Gyermekelhelyezs, felügyeleti jog - fenyegetőzés


Ancsikka # 2018.03.26. 17:53

Az lenne a kérdésem,hogy közös szülői felügyeletet gyakorlunk két kiskorú gyermekünk van. Apa a gondviselő. Van e ennek bármiben jelentősége a közös szülői felügyelet melett. Sokszor hangoztatja hogy Ö a gondviselő és neki több joga van. Igaz ez?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 08:40

Kérheti szóban, írásban, szépen, durván... De teljesíteni nem fogják. Ha nagyon kekeckedik, mire betölti a tizennyolcat, méltatlanná válhat a tartásra.

Nem jogi kérdés, de meg kell jegyeznem, hogy a kiskorú gyereknek nem kell, sőt szerintem nem is szabad állást foglalnia a szülei vitájában, pláne nem kell egyik vagy másik mellé állnia.

Icandothis # 2018.03.24. 22:05

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy nagyon közeli barátomnál olyan helyzet áll fent, hogy a szülei elváltak, és heti váltásban felügyelik a gyerekeket. Viszont a barátom nem szeretné látogatni az eggyik szülőjét, nézeteltéréseik miatt. De a szülő gyámüggyel kényszeriti a barátom h járjon hozzá. Mit tehet a barátom ebben a helyzetben? Hogy érheti el h ne kelljen oda menni?

Immaculata # 2018.03.23. 12:18

Szlia

Nagyon sok és nagyon kemény kitartó közös munka.

Az ügyvédi megbízás arra terjed ki, hogy Téged képviseljen, nem arra, hogy Neked megtanítsa az 5 év egyetemi képzést, plusz a továbbképzést.

Immaculata # 2018.03.23. 12:15

feketeannácska

És, mivel közös a felügyeleti jog, hiszen házasok vagyunk, egyelőre joga van meghatározni, kivel találkozhatnak a gyerekek amikor velem vannak. Igaz ez?

Nem. Találkozhatnak a gyerekek, akivel Te szeretnéd.

Immaculata # 2018.03.23. 12:12

Nincs.

gabi1023 # 2018.03.23. 07:35

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Előző házasságomból született egy gyermekem, az apa a pici fél éves korában elhagyott minket, azóta nem kereste a gyermekét, még telefonon sem. Közös megegyezéssel megtörtént a válás, a gyermektartási díjat azóta a nagypapa fizeti a fia nevében. Jelenleg férjhez mentem, a gyermekem 2 éve őt tekinti apjának, a vérszerinti apját nem is ismeri mivel soha nem látogatta az elmúlt 6 évben. Férjem szeretné örökbefogadni a gyermekem, ezzel felkerestük a gyermek vérszerinti apját, viszont ő, annak ellenére hogy nem érdekli a gyerek nem hajlandó lemondani róla, és az is megnehezíti a hajzetet hogy majd 360km-re van.
Érdeklődnék hogy van-e mód arra hogy ha megkapnám a kizárólagos felügyeleti jogot, akkor a vérszerinti apa lemondása nélkül, örökbefogadhatná a férjem a gyermeket?
A válaszokat előre is köszönöm!

feketeannácska # 2018.03.19. 20:56

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Tanácsra lenne szükségem.
Férjemmel négy éve külön élünk, más városba költözött. Válásra nem került sor, három gyermekünket én nevelem. A gyerektartást megállapodásunk alapján fizette, gyerekeket vihette bármelyik hétvégén, de mivel jóban voltunk, nálunk töltötte a hétvégéket, így jobb volt a gyerekeknek és neki is.
Pár hónapja megismerkedtem valakivel. Azóta ellehetleníti az életemet. Fenyeget, követ, gyerekekkel ellenőriztet, ellenem fordította őket teljesen. Most fogom beadni a keresetet a váláshoz. Az ügyvédem azt javasolja, hogy a jelenlegi párommal ne találkozzanak a gyermekeim, még ha szeretnének sem, mert a férjem megtiltotta. És, mivel közös a felügyeleti jog, hiszen házasok vagyunk, egyelőre joga van meghatározni, kivel találkozhatnak a gyerekek amikor velem vannak. Igaz ez?
Valamint, férjemnek kell biztosítania a gyerekek utaztatását hétvégente vagy nekem is ugyanolyan arányban? Nekem nincs autóm, párom segítene ebben, de ha nem találkozhat a gyerekekkel, akkor hogyan? Tömegközlekedés sajnos nagyon rossz.

