Gondnokság


ObudaFan # 2006.06.06. 21:59

Nyilván egyedi mérlegelés kérdése, hogy kit helyez a bíróság gondnokság alá. Aki a szenvedélybetegsége miatt a vagyonát felemészti, azt sürgősen.

monalisa1 # 2006.06.06. 09:48

Kedves Big Joe!

Egy ingatlan/rész/ adásvételi szerződését záros határidővel utóbb meg lehet támadni nagymérvű értékaránytalanság címén., ehhez a valós érték min. 50% különségét kell tudni bizonyítani. A bíróság szerencsés esetben semmisnek nyílvánítja az eredeti szerződést, igaz ekkor az abban kifizetett vételárat +kamat és esetleges egyéb járulékos költségek, kártalanítás stb. utóbb mind meg kell fizetni a vevőnek.

Igen, a legjobb lenne a kedves szülőt egy megfelelő idősotthonba elhelyezni már az életkorúk okán is. És ez ma már egyre elfogadottabb: mindenki számára kölcsönösen jó megoldás. Ott van teljes ellátás, szükség szerinti ápolás/gondozás, heti mosás, takarítás, és felügyelet is hogy valaki ne- ill. csak kevesebbet ígyon...

Egy Idősek Otthonába bejutni nem könnyű, akár több év a várakozási idő.

Lehet, hogy "többágyas" szobába kerül valaki, de ha módjában áll megváltani egy egy- ill. kétszemélyes kis lakrészt, akkor az az JÓ megoldás.

Sokan a jelen otthonukat adják el, hogy annak árából finanszírozhassák az otthonba való költözést.

Lehet, hogy ezzel a szűlői ház "elvész" az esetleges örökségi várományosnak mint vagyoni érték, de legalább BIZTONSÁGBAN tudhatja a szüleit.

Az anyukád zárójelentésének problémájához nem tudok hozzászólni, bár vélelmezem, hogy arról másolatot a kórházi osztály a közvetlen hozzátartozónak (is) esetlegesen kiadhat. Főleg ha vázolva van a főorvos előtt a probléma.

Big Joe # 2006.06.06. 06:31

Igen, Kedves Obuda Fun!

Pont erre gondoltam. Ugyanis már eladták a házuk portájának egy részét. Majd el szédültünk, amikor kiderült hogy 100eFt-ért, holott nincsenek tisztában sem, hogy mennyit ér. (Nagyváros, belső kerület, kb. 80m2 területet) Nem volt beleszólásunk,mikor megtudtuk már megkötötték az üzletet és a konkrét dolgokat titkolták is előttünk.
A további kérdésem az, hogy anyukámról papír lesz, hogy szenvedélybeteg (orvosi vélemény,zárójelentés).Bár nem tudom,hogy hozzátartozó hogy kérheti ki a zárójelentést.Mert ha anyukámnak adják ki,ő meg letagadja?,.....?
De apukám is hasonló cipőben jár,csak még nem került kórházba miatta. Õt is gondnokság alá kellene venni? Vagy várjunk amíg kórházba kerül?

Kedves MonaLisa!
Amit írtál sajnos nekem nem a legjobb megoldás. Nehogy eltartási szerződést kössenek akárkivel is,akit beszervezek mindennapi gondozásra.(Ha csak nem ismerős az illető.)Vagy ők kössenek akárkivel is a tudtunk nélkül.
Én hivatalos beteggondozásra gondoltam(gondozószolgálat?).De már érdeklődtem is a Szoc. Otthonnál, és ez megfelel,ha szüleim tiltakozását sikerül majd lecsillapítani.

ObudaFan # 2006.06.05. 17:00

Az ápolás és a gondnokság két külön dolog. Gondnokság alá helyezni akkor érdemes őket, ha félő, hogy a szenvedélybetegségük miatt elherdálják a vagyonukat.

monalisa1 # 2006.06.05. 12:48

A legetikusabban akkor jársz el a szüleiddel szemben, ha "minden érdek nélkül" a jelen idős-, beteg- elesett helyzetükben - ahogy alant is írtam - valaki frissnyugdíjas nőt szerzel nekik a mindenapi gondozásukra, pátyolgatásukra. (Bizonyára napi 2-3-4 óra elég lesz hogy ott van körülöttük és segíti öket stb.)

