hagyatéki eljárás


ObudaFan # 2015.12.08. 13:00

Ha édesanyád nem szeretne örökölni és visszautasítja az öröklést, akkor a féltestvéred is örököl melletted, tehát épp nem a kívánt célt éritek el. Valóban a hagyatéki után kell megoldást keresni. Ha az eltartási szándék valós, akkor például egy tartási szerződéssel.

szendzo # 2015.12.07. 19:28

Köszönöm szépen Obudafan!

Ebben az esetben ha jól értem nincs jelentősége annak, hogy édesanyám nem szeretné növelni a tulajdonrészét a hagyatéki eljárásban éppen azért, hogy a féltestvéremnek emiatt ne növekedjék majdan az örökrésze, mert a köteles rész alapjába így is és úgy is a 3/4 rész fog beszámítani?
Nyilván akkor megnyugtató megoldást keresnünk a hagyatéki eljárás lezárása után volna szükséges, például egy tartási szerződés keretében?

Előre is köszönöm válaszod! Üdv: szendzo

ObudaFan # 2015.12.07. 15:22

szendzo

Annyi, hogy ha édesanyád 10 éven belül elhalálozna, a féltestvéred kötelesrészének az alapjába beszámítana ez az ajándék is.

szendzo # 2015.12.06. 07:35

Tisztelt fórumozók

Édesapám és édesanyám fele-fele részben tulajdonát képező ingatlannal kapcsolatban édesapám októberi halálát követően hamarosan sor kerül a hagyatéki eljárásra. Édesapám fele tulajdonát édesanyámmal közösen örököljük fele-fele részben, így édesanyámnak lesz a tulajdonon háromnegyed rész, nekem pedig negyedrész tulajdonom. Ha jól tudom, akkor az eljárásban édesanyám rendelkezhet arról, hogy a nevemre lemondjon a saját megörökölt negyedrészéről.
Ezt az „ajándékozást” megtámadhatja-e és eredményes lehet-e féltestvérem, aki édesanyám (korábbi) első házasságából született?
Semmilyen kapcsolatot nem tartunk fent vele, mert az elmúlt évtizedekben mindent megtett azért, hogy édesanyám az eddig tulajdonolt fele részéből is kitagadja a megfelelő indokkal és megfelelő jogi körülmények között.
Létezhet-e most a hagyatéki eljárásban olyan lehetőség, amivel édesanyám aggodalma (az enyém is) enyhíthető lenne? Van-e olyan megoldás a hagyatéki eljárásban, amire érdemes felkészülnünk?
Köszönettel, szívesen fogadnám válaszukat:
Üdv szendzo

evatunde # 2015.12.04. 07:35

Úgy mondta,általában nem indítanak,főleg,miután egy hajléktalan szállón élő emberről volt szó.A nemleges nyilatkozatot a pénzintézet (bank) elfogadta,a Vöröskereszt gazdasági igazgatója meg akadékoskodik...mi egyebet tehetnék még?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.03. 19:52

300 ezer Ft alatt nem szokás hagyatéki eljárást indítani.
Remélem, hogy ezt csak te értetted félre, és nem így mondta az ügyintéző. Tizenegy év tapasztalattal...

