gyermek továbbtanulása elvált szülők között


zozoek69 # 2015.01.08. 11:18

Üdvözletem.

Eléggé speciális helyzetben vagyok. Elváltam - gyermekeimet a bíróság az anyánál helyezte el. Ennek már 5 éve. Most elérkezett a továbbtanulásról szóló döntés ideje, amiből anyuka igyekszik 100%-ban kizárni.
Ez úgy lehetséges, hogy én külföldön élek, így nem tudok az iskolában rendszeresen jelen lenni - anyuka ezt felhasználja ellenem, helyettem. Ez olyannyira sikeres, hogy az osztályfőnökkel ők már eldöntötték a gyerek továbbtanulási irányát, amiből engem kihagytak. Az esetet bonyolítja, hogy a gyerek (jelenleg 14 éves)és ki akar költözni hozzám külföldre - itt is akar továbbtanulni. Írtam az osztályfőnöknek egy nemtetszésemet kinyilvánító e-mail, amire gyerekemnek szóban elmondta, hogy nem érdekli és nem is fog válaszolni rá.Tehát kommunikáció nulla. Az idő pedig fogy.
Milyen irányból érdemes ennek az ügynek "nekimenni", vagy legalábbis az önhatalmú döntéseket korlátozni? Köszönettel: Zoltán

groszfater@gmail.com # 2015.01.08. 11:53

Milyen irányból érdemes ennek az ügynek "nekimenni",
Az osztályfőnökkel kekeckedni nem-sok értelme van,
inkább az anyukával kellene szót érteni és ha nem megy
bírósághoz fordulni. 14-15 éves gyereket már meghallgat
a bíróság.
És igen sürget az idő...

zozoek69 # 2015.01.08. 12:24

Pont ez a gond, hogy anyuka húzza az időt és hónapok óta hallgat. Még a gyereknek sem mondja el a terveit. Most tudtam meg a gyerekemtől az egészet - az osztályfőnöke különös érdeklődése okán. Rögtön jeleztem is nekik, hogy ez így nem járható szerintem.

Milyen irányból érdemes nekimenni? A kérdésemet pontosítom: a továbbtanulási kérdés döntésének (közös voltának) a kikényszerítése bírósági úton történhet? Itt ugye lakhely és szülői felügyelet váltás is történne, ami elnyújtja az ügyet - eközben már egy fél iskolát kijár. Vagy betölti másfél év múlva a 16-ot és akkor már nem kell ez a tortúra.

valoapa # 2015.01.08. 12:24

zozoek69, nem tudom, változott-e a rendelet, de régebben úgy volt, hogy a megelőző év októberéig kellett a bíróságon megindítani az eljárást iskolaválasztás ügyében


  • laikus fórumlátogató
zozoek69 # 2015.01.09. 08:55

Nos köszönöm az eddigi válaszokat. Az iskola hibázott, amikor 7. év végéig engem nem értesített a következőekről:
"3.3. ...A hetedik évfolyamra járó tanulók szüleit az iskola tájékoztatja arról, hogy gyermekük iskoláztatásával kapcsolatos kérdésben a szülőknek közösen kell dönteniük, valamint arról, hogy ha az iskolaválasztással kapcsolatban a szülők között vita van, annak eldöntése a bíróság hatáskörébe tartozik, és gyermekük felvételi lapjait az általános iskolának a bírósági döntés szerint kell továbbítania."

http://www.oktatas.hu/…honlapra.pdf

Érdaklődve várom az osztályfőnök reagálását, aki egyben igazgatóhelyettes is az iskolában.
Az iskolával szemben melyek a lehetőségeim? Értem ezalatt, hogy hogyan segítsek nekik egy jó gyakorlat kialakításában? Kihez tartozik első körben ez a kérdés? Helyben az igazgatón keresztül jegyző, vagy szintén bíróság?

Köszönettel: Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.09. 10:42

Ne viccelj már! Szerinted az iskolának nyilvántartást kellene vezetnie az elvált szülők gyerekeiről?! Ha megtennék, az lenne a bajod.

Ne akard a volt házastársaddal kialakított rossz viszonyt az iskolára tolni.

zozoek69 # 2015.01.10. 10:35

Tisztelt Kovács Béla Sándor

Külföldről próbálok eligazodni azon kőkori magyar törvények között, ami a szülői felügyelettel rendelkező és nem rendelkező szülőknek ad, vagy elvesz lehetőségeket.

A jelenlegi információk a következőek: én különélő szülőként pl. nem képviselhetem a gyerekemet az iskolában (szülői értekezlet, stb.) Az iskola sem köteles ezt "nyilvántartani. Ez alól pl. a pályaválasztás kérdése kivétel azzal az opcióval, hogy a felvételi lapra az én aláírásom nem szükséges. Meglobogtatja a felügyeletet ellátó szülő a bírósági papírt és mindenben dönt a másik kizárása mellett. Ezt nevezem én nesze semmi fogd meg jólnak.

