Rokontartás


Bubbalu # 2017.08.07. 07:37

Üdvözletem minden Fórumozónak!

Egy kedves Ismerősöm számára kérné segítséget, aki túl jóhiszemű és nem feltétlenül kér jogi segítséget.
Az alábbi információkat tudom:

Anyuka 1 évvel ezelőtt elköltözötg a közös lakásból (új partner miatt).
A lakásban maradt Apuka a 17 és 20 éves gyerekekkel.
Az elmúlt 1 évben Anyuka fizetett havi fix 20 ezret a 17 éves fiúra, aku azóta betöltötte a 18. életévét.
Néhány hete Anyuka hatására és vele másik vàrosba költözött.
Jelenleg folyamatban a válás.
A fiúnak 1 év van a középiskolából, a nagyobbik (aki jelenleg is apukával lakik)szeretne még továbbtanulni. Így abban egyeztek meg a szülők, hogy a velük lakó gyermeket támogatják. Ha a nagyobbik nem tanul tovább Apuka fizet tartást a 18 éves után. Ebben az esetben Anyuka 20 százalékát követeli Apuka fizetésének, ami érdekében nagy valószínűséggel eltulajdonította Apuka utolsó bérlapját!
Az alábbiakat kérdezném:

  • A 18 éves fiú esetére a rokontartás szabályai vonatkoznak-e (fix. összeg határozott időre:iskola befejezése)
  • Mivel Apuka nem kért kizárólagos lakáshasználatot (sőt válni sem szeretett volna), a közös lakás fix fenntartási költségeihez (közös költség, távfűtési díj) nem kellene-e hozzájárulnia Anyukának? Ha igen, levonható-e ez a majdan eladásra kerülő ingatlanrészből?
  • Milyen jogi következménnyel járhat - amennyiben bebizonyosodik -, hogy Anyuka eltulajdonította Apuka bérlapját?

Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Szép napot Mindenkinek!
B.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.07. 07:39

Úgy tűnik, meg tudnak egyezni. Szerintem ne akarj te ebbe beleszólni.

Bubbalu # 2017.08.07. 07:52

Nem szólok bele, csak segíteni szeretnék, hogy Apuka tisztában legyen a jogaival is nem csak a kötelességeivel!
Az Ő ill. a Bíró döntésén fog múlni a dolog.

nonolet # 2017.08.07. 09:15

De beleszólsz... mégis.

Érdekelt vagy az apuka pénzében, vagyonában?

Bubbalu # 2017.08.07. 10:00

Kedves kétkedők!
Nem vagyok egyáltalán érdekelt a vagyonában!
Nekem nem lesz se több,se kesebb a vagyonom az ügyből kifolyólag!!!
Apuka egy kedves Ismerősöm, aki szívesen fogadja a segítséget és nincs teljesen tisztában minden dologgal. No és nem feltétlenül akar súlyos pénzeket költeni úgyvédre, mert nem áll jól annyira anyagilag!
Amint már írtam, Őt is, mint bárki mást megilleti az, hogy isnerje a jogait is!
Eddig azt hittem, hogy ez a fórum a segítésről szól, de úgy látszik tévedtem!
Arra lennék még kìváncsi, ha a sajàt "sztorimként" írtam volna le a dolgot, akkor kapok-e NORMÁLIS választ?!
Majd közlöm az Illetékessel, hogy kaparja össze az ügyvédre valót!
További szép napor Mindenkinek! ????

nonolet # 2017.08.07. 12:47

Igen, tévedtél mert felkapod a vizet egy FONTOS tisztázó kérdésre.

Az ugyanis kurvára nem mindegy a tanácsadásnál,
hogy érdekelt vagy-e...

Hisz LOGIKUSAN más-más tanács vonatkozik a két esetre.

Hmm? min is háborogsz tehát?
A saját helyzeted tisztázása már a kérdésben célszerű, mindig.

Bubbalu # 2017.08.07. 14:32

Kedves Nonolet!

Én aztán nem "kapom fel a vizet".
Csak levontam a következtetést!
Továbbiakban illendően szóltam a fórumozókhoz és Önnel ellentétben nem használtam alpári szavakat, sőt még le sem tegeztem ismeretlenül senkit!
Az hogy az Ismerősömnek milyen jogai vannak az ügyben nem hiszem, hogy Tőlem függ!
A jog ugyan úgy vonatkozik minden emberre nemtől,kortól (természetesen nagykorú személyre gondolok), bőrszíntől és vallási hovatartozástól függetlenül! Vagy talán ebben is tévednék? Hmm...

Úgy látszik nem tudja senki a megfelelő választ?!
...De majd a megfelelő személy megadja az információt!

nonolet # 2017.08.07. 15:06

Édes istenem... az internetes fórmmokban a tegezés az alapértelmezett.

Üdv a valóvilágban! Mimóza.

wd91hun # 2017.09.11. 13:38

Nagyszülő kérhet rokontartást az unokájától, ha a saját gyereke munkanélküli és vagyontalan? Elvileg a ptk. megengedni, hogy a bíróság külön kérésre eltérjen a sorrendtől, tehát gondolom ilyen esetben a nagykorú dolgozó unokától is kérhet, nem?