evatunde # 2015.12.03. 16:42

Köszönöm a tanácsot!Nem öröklési bizonyítványt állítottak ki,hanem a XIII.kerületi Polg.Mesteri Hivatal igazgatási osztályán kitöltöttem egy Nemleges Nyilatkozatot (gondolom,az itteni fórumozók ismerik ezt).A fülem hallatára az előadó hölgy telefonált a Vöröskereszt gazdasági igazgatójának(Szám László,V.Arany J.u-ban) és nyomatékosan közölte vele,ki kell fizetni édesapám pénzét számomra.A Szám úr feltételezem,tiltakozott,mert az előadó felemelt hangon mondta neki,hadd döntse már el ő 11 év tapasztalatával a háta mögött,ki lehet az örökös és hogy 300 ezer Ft alatt nem szokás hagyatéki eljárást indítani.Ennek a nemleges nyilatkozatnak a birtokában bementem az Erste bankba,ahol minden további nélkül lezárták édesapám számláját,nem kekeckedtek,semmi egyéb iratot nem kértek.Na,a hajléktalan szállón a pénztáros nem merte kifizetni a pénzt,hanem felhívta a gazd.igazgatót a gazd.igazgatót(a már említett Szám Lászlót)aki nem engedélyezte a kifizetést,mondván,majd a jogászuk megmondja és különben is,ő inkább várna a kifizetéssel fél,egy évet,hátha felbukkan másik örökös.Durva.Nem probléma,hogy én vagyok a temetésre kötelezett egyetlen hozzátartozó és még várni akar,de mire?Ezek után én igazán nem tartanék igényt a 40 ezer Ft-ra,de azért is végigcsinálom,mert gusztustalan eljárásnak tartom,hogy egy temetés előtt álló,egyedüli hozzátartozóval szemben ennyi ideig pingpongoznak.Végtelenül fel vagyok háborodva,ha a jogász holnap elutasít,a sajtóhoz fogok fordulni.

lajcsó # 2015.12.01. 20:20

Öröklési bizonyítványt kell kérni a közjegyzőtől, a pénz felvételéhez! (Ha másképpen nem megy.)

evatunde # 2015.12.01. 20:15

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a következő problémához.Ez év novemberében meghalt az édesapám,aki a XIII.Madridi úton,a Vöröskereszt által működtetett hajléktalanszállón élt,havi 9 ezer forintért.Előtakarékosság címen édesapám a kis pénzét a szálló pénztárában gyűjtögette,jelenleg 40 ezer forintja van bent.A temetését teljes egészében én állom,ez 250 ezer Ft,minden befizetésen az én nevem áll.A szállón édesapám minden holmiját átadták nekem,kivéve a 40 ezer Ft. megspórolt pénzét.Állítólag a Vöröskereszt jogásza azt mondta,nem adhatják ki,csak hagyatéki eljárás keretében.A XIII. kerületi Önkormányzaton viszont azt mondták nekem,mivel hajléktalan szállón élő embereknek nincsenek nagy vagyontárgyai,ingatlana,ilyen esetben a szálló pénztárának ki kellene fizetnie részemre a bent lévő kis összeget.Az ügyintéző szerint többe kerülne a hagyatéki eljárás megindítása,mint az egész vitatott összeg,kérjem meg a szálló pénztárát,fizessék ki nekem.Ők viszont mereven elzárkóznak előle.Mit lehet ilyen esetben tenni?Van erre valamiféle jogszabály,hogy megkaphassam édesapám pénzét?Köszönöm a segítséget!

Bandi4 # 2015.11.23. 22:18

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.23. 18:16

Nem kell póthagyatéki.

Bandi4 # 2015.11.23. 17:03

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:

Édesapám idén januárban hunyt el. A hagyatéki eljárásra júniusban került sor. Pár napja derült ki, hogy egy biztosítótársaságnál kb 1 millió forint értékben volt életbiztosítási kötvénye, aminek a testvéremmel együtt vagyunk a kedvezményezettjei 1/2-ed -1/2ed arányban.

Ilyen esetben tájékoztatnom kell a közjegyzőt, szükség van e póthagyatéki eljárásra? Ha igen, akkor mennyi lenne kb az eljárás költsége.

A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.11.21. 11:28

Zsigmond01

Mit lehetne? Joguk van az örökségükhöz. A közös tulajdont perben is meg lehet szüntetni, ha ez a kérdés.

ObudaFan # 2015.11.21. 11:22

tusika196

Ha ő vitte el a készpénzt, akkor az ebből eredő követelésedet beszámíthatod az ő követelésébe.

