Válóper előtt!


Bea0903 # 2012.12.11. 10:48

Köszönöm szépen a Gyors segítséget!

ObudaFan # 2012.12.11. 14:06

Az alperes lakóhelye, vagy az utolsó közös lakóhely szerinti bíróság lehet illetékes.

valoapa # 2012.12.11. 15:40

Illetve ha "csak" gyermekelhelyezés, akkor a gyermekek lakóhelye szerinti bíróság, ha jól tudom.


  • laikus fórumlátogató
bicska1 # 2012.12.11. 17:57

Tisztelet fórumozók!

A lényeg: Németországban élő, de Magyarországon több mint 10 éve házasságot kötött felek között a házasságot fel lehet-e bontani Magyarországon, ha a válást kezdeményező magyar állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár, a másik horvát állampolgár, és a magyar házasságkötés ellenére soha nem éltek együtt Magyarországon, csak Németo-ban?

  1. Magyarországon benyújtható-e a válóper, ha igen mi alapján pl. magyar állandó cím, esetleg házasságkötés helye alapján, vagy csak Németországban, a tartózkodási hely alapján?
  2. Ha benyújtható magyar bíróságnál, a leírtak közül milyen körülményre, jogszabálypontra hivatkozva?
  3. Változtat-e a helyzeten, ha szerb állampolgár megszerezte a német állampolgárságot, ha igen fentiek hogyan alakulnak?

Válaszokat előre is köszönöm.

guba" # 2012.12.11. 18:22

Magyar állampolgár személyi állapotát érintő eljárásban magyar bíróság vagy más hatóság minden esetben eljárhat.

ObudaFan # 2012.12.11. 18:25

Az az előkérdés, hogy a Brüsszel II. rendelet alkalmazandó, vagy az Nmjtvr. Nem egyszerű, mert ugye a közösségen belüli nemzetközi tényállást nem az állampolgárság alapozza meg, hanem az egyik fél állampolgársága, plusz a közös lakóhely. Mindenesetre szerintem ennek ellenére a Brüsszel II. rendelet alkalmazandó, főleg ha figyelembe vesszük a Brüsszel I. rendelet gyakorlatát (Owusu vs Jackson ítélet) és azt a B. II. rendeletre vonatkoztatjuk.

Ha azt fogadjuk el, hogy a rendelet alkalmazandó, akkor a magyar állampolgár fél csak magyar lakóhely esetén indíthatja meg itthon a pert. (Ha a felek közös kérelmet adnak be, az persze más kérdés.)

Ha esetleg mégis az Nmjtvr. lenne alkalmazandó, akkor természetesen mindenképpen meg lehetne itthon indítani a pert.

guba" # 2012.12.11. 19:24

Én az Nmjtvr.-ből indultam ki.

ObudaFan # 2012.12.11. 19:58

Ha abból indulunk ki, akkor természetesen igaz. De erősen vitathatónak érzem azt, hogy abból kellene kiindulni.

guba" # 2012.12.12. 07:17

A férj magyar, magyarországi állandó lakhellyel, a feleség horvát. Ebben az esetben a kódex alkalmazandó lehet. De, a Brüsszel II. rendelet alapján is lenne magyar bíróságnak joghatósága.

bicska1 # 2012.12.12. 08:19

Bocs, kicsit hosszú leszek, de amit találtam.

Nmjt. 40. § "A házastársak a házasság felbontására és a különválásra alkalmazandó jog területén létrehozandó megerősített együttműködés végrehajtásáról szóló 1259/2010/EU tanácsi rendelet 5-7. cikke szerinti jogválasztással legkésőbb a bíróság által az első tárgyaláson tűzött határidő elteltéig élhetnek. Az erre vonatkozó megállapodás az említett rendelet 7. cikk (1) bekezdése szerinti alakiságok mellett érvényes."