ObudaFan # 2017.09.11. 16:11

A Ptk. szövege nem túl egyértelmű ebben a körben:
Ha a tartásra jogosultnak nincs gyermeke, távolabbi leszármazói kötelesek őt eltartani.

Azért én azt gondolom, hogy ha a gyermek nem képes a tartásra, akkor nem zárható ki rögtön az unoka perlése.

wd91hun # 2017.09.11. 17:04

Kedves ObudaFan! Köszönöm a válaszát! Mi a helyzet akkor, ha az unoka külföldi állampolgár is és úgy dönt, hogy lemond a Magyar állampolgárságáról, mert ez nem az első eset lenne, hogy a család nyerészkedik rajta? Kérhető ez külföldi állampolgáron is?

ObudaFan # 2017.09.11. 18:13

Kérhető, az más kérdés, hogy a lakóhely szerinti országban a végrehajtás zökkenőmentes lesz-e.

wd91hun # 2017.09.11. 18:39

Milyen feltételek teljesülése esetén kérheti a rokontartást? Az őzvegy nagyszülő valamivel kevesebb, mint 150 ezer Forint nyugdíjjal rendelkezik, amiből havi maximum 50 a rezsije. Saját tulajdonú tehermentes lakása van (gyerekének van rajta haszonélvezete) és egy saját tulajdonú tehermentes öreg autója. Tudtommal kb. havi 25 ezret emészt fel az autója, beleértve a kötelezőt, casco-t és a szervizeket. Más kiadása nincs, hitele tudtommal nincsen.

Megfenyegette a családját, hogy jól akar élni, utazgatni, ruházkodni, stb. akar és el fogja játszani a bíróságon a szegény, rászorult, ártatlan nagyszülőt a bíróságon. A lakása felujításra szorul, de élhető két hálós nagy lakás vidéken, messze a fővárostól. Innen következik az is, hogy a megélhetési költsége abban a kisvárosban elenyésző.

Jelenleg munkaképes, de a falu orvosa régi barátja és 2 perc alatt szerez papírt akármiről.

Van mitől tartanunk vagy nem kapna rokontartást ennyi nyugdíjjal? Mi történik akkor, ha beíratkozik valami luxus idősek otthonába, ahol majd nem tudja fizetni a díjakat vagy, ha szerez papírt valami szörnyű betegségről és azt hazudja, hogy havi 200 ezret költ gyógyszerre? Jelenleg elég elszánt, több családtagját is tönkretette már.

csipkerózsa # 2017.10.14. 20:45

Kedves Fórumozók!

Válás után a férjem volt felesége elidegenítette a közös gyerekeket és új apukára cserélte a régit. A régi küszködött a kapcsolattartásokért, de hiába. Így maradt a tartásdíj fizetése (letiltással, százalékosan). A nagyobbik után még akkor is vonták, amikor az már a 25- születésnapján is túlesett. A kisebbikre bírói nyomásra megállapodást kötöttek a szülők, de az már rokontartási kategória (közben életbe lépett az új Ptk.). A megállapodás része, hogy a gyermek küldi az iskolalátogatási igazolásait (külföldön tanul) és beszámol arról, hogy mit csinál. Ez csak egyoldalú kommunikáció, mert az édesapja kérdéseire nem válaszol. Egyszer ugyan írt - anyuka stílusában - egy hosszabb e-mailt, amiben leírta, hogy az ő apukája az, akivel az anyja él. Az idén se 3 mondatos beszámoló, se válasz a férjem érdeklődésére, se iskolalátogatási igazolás nem érkezett. A férjem azon gondolkozik, hogy csökkenti a megállapodás összegét, esetleg megszünteti.... de én egy kicsit tartok attól, hogy abban a pillanatban végrehajtót küld ránk akár az anya, akár a gyerek.
Most mit lehetne tenni?
Köszönöm!
Rózsa

alfateam # 2017.10.15. 06:58

A nagykorú, tovább tanuló gyermek tartására vonatkozó szabályozásban a legfontosabb változás, hogy a bírói gyakorlat által kialakított alapelvek maradéktalanul bekerültek a törvénybe. Így az a nagykorú, tovább tanuló gyermek jogosult a tartásra, akinek tanulóévei folyamatosak, azokban nincs indokolatlan megszakítás, és aki nem érdemtelen.
Az új Ptk. meghatározza, hogy mi minősül továbbtanulásnak. Ilyen az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges oktatás vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzés, valamint a felsőfokú szakképzés. Új szabály, hogy a tovább tanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt – kérelmére – köteles tájékoztatni a tanulás fennállásáról vagy megszűnéséről. Ezentúl tehát nem hozható a szülő olyan megalázó helyzetbe, hogy még azt sem kérdezheti meg az egyetem tanulmányi osztályán, hogy a gyermeke letette-e a vizsgáit, bejár-e egyáltalán az előadásokra.
Bekerült a szabályozásba, hogy az a nagykorú gyermek, aki indokolatlanul nem tartja a kapcsolatot a szüleivel, érdemtelennek minősül. Ám akármennyire is érdemes valaki, és bármennyire is folyamatosak a tanulmányai, az új Ptk. abszolút korlátként állítja fel, hogy 25 éves kor felett már nem igényelhető tartásdíj.

