gyerektartásdíj


képkeret # 2016.01.03. 20:44

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekem áprilisban lesz 20 éves, idén júniusban érettségizik.

Negyedik éve, hogy tudható ok nélkül megszakította a kapcsolatot velem és az apai családjával, sajnos semmilyen kommunikációra nem hajlandó, pedig azóta is rendszeresen keresem. Kérésem ellenére a bizonyítványait sem látom.
A tanárja szerint nagyon gyengék a jegyei, pedig igen jó képességű a fiam - nem sok esélye van így továbbtanulni.
Az édesanyja EU-s országba költözött, állítása szerint nem tudni még, mi az érettségi utánra a fiam terve, lehet, hogy ő is külföldre költözik az anyukájához.
Anyuka kinti címét nem ismerem, de a fiam már nagykorú.

Kérdésem:
A gyermektartás megszüntetése iránti kérelmet mikor és hogyan kell elindítani? Ilyenkor is van bírósági tárgyalás? Semmit sem tudok erről.

Segítségüket előre is megköszönöm.

csimi # 2016.01.01. 12:23

Segítséget szeretnék kérni, gyermekem tartásához a tartásdíjat minden hónapban átutalással megfizettem, az anya most, hogy betartson nekem, a kapcsolattartás újraszabályozását kérte, egyben kérte ideiglenes intézkedés során a fizetésemből történő letiltást is, amelyet a bíróság végrehajtásra átadott. Mit tehet a letiltással szemben, ami egy életre hitelképtelenné tesz, így saját lakáshoz sem tudok jutni, mert a letiltás miatt nem vagyok hitelképes. Semmi sem indokolta ezt, nem tudom tehetek-e ellen valamit.
Kérem segítsetek!!!!!!! Előre is köszönöm Csimi

Immaculata # 2015.12.29. 20:23

A lakcímkártya közokirat.

Nem változott a világképem amiatt, hogy a benne foglaltak megdönthetők. Számításba kell venni az emberi tényezőt és az állampolgári engedelmességet.

Immaculata # 2015.12.29. 19:22

Arról nem beszélve, hogy a lakcímkártyán szereplő cím nem sokat jelent és még kevesebbet bizonyít.
Tehát aki rosszhiszemű, az előnyt élvez az eljárásban [és mivel bírságot a legritkább esetben oszt a bíró, ezért megéri rosszhiszeműen eljárni]

Zsóka,

ezért a sok hülyeségért és annak terjesztéséért fizetnek neked? Külföldi lap/szervezet beépített embere vagy?

ObudaFan # 2015.12.29. 18:45

Ha az a fél, akivel szemben beállt a kézbesítési vélelem, idejében bejelentette a lakóhelye változását, akkor ezt egyszerűen a lakcímkártyája másolatával tudja igazolni, innentől legfeljebb ő bénázhatja el a megdöntést.

ObudaFan # 2015.12.29. 18:11

A szokásos trükk az, hogy a volt, ismert lakcímét adják meg a bíróságnak (vagy bármilyen véletlen címet), ahonnan a tértivevény "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a bíróságra.

A kézbesítési vélelmet megdöntheti ebben az esetben a másik fél, amivel csak elhúzódik az eljárás, tehát nem biztos, hogy ez jó taktika.

wers # 2015.12.29. 14:33

(vagy bármilyen véletlen címet)

Ki adja meg ezt a véletlen címet? A házmester, aki a sarki zöldségesben hallotta, biztos forrásból, mert a Juci is mondta.....
Ne bosszants!

ius latratus # 2015.12.29. 14:23

Zsóka

Ugye, viccelsz?

ObudaFan # 2015.12.29. 07:55

loloka1999

A perben egyrészt össze kellene szedni az összes kiadást, ami a gyerekkel kapcsolatban felmerül és ezt lehetőség szerint igazolni, másrészt alátámasztani, hogy mi a valós jövedelme az apának.
Az anya elleni pert, ha a lakcímét nem jelentette be, el lehet úgy indítani, hogy a bíróság hirdetményi idézést bocsásson ki és az anyát ügygondnok képviselje.