Az 1259/2010. rendelet 8. cikke így szól:
"A felek jogválasztása hiányában alkalmazandó jog
Az 5. cikk szerinti jogválasztás hiányában a házasság felbontására és a különválásra azon állam joga alkalmazandó:

  1. amelyben a bírósághoz fordulás időpontjában a házastársak szokásos tartózkodási helye található; vagy ennek hiányában
  2. amelyben a házastársak utolsó szokásos tartózkodási helye található, amennyiben ez a tartózkodási hely a bíróság megkeresésétől számított egy évnél nem régebbi időpontban szűnt meg, és amennyiben a bírósághoz fordulás időpontjában az egyik házastárs még mindig ebben az államban tartózkodik; vagy ennek hiányában
  3. amelynek a bírósághoz fordulás időpontjában mindkét házastárs állampolgára volt; vagy ennek hiányában
  4. amelynek a bíróságához fordulnak."

Közös jogválasztásnak esélye sincs. A házastársak soha nem éltek Magyarországon, csak Németországban, szokásos tartózkodási helyük is ott van most is. A magyar állampolgár férjnek személyi igazolványa szerint Magyaro-on van az állandó lakcíme, de szokásos tartózkodási helye Németo-ban van évek óta.

Alkalmazandó ez az EU rendelet?
Mert ha igen abból úgy tűnik a szokásos közös tartózkodási hely alapján pert indítani Németo-ban lehet, nem pedig Magyarországon.
Vagy mégis megindítható a per Magyaro-on, ha igen, mire hivatkozva?
A válaszokat előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.12.12. 14:53

Amit találtál, az arról szól, hogy milyen jogot kell alkalmazni, nem arról, hogy melyik állam bírósága jár el. A kettő nem kell, hogy azonos legyen.
A Brüsszel II. rendeletet kell a joghatóságra alkalmazni, nem ezt.

TündiJoó # 2012.12.14. 01:14

Tisztelt Jogászok!

Következőkben szeretném a tanácsaikat kérni.

Férjemmel különváltan élünk, de jogilag nem váltunk el.
A válásról mindenben meggyeztünk, de még nem adtuk be a válókeresetet (hiba volt). Nekem "új" kapcsolatom van, jelenlegi párommal babát várunk.

Olvastam, ha bizonyítani tudjuk férjemmel együtt, hogy X ideje (2 év?) külön élünk, akkor ezzel gyorsítani tudjuk a válási eljárást (elég 1 tárgyalás is).

A kérdésem az lenne, ha egy címre vagyunk bejelentve a férjemmel, ahol egyikünk sem él életvitel szerűen (ez változik is, mert közben eladtam a lakásomat) van-e más mód a bizonyításra? Pl. az ő albérletének tulajdonosa nyilatkozhat-e arról, hogy ott mióta lakik? Vagy szülők tehetnek-e ilyen nyilatkozatot, hogy mikor költözött vissza hozzájuk a gyermekük, még ha nem is jelentkezett be oda?

Azt tudom, ha utána újra házasságot kötök (már csak a baba neve miatt is mindenképpen összeházasodunk) akkor kérhetem, hogy ne kelljen kivárni a 30 nap várakozási időt a baba érkezésére hivatkozva.
Esetleg a baba érkezésére hivatkozva kérhetünk-e valamilyen gyorsítást a válóper során is? Vagy egyéb más ötlet is érdekelne, ha van.

Arra tudnak valami támpontot mondani, hogy kb mennyi időt vesz igénybe egy ilyen válás a papírok beadásától számítva? (a Fővárosi Bírósághoz tartozunk)

Elég faramuci helyzet, sajnos a mi hibánkból alakult így, de szeretnénk minél hamarabb lezárni, mindenki megelégedésére.

Köszönettel:

Tünde

ObudaFan # 2012.12.15. 08:22

A házasságot a bíróság bármelyik házastárs - illetőleg a házastársak közös - kérelmére felbontja, ha a házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. A házasság felbontásánál a közös kiskorú gyermek érdekét figyelembe kell venni.

(2) A házasélet teljes és helyrehozhatatlan megromlására utal a házastársaknak a házasság felbontására irányuló végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes, egyező akaratnyilvánítása. Véglegesnek lehet tekinteni az elhatározást akkor, ha

  1. a házastársak a közös gyermek elhelyezése és tartása, a szülő és gyermek közötti kapcsolattartás, a házastársi tartás, a közös lakás használata, valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - a házastársi közös vagyon megosztása kérdésében megegyeztek és egyezségüket a bíróság jóváhagyta, vagy
  2. a házastársak között legalább 3 éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban élnek és igazolják azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelően rendezték.

