családon belüli erőszak


László68 # 2016.01.21. 15:54

De ha az pont a fenyegetés hatására engedi be?

ObudaFan # 2016.01.21. 05:42

Amíg van az ingatlannak olyan tulajdonosa, aki hajlandó beengedni, addig nemigen.

László68 # 2016.01.20. 20:15

Az nem sok, ha utána hazaengedik. Van lehetőség, ha bizonyított a történet, hogy végleg kitiltsák az ingatlanból?

ObudaFan # 2016.01.20. 05:44

Igen, legfeljebb 60 napra rendelhető el. Fordulj a lakóhelyed szerinti járásbírósághoz.

László68 # 2016.01.19. 19:18

Üdv,

három gyerek apjaként kérdezem az alábbiakat. A legnagyobb fiú teljesen becsavarodott, drogozik, iszik, anyját egyszer már kékre-zöldre verte, meggyilkolással fenyeget engem, a közös házban lakó nagyszüleit, tör-zúz amikor nem vagyok itthon, teljesen átállt éjszakai életre, hajnalig játszik a számítógépével és másnap délutánig alszik. Tartozásokat halmoz fel, mindenkivel csak és kizárólag ordítva és mocskosan beszél, többször kellett már rendőrt hívni. Én ugyan fizikailag nem félek tőle, de hát én is szoktam aludni...
Az anyja nem engedi kidobni, de sajnos ő is problémás lett a 20+ évi itthonléttől, szektába jár és amikor a válást és ügyvédet említettem, azt mondta, hogy ha megteszem, akkor a szellemek hívja segítségül és rászabadítja a bíróra meg az ügyvédre. Ez persze csak egy "érdekes" adalék, csak érzékeltetni akarnám, hogy ő is milyen állapotban van. Úgy látom, hogy a fiam - akinek a kitagadását egyébként most szövegezem, hogy a közjegyzőnél letétbe helyezzem - egyrészt kihasználja az anyja elmeállapotát és anyagilag teljesen romba dönti a követelőzésével (meg az anyai érzelmeit is) de ezt úgy, ha az nem adja elég gyorsan, akkor üvöltözik vele, vagy ha úgy adódik, átmegy a nagyszülei lakásába és ott tőr zúz. Tudom a reakciótokat, hogy rendőrség, de aki már volt ilyen helyzetben, az tudja, ez nem nagyon működik, elviszik, és pár óra múlva hazaengedik, ha nincs feljelentés, de sem az anyja, sem nagyszülei nem teszik meg. Százezrekben mérhető a kár már. Drogot is találtak nála házkutatáskor, de elterelésre (vagy mire) irányították és ennyi.
Az lenne a kérdésem, hogy valami olyant olvastam, hogy bizonyos esetekben lehet kérni távoltartást olyan személy érdekében, aki azt látszólag nem akarja, de gyanítható, hogy a megfélemlítés miatt teszi. Hogyan van ez ha van ilyen és mennyi időre szól? Vagy valami más ötlet?
Köszönöm.

limma # 2015.10.09. 17:04

Hát azért már.... egy tizenhat éves is tudhatja, mi a kötelessége.
Eljárni az iskolába és tanulni és otthon normálisan viselkedni.
Ennyi kellene csak.
Ha néha-néha lóg a suliból, kiborul és ordít, ki nem tojja le. Kamasz.
Na de ha mindennap ezt csinálja, az már káros-kóros.
Azonkívül, hogy anyja olyan, amilyen, nem jogosítja fel rá, hogy úgy viselkedjen, hogy az anya kimenekül a lakásból és a folyosón kuporog éjnek idején.

Immaculata # 2015.10.09. 07:00

épp az ellenkezőjét vetted le.

:) Nem. Így gondoltam.

A fejlődési szakaszok a legfontosabbak az ember életében, mert kihat az egész életre.

