Válóper előtt!


Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.02. 15:49

Visszakéred, amikor aktuális lesz. (Ilyet...)

ObudaFan # 2013.02.03. 10:20

Ha leírnád, hogy mit is szeretnél, akkor biztos lehetne rá választ adni.

kvinna # 2013.02.11. 13:05

Tisztelt fórum!
A következő problémám van: Férjemmel 2011 júliusában házasodtunk össze. 2012.nov.29.én megszületett az első gyermekünk. Én úgy gondoltam, hogy teljesn boldogságban élünk. Szülés előtt kb. 3héttel észrve vettem, hogy férjem már kb. 2-3 napja nem simogatta a pocimat, nem hallgatózott (előtte mindig az volt az első dolga, ahogy haza ért a munkából). Kérdeztem már akkor is, hogy mi a baja, azt mondta semmi. Akkor annyiban is hagytam, mert azt hittem, hogy kezd pánikba esni, hogy hamarosan apa lesz, mert akkor már bármikor megszülhettem volna.
De a szülés előtti napokban nagyon csúnyán viselkedett,beszélt velem, amit szülés után is folytatott! Hiába kérdeztem, hogy mi a baja, nem mondta meg, nem válaszolt. Aztán szülés után kb. 1,5-2 héttel megelégeltem, hogy nem mondja meg mi a baja, miért viselkedik velem így és magam jártam a dolog végére. Találtam a táskájában óvszert és egyszer sikerült a telefonját elvennem és ott voltak benne olyan sms-ek amikből, kiderült, barátnője van. Ráadásul kolléganő (férjemmel egy munkahelyen dolgoztunk. Én esküvő után mentem oda dolgozni). Én 26 éves vagyok, férjem 33, a csaj 28. Az első otthon töltött héten is alig foglalkozott velem,folytatta a mocskos viselkedését, a gyerekkel foglalkozgatott, de nem vitte túlzásba.Ráadásul az 5 nap apasági szabiból 2 napot Bpesten töltött, volt Ikeában,meg a csajnál is nyilván, mert az ember nem vásárolgat egész nap. Azt is nekem kellett megmondanom neki, hogy tudom, hogy megcsalt,még annyi gerinc sem volt benne, hogy ő maga mondja el nekem. Úgy viselkedik velem, mintha én csaltam volna őt meg és most ezzel büntetne. Nem tisztelt sem mint anyát, sem mint azt a nőt, akit egykor nagyon szeretett! Ez a legundorítóbb dolog, ahogy egy emberrel el lehet bánni!! Mindenórásan megcsalni és amikor a nő otthon szoptatja a gyereket, akkor is a csajjal volt munka után, volt hogy ott aludt nála...
Decemberben mondtam neki, hogy beszéljük meg, mert el fog apadni az idegességtől a tejem. Erre azt mondta:Minek stresszelek!
Tudom, már akkor el kellett volna költöznöm! De még reménykedtem benne, hogy megjön az esze, bíztam! Nagyon mocskosul bánt és beszélt velem, azt hiszem ezt sosem fogom kiheverni. A tettére nincs mentség!! A mai napig nem kaptam normális magyarázatot, indokot, hogy miért? Mert soha jelét nem mutatta, hogy valami baja lenne velem vagy akármivel! Én teljesen boldognak láttam szülés előtt 3 héttelig,amikor ezt elkezdték azzal a k....val!
Az utolsó hétvégén amikor ott laktunk, pénteken délben elment a férjem dolgozni és csak vasárnap délután 2kor ért haza. A csajánál töltötte a hétvégét. Mielőtt elment, kérdeztem tőle, hogy szereti-e tiszta szívből,őszintén a gyereket? Igent mondott. Mondtam neki, hogy akkor miért fontosabb, hogy a csajjal töltse a hétvégét, mint hogy végre többet a fiával legyen! Erre azt mondta, hogy: Ápolni kell a kapcsolatot (mm a csajjal..)!!!

