Gyermekelhelyezs, felügyeleti jog - fenyegetőzés


hmarcsi78 # 2015.10.31. 21:18

A lányom apja megcsalt egy másik nővel, majd 2013. 09.01 nappal elköltözött tőlünk. Utána két hónappal én kiköltöztem a lakásból, a szüleim lakásába. A lányom ekkor 2 éves volt.

Az apa a gyermek életében oly módon vett részt, hogy naponta felhívott, hogy mi újság, hétvégente eljött, itt nézte a tvt, adott esetben együtt 3an elmentünk kirándulni. A gyermek ellátásában anyagi támogatást nem kaptam.

2015. júliusában elegem lett az igérgetésekből, a hazudozásokból, és egy ügyvédhez fordultam, és keresetet adtunk be. A bíróság november közepére adott időpontot.
Az apa amint ezt megtudta egyből fontos szerepelt akart a gyerek életéből. Én mivel nem akartam már vele semmit fenntartani, igy mondtam neki, hogy kéthetente hétvégén elviheti.
Majd az apa elkezdett fenyegetőzni, hogy elmebeteg vagyok és elveszi a gyereket tőlem. Aztán szeptember elején, egy fenyegetőzéssel teli nap után átutalt 40 ezer ftot, majd délután felhívott, hogy egyezzünk meg. Elmodta, hogy mik a feltételei, és ha ezt nem fogdom el kicsinál a bíróságon. Annyira elegem lett ebből, hogy azt mondtam, hogy legyen, csak legyen végre nyugalmunk.
A megállapodás elkészítéséhez az ügyvédjét kérte fel, melyet október közepén jutatott el az én ügyvédemhez. Közben folyamatosan fenyegetőzőtt. Én a telefonon történt megállapodás alapján engedtem, hogy heti 2 délután és minden második hétvégén elvihette. Bár a kislány nagyon nem élvezte, élvezi ezt a helyzetet, sőt azóta minden este újra bepisil.

Ügyvédemmel leegyeztettük, hogy a bíróságon mit fogunk képviselni, melyet válaszként elküldtünk, majd tájékoztattuk a másik felet, hogy nem vagyunk hajlandóan a keresetet visszavonni.
Erre felhívott, hogy üljünk le beszélni, bár elmondtam, hogy ebből nem tudok engedni. A több mint 2 órás beszélgetés alatt fűt-fát igért, meg, hogy igy meg úgy fontosak vagyunk. Másnap az autóm hibája miatt eljött, és a parkolóban ismét a szemét, fenyegetőző stílusát vette elő, és a beszélgetés végén vettem észre, hogy a telefonnal a tudtom nélkül rögzítette. számomra ez érthetetlen hozzáállás.

Ragaszkodik a közös felügyelethez, holott 4 évig a kislány nem számitott neki.

Bár ügyvédem folyamatosan azzal biztat, hogy semmi esélye, hisz a szüleim második lakásában élünk, rendes munkahelyem van, nem járok el itthonról sehova, a kislányról megfelelően gondoskodom, és nagyon ragaszkodik hozzám.

De megköszönném, ha mások véleményét is megtudhatnám erről, illetve, hogy az amit művel az a bíróság előtt mennyire lehet fontos a döntésnél, pl a hangfelvétellel tud-e mit kezdeni.

Immaculata # 2015.11.01. 17:17

Ha ilyen sűrűn engeded a gyermeket, úgy tűnik, hogy teljesen megbízol benne, és nem aggódsz, ha a gyermek vele van.
Ha minden kérésének eleget teszel, gyengének mutatkozol.

Az egyezség számomra kompromisszum.

Ha a telefoni felvételkor agresszív volt, azt a javadra tudod fordítani. Ha Te erősként mutatkoztál, az pont arra mutat rá, hogy képes vagy határozottan dönteni.

Bori Bori # 2015.11.01. 19:03

Szerintem a válások 95%-ánál elhangzanak ezek: "elveszem tőled a gyereket" "kicsinállak".
Nincs miért aggódnod.

mamamacoka # 2015.11.01. 19:47

gondolom adta alád a ziccert, mivel ő tudta, hogy felveszi a veszekedést, - te pedig kiadtad magadból a dühödet, gusztustalan eljárás, olyan majdnem mint a névtelen levél, de önmagáról is képet ad vele, ha le akarja játszani a bíróságon, mondd el, hogy ez egy direkt veszekedés volt a részéről, csak akkor értetted meg miért idegesített fel, amikor megmutatta, hogy felvette a veszekedést, - egyébként te is készülhetsz hasonlóval, ne mondd neki meg előre, hogy te is megteszed, és jön még ő a te utcádba, készítsd elő a telefonodon felvételt mikor becsönget hozzátok, ha nem történik semmi olyan, akkor majd törlöd, és várod a következő lehetőséget, - amilyen az "adjon Isten - olyan a fogadj Isten " - ne ijedj meg tőle, akkor még több ilyen szemétséget bevet majd, saját stílusával lepd meg - kíváncsi lennék rá, tetszik-e majd neki ...