loloka1999 # 2015.12.21. 15:15

Tisztelt Ügyvédek!
2 éve a lányom elhagyta 2 kiskorú gyermekét. Csak annyit tudtunk róla, hogy Belgrádban tartózkodik. (a munkája miatt már előtte is hónapokig volt kint, de hétvégenként, akár több hétre mindig hazajött, ilyenkor én vigyáztam az unokáimra)
Amint elkezdtem keresni őt egy SMS-ben közölte, hogy ne kutassak utána, és a gyerekkel még nem tudja hogyan, de majd tartja a kapcsolatot. Természetesen ez nem lett így.
Én Debrecenben éltem és élek, míg a gyerekek az anyjukkal Budapesten éltek. Ez az egész tanév végén történt így leköltöztek hozzám.
Mindketten más apátó vannak. A kisebbiket az apukájánál helyezték el Zalaegerszegen.
A nagyobbikat, mivel nem kellett az apjának Nálam helyezték el, így én lettem a gyámszülője.
Az apja másfél éve fizet gyerektartást...a fizetésének 20%-át. Ami mostanában 40 ezer forint körül van.
Nemrég megtudtam, hogy a rendőri állása mellett autóvezető oktatói másodállása is van és ezt be szeretném hajtani tőle, mivel az én nyugdíjam csak 46 ezer forint és nehezen tudunk ennyi pénzből megélni.
Csakhogy az apuka fellebbezett ez ellen. Ma kaptam kézhez a lvelet amiben 35 ezer forint fix összegre akarja csökkenteni a gyermektartásdíjat. Szerinte ha az anya is enniyt fizetne abból már meg lehetne élni.
A kérdésem az lenne ha tudjuk, hogy az anya valahol Nagy Britanniában tartózkodik, hogyan találhatnánk ré, hogy tőle is behajthassuk a gyermektartást?
Valamint, hogy mit kellene tennem a perben amiben az apa fellebbezett?

elfmage999 # 2015.12.11. 20:38

Tengereczki:

40eFt/ gyerek általában soknak tűnik, de ha nem haladja meg a 120eFt a jövedelmed 50%-át akkor nagyon nincs mit tenni.

A kapcsolattartás ellehetetlenítése ellen nem tudsz nagyon mit tenni, de mindent dokumentálni kell.

Egyrészt egy sor személyiségi jogi pert indíthatsz ami legalább szépség tapasz, másrészt legalább lesz mit felmutatni majd a 18+ éves gyerekednek hogy te bizony küzdöttél...

írj egy mailcímet és vegyük fel a kapcsolatot, ha harcolni akarsz akkor legalább ketten leszünk...

ObudaFan # 2015.12.11. 05:45

A kapcsolattartás mértéke és a gyermektartás között nincs összefüggés. A szakvélemény a gyermektartás mértékét aligha befolyásolja, a kapcsolattartás mértékét befolyásolhatja.
A bíróságnak figyelembe kell vennie a gyermek szükségleteit, a gyermek szükségleteit meghaladó tartásdíjat nem ítélhet meg. Hogy ebben az ügyben miért lett ez ennyire magas, annak a megítéléséhez már jobban kellene ismerni az ügyet.

Tengereczki # 2015.12.09. 00:15

Jó estét,

Segítséget kérnék az alábbi kérdésben: jelenleg ideiglenes végzéssel 120e/gyermek tartásdíj van megítélve 3 gyerekre. Ezt túlzásnak tartom, mert a gyerekeknek nincs sem költséges edzése, sem súlyos betegsége, semmi ami szerintem indokolná. Az anya nem dolgozik, vélhetően ő is ebből szeretne megélni. Ugyanakkor a kapcsolattartást is minimalizálni akarja (az apa csak fizessen, es hagyja békén a gyerekeket) miközben az apa a lehető legtöbbször akarja elvinni a gyerekeket. Milyen lehetőséget láttok annak bizonyítására, hogy ennyi nem kell egy gyerekre? Egy tételes lista és ennyi? Mennyire szokott ebbe belemenni a bíró, hogy ezt megértse, valóban szükséges-e mindet? Ha most azt mondja az anya, hogy ennyi kell megélni, és mondjuk majd még nő az apa fizetése, akkor siman indíthat emelési kérelmet, csak igazolnia kell, hogy mire? A gyermektartas mértéke és kapcsolattartás kozott van valamilyen direkt összefüggés, pl. ha nem csak hétvégén, akkor azt figyelembe veszik, mint csökkentő tényező vagy ez nem gyakorlat? Jellemző, hogy szakértői vizsgálat után az apa kaphat több napot és kevesebb tartasdijat kell fizetnie, ha latszik, hogy az anya elidegenitene a gyerekeket, hibas párkapcsolatimintat mutatna, vagy ezt senki nem veszi figyelembe, csak annyit, hogy jol ellátja a gyerekeket és kész? Köszönöm.

ObudaFan # 2015.12.06. 17:56

Tartás elmulasztása az a jogerősen, és/vagy végrehajthatóan megítélt tartásra követhető el. A végrehajtható határozatból pedig világosnak kellene lennie, hogy mi után is kell tartásdíjat fizetni.

elfmage999 # 2015.12.04. 22:00

Ha nem jár belőle akkor tartás elmulasztása sem lehet ha nem fizet az ingatlanokból befolyt pénzből?

ObudaFan # 2015.12.04. 13:25

Nem jár belőle. Más kérdés, hogy azért adott esetben egy ilyen vagyonelemet is a bíróság a teljesítőképesség vizsgálata során figyelembe vesz.

hozozazo11 # 2015.12.02. 14:25

Érdeklődni szeretnék,hogy az értékesített ingatlanból jár e gyerektartás?
Köszönettel várom a választ!