Most próbálom elérni, hogy közös megegyezéssel váljunk, ő is ezt szeretné! Tegnap sikerült megállapodnunk a gyerektartás összegében és a közös vagyon felezésében. Szépen leírtam neki papírra mindent, hogy lássa, ne csak hallja. Mondtam, hogy közös vagyon minden, amit az esküvő után vettünk. A megegyezés ellenére, úgy gondolja ma is, hogy olyanokat írtam közös vagyonba, amikre szerinte nem tarthatnék igényt. Egyébként csak pár százezres tételekről beszélünk(tv, kandalló,hűtő,mosógép,fűkasza,xbox- ezek mind az esküvő után lettek véve). Igazából annyira nem érdekelne, ha nem kapnék a közös vagyonból semmit, de ne hogy azt higgye, hogy én elköltöztem a gyerekkel(jan.18) és akkor ő úgy él az örökölt házában, mint egy király. Én meg úgy jöttem vissza szüleimhez, hogy semmi értéket nem hoztam magammal, vissza örököltem a régi szobám és régi bútoraimat.

A problémám a gyerek-apa kapcsolattartás, láthatás! Mondtam neki, hogy 3 éves koráig ő jöjjön ide az anyjával látogatni. Ő úgy gondolja, hogy ha jön ide látogatni és úgy gondolja, akkor fogja és elviszi anyóshoz a gyereket! Mondtam, hogy csak akkor, ha én beleegyezek! És 3 éves kora után viheti el(nélkülem akár). Az óvodai-iskolai őszi-téli-tavaszi szünetek elosztásával végülis nem lenne baj, de nyaranta azt akarja, hogy 1,5 hónapot legyen nála a gyerek, persze elosztva,nem egyhuzamban!Szerinte júniustól-augusztusig elosztogatva a 6 hét nála...
Nagyon csalódtam a férjemben, olyan rendes ember volt, senki sem érti, hogy mi történt vele, szó szerint kifordult önmagából, mintha egy teljesen másik ember lenne a testében!
Szóval én 1. nem szeretném, hogy ilyen emberrel olyan sokat legyen a gyerekem (Nem is értem hogyan gondolja, amikor otthon voltunk a gyerekkel, akkor fontosabb volt neki a barátnője, most meg hirtelen ilyen sok időt akar magának "lefoglalni" a nyári szünetekre?? Hogy meri..)
2. Már most fáj a szívem, én nem akarom, hogy olyan sokat távol legyen tőlem a gyermekem!!!!!

Mennyi időre jogosult az apa?
Ha esetleg idővel úgy látom, hogy ellenem nevelné a gyerekemet, akkor lehet az ellen jogilag tenni valamit?
Ha netán még együtt lesz azzal a csajjal, miután a fiunk betöltötte a 3 évet, akkor kérhetek a csajra távol tartási végzést, valamit lehet jogilag tenni? Arra hivatkozva, hogy az a nő szerette el a férjem és szedte szét a családot, tette tönkre azt, hogy a fiam az apja mellett, az apjával nőljön fel!
Nem akarom, hogy lássa, vagy érinte a gyerekemet az a csaj, főleg azt nem, hogy ő etesse!! Egyáltalán, semmilyen kapcsolata ne legyen vele!

Illetve még az is érdekelne, hogy ha nem sikerül közös megegyezéssel válnunk, akkor ugye részletezni kell az okot. Ha a bíróság előtt elmondom, hogy mindenórás voltam amikor megcsalt és ezt folytatta azután is, hogy elköltöztünk a fiammal, és hogy nem viselkedett úgy, mint ahogy egy apának kellett volna, mert jobban érdekelte a kapcsolata a csajjal, illetve, hogy érzelmileg mennyire megalázott, földbe tiport! Akkor ezekkel fog foglalkozni a bíróság? Ezek ismeretében milyen itélet várható? Mert úgy gondolom(de ugye nem vagyok jogász), hogy a bíróság úgy döntene, hogy figyelembe veszi a férjem viselkedését, azt hogy mit és milyen időzítéssel tett, hogy hogyan bánt velem (testileg nem, csak érzelmileg bántott nagyon súlyosan) és emiatt számomra és a fiam számára dönt pozitívan!? Milyen költségeket háríthatok át a férjemre, amik a perrel kapcsolatban felmerülnek?
Bocsánat a hosszú sorokért és előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel, egy sebzett szívű anyuka és 2 hónapos kisfia, aki remélhetőleg még nem vett észre ezekből a szomorú dolgokból semmit vagy nem sokat!