Igaz az önkormányzattól is lehet kérni a Területi Gondozószolgálaton keresztül hasonló "felügyeletet" - segítséget, pl. egy fiatal anyuka hétfő-péntek viszi az intézményes előfizetett ebédet, másnaponként bevásárol, heti takarítás, mosás, heti 1-2 alkalommal a fűrdésnél segítés stb.

Fix Ft/óradíjjak vannak.

Az egyéb kérdésedre mint a az egyéb aggályaid jogi oldala, majd valaki más megválaszol neked.

Big Joe # 2006.06.04. 18:27

Kedves Obuda Fan!

Nagyon köszönöm a kimerítő jogi tényeket.De tényleg!
Kérdeznélek etikai oldaláról is a kérdésnek.Jog és etika - gyermek és szülő.
Mikor javasolt a gondnokság alá helyezés? Hiszen van egy férj (édesapám),aki tartja magát (de ő is iszogat rendesen),nagyot hall,félrehall dolgokat,és döntésképtelen,bizonytalan.Mint egy 74 éves öreg bácsika. Anyukámról pedig csak jót vagy inkább semmit.(Már félre is beszél néha.)
Hagyjuk még nővéremmel,hogy ha kiengedik a kórházból édesanyánkat,akkor tovább iszogatnak és ki tudja mit hoz a jövő. Avagy lépjünk most,mégha haragudni fognak is ránk (és tiltakozni ellene) szüleink.
Mit javasolsz? Esetleg nekünk is fennáll a felelősségünk ebben a kérdésben? (nővéremnek és nekem)

ObudaFan # 2006.06.04. 08:34

Korlátozottan cselekvôképes az a nagykorú, akit a bíróság ilyen hatállyal gondnokság alá helyezett. A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.
Cselekvôképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége a pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt - általános jelleggel, illetve egyes ügycsoportok vonatkozásában - tartósan vagy idôszakonként visszatérôen nagymértékben csökkent.
Ha a belátási képesség korlátozottsága csak részleges, a gondnokolt minden olyan ügyben önállóan érvényes jognyilatkozatot tehet, amely ügycsoport tekintetében a bíróság a cselekvôképességet korlátozó ítéletben a gondnokolt cselekvôképességét nem korlátozza.
A bíróság különösen a következô ügycsoportok tekintetében korlátozhatja a gondnokság alá helyezett személy teljes cselekvôképességét:

  1. társadalombiztosítási, szociális és munkanélküli ellátás igénylése, illetve az azzal, valamint a munkaviszonyból és munkaviszony jellegû jogviszonyból származó, a 14/B. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt mértéket meghaladó jövedelemmel való rendelkezés;
  2. ingó és ingatlan vagyonnal kapcsolatos rendelkezési jog;
  3. családjogi jognyilatkozatok megtétele
  1. a házassági vagyonjoggal kapcsolatos jognyilatkozat,
  2. a származás megállapításával kapcsolatos nyilatkozat megtétele,
  3. a gyermeke nevének meghatározása és annak megváltoztatása,
  4. a gyermekének örökbefogadásához való hozzájárulás;