Christ # 2015.11.25. 12:55

Nagyon köszönöm :)

ObudaFan # 2015.11.25. 12:11

Azon a jogcímen, hogy fizetve van, csak a későbbi rézlstekre való korlátozást lehet kérni. A későbbi részletek elévülésének igazolhatósága esetén persze ezekre is lehet korlázotást kérni, vagy ha minden elévült volna, megszüntetést.

Christ # 2015.11.25. 10:37

Köszönöm a válaszát és igaza van rosszul írtam, a kérdés csak annyi volt, hogy az apa kérheti a végrehajtás megszüntetését most, attól az évtől amikor bizonyítani tudja, hogy fizette folyamatosan ez 2099-2010.év.

Üdvözlettel

ObudaFan # 2015.11.24. 21:36

Az egyes havi gyermektartásdíj-részletek tudnak elévülni. Azoknak az elévülése viszont akkor kezdődik, amikor az adott havi részlet esedékes.

Ha itt 6 évig semmilyen végrehajtási cselekmény nem történt annak ellenére, hogy csak az első másfél év lett kifizetve, akkor a hat évet követő első végrehajtási cselekményt megelőző 6 hónapot megelőző, ki nem fizetett részletek elévülése merülhet fel.

A folyamatos végrehajtást nem kell újra és újra kérni.

Hogy az apa mire kérne végrehajtást, azt nem egészen értem.

Christ # 2015.11.24. 15:41

A kérdés apukát anyuka feljelenti,mert nem fizeti a gyerektartást, apuka kifizeti, majd folyamatosan fizeti, melyet be is jelent a bíróságon. A bíróság felhívja a végrehajtót, hogy nyilatkoztassa anyukát, hogy megtörtént ténylegesen a befizetést,ugyan csekkel igazolva, de tudom jogszabályi előírás. Anyuka háromszori felhívásra sem tesz eleget. Apuka nincstelenné válik, de olyan szinten, hogy még magát sem tudja fenntartani ismerősök segítik, apuka tudja fizetni kellene a gyerektartást de nincs miből.
Aztán a gyermek 16 évesen élettársi kapcsolatot létesít és a gyermek gyereket szül, nem jár iskolába sem, apuka elől elhallgatják, majd bejelentik a végrehajtónál, hogy folytassa a végrehajtást. Közben kiderül, hogy anyuka a végrehajtást kéri arra az időszakra is amikor még apuka rendesen fizetett és kéri arra az időszakra is amikor már nem volt jogosult, bírósági tárgyalás következik, a gyerektartás megszüntetve de a végrehajtás fennáll. Bírónő azt mondja , hogy ugye nem kell kifizetni nyilván amit már eddig befizetett, de mivel a gyerektartás folyamatos így a végrehajtás arra az időszakra amikor még jogosult volt a gyermek korlátozással kell végrehajtani.
Anyukának több mint 6 évig nem jutott gyerektartást kérni, de nem is kérhetett mert a 6 évből másfél évig fizetve volt, csak ő ezt elfelejtette ....

kérdés: miért nincs elévülési idő, hiszen eltelt több mint 5 év és nem történt végrehajtási cselekmény
A folyamatosságot értem, hogy folyamatosan végrehajtható és nem kell újból beadni, de végrehajtási cselekményeknek kell történni ez idő alatt is vagy nem jól értelmezem?
Mert jogszabályt én arra nem találtam, hogy a gyerektartás végrehajtásánál nem kell figyelembe venni a végrehajtási cselekményeket az elévüléshez, vagy arra sem hogy nem évül el.

A következő kérdés ha az anya akkor megszünteti a végrehajtást, mert fizetve volt, akkor neki újból be kellett volna adni, vagy újból indul?

Még egy kérdés: Ha apuka nem feltételezte, hogy még áll a végrehajtás ellene, akkor még beadhatja, hogy a végrehajtást kéri attól az időtől, amikor folyamatosan fizetve volt?

Kicsit hosszú, de leírtam a lényeget.

Köszönöm, ha tud ebben tanácsot adni.

ObudaFan # 2015.11.24. 12:54

A kérdésedet próbáld meg egyértelműen megfogalmazni.

Christ # 2015.11.23. 17:09

Köszönöm a válaszát, viszont akkor érdekelne, mi az egyes részlet...

Melyik jogszabály az ami kimondja, hogy a tartási kötelezettség soha nem évül el, nagyon fontos lenne tudnom mert sehol nem találok erre jogszabályt.

Köszönöm

ObudaFan # 2015.11.23. 14:05

Az egyes részleteknek van 6 hónapos elévülési ideje. Természetesen maga a tartési kötelezettség, mint olyan, nem tud elévülni, csak az egyes részletek.