Szép napot!

valoapa # 2013.02.11. 13:46

kvinna

Szerintem a teljesen jogos és természetes indulatod, felháborodásod és elkeseredettséged miatt feltétlenül fordulj szakemberhez, aki segít abban, hogy külön váljanak a fentiektől a gyerek érdekét illetve a jogos igényeidet érintő elvárások.

Félre ne értsd, ismétlem, a reakciód teljesen természetes. Egy ilyen szörnyű csapást nehéz elfogadni, hiszen gondolom, hogy egész életedben arra vártál, hogy majd egyszer életed választottjával együtt fogjátok nevelni a közös gyermeketeket.

Ugyanakkor ha nem tudod megfelelően feldolgozni a traumát, az vissza fog ütni rád is, és a gyermekedre is.

Sok sikert és több boldogságot!


  • laikus fórumlátogató
annamari8 # 2013.02.11. 20:27

kvinna

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Abszolút megértem az érzéseidet, én csak azt tudom tanácsolni, hogy bármiben is egyezel meg a férjeddel, ne írj alá egyelőre semmit, előtte mindenképpen konzultálj ügyvéddel!!!

ObudaFan # 2013.02.11. 21:03

kvinna

Nagyjából a gyerek kétéves korától viheti el a különélő szülő a gyermeket.
A gyermek óvodáskorától meg apukának valószínűleg járni fog a nyári szünet fele. Az más kérdés, hogy óvodában ez a fél nyári szünet még nem fog kitenni 6 hetet, de iskolában majd igen.
Az, hogy a különélő szülő olyan nagyon intenzíven tudná a gondozó szülő ellen nevelni a gyereket, az esetek többségében nem reális. Ha mégis megtörténik, akkor a kapcsolattartás korlátozásának lehet helye.
Távoltartást azt nem tudsz kérni olyasvalakivel szemben, aki nem él a gyerekkel együtt. Ha a riválisod a gyereket veszélyezteti, és ennek ellenére a (volt) férjed odaviszi rendszeresen a gyereket, akkor megint csak a kapcsolattartás korlátozásának lehet helye. De egyelőre semmi olyat nem írtál, ami erre utalna. Önmagában abból, hogy a házasságotokba belerondított, nem jelenti azt, hogy a gyereket is veszélyeztetné.

Annak, hogy a férjed mit tett, önmagában kevés jelentősége lenne a perben. Az, hogy eközben a gyerekkel sem nagyon törődött, már számításba jöhetne a gyermekelhelyezés vonatkozásában, ha ebben vita lenne, de a leírtakból nekem úgy tűnik, hogy ebben pont nincs. A kapcsolattartás vonatkozásában ennek nincs jelentősége. Mit szeretnél még ebből kihozni? Hidd el, hacsak nincs valamilyen konkrét jogilag is definiálható cél, amit el szeretnél érni azzal, hogy részletes bizonyítást folytatsz erre, mindenkinek az lesz a legjobb, ha viszonylag szűken lesz erről szó a tárgyaláson.

A bontóper költségeit a bíróság megosztja a felek között. Kivétel lehet pl. a szakértő költsége, ha a gyermekelhelyezés vitás, mert ebben a kérdésben lehet pernyertest és pervesztest hirdetni, de ha jól értem, ezen nem lesz vita. Persze, extrém esetben lehet szakértőt kirendeltetni a kapcsolattartás vonatkozásában is, de én a helyedben a leírtak alapján nem feltétlenül tenném.

A közös vagyon vonatkozásában nem (csak) annak van feltétlen jelentősége, hogy mit vettetek az együttélés alatt (és nem csak a házasságkötés után!), hanem annak is, hogy miből.

valoapa # 2013.02.11. 21:13

kvinna, ObudaFan tanácsait jogi ügyekben mindig megszívlelendőnek tartom, de ezúttal egy kicsit ellent szeretnék mondani neki.

Amiket ír, hogy mikor viheti el a gyermeket az apuka, meg mennyi kapcsolattartás jár neki, az csak arra vonatkozik, hogy ha nem tudtok megegyezni, akkor a szokásjog alapján nagyjából mit ítél a bíróság. De szerintem minden félnek az a jó, ha nem idegenek döntenek a Ti közös gyereketekről, meg a Ti életetekről, időbeosztásotokról.

