Megilleti - e a kötelesrész a mostohagyermeket is?


ObudaFan # 2014.12.02. 21:41

Vagy ki kell fizetni a ráeső részt, vagy előbb-utóbb árverezni fogják az ingatlant és mindenki megkapja a vételár ráeső hányadát (már ha sikeres lesz az árverés). Természetesen azért ha per lesz, akkor az eddig vezető út időben igen hosszú.
Ha lesz a felújítás során valamilyen értéknövelő beruházás, akkor azt célszerű lesz megfelelően dokumentálni.

facetoface # 2014.12.02. 10:56

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérnék segítséget. Édesanyám több, mint 10 évig élt élettársai kapcsolatban. A kapcsolat alatt élettársával vásároltak egy családi házat. A vásárlás során édesanyám 60%-ban vált tulajdonossá a házon (erről nyilatkozat is szülstett) A kapcsolat sajnos megromlott. Az élettárs elköltözött a házból.Magával vitt akkor minden mozdítható dolgot.Az élettárs pár évvel később betegség következtében meghalt. Pár hónap múlva megjelent egy jegyző az önkormányzattól a közös ház előtt, aki jelezte, hogy azért van jelen, mert egy hölgy - aki a volt élettárs új kapcsolata - bement az önkormányzathoz és követelte a gyermekének járó 40%-ot(a volt élettárs része) Édesanyám számára ekkor derült ki, hogy a volt párjának egy új kapcsolatból gyermeke született. A jegyző felértékelte a házat, a benne lévő tárgyakat. Mivel a gyermek édesanyja követeli a nekik járó részt, az önkormányzat kérte édesanyámat, hogy amennyiben nem tudja kifizetni ar értékbecslést követően megállapított 40%-ot (7 millió ft) akkor értékesítse az ingatlant. Kérdezem én, hogy édesanyámnak milyen lehetőségei vannak.Nem mer semmilyen javítást, felújítást (melyben segítenék neki) végezni a házon, mert fél, hogy a család megjelenik a ház előtt és fenyegetőzni kezd (ezt már többször megtette, sőt még az önkormányzattal is ordibált, hogy neki jogai vannak)
Szeretnénk a házat felújítani, mert jelenleg a ház felső szintje szerkezetkész, és ezt követően édesanyámhoz költözni, hogy ne maradjon egyedül, és segíteni a hétköznapjaiban.
Kérem, hogy valamilyen útmutatót adni szíveskedjenek, mert taanácstalan vagyok. (kitehetik-e az utcára, megilleti-e valamilyen haszonélvezet, milyen kötelezettésgei vannak az élettárs később született gyermeke felé?)
Köszönöm.

ObudaFan # 2014.11.24. 15:28

Nem illeti meg. (Hacsaknem örökbe fogadott gyermek.)

nove@ax.hu # 2014.11.23. 14:54

Tisztelt Tanácsadó!

Kérdezem, hogy az új Ptk. örökösödési rendelkezései alapján - netán a "kötelesrész" újraszabályozása kapcsán - van-e bármi jogi alapja a "mostoha gyermek" örökösödési jogosultságának is, az esetben, ha az elhunytnak gyermeke s ekként egyenes ági leszármazottja nem volt, az örökhagyó negyven évig házastársa volt a "mostoha gyermek" apjának, s írásos végrendeletében egyedüli kedvezményezettként egy távoli oldalági rokonát (másodunoka-húgát) jelölte meg.
Tehát: megtámadható-e egy ilyen végrendelet, s ha igen, miféle jogigény alapján.

Szíves válaszát reméli,
V56.