Kié a gyerek?


derill # 2006.05.06. 21:15

Ügyészségtől. Az ügyészség felügyeli a nyomozó hatóság munkáját.

De egyébként azért nem csináltak semmit, mert nem volt elég "erőszakos" az apa, magyarán szólva nem adta be irásban, hanem hagyta magát elhajtani. Menjen be ujra, és kérje, hogy vegyenek fel róla jegyzőkönyvet, hogy ő kéri a körözés elrendelését.

Esetleg irja le hogy kéri, és küldje el postán. Az sem árt, ha rögtön megirja azt is, hogy kinél és mikor járt bent, az mit mondott, és elküldi a felettesének.

Itt a jogszabály, ezen kívül hivatkozzon a Csjt. 72/B. §-ára, ami kimondja, hogy a gyerek tartózkodási helyének kijelölésének megválasztása kérdésében akkor is ki kellene kérni a különélő szülő véleményét, ha szünetelne a szülői felügyeleti joga, jelen esetben pedig erről szó nincs:
2001. évi XVIII. törvény
a személy- és tárgykörözésről
Az Országgyűlés a személykörözés és a tárgykörözés szabályainak, valamint a körözési információs rendszerben kezelt, illetve a körözési nyilvántartásban nyilvántartott adatok, továbbá az adatkezelés, az adatigénylés és az adatszolgáltatás rendjének meghatározásával - az érintettek érdekei és személyes adatai védelmének biztosítása mellett - az egyes hatósági eljárásokban körözött személyek és tárgyak felkutatásának, azonosításának elősegítése érdekében a következő törvényt alkotja:

I. Fejezet
A KÖRÖZÉS

1. § (1) Ezt a törvényt kell alkalmazni a személyek, az ismeretlen holttestek és a tárgyak körözése, valamint a körözött személyek, holttestek és tárgyak nyilvántartása során.
(2) E törvény alkalmazásában

  1. körözés: az ismeretlen helyen lévő személy vagy tárgy felkutatása, illetve ismeretlen személy vagy holttest személyazonosságának megállapítása érdekében végzett intézkedések összessége;
  2. körözés elrendelés: személy vagy tárgy felkutatására, illetve személy vagy holttest személyazonosságának megállapítására irányuló határozat, illetőleg személy felkutatását, egyben elfogását és meghatározott hatóság elé állítását elrendelő határozat (elfogatóparancs) meghozatala;

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr Zákányi Csaba # 2006.05.05. 22:03

Köszönöm a választ Derill! Nem tudom, hogy áll az ügy, de állítólag volt a rendőrségen is, és úm. nem csináltak semmit. Kitől kérheti a körözést a rendőrségen kívül?

derill # 2006.05.05. 15:34

Természetesen nem követett el büncselekményt. Körözést nemcsak ilyen esetben lehet elrendelni, hanem eltünt személy, vagy tárgy körözését is el lehet rendelni. Erre kell hivatkozni, hogy eltünt a gyereke, nem tudja hol van, és joga van tudni a Csjt. szerint.

A nőket sokszor az viszi rá erre, hogy úgy gondolják, ha megunták a pasit és lelépnek (vagy ha problémájuk van a pasival, akár azért, mert mondjuk a pasi tényleg hunyó), vihetik a gyereket is, mert az az övék. Az eszükbe sem jut, hogy ők mit tennének akkor, ha a pasi lépne le a gyerekkel ugyanigy.

A családon belüli erőszak nem biztos, hogy pont arról szól, hogy a pasi veri a nőt és a gyereket és ezért léptek le, lehet, hogy épp azért van családon belüli fizikális erőszak, mert a nő részéről lelki terror van, a pasik pedig ezt rosszul türik, képtelenek kezelni a helyzetet. Igaz, semmi sem jogositja fel egy pasit arra, hogy megüssön egy nőt, azonban a nőt sem jogositja fel semmi arra, hogy terrorizálja a pasit. Ráadásul láttam már olyan eseteket is, amikor a nő verte a pasit.

Tehát elég nehéz eltalálni az igazi okot.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monalisa1 # 2006.04.09. 20:05

Kedves Zoltán György!
Bizonyára ilyen is "társ" is van és valószínűleg nem is kevés.

Az egyik ember békés természetű és tűr, a másik ezzel meg visszaél - mit ne mondjak tán még élvezi is a kialakult helyzetet.

