tartozás öröklése


Kincsu # 2014.05.19. 17:37

Tisztelt Jogi Fórum!
Sajnos édesapám elhunyt, így a másik két testvéremmel mi leszünk az örökösök...Sem nekem, sem testvéreimnek nincs gyereke.
Viszont, apának és anyának 1/2 arányban lévő házán 1/2 arányban jelzálog hitel van.
Most az apai részt örököljük meg...
Az összes tartozás (ami jelzálog) 18 millió forint, jelen helyzetben ami minket érint mint öröklés az 9 millió ft.
Mire számíthatunk? Nekünk kell ezeket visszafizetnünk?
Tisztelettel: Kincsu

Benibogi2 # 2014.05.20. 08:33

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem,hogy örökölt tartozást(amit 3 kiskorú örökölt)"kifizethető-e" a megörökölt 1/2 házrész felajánlásával? Papíron a ház értéke 4.5 m ft,a tartozások összesen kb 3m Ft bankoknak(autó,kölcsön),provident,önkormányzatnak.A jogerős közjegyzői végzés megvan,abban nincs nyilatkozat arról,hogy az örökösök mit csinálnak a tartozással.A kiskorúak gyámjai fizetni nem tudnak,de mégis mit tehetnek,hogy a kecske is jóllakjon,és a káposzta is megmaradjon?
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2014.05.20. 09:54

Benibogi2

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért. Ha az örökös az örökrészét felajánlja a hagyatéki hitelezőnek teljes egészében, akkor azzal rendben is van.

Kincsu

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért és az öröklés visszautasítható.

Bocsilli # 2014.06.03. 20:42

Tisztelt Szakértő!

Nővérem tragikus hirtelenséggel autóbalesetben elhunyt 30 évesen és felmerült bennünk pár kérdés amiben remélem hogy tud segíteni. Nővéremnek semmi vagyona nem volt, viszont volt 2 hitele, egy autó és egy jelzálog hitel.
A jelzáloghitel a nővérem nevén van, 2008-ban lett felvéve 20 évre, a jelzálog egy volt élettársa édesanyjának a házán van kb 4 millió ft. A hitelt átíratni eddig nem tudtuk, mert a volt élettárs bár listás az édesanyja nyugdíjas, de a hitelt eddig is ők fizették. Mit tehetünk? Van arra mód hogy átkerüljön a hitel a volt élettárs nevére, vagy ha esetleg a tartozás öröklését visszamondanánk akkor a bank viszi a házukat?
Az autóhitel: 2006-ban lett az autó vásárolva, még 2 évig kellene fizetni és édesanyám a kezes. A felvett tőketartozás már rég ki lett fizetve. Az autó részlete változatlanul 40ezer ft, de negyedévente kapunk kb 100 ezer ft-os csekket a kamatkülönbözetre. Kérdésem az lenne, ha az autót szeretnénk megtartani akkor lehet kérni a banktól hogy tekintsenek el a hitel fennmaradt részétől, vagy mindenképp kell fizetni tovább. Esetleg ha a hitel öröklését visszamondanánk akkor a bank elviszi az autót, vagy édesanyámon hajtaná be a tartozást mint kezesen?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.04. 10:25

Bocsilli

Akkor vállalhatja át a hitelt az örökhagyó volt élettársa, ha ehhez a volt élettárs és a bank is hozzájárul. Mondjuk a bank számára ebben a helyzetben ez lehet, hogy megnyugtató megoldás lenne.
Az autóhitel vonatkozásában: már miért mondana le a bank egy jogos követeléséről, aminek még fedezete is van?