Szlia # 2018.03.18. 11:55

Üdvözlök mindenkit. A gyermekelhelyezési ügyben általános gyakorlati tapasztalat, hogy a gyermeket az anyának ítélik. Ha nem is automatikusan, de jellemzően.
Én egy apuka vagyok. ilyen ügyet indítottam el a bíróságon, és a bíróság, igaz hogy nagyon hosszú küzdelem után (2 év), de nekem ítélte a gyermeket.

Megpróbálom összefoglalni a történteket. Minden mondata fontos annak, amit leírtam.

Egy kemény jogi képviselő, akivel lassan és nehezen hangolódtunk egymásra. Aztán megértettem, hogy tanulnom kell tőle, más lehetőségem nincs.
Nagyon sok és nagyon kemény kitartó közös munka. Tervezés, aztán annak megvalósítása. Ez az egyik fő összetevő.
De nem állt volna mellém, ha nem látja rajtam, hogy semmit nem akarok annál jobban, mint a gyermekemet magam mellet tudni.
Őt pedig azért akartam magam mellett tudni, mert láttam, hogy az anyja képtelen őt önállóan nevelni, csak pillanataik vannak.
A gyerekkel állandóan ordít és kiabál. Az anyja pszichés problémái állandóan megjelentek a és tapasztaltam, hogy a gyerekre milyen hatással vannak.
Láttam magam előtt a gyermekem jövőjét, ha nem számomra születik kedvező döntés.
Nem voltam hétvégi apuka, a születés óta kivettem a részem mindenből.
Nem azért foglalkoztam a gyerekkel mert kellett, hanem mert akartam és szerettem volna.
A bíró pedig hagyott beszélni a tárgyaláson nem is keveset. Látta hogy komolyan gondolom, és a mondandómat nem papírról olvasom.
Nem beszéltem mellé, amit a tárgyaláson nem tudtam elmondani, bizonyíték formájában be lett csatolva, a tényeket alátámasztó fényképekkel együtt lakáskörülményekről és miegymásról.
A gyerek anyja gyakorlati ember, felületes ismeretség alapján alkalmatlanságát a gyerekneveléssel kapcsolatban nem lehet megállapítani.
Gyakorlati tapasztalatom pedig egyedül nekem volt senki másnak nem.
Az alkalmatlanságát be kellett bizonyítanom.
Nagyon nem volt könnyű. Hittem a sikeremben, de elhinni nem mertem.
Az általános jogi gyakorlat szerint az anyának ítélik a gyermeket. Ha nem is automatikusan, de jellemzően.
A bíró tapasztalta, hogy a család mellettem áll, és fog a későbbiek folyamán is. A gyereket imádják, ő pedig a nagyszülőket viszont.
A másik oldalról (alperes) ugyanezt nem tapasztalta.
Egy megnyert pályázat önkormányzati bérlakásról, ahova a gyermekemet tudom majd vinni egy számomra kedvező döntés után.
Az utolsó tárgyaláson sem mertem még belegondolni semmi jóba.
Nagyon szeretem a gyermekem.
Reméltem hogy mindez, valamint a rengeteg munka, amit tettünk elég lesz, elég kell hogy legyen.
A bírói döntésnél felsorolt bizonyítékok azt kell mondjam, alátámasztottak mindezt.
Még azonban most sincs vége. Messze a vége.
De amiért elindítottam, elnyertem.
Óriási feladat, amibe belevágtam. Óriási felelősség is egyben.
Rengeteg lemondás sok olyan dologról. amit eddig megtehettem.
De magam mellett fogom őt tudni, és nem azon aggódom majd, hogy a másik oldal mit tesz, vagy éppen mit nem tesz vele.
Nem vagyok egy olyan ember, aki mellébeszél. Mondhattam volna, hogy könnyű lesz. De nem lesz az, baromira nem.