Nem jogos, hogy egy 16 éves gyereknek fel kell nőnie. Az meg nem motiváció, hogy azért tanuljon, hogy 2 év múlva a keresményéből az anyját tartsa el.

Motiválni csak példamutatással lehet.

:) Van egy közmondás az időről, a tejről, meg a szoptatásról. Az anyukának van elegendő ideje, hogy tanuljon olyat, amiből el tudja tartani rendesen magukat.

limma # 2015.10.08. 17:43

Drága Imma,

úgy látszik nem jól fogalmazok, mert sajnos épp az ellenkezőjét vetted le.

A gyerek tényleg szegény, mert az apja akkor halt meg, mikor ő öt hetes volt.
Az anyja szinte majomszeretettel csüngött rajta, épp ez okozza a problémát, hogy képtelen volt vele szigorú lenni kezdetektől fogva. A gyerek magyarán a fejére nőtt.
És azért is szegény, mert valóban, anyagilag is szarul vannak, nyilván ez is frusztrálja keményen, mert a suliba elég tehetős kölkek járnak.
Anyja ráadásul mozgássérült is, ez is valahol hat rá, hogy az anyja egy tesze-tosza szerencsétlen, akinek állása is igen ritkán van.

Egyszóval megértem a gyereket, de neki is meg kellene már értenie, hogy ez a helyzet, ezen ő nem tud változtatni, csak a légkört rontani. És minél jobban tanulna, annál hamarabb saját lábára állhatna. De ezt is értem, hogy egy 16 éves még nem tudja ezt belátni, vagy legalábbis ő nem látja be.

Immaculata # 2015.10.08. 17:20

(hogy a gyerek ráébredjen végre,

Most lehet, hogy értem.

Szerintem az élet legfontosabb értelme: a szeretet. Ha ez nincs meg, lehetsz gazdag, lehetsz sikeres és lehetsz egészséges, sivár az élet. A sivárságban nincs motiváció, nincs cél, és nincs akarat.

Ez a szegény gyerek már több oldalról jelzi a problémát, de az édesanyja nem veszi észre, vagy nem akarja észrevenni, vagy olyan rideg személyiség, hogy képtelen az érzésekre.

A gyerek feszült, érzi, hogy az anyja képes lenne bármikor magára hagyni, ezért beszél vele így.
A férfiak szeretnek betegnek mutatkozni, hogy legalább arra a kis időre több gondoskodást, törődést kapjanak.

A szeretetet nem lehet tanítani. Ebben a helyzetben a jogot kutatni ..., számomra borzongató.

A jog azt mondja, hogy a szülő a saját hátrányára is el kell tartania gyermekét.

Dr.Attika # 2015.10.08. 17:00

Sajnos az apakép hiánya. Ez tényleg nem jogi kérdés. Egy megoldás van, hogy 18. életéve betöltése napján ki kell rúgni a lakásból könyörtelenül, különben felnőtt korára is az anyján élösködik

limma # 2015.10.08. 16:49

Szia Drágám,

Bizony, mindez lehet.

Egyházi suliba jár. Állítólag szereti. De annyira mégsem, hogy időben felkeljen és odaérjen az iskolába.

No de annyiban értettem joginak, hogy én is (és a pszichológus is)azt tanácsolta, hogy hagyja békén a gyereket.
Ezt konkrétan értettem.
Ma sem ment suliba, azt mondta, hogy beteg. Jó, elment az orvoshoz is.
Aztán ágyba feküdt a laptopjával, azt nyomogatja egész nap, de előtte ordítozott egy jót.
Ha most ha az anyja azt csinálja, hogy ráhagyja az egészet, esetleg nem ad neki enni, egyáltalán nem törődik vele, úgy nézi, mint egy albérlőt (hogy a gyerek ráébredjen végre, hogy neki is vannak kötelességei - modorbeliek is), akkor még őt fogják elővenni, mert elhanyagolja a gyereket.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 20:26

Na, ugyi, hogy nem jogi kérdés?