tehát? # 2014.06.04. 12:04

Segítséget kérnék!
Édesapám elhunyt. A hagyatéki tárgyalás ügyében, a kerületi polgármesteri hivatal hagyatéki osztályára kellett mennem. Ott az ügyintéző hölgy közölte, hogy mivel édesapám után nem maradt érdemi örökség, nem volt semmi megtakarítása, műszaki cikke (még működő tévéje sem), ingatlana, stb, csak pár tucat könyv, egyik sem értékes, és ruhaneműk maradtak utána, így mivel gyakorlatilag nem maradt utána örökség, a hatályos jogszabály értelmében (az örökség összege nem haladja meg a 300 000 ft-ot), elég egy semmiségi nyilatkozatot tennem, ami szerint nem kérem a hagyatéki tárgyalás lefolytatását, örökség hiányában. Ezzel a papírral indulhatok az ügyeit lezárni, beleértve a pénzügyeit is.
A bankban, illetve a papírjai átnézésekor tudtam meg, hogy két kölcsönt is felvett más-más helyekről, illetve a banknál volt egy folyószámla hitele is, ami tartozást mutat. Közölték velem, hogy a negatív örökség is örökség, tehát nekem kutya kötelességem ez rendezni. Utána néztem pár helyen, és megtudtam, hogy a Ptk.674 §.1 bek. értelmében, tehetek egy visszautasító nyilatkozatot, akár negatív, akár pozitív az örökség. Visszamentem a hagyatéki osztályra, ahol is a hölgy közölte velem, hogy ennek a visszautasító nyilatkozatnak csak akkor lenne funkciója, ha bármekkora összegű örökségről beszélnénk. Az örököst csak az örökség összegéig terheli a hátramaradt tartozás. Mivel jelen esetben az örökség összege gyakorlatilag nulla, így az öröklendő tartozás összege is nulla. (A bankban erősen érdeklődtek, hogy biztos nem maradt semmi vagyon édesapám után?)
Most akkor kinek van igaza? Rám terhelhetik a tartozásokat, ebben az esetben, ha kezemben van a hagyatéki semmiségi nyilatkozat?
Válaszuk köszönöm.

Kenderice # 2014.06.04. 13:41

Nem terhelhetik rád az örökhagyó tartozását, ettől ne félj.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a bank nem fog bepróbálkozni ezzel, erre számíthatsz. De ne ijedj meg tőlük!

ZÖLDJANIKA # 2014.06.04. 15:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az örökléssel kapcsolatban, a hagyatéki eljárás során 1 fillért nem örököltem, pedig az apám esetéről van szó. A mocsok testvérem minden pénzt a számlájára utaltatott,ez álltal én semmit nem kaptam.Több 10 millióról van szó!
Igazából most tudatosult bennem, hogy csalás, átverés van a dologban. Még a hagyatéki leltárt is helyettem írta alá, hogy én ne tudjak semmit felvetni.
Az otp számlájára ment 16millió, erről nekem megvan az adás-vételi , mert a házat éltében eladta, és mivel átutalással fizettek, nem számlát nyitottak, hanem a gané testvérem számlájára ment. Tehát egyértelmű lett, hogy a ház ára az övé, pedig volt szerződése eltartóval, de ő sem kapta meg ezt az összeget.Megtámadhatom e, az otp számlába belehet tekinteni, stb. Mert ha a halála után vette ki, aminek kis esélye van, akkor nyerő lenne, mert a felét én örökölném. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 16:16

Lehetne az érzelmi felhangoktól mentesen, tárgyszerűen?

ObudaFan # 2014.06.04. 20:53

Ha volt tartási, vagy öröklési szerződés, ami alapján az eltartó/szerződéses örökös volt erre az összegre jogosult, akkor neked mi az üzlet abban, ha eljárást indítasz?

olorsi # 2014.06.04. 23:12

Szegény (azóta elhunyt) kollégámnak sok tartozása volt. Hát sajnos az a férfi, aki minden válásával az asszonyra hagyott mindent.
Mikor felfogta, lassan, itt a vég és neki csak tartozásai vannak, egyszerűen az államra hagyta "minden" vagyonát. Így a fia mentesült...

Hát most én is ezen gondolkozom...Sosem tudni, mikor jön el a vég, a gyerekem tisztán induljon az életben, hamár az anyja elb@szott mindent....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.05. 06:54

Az állam, ha nem szükségszerű örökösös, ugyanúgy visszautasíthatja a hagyatékot, mint bárki más.

Úgy megnézném egyszer azt, aki az ilyen okosságokat kitalálja.

Egyébként ezerszer elmondtuk már: a trükközés teljesen felesleges is, hiszen nem lehet negatív hagyatékot (értsd: nettó tartozást) örökölni.

Bocsilli # 2014.06.05. 09:16

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszát.
Az autóval kapcsolatban még annyi kérdésem lenne, hogy ha lemondanánk a kocsiról akkor édesanyámon behajthatják mint a hitel kezesén? Mindenképp megörököljük az autót ha anyukám a kezes?

Köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.05. 10:26

Egyrészt nem lehet csak az autóról lemondani, hanem az örökös az öröklést vagy elfogadja visszautasítja, ez a teljes örökrészére vonatkozik.
Másrészt a kezes tartozását nem érinti, hogy egyébként visszautasítja-e az öröklést.

Massat # 2014.06.12. 21:00

Tisztelt Válaszadó!
Örökölhető-e a kezesség?