Szlia # 2018.03.17. 18:16

Jó estét.
Segítséget kérek. Nem vagyunk házasok, albérletben élünk, van egy 5 éves kislányunk. 2 évvel ezelött megromlott a kapcsolatunk, gyermekelhelyezési pert indítottam. Az I. fokú bíróság nekem ítélte a kislányt. Az apja vagyok. Az anya pszichés beteg (személyiségzavar). Kb. 1 hónap múlva kapom készhez a határozatot. Az anya fellebbez, így kb. 1 év múlva lesz jogerős határozat. Mostantól mihez van jogom? Elköltözhetek a gyerekkel? Az anya tör, zúz, ordít, és késsel fenyegetett a gyerek elött. Zsarolja, használja a kislányt. Féltem a gyerekemet. Nem tudom mihez van jogom. Még 1 évig biztosan nem tartható, hogy együtt lakjunk. Tud valaki tanácsot adni. Mivel a múlt héten volt a döntés, lehet-e kérni a bíróságot, hogy a határozatban ideiglenesen kizárólag nálam helyezze el? Van hova vinnem. Köszönöm

szabos1983 # 2018.03.17. 15:14

szeretnék tanácsot kérni. gyermekelhelyezési perben vagyunk volt párommal,akinek van egy élettársa 5 hónapja és 5 hónapos terhes tőle.van egy 3 éves közös kislányunk,aki velük él. kislány többször utalt volt párom élettársának szexualis visszaelesere is. eddig egy tárgyalás volt mindketten kértük az ideiglenes intézkedést,február 27. én,de még arrol nem határoztak. A felperes és élettársa 7. hete visszatartja gyermekem és nem engedik,hogy pszihológushoz vigyem. 1 hete gyámhatóságon is jeleztem a veszélyeztetést,ahol meg is volt a tárgyalás,de azota sem történt semmi. volt párom ügyvédje tanácsára 2 hetente szombaton 1 napra hajlando gyermekem ideadni,aki kezdi elveszíteni a bizalmat és megviselte az utóbbi 7 hét. mit tehetek ilyenkor? illetve az ügyvédet sem szeretném,hogy megussza,egy kiskorú lelki bántalmazását azért a 30ezer forintért. tehetek e valamit?köszönöm a válaszokat.

marieta # 2018.03.14. 15:59

Tisztelt Forumozok!
Kerdesem a kovetkezo lenne.Ferjemmel valunk van egy 18 honapos babank jovo honpaban lesz a masodik targyalasunk. A lathatasrol es gyerektartasdijrol nem allapodtunk meg igy a jogi kepviselom szerint a mostani targyalason meg nem valasztanak el. Azonban az lenne kerdesem kerhetem-e a kpcsolttartas elozetes leszabalyozasat (apa es nagyszulo tekinteteben is) a nemsokara esedekes targyalason mivel a gyermek apja ezzel folyamatosan visszael? Van lehetosegem ezt kerni a birosagon a valas lezarasaig? Koszonom a segitseget elore is.

ObudaFan # 2018.02.05. 14:46

Azért nem a jövedelem a fő szempont, hiszen a gyermektartás pont erre való.

Olívia91 # 2018.02.05. 13:03

A párommal élettársi kapcsolatban élünk, van egy közös gyermekünk. Jelenleg ő igényli a gyedet, mivel nekem 2 napom hiányzott a jogosultsághoz. Jelenleg nincs munkám, de keresek... a bölcsibe már felvételiztünk, de várólista van. Ha szétmennénk, perelne a felügyeleti jogért. Abban az esetben, ha az anya a nagymamájához költözne a gyermekkel, és átmenetileg csak a gyes+csp lenne a jövedelme (37.850ft), a bíróság elvenné az anyától a kevés jövedelem miatt? A nagymama nyugdíja 95 ezer ft, gondolom ezt is figyelembe veszik az egy főre jutó jövedelem számításakor. Az apa jövedelme összesen 270 ezer ft körül van, a munkabér + gyed együttes összege.

