal hozzá.Feleségem ápolta,fözött rá orvoshoz jártunk vele.Nincs gyermeke,férje meghalt 4 éve,testvérei közül sem él már senki csak azoknak a leszármazottai,akik nem foglalkoznak vele,évek ota azt se kérdezik meg hogy van a nagynyénnyém./Nekem a nagymamámnak a testvére/.2016 május 1. én magánvégrendeletet iratott két tanu aláirásával amiben én öröklöm az ingatlanát.Sajnos az állapota annyira leromlott hogy 2016 augusztus 10.én a biroság teljesen kizáro gondnokság alá helyezte,és 2017.februártol én vagyok a gondnoka.Kérsésem az lenne hogy érvényes e még az a végrendelet,és hogy meg e tudják támadni azok a törvényes örökösök akik szinte nem is ismerik nagynyényémet.Válaszokat elöre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 08:50

A hagyatéki eljárásban. Ha van végrendelet, akkor nemigen van jelentősége az ági jellegnek.

Nesama18 # 2018.05.22. 08:36

Köszönöm a gyors válaszokat.
Mit jelent az, hogy az ági vagyonra hivatkozni kell? A végrendeletben? Különben nem vennék figyelembe és a férjem örökölné a lakás tulajdonjogát is?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.22. 08:11

Tegyük hozzá, hogy az ági vagyonra kifejezetten hivatkozni kell, hivatalból nem veszik figyelembe.

ObudaFan # 2018.05.22. 07:54

Véleményem szerint édesanyád örököl és édesapád nem is jogosult kötelesrészre, mert ő nem örökölne végrendelet hiányában sem.

Ettől függetlenül persze az sohasem baj, ha túlbiztosítod a dolgokat, így ha van kitagadási ok, akkor érdemes végrendeletet írni kitagadással és a leendő férjeddel sem baj, ha dokumentálod a dolgokat, ideális esetben házassági szerződéssel.

Nesama18 # 2018.05.22. 07:40

Tisztelt Jogi Fórum!
15 éve édesanyám vásárolt egy ingatlant hitelre. Három éve odaajándékozta nekem ezt a lakást úgy, hogy továbbra is ő az adós és (hivatalosan) ő fizeti a törlesztést (10 év van hátra a hitelből).
Szüleim elváltak 20 éve, testvérem nincs.
A kérdésem, hogy ha férjez megyek a barátomhoz, akivel egy éve együtt lakunk a fenti ingatlanban, halálom esetén - a haszonélvezeti jogon felül - a férjem örököl-e a lakás tulajdonjogából is, vagy (amennyiben él) azt édesanyám örökli azt teljesen, mert ági vagyonnak minősül?
További kérdésem, hogy ez esetben (ha férjnél vagyok) kizárhatom-e végrendelettel az apámat a köteles részből?
Köszönettel,
Nesama18

illtim # 2018.05.22. 07:32

Annyi idős vagyok, hogy biztos nem játszottam veled a homokban, tehát ne írj ilyen stílusban, amúgy is baromság amit írtál. Az általam feltett kérdésben, nem rokonként szereplek, hanem örökösként. De nem vagyok kíváncsi a véleményedre, kaptam normális felvilágosítást is,mert nem csak ilyen tahók vannak itt, mint te.

nonolet # 2018.05.21. 21:55

illtim

"én nem rokon vagyok, hanem a gyerekük"

Hány éves vazze?!

Azt mondod a gyerek nem rokon...
Hanem akkor mi?!

Mert a rokonsági fokok ismerete
ÓVODÁS korban is elvárás már.

- -

A rokonság

  • egyenesági

és

  • oldalági

rokonokból áll.

Egyenesági rokonok azok,
akik egymástól!!!! származnak.
Szülő, gyermek.

Oldalági rokonnak pedig az számít,
akivel
legalább egy közös felmenő van.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 18:36

A házassági szerződés határozatlan időre szól.

illtim # 2018.05.21. 17:48

Értem. Köszönöm.
Volna egy másik témában is kérdésem.
2009-ben házasságot kötöttem,másodszor. 2011-ben, egy városi lakásom eladásának az árából vettem egy falusi házat, akkor lett kötve házassági szerződés, mivel a férjem semmit nem hozott a házasságba. Nemrég azt hallottam valakitől, hogy a házassági szerződést 5 évenként meg kell újítani, különben érvényét veszíti. Igaz ez? Mert az ügyvédnő, aki a szerződést csinálta, semmi ilyesmire nem hívta fel a figyelmet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 16:51

A bankszámlára lehet úgynevezett haláleseti rendelkezést tenni, akkor az egyenleg nem tartozik a hagyatékba - de a köteles rész alapjához hozzá kell adni.

illtim # 2018.05.21. 16:33

Köszönöm a gyors válaszokat!

Kedves Nonolet, én nem rokon vagyok, hanem a gyerekük, még ha utáltak is egész életükben!