Azért írom, hogy magyar kőkori törvények, mert ez egy adott társadalom fejlettségének, vagy barbársának jó tükre. Ahol élek pl. elválás esetén is kötelező az együttműködés - mindkét fél kell, hogy nyilatkozzon aláírásával a gyermek kérdéseiben.

Teház akkor mi a megoldás, hogy gyermekem továbbtanulását befolyásolni tudjam? A szülői felügyeletem igénylése - gyermekelhelyezés megváltoztatása? Hol indítsam ezt? Gyámügy, bíróság? Ki indítsa ezt? Gyermekem 14 éves és változtatni szeretne a jövőjét illetően - ezt jelenleg a felvételi lap alá nem írásával tudja kifejezni (amit meg is akar tenni). Tudom, hogy ezt a meccset jelenleg már buktam, de a jövőre nézve igenis számít, hogy mit teszek.

Üdv.: Zoltán

Sherlock # 2015.01.10. 10:41

Ahol élek pl. elválás esetén is kötelező az együttműködés - mindkét fél kell, hogy nyilatkozzon aláírásával a gyermek kérdéseiben.

Tényleg fejlettebb hely, ahol ez csak úgy valósulhat meg, ha le van papírozva. (ott sem így van)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.10. 10:41

Ugyan, ugyan. Eltölt valaki pár évet külföldön, és a legfőbb kötelességének érzi, hogy leszóljon mindent, ami magyar.
Nyilván a magyar állam választotta neked ezt a nőt, és az állam kényszerített arra is, hogy csinálj neki gyereket. És, persze, a válásra is!

Lyonee # 2015.01.10. 11:47

Ha a gyermeked nem írja alá a felvételi lapot, majd az OH a területileg kötelező befogadó intézménybe elhelyezi a tanköteles gyermeket. Kőművesekre, ácsokra mindig is szükség lesz, nem is rossz "választás".

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.10. 12:11

zozoek69

Az iskola hibázott, amikor 7. év végéig engem nem értesített a következőekről:

:) Ha csak nem kőkorszakiak a külföldi információáramlások, akkor a magyar jogszabályok, valamint az iskola címe, elérhetősége ott is megtalálható.

A szülő hibázott, amikor nem érdeklődött, illetve nem kért felvilágosítást gyermekéről elérhetőségi címét megadva.

Egyelőre nálunk önkéntes az érdeklődés a gyermekek felől, de ha NÁLATOK szervezett intézmény létezik a szülők felkutatására, na az lehet egy igazán primitív hely.

Értem ezalatt, hogy hogyan segítsek nekik egy jó gyakorlat kialakításában?

:) Te akarod, odakintről megmondani, hogy itthon hogyan működjenek a dolgok? Hehhe
Menj csak el a kőkobaki könyvtárba lapozgatni.

zozoek69 # 2015.01.10. 13:07

Tsiztelt fórumozók. Elsősorban iránymutatást kértem mindenkitől, aki érdemben tud adni. Kovács Béla úrnak megköszönném ha megoldáscentrikusan kezelné a kérdéseimet. Ön eddig egyenlőre nem értelmes jogászi hozzáállást mutatott - inkább egy "kiosztós válóperi jogász rutint".
Egyébként Hollandiában élek - az az összehasonlítási alap. Itt tényleg nagyon nagy dolognak kell történnie, hogy valakit jog útján kizárjanak a szülői felügyeletből. Az együttműködés itt többnyire működik közös, vagy osztott felügyelet útján. A kötelezőt valóban nem jól írtam "Sherlock". Ehhez képest Magyarországon... az új PTK.-ba be sem tudták/akarták tenni ezt (tervezet maradt)... majd 25 év múlva talán bekerül.
Mindenkinek köszönöm - válóapának külön köszönöm - a kommenteket.
A kérdésem még mindig kérdés.

Sherlock # 2015.01.10. 13:48

Ugyan, te sem gondolod komolyan, hogy laikusként a minimálisnál több rálátásod van a holland családjogra - én egy évet tanultam ott, de nem sok van. Az új Ptk. ráadásul pont eléggé hasonlít a BW-re, az volt az egyik minta.

zozoek69 # 2015.01.10. 14:46

Sherlock én csak azt tudom, amit itt a mindennapokban tapasztalok. A gyerek itt tényleg annyira fontos kérdés, hogy a törvény tényleg csak őt nézi (néha már a ló túloldalán is). Nem csak "beszél róla" - a gyakorlat meg katasztrófa. Persze ehhez kell egy kúltúrfok is. Kérdés, hogy törvényekkel lehet kikényszeríteni egy kúltúrfokot, vagy fordítva? Az új PTK. szülői felügyelet irányában meghátrált - sajnos én is ennek haszonélvezője vagyok.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.10. 15:39

