tartozás öröklése


ObudaFan # 2014.04.03. 14:27

Mivel te az édesanyád jogutódja vagy, édesanyád meg csak azzal felelt, amit a testvéredtől örökölt, így te is csak azzal felelsz, amit ő a testvéredtől örökölt. (És aminek jelen esetben nincs jelentősége, ha te még annyit sem örökölnél tőle, akkor azzal sem.)
Annyi csavarral, hogy azért az ő életében ez a tartozás már kamatozhatott, amely kamatokért ő felelős volt saját vagyonával.

ObudaFan # 2014.04.03. 20:23

Nem árt felajánlani bizonyítható módon a hitelezőknek azt, amennyi jár nekik, hogy ha nem fogadják el se kamatozzon tovább.
Egyébként szerintem ha ebből vita lesz a hitelezőkkel, azt ne te intézd.

ObudaFan # 2014.04.04. 13:50

Nem kell, hogy ott legyenek, és teljesen mindegy, hogy milyen igazolható formában értesíted őket.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.04. 18:44
  1. Nem. Nem.
  2. Nem.
pinkerton # 2014.04.07. 12:14

Tisztelt Szakértők!
Szeretném kérni a segítségüket, mert nem tudok kiigazodni egyelőre az adott helyzetben.

A szüleim elváltak, amikor még gyerek voltam, van egy húgom. Édesapám nevelt föl minket, és az apai nagyszülők. Az anyám második házasságából lett egy féltestvérem. Az anyámmal nagyon régóta nem tartom a kapcsolatot én sem és a húgom sem. A probléma az, hogy az anyám rengeteg hitelt fölhalmozott. (hitelkeret, közüzemi tartozások, személyi kölcsön, stb.) Tartunk tőle, hogy egy öröklés kapcsán ezt rajtunk akarják majd követelni (csak tartozása van, semmi vagyona nincs).

Olvastam arról, hogy az örökség visszautasítása és lemondása lehetséges. Ő valószínűleg ilyet nem ír alá nekünk (lemondás). A másik pedig, ha jól tudom, hogy akkor is tovább megy az örökség valakire (visszautasítás). Az öcsémmel sem akarunk kiszúrni, hiába vele sincs már kapcsolatunk, és nyilván azt sem szeretnénk, ha a mi gyermekeink örökölnének majd az anyám után.
Akkor kinek kell megfizetni az adósságait?
Milyen megoldást tudnak javasolni a problémámra?

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket.

papisa1975 # 2014.04.16. 13:02

Tisztelt Szakértők,

A következőkben szeretnék segítséget vagy útmutatást kérni. Hárman vagyunk testvérek és a kisebb húgomnak anno a szüleink úgy segítettek hogy egy hitel erejéig
jelzáloggal terhelték a szülői házat + adóstársként is szerepet vállaltak az ügyletben. A húgom férje lett az adós .Egyéb adósságok és okok miatt ők kitelepültek Németországba. A lényeg hogy nem fizették tovább a hitel törlesztését.

Édesanyánk aki adóstárs volt közben sajnos elhalálozott. A jelzáloggal terhelt ingatlanban édesapám lakik és egy másik hitelüket már fizeti a "kishúgomnak". Nincs hová mennie. Nekünk is vannak egyéb hiteleink, nem tudunk húgom helyett fizetni.

A közjegyző a hagyaték során azt tanácsolta hogy a jelzáloggal terhelt ház ránk eső részéről a másik testvéremmel mondjunk le a kisebbik testvér javára, mert így ő bekerül majd adóstársként édesanyánk helyett. Mi az idősebb húgommal 1/4-1/4 részben örököltünk egy kis zártkerti ingatlant, jelképes értékkel, mivel valamit "örökölni kell". A tanács az volt a közjegyző részéről hogy így az édesanyánk utáni örökség erejéig felelünk csak az örökölt tartozásokért.

Most az OTP Faktoring küldött levelet hogy örökösként fizessük meg 15 napon belül a teljes tartozást idősebb húgommal egyetemben.
Ebben az esetben a közjegyző szerint csak az örökölt zártkerti ingatlan erejéig vagyunk továbbra is kötelezhetőek ?
Az OTP ügyintézője szerint mindenféleképpen örököltük az adósságot.
Tanácsra lenne szükségünk .
Tényleg igazat mondott a közjegyző ?