Mindenki csak egyszer éli az életéveket, és nem kevés esetenként csak küzdelmek árán.

Sérült, megkeseredett = MÁS ember válik belőle, mint egyébként lehetett volna.

Rosszul választottunk?!

Lehet, de akkor a gyerekek még nem voltak sehol...

Aztán már őértük a küzdelem: a mosolyukért, a kicsi szívükért, a gyermeki ragaszkodásukért. És a féltés irántuk.

Ti, elvált apák az esetek többségében herotikus kűzdelmet folytattok, és a hatóságok sem állnak a helyzet magaslatán...

Zoltán György # 2006.04.09. 17:48

Monalisa!

Lehet, hogy már egy ideje folyik a viszály, csak most lépett le az asszony........
Nálam fél éve gyötört és követelőzőtt, én meg ugráltam neki, csak valahogy rendezhessek mindent.
Aztán lelépett és elzárt a gyerekektől, majd megkérdezte, miért zavar az, ha nem láthatjuk egymást a gyerekekkel. Miért vagy ideges? Mit fogsz tenni, ha nem tetszik? Provokált folyamatosan...
Feszült vagy, mi a baj? Miért hivogatsz folyamatosan? Állandóan zaklatsz!

Tudnék mesélni.........

monalisa1 # 2006.04.09. 16:52

Akkor meg lehet, hogy a feleség előre menekült el otthonról és vitte magával a gyerekeket is.

Mind a rendőrség mind a bíróság vizsgálni fogja az apa állítólagos elmeállapotát a jelen szituációban.

Egyenlőre az a lényeg, hogy a nő és a gyerekek épségben előkerüljenek., vagyis meglegyenek, de ha félnek, valószínűleg nem feltétlen kell hogy haza is menjenek - gondolom ezt ekként én.

A családon belüli erőszak Btk...

Valahol valahogy meghúzhatják magukat.

dr Zákányi Csaba # 2006.04.09. 12:34

Szia Derill!
Az anyuka bűncslekményt követett el ezzel a lépéssel?
monalisa1:
Ugyanakkor az a kérdés is felmerül, mi vihette rá a feleséget erre a súlyos lépésre...
ui. valóban jól gondolod az illetőnek csak érettségije van és sohasem volt még állása, a férje(asztalos vállalkozó) keresett csak. Annál is inkább, mivel az elhagyott férjen az elmebaj jelei ütköztek ki állítólag. Lehet, h. nem csak a traumatizáló eset után kezdődött...?

derill # 2006.04.08. 12:53

Zoltán helyzete egészen más, csak szerinte hasonló.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2006.04.08. 12:52

A pasi irásban forduljon a rendőrséghez, kérje, hogy rendeljék el a gyermekek körözését, mivel számára ismeretlen helyen vannak. Ugyanekkor forduljon a bírósághoz is, kérje a gyermekek nála történő elhelyezését ideiglenes intézkedéssel azzal, hogy az anya önhatalmulag kivonta a közös szülői felügyelet alól a gyermekeket, ráadásul oly módon, hogy el is zárta tőle őket. Nem lenne rossz, ha lenne ügyvédje.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monalisa1 # 2006.04.08. 07:18

Bocs, az ismerősötök helyében nem lennék szívesen, a felesége által előidézett gobanc okán.

monalisa1 # 2006.04.08. 07:13

Csaba: felvetődik a kérdés, hogy egy nő három gyerekkel nagy hírtelen miből él meg úgy, hogy közben bizonyára lakni/dolgozni/iskolába járni is kellhet...

Nem szívesen lennék a helyzetedben!

Zoltán György # 2006.04.07. 18:45

Ugyanebben a cipőben járok, immáron másfél éve...
Kere
ss meg bátran!!!

Zoltán György # 2006.04.07. 18:02

Közös gyerekek, közös szülői felügyelettel?

dr Zákányi Csaba # 2006.04.07. 17:48

Ismerősünk felesége pár hónappal ezelőtt összecsomagolta a három közös gyereket, és lelépett. Azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. Ismerősünk állítólag hiába fordult a rendőrséghez, gyámhatósághoz, meg egyéb hivatalokhoz, nem segítettek.
Az a kérdésem mi a helyzet ilyenkor?
Mert persze a feleség oda megy ahova akar, de ki rendelkezik a gyerekekről?