Ha megúszható a per, mindenki jobban jár az egyezséggel, amiben pontosan az lesz, amit Ti közösen megbeszéltek (kivéve, ha a bíróság szerint a gyermeket veszélyezteti).

Ne feledd, hogy az általad átélt fájdalommal össze nem hasonlítható szenvedést jelentene a gyermeknek, ha háború robbanna ki köztetek, aminek eredményeként az apuka a harcot feladván kivonulna a saját gyermeke életéből. Sok apukának ez a reakciója az aránytalan küzdelemben, ami kialakul közte és az anya közt.

Ami annamari8 javaslatát illeti, részben csatlakozom. Semmit ne írj alá ügyvéd nélkül, ez tényleg fontos. Ugyanakkor óvakodj azoktól az ügyvédektől, akik ahelyett, hogy _jogi_ tanácsot adnának, a másik fél ellen heccelnek és egy végeláthatatlan pereskedésbe hajszolnak bele. Mert ilyen is van bőven...


  • laikus fórumlátogató
targonya # 2013.02.13. 20:05

Tisztelt Hölgyem/Uram,
A közös megegyezéses válással kapcsolatban egy gyakorlati kérdésem lenne: a keresetlevelet és a papírokat csak panasznapon adhatom be a bíróságra, vagy a kezelőirodák ügyfélfogadási napján is? Illetve a keresetlevél beadása hogyan zajlik a gyakorlatban?
köszönöm szépen,
Üdv.

ObudaFan # 2013.02.14. 14:22

Nem csak panasznapon lehet.
Három példányban írásban kell beadni. Vigyél egy negyedik példányt is, azon igazolják, hogy beadtad. Az egyik példányra kell ragasztani az illetékbélyeget.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.14. 18:25

Egyik példányt két tanú is írja alá.

john.k # 2013.02.14. 20:53

Tisztelt Fórumozók!

Röviden vázolnám a helyzetet:
Volt feleségem a felperes,én az alperes.A bíróság kimondta a válást,megtörtént a gyermekelhelyezés is.Nekem van egy elég komoly vagyoni követelésem,amire megkaptam az illetékfeljegyzési jogot.Mivel külföldön élek,így nem tudok megjenni a tárgyaláson,de ezt előzőleg tisztáztam a bíróval.
Volt feleségem és ügyvédje álláspontja a következő:
1.Ő már nem felperes,mivel nekem van felé követelésem.(Szerintem ez nem igaz,mivel a vagyonmegosztás a bontóper részét képezi.)Ez lehetséges?
2.Ha mégis az,akkor nem jelenik meg a tárgyaláson,így a bíróság megszünteti a pert.
Mi tehetek?Ügyvédre elment már több mint félmillióm,és semmi eredmény....

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.14. 22:19

A viszontkereset nem változtatja meg a felek perbéli állását. Az pedig, hogy a felperes elmulaszt egy folytatólagos tárgyalást, nem vezet a per megszüntetéséhez, még akkor sem, ha az alperes kérné.

Félmilliós ügyvéded ezt nem tudja?

john.k # 2013.02.14. 23:48

Köszönöm Kovács Úr a válaszát.Összesen költöttem ennyit az egy év alatt,de már látván hogy felesleges,felbontottam a megbízási szerződést...
Felperes időhúzási szándékkal nem fog megjelenni,ezt ma közölte, mivel ő úgy gondolja nem tartozik nekem...
Ilyen esetben a bíróság a rendelkezésre álló iratok/bizonyítékok alapján fog dönteni?És még egy kérdés...:felperes nevén levő hitelt én mint adóstárs a magánvagyonomból már megfizettem.Ezen összeg felét ha jól tudom 5 évig követelhetem rajta?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.15. 06:25

Az 5 évet úgy kell érteni, ha nem szakítod meg. A megszakítással újra kezdődik, és a peresítés pédául megszakítja.

Egy tárgyaláson aligha fog a bíróság a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján dönteni, ha csak nem teljesen egyérttelműek és meggyőzőek azok.