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.04.17. 10:51

papisa1975

Ezek szerint tehát nem csak zálogkötelezett volt az édesanyád, hanem adóstárs is. Ebben az esetben az örökrészed erejéig felelsz a hagyatéki tartozásért.

ObudaFan # 2014.04.17. 10:53

pinkerton

A hagyatéki tartozást az örökös fizeti meg, de csak az örökrésze erejéig. A hagyatékból ki nem elégíthető tartozást senkinek nem kell megfizetnie.

papisa1975 # 2014.04.17. 13:00

Tisztelt Szakértők.

köszönöm a gyors választ. Megnyugodtam kissé, bár gondolom van ennek valami jogszabályi háttere is. Abban tudnának segíteni hogy merre tapogatózzak ?
A válaszlevélben jó lenne hivatkozni valamilyen jogszabályra. Gondolom bepróbálkoztak az Otp Faktoring emberei ebben a témában, de valamire jó lenne hivatkozni a válaszlevelemben .

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.04.18. 10:33

A régi Ptk. 679. § (1) vonatkozik erre.

Detti26 # 2014.04.21. 15:07

Jó napot!

Érdeklődnék,hogy örökölt a férjem egy családi házat az édesanyjától aminek értéke 7 millió forint,az ingatlanon jelenleg 8,6 millió hitel van ez deviza tartozása tartozás a férjem nevén van,mert anyukája nem kapott hitelt,de mint tulajdonos zálogkötelezett az elhunyt édesanyja.Az lenne a kérdésünk,ha fizetjük tovább a jelzálog banki hitelt,ami több is mint az örökség akkor az anyós egyéb tartozásait is ki kell fizetnünk? Még körülbelül 2 millió forint személyi kölcsönt halmozott fel.
Vagy hogy megy ez a tartozás kifizetés?

Ha fizetjük a részleteket a jelzáloghitelre akkor a másik 2 bank is behajthatja annak ellenére,hogy az már az örökrészen felül van? Ilyenkor mi az eljárás? ki élvez előnyt? Mi döntjük el,vagy amelyik bank a gyorsabb?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.04.21. 20:31

Ha ti próbáljátok eldönteni, abból az lesz, hogy fizettek többet, mint kellene. A hagyatéki hitelezők a követeléseik arányában jogosultak megtérítésre, az örökösök az örökrészükkel felelnek.

pinkerton # 2014.04.22. 10:09

ObudaFan: Köszönöm szépen a segítséged!

mogyimogyi # 2014.04.24. 20:04

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám családi házán jelzáloghitel van. A ház jelenleg lakhatatlan, leégett. A hitelt havonta vonják tőle. A hitel értéke jóval meghaladja a ház jelenlegi értékét.
Négyen vagyunk testvérek, apánk már nem él.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lesz ha anyánk meghal? Örököljük mindannyian a tartozást egyenlő arányban? Van rá lehetőség hogy már most lemondjunk a házról, így a tartozás örökléséről is?
Válaszát előre is köszönöm!

monalisa1 # 2014.04.25. 09:52

Lehetséges még az örökhagyó életében lemondani a várható örökségről, a mamával együtt keressetek fel egy ügyvédet és/vagy közjegyzőt. (Ha van kiskorú gyermeked utánad övé lenne az örökrész, "megoldásként" a gyámhatóság bevonása szükséges a dologba.)

A hagyatéki eljáráson is vissza lehet utasítani az örökséget., ha van kiskorú aki utánad következne az öröklésben úgyszintén szükséges a gyámhatóság bevonása.

Egyébként mindenki csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért.

Érdemes összefogni a testvéreknek, közös az érdek.

----
  • laikus hozzászóló
mogyimogyi # 2014.04.26. 09:04

Anyu azt mondja nem kell tenni semmit, mert ha ő meghal akkor lemondhatunk az örökségről, ez esetben a tartozásról és ennyi. Valóban ennyi lenne? Mind a négyen azt mondhatjuk, hogy köszönjük, nem kérjük. A bank meg beletörődik hogy kb 6 milliót bukik?

Vagy ha életében mondunk le az örökségről mindannyian, az is csak ennyi lenne? Lemondunk róla most, és mikor meghal, akkor meg bukik a bank?

Igen, van egy féléves gyerekünk, egyik tesómnak 2 gyereke van, a másik két tesómnál még nincs gyerek.

