A kötelesrész alapja, ill. mi vonható le belőle?


mamó # 2006.05.11. 03:58

Tisztelettel köszönöm válaszát

_Lala_ # 2006.05.06. 01:12

Kérdésem, hogy valóban jogos-e a gyerekeim kötelesrészre bejelentett igénye?
Ha a tulajdoni lapon a jogcím ajándékozás, akkor mindenképpen jogos.

Ennek értéke az ajándékozásnál figyelembevett értéktől, vagy a jelenlegi értéktől függ?
Alapvetően az ajándékozáskori értéktől, de:

Ptk. 666. § (1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.
(2) Ha az adománynak juttatáskori értékkel való számbavétele bármelyik érdekeltre súlyosan méltánytalan, a bíróság az adomány értékét az összes körülmények figyelembevételével állapítja meg.

Gyanítom, hogy 3 év nem jelentett olyan nagy különbséget az ingatlan értékében, így valószínűleg nem lesz "súlyosan méltánytalan".

Csökkenthető-e ez az ajándékozottak által valamivel?
Ha a férj, vagy a gyermekei kaptak valami jelentősebb ajándékot az anyós halála előtti 15 évben, akkor azt is figyelembe kell venni (a kötelesrész alapja, ill. a kötelesrész kiegyenlítése tekintetében). Természetesen az igazolt temetési költségek, stb. a hagyaték terhei, amelyek a kötelesrész alapját csökkentik.

Egyénként:
Ptk. 672. § (1) A kötelesrészre jogosult kötelesrészének pénzben való kiadását követelheti.
(3) Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmények mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek egészben vagy részben természetben való kiadását.

mamó # 2006.05.05. 11:13

Anyósom tulajdonában egy családi ház volt halálakor.Három fiú örököse közül egyik, a férjem, korábban meghalt, neki két gyereke van.A hagyatéki tárgyalásra idézéshez csatolva volt anyósom végrendelete, mely szabályos, és arról szól, hogy minden, halálakor még meglévő ingatlan, és ingó vagyonát két fiára hagyja.A "még meglévő" kifejezés inditott engem arra, hogy a tulajdoni lapot kikérjem.Meglepődve vettük tudomásul, hogy halála előtt 3 évvel ajándékozás címén két fia tulajdonába került az ingatlan.Erről annak ellenére, hogy jó viszonyban voltunk, nem volt tudomásunk.A hagyatéki tárgyaláson a két unoka bejelentette a kötelesrészre való igényét.A közjegyző nem akarta érteni, hogy miért gondoljuk ezt, amikor nincs örökölhető ingatlan, majd közölte, hogy 30 napon belül peres eljárást kezdeményezhetünk ez ügyben. Ezt megtettük, most lesz a tárgyalás.Kérdésem, hogy valóban jogos-e a gyerekeim kötelesrészre bejelentett igénye?Ennek értéke az ajándékozásnál figyelembevett értéktől, vagy a jelenlegi értéktől függ?Csökkenthető-e ez az ajándékozottak által valamivel?Anyósom özvegyi nyugdíjas volt, nem fogadott el tőlünk támogatást, ápolásra nem szorult.Az ajándékozottak intézték a temetést, mondván, hogy anyósom azt elrendezte, nem fogadtak el anyagi részvételt.Annyira megbántva érezzük magunkat, hogy a két ajándékozottal azóta sem beszéltünk.Nem elsősorban anyagilag, erkölcsileg bántódtunk meg az "elsunnyogás" miatt.Férjem annak idején a ház építésében is résztvett, őt érezzük semmibevéve.