Kinga70 # 2013.02.15. 10:04

Tisztelt válaszadó Hölgy/Úr!
Első válóperes tárgyalásunk előtt állunk. A beadványunkban közös megegyezés szerint 3 kiskorú gyermekünkre közös szülői felügyeletet kértünk. Kérdésem, hogy az új törvény módosítás (2012. évi CLXXVIII. törvény) szerint a családi adókedvezményt, akkor mind a két fél megkaphatja, mint ahogy eddig a házasság alatt? Attól függetlenül, hogy a gyermekek hol kerülnek elhelyezésre?
Válás alatt tisztázni kell a vagyonmegosztást is? Ha addig nem jutunk dülőre, hogy kifizet, vagy sikerül eladnunk pl. a házat, akkor mi a teendő?
Köszönettel: Kinga70

ObudaFan # 2013.02.15. 10:24

Ha jogerős bírósági döntés - ideértve az egyezséget - alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, a családi pótlékra, 50-50%-os arányban, mindkét szülő jogosult. Ebben az esetben van lehetőség az adókedvezmény közös igénybevételére is.

Az ingatlan megosztást nem kötelező rendezni a közös megegyezéses bontáshoz sem, de nyilván érdemes. Ha nem egyeztek meg erről, a bontás után sem, akár külön perben a bontás után is rendezhető.

Pinky1986 # 2013.02.18. 11:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy asszonytartásra és gyerektartásra válás nélkül is lehetőség van-e? Ha igen, milyen összeget állapíthatnak meg?
Illetve esetleges válásnál hogy lehet a láthatást korlátozni, kérhetem a gyerek teljes felügyeletét? A bíróság határozza meg, hogy hogyan láthatja az apa a gyereket, vagy jogom van nekem megtenni?
Férjem megcsalt, elköltözött. Fél éves kislányunkkal itthon vagyok, albérletben hagyott a férjem. Dolgozni nem tudok.

Köszönöm a válaszukat!

Pinky1986

ObudaFan # 2013.02.18. 18:09

Lehetőség van.
A bíróság határozza meg és a szempont a gyerek érdeke. A gyereknek meg az apjára is általában szüksége van, akkor is, ha ti összevesztetek.

dasziszi # 2013.02.22. 17:28

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Férjemmel két hete megszakadt a kapcsolat. Van egy 3 éves kislányunk, akit azóta sem keresett. A nevemen vagy egy lízinges autó, amit különválásunk előtt 2 nappal összetört! Folyamatos munkanélkülisége miatt provident hiteleket kellett felvenni. Most minden adósság az én nyakamba szakadt, mivel az összes hitelt az én nevemre rendezett. Mit tehetek ilyenkor. Összjövedelmem 60.000 forint, csak a hitelek törlesztője havonta 74.000 forint. Mit csinálhatok, hova fordulhatok?

Köszönettel:
JnéD Szilvia

provodnyik # 2013.03.13. 07:09

Jo napot. Ha valaki beadja a válópert vki ellen és az a valaki is szintén beadja a válópert. Mi lessz az ügyböl:
a.Két párhuzamos, egymástol független ügy lessz.
b. A biróság a 2 keresetet összevonja és maga kijelöli ki lessz az alperes és ki a felperes.
c. Aki hamarabb adta be, lessz a felperes, a másiknak a keresete kukába megy.

Mufurc_nagyon # 2013.03.13. 07:42

Kedves provodnyik!

Ha már mind kettő beadásra került, van lehetőség peregyesítési kérelem beadására;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

provodnyik # 2013.03.13. 07:55

Ez a gyakorlatban mit jelent? Ha egy ilyen helyzetben, valaki felperes lesz, bármikor elálhat a keresetétöl, és a per megszünik, igy automatikusan az alperes pere is megszünik, függetlenül attol, akarja ezt az alperes, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 08:41

Ha a második kereset az előtt érkezik, hogy az elsőként beadottra az idézést kibocsátották volna, akkor a pereket egyesítik. Ha viszont az egyesített per felperese elállna , akkor epert fordított perbéli felállással kell folytatni. (Így aztán az elállásának értelme nincs.)

(Sajátos agyműködésed van. Mintha minden szabályban azt keresnéd, hogyan lehet kijátszani, visszaélni vele. Súlyos esetben ez vagy romlottság vagy paranoia.)

wers # 2013.03.13. 09:09

úgy bíztam benen, hogy az lesz a válasz, hogy mindkettő "lejátszák", mint a fociban... első meccs, és jöhet a visszavágó

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 09:11

:) S mondjuk, az egyik perben elválasztják őket, a másikban meg nem.