Sammrita # 2015.11.02. 08:31

Minden héten vagy minden 2. héten van 2 du-t a kislány? Ha csak minden 2. héten hétközben 2 du és minden 2. hétvégén, akkor nem biztos, hogy az sok.... Gondolj abba is bele, hogy így neked is jut időd arra, hogy magaddal törődj, elintézz dolgokat és kipihenve tudd az egyedüllét terhét a többi napon jobban együtt lenni a lányoddal. Ha csak ennyit kér + a szünetek fele és a fizetésének arányos részét megadja, akkor fölösleges a bíróság. Tekints el a stílusától, a fenyegetésektől, ne vedd magadra, hanem örülj, hogy megszabadultál egy ilyen embertől, aki a normális hangnem helyett csak fenyegetéssel reméli elérni azt a mit abíróság valszeg megítél neki.

Tündérbogár # 2015.11.02. 22:24

Magától a bíróság nem ítél meg csak úgy 2 hétköznapot. Még 1-et sem, ha nincs rá gyakorlat! Ha eddig is kéthetente hétvégén látta és nem többször, hiába megy bíróságra, azt ítéli meg ami a bírói gyakorlat. Megegyezéssel természetesen bármiben meg tudtok állapodni ami nektek jó!

dugoczy # 2015.11.06. 07:48

Üdvözletem!
Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a közös szülői felügyelet és a kizárólagos szülői felügyeleti jog között. Milyen jogai vannak az apának és milyen jogai az anyának. Mindkét esetben születik döntés, hogy állandóra melyik szülőnél tartózkodik a gyerek és mindkét esetben lehet dönteni a láthatásokról is?
Köszönettel

ObudaFan # 2015.11.06. 15:11

dugoczy

Közös felügyelet esetén a gyermekkel kapcsolatos valamennyi jognyilatkozatot a szülők közösen teszik meg. Kizárólagos felügyelet esetén a különélő szülő jognyilatkozata csak a gyermek életpályájának megválasztása, nevének megválasztása, megváltoztatása, állampolgárságának megváltoztatása, külföldre költözése, vagy a szülői felügyeletet gyakorló szülőétől eltérő lakóhelyre költözése tekintetében szükséges, bár a bíróság egyéb ügycsoportokat is megállapíthat. Ettől eltérő kérdés a kapcsolattartás kérdése, azt külön szabályozni kell.

Leende # 2017.04.11. 05:06

sziasztok, jogi oldalról kérek segítséget. ha jól tudom már nem dönt a bíróság ideiglenes szülői felügyeleti jogról, csak a kapcsolattartást szabályozza. addig mindkét szülőnek joga van egyformán a gyerekhez. na most nálunk mindkét szülő szeretné ezt a jogát gyakorolni, válás most fog kezdődni. a gyerekeket kell járatni óvodába, oda beiratáshoz 2 szülő aláírása kell. ha teszem azt elköltözök a gyerekekkel, és baviszem reggel az oviba, apuka bármikor elhozhatja. szülőök nem egyeznek meg és így beindul a gyerek lopkodás és a bíróség annak ítéli meg a gyerekeket, akivel ténylegesen több időtt töltöttek ezalatt. hogy leget ezt a gyereklopkodós időszakot kivédeni a gyerekek érdekében, ugyanis apuka ott tart hogy anyóst felbélelte éljen haszonélvezeti hogval így tegyn ki engem mint anyukát a lakásaból, ahol mi tőle különálló lakrészben lakunk. Én nemveltem eddig nagyrészt a gyerkeket, most ez könyörtelen, hogy ki akarnak dobni és nem tudom hogy tudom megvédeni magunkat a gyerekekkel. gyámügy látja mi van, de nem cselekszik, mert azt mondja látszik mi történ, de nem tud eljárást indítani. a s egítséget előre is köszönöm.

SACA02 # 2017.04.28. 11:27

Üdvözlöm!
Jól értem, ha az enyém a teljes felügyeleti jog, nem uniós országba elvihetem a gyermekem az apa beleegyezése nélkül?
Köszönöm

pazs # 2017.04.28. 12:46

Nem jól érted.