Ebben a két esetben lehet tehát viszonylag gyorsan válni. Az első tárgyaláson csak akkor, ha közös kiskorú gyerek nincs.

TündiJoó # 2012.12.15. 11:10

Köszönöm, kedves ObudaFan!

Amit ír, azzal teljesen tisztában vagyunk! Közös megegyezéssel válunk, minden megegyeztünk stb., ahogyan írtam is.

A kérdésem arra irányult, hogy mivel tudjuk igazolni a különélést!?

"A kérdésem az lenne, ha egy címre vagyunk bejelentve a férjemmel, ahol egyikünk sem él életvitel szerűen (ez változik is, mert közben eladtam a lakásomat) van-e más mód a bizonyításra? Pl. az ő albérletének tulajdonosa nyilatkozhat-e arról, hogy ott mióta lakik? Vagy szülők tehetnek-e ilyen nyilatkozatot, hogy mikor költözött vissza hozzájuk a gyermekük, még ha nem is jelentkezett be oda?"

Köszönettel:

Tünde

ObudaFan # 2012.12.18. 21:04

Általában egy közös nyilatkozat is elfogadható.

TündiJoó # 2012.12.19. 12:47

Értem! Köszönöm szépen a segítséget!!!

Tompi # 2013.01.08. 10:12

Tisztelt uram/hölgyem.
Érdeklödni szeretnék mit tehetek 2012 január óta egy házban, de külön kasszán élünk a férjemmel. Aki nem add bele semmit a rezsibe, és a gyerekek kiadásaiba se csak ha könyörgés árán vesz a gyerekeknek ami kell. Arra hivatkozik, hogy neki letiltása van,ami közös tartozás és nem marad. Sajnos az illeték mentes válást nem tudom így be adni, mert az ő fizetését is figyelembe veszik, és így se erre se semmire nem vagyok jogosult.. Mit tudok tenni, amíg volt munkahelyem nem volt gond, de közbe el vesztettem és a segítségét kértem, de azt mondta meg egyeztünk, nem add semmit, mert le tiltása van. De ha valamit nem tudok ki fizetni és abból gond lesz el viszi a két gyereket a szüleihez, és fel jelent a gyámügyön pl ha a villanyt ki kapcsolják. mit tehetnék az ügyben. Sajnos még el költözni se akar, mert állítólag nincs hova menni-e, mert a szülei is csak a két gyermeket fogadják be.. Kérem válaszoljanak mert ez szerintem így nem tudok lépni semerre.. Köszönöm.

Dr.Attika # 2013.01.08. 10:29

Tisztelt Tompi!
Házasság és együttélés alatt is lehet kérni a bíróságtól a házastársi vagyon megszüntetését. A perilletékre kérjen illeték feljegyzési jogot, azt valószínűleg megadják és már rendeződik is a probléma. A férjének pedig mondja meg, hogy őt is terheli a kiskorú gyermekek tartása még saját megélhetése rovására, úgyhogy a letiltással nem takarózhat.

dorkagy # 2013.02.02. 10:20

Tisztelt Jogi Fórum!
Házasság előtt nagy összeget örököltem, melyet beleadtam még a házasság előtt valamint közben a jelenlegi férjem nevén futó építkezésbe (családi ház). Telek tulajdonosa ő. Használatbavételi engedély még nincs. Fele fele tulajdoni hányadot szeretnénk, ami ha mégsem valósul meg, visszakaphatom a beleadott pénzemet? Utalási bizonylatokkal alátámasztható, hogy neki utaltam el az örökségem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.02. 10:39

Különvagyoni hozzájárulás. De mi a kérdés?

dorkagy # 2013.02.02. 11:10

hogy válás esetén visszakapom e a vagyonomat?

ObudaFan # 2013.02.02. 11:16

Vissza.

dorkagy # 2013.02.02. 11:23

Mit kell ehhez tennem?

ObudaFan # 2013.02.02. 11:32

Ha most még nem álltok válás előtt, a legcélszerűbb most kötni házassági vagyonjogi szerződést.

dorkagy # 2013.02.02. 11:54

más lehetőség esetleg?