"Kúltúrfok".... a nagyon magasan művelt és nagyon kulturált nyugat... oh... Talán a hazai törvények is a gyerek érdekeit nézik és a gyereknek nem biztos, hogy az az érdeke, hogy külföldre költözzön, mert lehet, hogy 14 évesen már elég nagy, de azért még sérülékeny. Az iskola meg amúgy sem a családi ügyek intézésének a helyszíne, szal szerintem várhatod türelmesen a levelet. Talán a nagyon kulturált nyugaton megértik a szülők, hogy a gyereket nem lehet elfelezni és valahol lennie kell és tudomásul veszik, hogy nem biztos, hogy náluk lesz elhelyezve. Jelenleg mégis a Te álláspontodon kívül milyen élethelyzet merült fel, ami a gyermekelhelyezés megváltoztatását indokolná? Ja, hogy a gyerek azt mondta, hogy ő is menne külföldre... oh, mert a szükséges belátási képessége már megvan...

zozoek69 # 2015.01.10. 15:47

Kedves Fórumozók. Én itt befejeztem ezt a sehová nem vezető szócséplést. Eddig kevés valódi információval tudtatok hozzájárulni, ám ennél jóval több kritikát kaptam. Ez amolyan magyar - nem tudom megszokni. Minden jót kívánok nektek a magyar törvényekhez... én remélem egyszer elfelejthetem a PTK.-t majd.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.10. 16:25

Eddig kevés valódi információval tudtatok hozzájárulni, ám ennél jóval több kritikát kaptam. Ez amolyan magyar - nem tudom megszokni.

Mert fel sem fogtad, mit tettél.
Ha Harlemben úgy kérnél útbaigazítást, hogy a négereket szapulod, ott gyorsabban megértenéd, amit itt nem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.01.10. 16:28

Az új PTK. szülői felügyelet irányában meghátrált - sajnos én is ennek haszonélvezője vagyok.

Nem te vagy a haszonélvezője, hanem a gyermeked. A nyugaton elbutult szülők miatt van szükség erősebb gyermekvédelemre.

Lyonee # 2015.01.10. 18:52

Az "iskola tájékoztatja a szülőt", az nem azt jelenti, hogy az "iskola értesíti a szülőt", mint ahogyan te írtad. Az iskolának csak tájékoztatási feladata van. Pl. szülői értekezleten, vagy az iskola weblapján. Ezen kívül megjelent pl. az OH kiadványa, amire te is rátaláltál.

Detti27 # 2015.01.12. 09:17

Tisztelt Ügyvédek!
10éves lányom kitűnő tanuló. 8osztályos gimnáziumba szeretne menni, ezt a tanítói is támogatják, én is örülnék neki, főleg, mert saját elhatározása, hogy bekerüljön Budapest egyik "top 50-es" iskolájába, és ezért megtesz mindent. Szombaton írja a felvételit.
Bökkenő: az apja nem engedi az iskolaváltást.Semmit nem enged, amit én támogatok, ez a bosszú,amiért elhagytam. Rengeteg érvet hoztam már fel, a gyerek is könyörög neki, de hajthatatlan.
Kérdésem:mit tehetek, hogy a gyerek álma teljesülhessen??
Beirathatom-e sikeres felvételi esetén gimibe? Milyen jogkövetkezménnyel?
A gimi 2 buszmegállónyira van a lakásunktól, a gyerekre etéren többlet terhet nem ró, kapcsolattartást nem akadályoz,stb.
Válaszukat előre is köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2015.01.12. 09:35

Azt ügyesen kihagyod milyen érvei vannak az Apának...

Detti27 # 2015.01.12. 09:37

Nincsenek érvei!!! Az az érve, hogy nem, mert nem. Tényleg.

groszfater@gmail.com # 2015.01.12. 09:45

Akkor had menjen a gyerek az áhított iskolába, Apa meg
tesz amit tesz...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.12. 11:41

Majd a gyámhatóság eldönti. Szerinted hogyan?

zozoek69 # 2015.01.12. 11:55

Detti27. Laikus vagyok - én is éppen most rendezem ezt a kérdést. Mi egy kicsit előrébb járunk. Nálunk anyuka birtokolja a szülői felügyeletet jelenleg. Ez azt eredményezi, hogy csak az ő aláírása kell a továbbtanuláshoz. Viszont nálunk a gyerek is aláírhat (vagy nem) - 14 éves. De amit én megosztok ezzel kapcsolatban nálatok is felmerülhet kérdésként.
A ti esetetekről: az emberi (és egyéb) oldala: 10 évesen be lesz betonozva a gyermeked egy "top 50-es" gimiben. Amikor onnan kijön nem lesz szakirányú végzetsége semmiben. Ez hozza a további kérdéseket, hogy vajon lesz-e "kurázsi benne" a főiskolai, vagy egyetemi tanulmányokhoz. 10 évesen még aránylag könnyű kitűnő tanulónak lenni. Az még kérdés, hogy lesz-e lehetőséged ezt finanszírozni. Önmagában a top 50-es gimi még nem sokat ér, hiába "top". Nem lehet, hogy a személyes sérelmeken kívül apánál ez is játszhat? Az pedig, hogy a tanító mit támogat azbekalkulálandó, de nem biztos, hogy követendő.