Zsigmond01 # 2015.11.18. 13:47

Tisztelt Fórumozók:
Hagyatéki eljárás elé néz a családunk,Lényeg a lényeg,élt egy testvérpár 1 háztartásban ,nekik voltak még testvéreik ,csak ők családot alapitottak .Az idén a nagynéni meghalt sajnos most derül ki hogy minden utód örököl mivel nem volt semmi irásos végrendelet.Van összesen 13 élő testvér ill:elhalt testvér utóda.Ebből a 13 emberből 10 ajándékozás cimen lemond jogáról.Természetesen a vele egy háztartásban élő testvér javára amit ő el is fogad természetesen.Eben a 10 ben én is benne vagyok , de viszont van 2 személy aki nem hajlandó, nem tudom milyen összegről álmodoznak ,mért nem mondanak le ők is.Mindamellett azt tudni kell,hogy a nénikét 1 éven keresztül ápolni kellett ágyhoz kötött volt ,és ez a két személy pedig kb:3-400 km távolságra lakik attól az ingatlantól amiről most szó van ill.a nénikétől akit hosszan gondozni kellet.Szóval a kérdésem mit lehetne ez ellen a két személy hagyatéki követelése ellen tenni??? Mert az idős bácsika nem valószinü ,hogy kisnyugdillyas lévén ki tudná őket fizetni.

A tanácsokat előre is köszönöm!!

tusika196 # 2015.11.12. 16:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Apósom elhunyt. Élettársa halála után az ügyintézést magára vállalta, noha erre senki nem kérte, sőt mi kértük, hogy mi intézhessük, a halotti anyakönyvi kivonatot is nekik adták ki. Apósomnak jelentős készpénz vagyona volt, melyet elvitt magával, a rendőrség az ügyet lezárta, a pénzt nem szolgáltatták vissza. A hagyatéki eljárás lezárult, már jogerős. Most 210000 ft temetési költséget követelnek tőlünk. Ez jogos? A költségek között a saját koszorújuk ára is szerepel. :)

favonat # 2015.11.02. 09:22

KBS!

Igen, isten nyugosztalja. Köszönöm. Reméltem, konkrétabb választ is kaphatok.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.02. 08:14

Isten nyugosztalja!

favonat # 2015.11.02. 04:30

ÓbudaFan!

Még valami: az élettárs elhunyt.

favonat # 2015.11.02. 04:29

ÓbudaFan!

Milyen " igen jelentős bizonyítási nehézségek"-re gondolsz jelen esetben?

Köszönöm. :)

ObudaFan # 2015.10.29. 14:33

Mivel a lányod nem volt az élettársaddal élettársi jogviszonyban, így szerintem nem. Még leginkább azt tudom elképzelni, hogy ha helyette kell hitelt fizetnie, azt visszakövetelheti tőle, de itt azért igen jelentős bizonyítási nehézségek lehetnek az ügylet tartalmára nézve.

favonat # 2015.10.28. 20:56

Szép jó estét T. Szakértő urak!

Szeretnék tájékoztatást kapni egy ügyben. Lányom az én élettársi kapcsolatom alatt vásárolt közösen ingatlant a párommal (azért a lányom vásárolta vele közösen, hogy ha velem valami történik, ne kelljen neki örökösödési illetéket fizetni, mert akkor még ez a törvény volt érvényben),a tulajdoni arány 50-50%-ban lett bejegyezve. A lányom a vételár felét kp-ban kifizette, az élettársam hitelt vett fel. Kérdésem az lenne, hogy a lányom, mint a hitel adóstársa, kérheti-e a bíróságtól tulajdoni hányadának növelését a közös hitelfelvétel alapján?

Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2015.10.26. 16:14

Nem feltetlenul valasztas keddese, mert ezt a hagyatekot szerintem at kell adni, hiszen kozhiteles nyilvantartasban szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.25. 16:32

Akkor azért aligha érdemes fizetni egy póthagyatéki eljárás költségeit. :)

iglice653 # 2015.10.25. 16:29

Egy vállalkozás derült ki, éppen felszámolás alatt áll. Köszönettel:Iglice653