Immaculata # 2015.09.30. 18:07

Limma

Szia Drágám. Erősségem a pszichológia, de ez nekem is durvának tűnik.

Szerintem alternatív iskolába kellene íratni. Az ilyen iskolák a kezelhetetlen gyerekek érdekében jöttek létre. Ki kellene deríteni, hogy a gyereknek tanulási nehézségei vannak, vagy beilleszkedési problémái, esetleg valami más bántja, vagy kezd felnőni és most jön rá, hogy mekkora teher lesz számára, ha önállóan kell majd magáról gondoskodnia.

A gyerekek nehezen viselik a színvonalbeli különbségeket.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 15:44

???
Ha jól értem, itt éppenséggel a kiskorú veszélyeztet valakit, nem őt veszélyeztetik.

limma # 2015.09.30. 12:52

Különben meg a gyermekvédelem törvényi előírások alapján cselekszik, nemde?
Kiskorú veszélyeztetése? Vagy ez csak fizikai értelemben számít?

limma # 2015.09.30. 12:50

Jól van, na :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.30. 11:11

Jogi Fórum...

limma # 2015.09.30. 11:01

Immaculata?

limma # 2015.09.28. 11:43

Kedves Fórumozók!

Egy barátnőm özvegy, egyedül neveli fiát születése óta.
A fiú 16 éves és egyre kezelhetetlenebb. Iskolából rendszeresen elkésik (tavaly már majdnem összejött az 50 óra hiányzás), nem tanul, nem is akar, csak számítógépezik folyton éjszakába nyúlóan, úgy alszik el. Anyjával minősíthetetlenül beszél, (takarodj ki hülye K...).
Volt párszor pszichológusnál, igazából belátja, hogy rosszul viselkedik, de aztán marad minden a régiben.
Anyjának azt tanácsolta a pszichológus, hogy hagyja a gyereket békén. No de ha hagyja, akkor pl. kirúgják a suliból előbb-utóbb, a gyerekvédelmi meg azért száll rá, hogy nem törődik a fiával.
Mit lehet tenni, mert a léágkör egyre elviselhetetlenebb?

ObudaFan # 2015.09.07. 08:29

Ha lehet tudni, ki volt a feladó, akkor lehet ott érdeklődni.
Egyébként meg feljelentést lehet tenni levéltitok megsértése miatt.

csalados (törölt felhasználó) # 2015.09.07. 04:02

Az öcsém a szüleimmel él, a leveleiket is folyton elveszi tőlük. Apukám feje főlött is folyton intézkedik, apukám pedig nem tudja mit, mivel a levelekhez nem igazán jut hozzá. A bíróságról is kapott valami levelet és az öcsém is, ezek szerint apukámat érintő ügyről van megint szó. A bíróság vagy az ügyvéd küldött egy paksamétát, amihez pl. az apukám anyukájának halotti anyakönyvi kivonata van. Valahogyan meg lehet tudni mit kavar az öcsém? És kilehet valahogy védeni, hogy ne intézkedhessen az apuék nélkül.Az apu is és az anyu us nagyon betegek, hekik nincs erejük ellene küzdeni, én küzdök vele. köszönöm

Sherlock # 2015.07.14. 10:40

Nem szoktam a Családi Jogot olvasni, de az előbb a kezembe került; Grád Andrásnak kiváló cikke jelent meg a 2015 júniusi számban a családon belüli erőszakról, érdemes elolvasni. A sok támadást, amit ezért kapni fog, viszont nem irigylem - ezek jó eséllyel nem is szakmai kritikák lesznek.

ObudaFan # 2015.07.05. 21:47

Ismét csak azt tudom mondani, mint az előbb.

csalados (törölt felhasználó) # 2015.07.02. 13:40

A nyomozás már másfél éve tart.

ObudaFan # 2015.07.02. 13:09

Ha nyomozati szakban van, akkor mondjuk nem azt csináltad, amit tanácsoltam, de mindegy.