ObudaFan # 2014.06.13. 09:50

Maga a kezesség nem, mert a kezes örököse is csak az örökrészével felel, mint bármilyen örökös, de a kezes örököse az örökrészével továbbra is felel a kezességből eredő tartozásokért.

hzsk # 2014.07.01. 16:12

Tisztelt Fórumozók!
Édesanyám 2013-ban elhunyt. A hagyatéki eljárás jól elhúzódott, és mint kiderült, tetemes hiteltartozást hagyott maga után. Azonban van több ingatlan is a hagyatékban (egy családi ház és néhány kisebb értékű telek). Tudtommal az örökös csak a hagyaték tárgyaival felel a tartozásokért (és annak erejéig), most több bank mégis arra akar rákényszeríteni, hogy ütemezzem át a hitelt és kössek a saját nevemre hitelszerződést az örökölt tartozás miatt(és higgyem el, hogy a 15%-os kamat tényleg nagyon kedvező nekem).
Mondtam a banknak, hogy az ingatlanokkal kívánok helytállni a tartozásokért (ingó nincs is a hagyatékban), hirdetem őket és amint sikerült eladni rendezem a tartozásokat. Azonban azt mondta az ügyintéző (aki valószínűleg nem volt jogász), hogy ez nem így működik, és nem fognak arra várni, hogy mikor sikerül eladni valamit. Többször is elismételte, hogy ha nincs fizetési hajlandóság (egész pontosan azt mondta, hogy úgy látja nem akarok fizetni), akkor átadja a jogi osztályuknak az ügyet és majd mehetek a bíróságra és fizethetem a perköltséget is. Kérdésem, hogy ténylegesen mi ilyen esetben az eljárás? Kell-e munkabér letiltástól vagy bármi hasonlótól tartanom (bár akkor nem értem mit jelent, hogy a hagyaték tárgyaival felelek)? Kötelezhetnek-e, hogy mégis a saját vagyonommal feleljek a tartozásokért?
A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.07.02. 20:34

Írásban közöld a bankkal, hogy a tartozások fejében természetben vihetik az örökrészedet.

miss28 # 2014.08.09. 08:39

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni, mert nem találom a választ.

A párom szerepel a Bar listán.
Jövőre esküvőt szeretnénk. Mint házastárs, örökölhetem a tartozást?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.08.11. 10:23

Nem. De ő a leendő közös vagyonotok ráeső részével felelni fog érte.

Bogica07 # 2014.08.13. 11:41

Tisztelt Fórumozók!

Kis segítségre lenne szükségem.Párom 2011-ben megörökölt egy szabad felhasználású hitelt Édesapjától, melynek Apósom az adóstársa volt és a hitel az ő ingatlanára volt terhelve. Volt élettárs szerepel, mint főadós, akivel nem ápolunk túl jó viszonyt- A hitelt elhalgatták, a hagyatékin viszont követelése volt felénk, az általa befizetett törlesztők felét akarta visszakérni..
Az ingatlant 2012-ben eladtuk,1,5 millió ft még fennálló tartozást egy összegben kifizettünk a banknak.
Kérdésem az lenne, hogy mivel a bankok most elkezdenek számolgatni az árfolyamrés miatt és lezárt hiteleknél visszaadják a pénzt, ha ennél a lezárt hitelnél visszajár,azt tudjuk-e valami módon érvényesíteni.Mivel a volt élettárssal nem vagyunk kapcsoltban, ő biztos nem értesít, ha visszafizetés lesz, hanem "ráteszi a mancsát". Bizonylatokkal tudjuk igazolni az általunk fizetett havi törlesztőket és a végtörlesztést is. Viszont a bank nem küldött határozatot, melyen szerepel, hogy a tartozás párom nevére szállt.
Köszönöm!

ObudaFan # 2014.08.13. 13:08

Bogica07

Az adóstárs jogutódjaként - amit a hagyatékátadó végzéssel igazolni tudtok - bármilyen információt megkérhettek a banktól.

Bogica07 # 2014.08.13. 16:18

Köszönöm a választ. Mindenképp felvesszük a kapcsolatot a bankkal.

ObudaFan # 2014.08.16. 14:13

Hát, ha te írsz nekik, akkor bármilyen további késlekedés esetén sem terhel a késedelmi kamat.

Sherlock # 2014.08.19. 16:21

Szabad bizonyítás van, de ha nem is fogadja el, azzal még csak a bizonyítási teher fordul meg (illetve ez esetben nem fordul meg), ha tudja bizonyítani hogy tartozott az elhunyt, akkor megkapja a lóvét. Az is lehet hogy megvan az eredeti az irattárukban, csak egyszerűbb volt kinyomtatni az online tárhelyükről.