4. tartási kötelezettséggel kapcsolatos vagyoni döntés meghozatala;
5. a lakásbérlettel kapcsolatos jognyilatkozat megtétele (a szerzôdés megkötése, illetve felbontása);
6. örökösödési ügyek;
7. bentlakásos szociális intézetben történô elhelyezéssel kapcsolatos jognyilatkozatok;
8. az egészségügyi ellátással összefüggô jogok gyakorlása;
9. tartózkodási hely meghatározása.
A bíróságnak a cselekvôképesség korlátozását kimondó ítéletében rendelkeznie kell a gondnokság alá helyezés kötelezô felülvizsgálata iránti eljárás megindításának idôpontjáról, mely nem lehet késôbbi, mint az ítélet jogerôre emelkedésétôl számított öt év.
A korlátozottan cselekvôképes személy jognyilatkozata általános jelleggel, illetve a bíróság ítéletében meghatározott ügycsoportok tekintetében csak akkor érvényes, ha azt a gondnoka beleegyezésével vagy utólagos jóváhagyásával tette. A gondnokolt és gondnoka közötti vita esetén a gyámhatóság dönt. Ha a korlátozottan cselekvôképes személy cselekvôképessé válik, maga dönt a függô jognyilatkozatainak érvényességérôl.
A korlátozottan cselekvôképes személy a gondnoka közremûködése nélkül is

  • tehet olyan személyes jellegû jognyilatkozatot, amelyre a jogszabály feljogosítja;
  • megkötheti a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentôségû szerzôdéseket;
  • rendelkezik a munkaviszonyból, munkaviszony jellegû jogviszonyból, társadalombiztosítási, szociális és munkanélküli ellátásból származó jövedelme 50%-ával; annak erejéig kötelezettséget is vállalhat;
  • megköthet olyan szerzôdéseket, amelyekkel kizárólag elônyt szerez.

    A korlátozottan cselekvôképes gondnokolt közokiratban feljogosíthatja a gondnokát - annak hozzájárulása esetén - arra, hogy helyette és nevében - általános jelleggel - eljárjon, jognyilatkozatot tegyen, kivéve a a fent írt jognyilatkozatokat, illetve azokat, amelyeknél jogszabály a korlátozottan cselekvôképes személy saját nyilatkozatát kívánja meg.

    Cselekvôképtelen az a nagykorú, akit a bíróság cselekvôképességet kizáró gondnokság alá helyezett.

A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.
A cselekvôképességet kizáró gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek ügyei viteléhez szükséges belátási képessége - pszichés állapota vagy szellemi fogyatkozása miatt - tartósan teljes mértékben hiányzik.
A bíróságnak a cselekvôképességet kizáró gondnokság alá helyezést kimondó ítéletében rendelkeznie kell a 14/A. § szerinti felülvizsgálatról, kivéve, ha az érintett személy belátási képességének hiánya véglegesnek tekinthetô. Errôl az igazságügyi orvosszakértônek szakértôi véleményében nyilatkoznia kell.
A cselekvôképtelen személy jognyilatkozata semmis; nevében gondnoka jár el. A gondnoknak a véleménynyilvánításra képes gondnokolt kívánságát, kéréseit - pl. a tartózkodási helyére vonatkozóan - a döntések meghozatala elôtt meg kell hallgatnia és lehetôség szerint figyelembe kell vennie. Ha a gondnok e kötelezettségét folyamatosan megszegi, ez elmozdítását vonhatja maga után.
A cselekvôképtelen személy maga is megkötheti azokat a csekély jelentôségû szerzôdéseket, amelyek a mindennapi életben tömegesen fordulnak elô, és különösebb megfontolást nem igényelnek.

monalisa1 # 2006.06.04. 07:23

És ha az első beírásomat olvasod, ott azért van amín csak el lehet indulni...

monalisa1 # 2006.06.04. 07:21

Hidd el, engem is érdekelne jogi szakember hozzászólása a témához - mindenből lehet tanulni, okosodni.

Big Joe # 2006.06.04. 06:03

Kedves MonaLisa!

Köszönöm magvas véleményedet. Mostmár szeretném meghallgatni egy jogász véleményét is.
Azért köszi.

monalisa1 # 2006.06.04. 01:11

Isznak nem isznak, ez az ő dolguk - ezen változtani a testvéreddel nem tudsz.

De előfordulhat - mint oly sok más alkoholista esetében -, hogy százszor inkább az italra költik a pénzt (...), mintsem a havi közüzemi számlákat stb. rendben befizessék.

A tartozás rövid idő alatt felgyülemlik, és ti sem fogtok tudni mindig segíteni nekik.