NagyDorci # 2017.11.26. 21:13

Szabályozva nem volt sehogy,a bíroságon tett apasági nyilatkozot mivel elöszőr nem ismerte el.Utána következett a gyermektartásdij miatt eljárás és ennyi.Ez mind lezajlott 9 hónap alatt,és utána el is tünt.Utalni utal minden hónapban az akkor megállapitott összeget.De akkor sem tudom h ha ennyi ideig nem kereste,pedig ugyan ott lakunk azota is most miért.Félek hogy nagyon felkavarná,mivel 9 éve más neveli,még ha tudja is a gyermek h neki más a vérszerinti apukája.

Vadsuhanc # 2017.11.26. 18:56

Mond neki, hogy a bíróságon szerezzen érvényt a láthatáshoz való jogához.

Persze válaszolhatnál Burn Out kérdésére amely lényegre törő kérdés: „..."eddig hogyan volt szabályozva?...”"

Burn Out # 2017.11.26. 18:41

a legegyszerűbb az lenne, ha nyugodtan meg tudnád vele beszélni, hogy kezdetben nálatok legyen a kapcsolattartás, mivel nem alakult ki a gyermek és az apa között kapcsolat. aztán ha majd kialakul, akkor elviheti. azt érdemes figyelembe venni, hogy a gyerek most 11 éves, 18 éves koráig lehet szabályozni. nektek kell tudni, hogy a következő 7 évet mennyire szeretnétek bíróságon, gyámhatóságon tölteni.

Burn Out # 2017.11.26. 18:39

a kapcsolattartás joga és egyben kötelezettsége is lenne. eddig hogyan volt szabályozva?

NagyDorci # 2017.11.26. 17:10

Üdvözlöm!
Segitséget szeretnék kérni,hogy mit tudnék csinálni.11éves lesz a fiam,a vérszerinti apa kb 4 szer látta pici korában,azota nem kereste.Jelenleg 9 éve van egy párom akivel közösen neveljük a gyermeket.A problémám az lenne hogy az apa most előkerűlt és találkozni akar a fiával,rendszeres láthatást akar.A gyereknek ő csak egy idegen nem ismeri.Mit tudok tenni hogy ez a jelenlegi nyugodt életünket ne boritsa fel?Nem akarok gonosznak tünni,de nem szeretném ha azért mert éppen most eszébe jutott minden megváltozna.Milyen jogai vannak ennyi idő után?
Válaszát köszönöm.

szilvia7676 # 2017.11.16. 10:03

Kovács Béla Sándor

Köszönöm szépen!

szilvia7676 # 2017.11.16. 10:03

alfateam

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.16. 09:45

Közös szülői felügyeletet bíróság ítélettel nem rendelhet el.

alfateam # 2017.11.16. 08:44

A Tiédtől eltérő vélemény:
http://www.apakazigazsagert.org/…t-elhelyezes

szilvia7676 # 2017.11.16. 08:09

Kedves Fórumozók!

Válófélben vagyunk. Azt szeretném ha a 8 éves fiam nálam maradna és az apja láthatja 2 hetente illetve amikor igényt tart rá.

Eddig benne is volt ebben, de most a közös felügyeletet szeretné, 2 hétig nála a gyerek, 2 hétig nálam.

Ezt én nagyon nem szeretném.
Voltam ügyvédnél aki azt mondta, hogy azért hívják közös felügyeletnek mert a felek megállapodása kell hozzá.

A férjem meg állítja, hogy az ő ügyvédje tanácsolta neki ezt és kitart mellette.

Dönthet a bíróság bármi okból a közös felügyelet mellett?

Köszönöm a válaszokat.

Gabi 70 # 2017.05.05. 12:05

Köszönöm!