ObudaFan # 2014.04.28. 09:54

Nagyjából tényleg ennyi. Kell a gyámhatósági hozzájárulás, de ilyen esetben megadják. Egyébként az öröklés visszautasítása hiányában is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásért az örökös.

noiram # 2014.05.01. 17:41

Tisztelt Szakértő!

Fiam házán jelzálog van. Ha enyém a haszonélvezeti jog, akkor gyermekem halála esetén ki örökli a házat? (fiam nőtlen, gyermektelen) És halála esetén a felhalmozott tartozás(hitel, kiegyenlítetlen számlák, végrahjtás, törlesztőrészletek) és a házon lévő jelzálog fizetése rám száll-e majd? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.05.01. 21:20

HA nőtlen, gyermektelen, akkor a szülei öröklik a hagyatékát, a kiesett szülő helyén a szülő leszármazója.
Az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

evykevagyok # 2014.05.02. 06:34

Sziasztok.Csak annyi kérdésem lenne,hogy per pillanat árverésen vav egy ingatlanom.Nem hogy maradna,de még nekem kel fizetni,amit persze nem fogok megtenni,mivel nincs is miből.Kérdésem csak annyi,ha meghalok gyerekeim öröklik e a tartozást.Jelenleg albérletben élek,semi vagyonom nincs csak a ruháim és a háztartási gépek Kérem válaszoljatok köszi elöre is

retropsnart # 2014.05.05. 03:44

Tisztelt Szakértők!

Anyósom elhunyt nemrégiben. Mint kiderült utólag, eltitkolt Providentes kölcsönt és egyéb folyószámlahitelt, valamint áruvásárlási hitelt vett fel, kb. félmillió forint értékben.
A nevén nem szerepel ingatlan, ingóságai nem jelentősek.
A kérdéseim:

  1. Apósom nevén lévő tanyán, autóján végrehajtható-e a tartozás?
  2. A hagyatéki tárgyalásra vinni kell-e az adósságokat bizonyító iratokat? (egyenlegértesítő,stb)
  3. Gyermekeik hárman vannak, mind felnőttek és valamennyien gyermekesek. Ők is örökösök valamely hányadban, vagy csak apósom egyedül?
  4. Hogyan úszható meg a tartozások kifizetése? A közműtartozásait rendeztük.

Válaszukat köszönöm.

Judit1963 # 2014.05.05. 08:51

Tisztelt szakértők!
3 éve meghalt a volt élettársam 2 gyermekem örökölt egyik 17 éves másik pedig 7 éves.Élet társam első házasságából született fia aki 42 éves örökölte az ingatlan hoz tartozó földet a két gyermek pedig a házat.A tartozást ami az ingatlanon maradt én törlesztem a két gyermekem után de a 3.-dik fél nem hajlandó fizetni az örökölt földet eladta és ránk maradt a tartozás.Közmunkás voltam e hónapban meg szűnt a munkaviszonyom munkanélküli lettem és nincs munkalehetőségem.Kiderült hogy még 2 hitel is van a házon de csak az egyiket tudom fizetni.2 hónapja mikor még dolgoztam a bankkártyámról levontak 140.000 ft-ot ami a családi pótlék és a fizetésem volt és a kártyámról -40.000-ft pluszba levontak.Én úgy tudom hogy a családi pótlék nem terhelhető szeretnék tanácsot kérni hogy most mit tudok tenni?Jövedelmem a két gyermek után az árvasági pótlék + a családi pótlék.Ilyenkor mi a teendő?
válaszukat előre is köszönöm.
Bujka Judit

ObudaFan # 2014.05.05. 09:15

evykevagyok

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklés visszautasítható.

ObudaFan # 2014.05.05. 09:18

retropsnart

  1. Valószínűleg igen, házastársi együttélés esetén a házastárs hozzájárulását a szerződéskötéshez vélelmezni kell.
  2. Szerintem nincs jelentősége.
  3. Végrendelet hiányában igen.
  4. Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklés visszautasítható.
ObudaFan # 2014.05.05. 09:21

Judit1963

Az általatok megfizetett tartozásból azt a részt, ami az örököstársat terhelte volna, bírósági úton be lehet rajta hajtani.
Nem a családi pótlékból fogják ezt végrehajtani, hanem a házból, ha nem fizetitek.