A tartozások miatt "bajba" kerülhet a ház, vagy ha tán mégsem, de az örökség akár negatívba is átmehet...

A gyámhivatalban majd megmondják mit lehet tenni - és hogy mielőbb lépni, és persze az ők alkoholfüggő érdekükben.

A gondnokság alá történő helyezésük...

És azt az örökösödési szerződést is - vagy valami hasonlót - amíg még a ház megvan...

A testvéreddel nem vagytok irigylendő helyzetben.

Big Joe # 2006.06.03. 18:08

Még egy tény: (ma kiderült) alkoholisták.
"szakorvos előzetes véleményezése"-eről is? (szüleimről van szó)

monalisa1 # 2006.06.03. 09:09

Meg lehet próbálni a bíróságon keresztül a gondnokság alá helyeztetést, de ez elég hosszadalmas. Alapvetően az igazságügyi elmeszakértői - és esetlegesen egyéb más szakorvosi vizsgálat/ok/ eredményétől függ.

Meg lehet próbálni a gyámhivatalhoz fordulni és eseti gondnok kirendelését kérni, de ez sem máról holnapra intéződik el, és ebben az esetben is elengedhetetlenül szükséges a szakorvos előzetes véleményezése.

Meg lehet próbálni az idős szülőket rábírni egy öröklési szerződés megkötésére, melyben benneteket a két gyermeket - vagy éppenséggel az unokát - nevezik meg a majdani és kizárólagos örökösnek, ti pedig a testvéreddel életük végéig gondoskodtok az ők mindennapi gondozásukról az otthonukban. (Vagy az unoka helyett álltok helyet.)

Mindenhol lehet találni jókarban lévő friss nyugdijast aki térítés ellenében kész bevállalni egy/két idős ember mindennapi gyámolítását, ellátását - a saját nyugdíjának ekként történő kiegészítéseként.

Ha ti előbb írattok alá a szülőkkel bármit is - mint féled az ex feleséged esetleges hasonló lépését -, meglásd egyből alábbhagy a jelen lelkesedése...

A helyi gyámhivatalban mindent meg fognak tudni mondani, és valószínűleg megfelelő ügyvédet vagy közjegyzőt is javasolni egy esetleges okírat elkészítéséhez.

Az hogy írnak ma az idős szülők egy esetleges végrendeletet az azért nem jó, mert másnap írhatnak akár egy másikat is...

A fentiek egy laikus hozzászólása volt.

Big Joe # 2006.06.03. 06:18

Tisztelt Szakértők!

A problémánk az a nővéremmel,hogy szüleinktől mind a ketten 80km-re lakunk.Szüleink kezdenek betegeskedni,kórházi kezelésben is részesülnek néha.Azon gondolkodunk,hogy milyen megoldások vannak arra,hogy gondnokság vagy gyámság alá vegyük őket.Ha ők is elfogadják,akkor fogadni szeretnénk egy gondozót melléjük,aki bevásárol,figyel rájuk.Látogatjuk őket rendszeresen,de hétköznap mi is dolgozunk.
Azért is fontos ez a dolog,mert van egy volt feleségem,aki viszont ugyanabban a városban lakik.Attól félünk,hogy nehogy valamit aláírasson a szüleinkkel,pl. eltartási szerződést vagy bármit.Az előző házasságból született egy gyermekem,aki 14 éves. Miatta tartják a kapcsolatot a szüleim a volt feleséggel.
A kérdés végülis az,hogy nővéremmel mit tudunk tenni. Jogilag miként lehet gondnokság alá venni őket,mikor van az,hogy a gyerekek rendezhetik a szüleik életét.Pl.ha nem beszámíthatóak.Ha pl. nem zárja el a gázt a szülő,hülyeségeket beszél,vagy alkoholisták lettek, vagy bármi ami már veszélyes magukra is és a környezetükre is.Viszont fennáll a veszély,hogy ezt valaki alattomosan ki tudná használni.
A választ előre is köszönöm.