A tartásdíjat a kérelem benyújtásától számított 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni. Abban az esetben, ha a jogosult igazolja, hogy a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett, 3 évre visszamenőleg lehet követelni a meg nem fizetett tartásdíjat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.15. 07:20

Okkal tartasz a végrehajtástól. Önkényesen nem lehet a tartásdíjat csökkenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.15. 07:21

25 éves kor felett már nem igényelhető tartásdíj.

Gyermektartásdíj...

csipkerózsa # 2017.10.15. 15:53

alfateam és Kovács_Béla_Sándor köszönöm a tájékoztatást. A 25 éves szabállyal mi tisztában voltunk, a bírónő nem, de ez már lejátszott. A kapcsolatot nem tartó gyermek 23,5 éves és rokontartás alapján kap havi apanázst. Rá kellett kötni megállapodást a bíróságon (igaz, nélküle), ami mind az apának (fizetés), mind a gyereknek (tanulói jogviszony igazolás, beszámolás) tartalmaz kötelezettségeket.
A kérdésem átfogalmazva: amennyiben az egyik fél nem teljesít, mi történik? Az apa fizet. Egyelőre fizet. De fontolgatja a csökkentést, vagy a nem fizetést. Én nem szeretnék végrehajtót (ahogy Kovács_Béla_Sándor a gyanúmat megerősítette nem fizetés esetén) ... de akkor egy ilyen megállapodás igazából csak a fizetésre kötelezettre vonatkozik?
És rögvest jöhet végrehajtó, vagy mondjuk a másik félnek valami jelzést kell tennie a nemfizető felé, bíróság felé?
Nem akarom húzni az időtöket, de hátha segít a válasz másoknak is. Köszönöm: Rózsa

ObudaFan # 2017.10.16. 05:09

csipkerózsa

Ha a gyerek nem hajlandó tartani a kapcsolatot az apjával, akkor érdemtelenségre hivatkozva jó eséllyel lehet pert indítani a tartásdíj megszüntetése iránt. De csak a sikeres per után (vagy ha esetleg sikerül a bírósággal a per alatt felfüggesztetni a végrehajtást, akkor az után) lehet leállítani a fizetést.

ObudaFan # 2017.10.16. 05:11

wd91hun

A rokontartásnak nem az a célja, hogy luxust fedezzen. Megfelelő mértékű nyugdíj mellett csak akkor képzelhető el rokontartás, ha a jogosult igazolja, hogy olyan indokolt kiadásait nem tudja ebből fedezni, amik tényleg szükségesek. Itt elsősorban egészségügyi kiadásokra tudok gondolni.

csipkerózsa # 2017.10.16. 19:57

ObudaFan

Köszönöm. Tehát leegyszerűsítve aki a fizetést vállalta, az fizessen. A másik fél azt csinál, amit akar, mert ha a fizetésre kötelezettnek nem tetszik a viselkedése, akkor forduljon a bírósághoz. És akkor vagy lesz valami vagy nem.Már csak egy költői kérdésem maradt: minek is kell egyezséget kötni, ha akkor is az a lényeg, hogy a fizetésre kötelezett fizessen? De köszönöm a tisztánlátás végett a válaszodat.
Rózsa

ObudaFan # 2017.10.16. 20:38

Szerintem azért nem olyan meglepő, hogy nem a kötelezett önhatalmúlg dönti el, hogy érdemtelen-e a nagykorú gyermeke, hanem ezt a bíróság bírálhatja el.

csipkerózsa # 2017.10.19. 15:16

ObudaFan

Persze, értem én ezt. Meg azt is, hogy egy ilyen perrel vagy lehet nyerni, vagy nem. A kérdés még mindig az, hogy ha egy megállapodást a felek valamelyike nem teljesít, akkor a még teljesítő félnek milyen kötelezettségei vannak? A férjem nem kívánja eldönteni, hogy érdemtelen a gyerek vagy nem ... a bíróságtól sem ezt várja már. Ő szeretett volna a gyerekeivel kapcsolatot találni, de bármilyen hihetetlen, az elidegenítés anya, anya családja és az új pár részéről tökéletesen sikerült. Aki ilyet nem lát közelről, nem hiszi el. Ma már egy kicsit másképp működik néhány bíró, néhány gyermekkel foglalkozó hatóság. De - mint kihangsúlyoztam - 20 éve ez nem így volt.

ObudaFan # 2017.10.20. 04:56

ha egy megállapodást a felek valamelyike nem teljesít, akkor a még teljesítő félnek milyen kötelezettségei vannak?

Nem csak ez. Hanem az is, hogy ki állapíthatja meg, hogy teljesítette-e. És a válasz az, hogy a bíróság.

csipkerózsa # 2017.10.25. 16:32

Köszönöm.