Beryl21 # 2017.04.28. 12:51

Közös felügyelet esetén barmelyik szulo elviheti EU orszagba a gyermeket a masik szulo kifejezett hozzajarulo nyilatkozata nelkul? Ugy ertem, hogy nyaron, nyaralni, tengerpartra EU orszagba..Atengedik a hataron (rep.teren) a masik fel kulon alakilag megfelelo hozzajarulo nyilatkozata nelkul? Koszonom a valaszotokat.


Beryl 21

alfateam # 2017.04.28. 13:02

Leende!
" ugyanis apuka ott tart hogy anyóst felbélelte éljen haszonélvezeti hogval így tegyn ki engem mint anyukát a lakásaból, ahol mi tőle különálló lakrészben lakunk.”"

Ha a külön lakrészre is van anyósnak haszonélvezeti joga
minden gond nélkül kitehet onnan.
Nagyon kicsire húzd össze magad és alázatosan kérd az anyóst legyen könyörületes és igazi anya-nagymama, ne dobjon ki a lakásból.
Cserébe marad a közös szülői felügyeleti jog.

pazs # 2017.04.28. 13:21

Beryl21: ha már személyi igazolványa vagy útlevele van a gyereknek, akkor igen. Az útiokmány kiállításához úgyis kell mind a két szülő.

SACA02 # 2017.05.05. 06:47

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy apuka el akarja kérni a gyerek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát. Megjegyezném, hogy enyém a teljes felügyeleti jog, így az apa azzal a papírral kezdhet valamit?

Köszönöm.

alfateam # 2017.05.05. 07:41

így az apa azzal a papírral kezdhet valamit?
Hajjaj, rengeteg mindenre felhasználhatja. Például hajtogathat belőle papírcsákót, papírhajócskát, az origamihoz okvetlen szükség van egy fénymásolt anyakönyvi kivonatra.
Tehát fontold meg, hogy a saját akaratodból hozzásegíted
a gyermeked Apját ilyesmihez, hiszen neked van teljes felügyeleti jogod!

pazs # 2017.05.05. 08:26

alfateam: +1
Úgy rémlik, az apa maga is kérhet a hivatalban másolatot a gyereke születési anyakönyvi kivonatáról, nem is kéne tőled kérnie a fénymásolatot, de téged fáraszt ezzel.

Gabi 70 # 2017.05.05. 10:28

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni, hogy hogyan induljunk el a 14 évét betöltött nevelt fiam ügyében. A gyermek nem akar találkozni az édesanyjával, nem akar a kötelező láthatásokon részt venni. Az édesapánál van a kizárólagos minden jog mivel az édesanya gyermek bántalmazásért zárták ki a gyerek neveléséből. Gyámhatóság? Nyilatkozat? /A gyermek részéről?/
előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelettel: Török Andrea

alfateam # 2017.05.05. 10:47

Nem kéne neked ebből kimaradnod?!
Ha nem tetszik az anyának a kapcsolattartás elmaradása kezdeményezzen ő.
Miért akarod a gyereket arra kényszeríteni, menjen az anyjához aki verte őt?

Gabi 70 # 2017.05.05. 11:50

Látom nem érted a lényeget!Védeni és nem kényszeríteni akarom!!! Kényszeríti a kedves gyámhatóság. És soha nem is kényszerítettem!Ha ismernél ilyen gyermeket akkor tudnád, hogy kényszerrel pont semmit nem érsz el.

pazs # 2017.05.05. 11:57

Kérjétek a kapcsolat újraszabályozását (már ha van szabályozva), a gyereket kötelező lesz meghallgatni benne.

Gabi 70 # 2017.05.05. 12:05

Köszönöm!

szilvia7676 # 2017.11.16. 08:09

Kedves Fórumozók!

Válófélben vagyunk. Azt szeretném ha a 8 éves fiam nálam maradna és az apja láthatja 2 hetente illetve amikor igényt tart rá.

Eddig benne is volt ebben, de most a közös felügyeletet szeretné, 2 hétig nála a gyerek, 2 hétig nálam.

Ezt én nagyon nem szeretném.
Voltam ügyvédnél aki azt mondta, hogy azért hívják közös felügyeletnek mert a felek megállapodása kell hozzá.

A férjem meg állítja, hogy az ő ügyvédje tanácsolta neki ezt és kitart mellette.

Dönthet a bíróság bármi okból a közös felügyelet mellett?

Köszönöm a válaszokat.

alfateam # 2017.11.16. 08:44

A Tiédtől eltérő vélemény:
http://www.apakazigazsagert.org/…t-elhelyezes

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.16. 09:45

Közös szülői felügyeletet bíróság ítélettel nem rendelhet el.