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor! Még egy kérdésem lenne, a pénzt, ami a bankban van,azt el lehet sumákolni, ezt az előző kérdésemben is felvetettem.
Aztán nem spekulálok, de a családi helyzetet látva,megélve már 2 öröklést, undorító hozzáállással apám részéről, nagyjából sejtettem a hozzáállást.

nonolet # 2018.05.21. 16:18

illtim

Életében mindenki azt tesz vagyonával, amit csak akar...

Eladhatja, elajándékozhatja, életjáradékért adhatja, stb.

A rokonoknak ehhez SEMMI KÖZÜK!!!!

Így a szüleid is adhatják akár a fiadnak is.
Nincs beleszólása senkinek! jogi szinten.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.21. 16:14

A törvényes örökös a leszármazó és a házastárs. Az örökös mindannak a tulajdonosa és jogosultja lesz, ami az örökhagyó halálakor annak a vagyonában tartozik. (Amit az örökhagyó még életében elajándékozott, eladott, egyébként átruházott, az értelemszerűen nem tartozik a hagyatékba, azt az örökösök nem szerzik meg.)

A leszármazó köteles részre jogosult. Ha a köteles részre jogosult örökrésze nem éri el a köteles rész mértékét, akkor a kiegészítést követelheti. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult örökölne, azzal, hogy a köteles rész alapjába be kell számítani azt is, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz éven belül bárkinek ingyenesen juttatott.

De amíg semmi biztosat nem tudsz, addig felesleges spekulálni.

illtim # 2018.05.21. 15:53

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek, Urak!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A szüleim, akivel 2013. óta egyáltalán semmilyen kapcsolatom nincsen, (soha, gyermekkoromban sem szerettek, nem támogattak, egy durva családban nőttem fel), nagyon jó módban élnek,illetve nagyon sok pénzük van,amennyire én tudom, sok-sok millió Ft és egy falusi ház. Van egy testvérem, neki van két gyermeke és nekem is van kettő. Ma mondta a fiam, hogy apám azt mondta neki, hogy rá iratják a házat. Sejtettem, hogy az öröklés körül lesz vita, anyám és apám egész életükben a pénzen veszekedtek, egyrészt majd emiatt, másrészt azt gondolom, hogy esetleg már csináltattak végrendeletet és abból engem kizártak, annyira gyűlölnek.
Azt szeretném tudni, hogy ha megteszik, hogy a fiam nevére iratják a házukat, aki egyébként 10 éven át keményen drogozott, erkölcstelen életet élt, egy elkezdett rehabilitáció után felhagyott vele, de ennek csak egy éve még, szóval, ha ő megkapja a házat, akkor a húgom, akinek mondjuk nincs szüksége anyagi támogatásra, mert nagyon jó módban él, és én mit örökölhetünk? A pénzt, (aminek jó része bankban van, egy másik részét anyám dugdossa, ő a lányomat támogatja) el lehet-e osztani, vagy azt is annak adják, akinek akarják? Én hallottam olyat,hogy halálesetkor a bank rögtön zárolja az ott lévő pénzt, de mit jelent az a rögtön?
Talán érthető amit leírtam és tudnak nekem válaszolni. Köszönöm, előre is.

ObudaFan # 2018.05.17. 20:15

A haszonélvező a haszonélvezet fennállása alatt kizárólagosan jogosult használni és hasznosítani az ingatlant, tehát teljes egészében bele tud szólni.
Nem kell fizetni.

bartaldora # 2018.05.16. 16:05

Tisztelt Ügyvéd/Jogász Urak, Hölgyek!

Olyan kérdésem lenne, hogy férjem lett az édesanyja halála után a házon a tulajdonos, és az édesapja pedig a tulajdonos mellett haszonélvező is. Kérdésem lenne, hogy amennyiben az apósom lemondana férjem részére a tulajdonosi részéről, és maradna a haszonélvezeti jog, mennyire tudna beleszólni abba, hogy miket csinálunk és miket hozhatok a házba, ha pl. már a tulajdonos a férjem, és még egy kérdés, hogy ha mondjuk ajándékozással át lenne írva férjemre a tulajdonosi rész, akkor kell-e neki valami pénzt fizetnie akár még apósom életében, akár apósom halála után az öröklésért?
Várom válaszukat!

Tisztelettel: Sajkovics-Bartal Dóra

drbjozsef # 2018.05.15. 16:39

Húú, ez nekem is fight.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.15. 15:26

Igen. Tudniillik a cseresznye nem meg(g)y. Bocsánat.

enn§ # 2018.05.15. 11:34

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Akkor ezek szerint a cseresznye is egy válasz volt? ;)

Azért végrendelekezéssel nem volt ez annyira egyértelműen kizárva még nekem, de akkor Ön is azon az állásponton van, hogy úgy sem?

drbrjozsef, eh-ehh, értem-értem! ;)

Kösz, mindenkinek!

enn§ # 2018.05.15. 11:34

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Akkor ezek szerint a cseresznye is egy válasz volt? ;)

Azért végrendelekezéssel nem volt ez annyira egyértelműen kizárva még nekem, de akkor Ön is azon az állásponton van, hogy úgy sem?

drbrjozsef, eh-ehh, értem-értem! ;)

Kösz, mindenkinek!