Végrendelet hamisítás


csipcsup # 2006.06.21. 17:09

Bűncselekménynek számít-e a végrendelet hamisítás? Azaz, felhasználva az elhunyt (hiteles) aláírását "fölékölteni" egy végrendeletet...

Milyen minimum és maximum büntetések szabhatók ki érte, ha 100%-osan bizonyítható, hogy az álírás eredetisége ellenére maga a végrendelet hamisított?

Mi van akkor, ha "csak" a tanúk aláírását hamistották rá később?

monalisa1 # 2006.06.21. 22:34

Tehát adva volt egy A4-es lap melynek alján csak a "végrendelkező" aláírása szerepelt, a többi beírás a halála utáni.

Ügyes...

Természetesen bűncselekmény egy magánokírat hamisítása és a Btk. vonatkozó §-a alapján "jutalmazza" az elkövetőt a bíróság.

Bármely alakisági probléma esetén egy végrendelet semmis (!), így tehát ha az aláírásokat is "szerkesztettek" - és ezt is felül tudja vizsgálni egy igazságügyi irásszakértő -, a végrendelet mehet a szemétbe.

monalisa1 # 2006.06.21. 23:03

Az ún. perben csaláshoz hasonlóan itéltetik meg annak a cselekménye is, aki például hamis végrendeletet készít az örökséghez való hozzájutás érdekében.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.22. 19:31

Btk. 276. § magánokirat-hamisítás. Egy évig terjedő szabadságvesztés vagy közérdekű munka vagy pénzbüntetés.

De a tényállás csak akkor valósul meg, ha a meghamisított okiratot fel is használják. És a vázolt esetben szvsz a bizonyítás sem lesz könnyű.

Tamás123 # 2006.06.24. 08:19

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy okirathamisításnak minősül-e az a közjegyző előtt két fél által aláírt papír, amelyben értelemszerűen a két fél aláírása valódi, viszont a tartalma az olyan, ami nem felel meg a valóságnak. A valótlan tartalommal mindkét aláíró fél tisztában van, de annak tartalmát egy bank megtévesztésére használja fel, konkrétan, hogy hozzájusson a két fél a banki kölcsönhöz.
Szóval a banki kölcsön folyósítása a két fél részére, csak úgy valósulhatott meg, ha a két fél egy hamis tartalmú dolgot igazol aláírásával a közjegyző előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.24. 09:11

Így első blikkre intellektuális közokirat-hamisítás.

monalisa1 # 2006.06.24. 09:31

Dehát egy bank többször is körbejár egy témát mire valamely kölcsön folyósítására végül is rábólint - náluk meg simán átment elsőre...

Szóval a csalás- a szándékos megtévesztés is megáll jelen esetben.

Mindenesetre a valótlan tartalmú okirat semmis, így a kölcsön is visszafizetendő kamataival.

És a további jogkövetkezmények.

mona

Tamás123 # 2006.06.24. 09:59

Köszönöm a válaszotokat, szóval azt mindenképp érzetem, hogy nem tiszta az ügy, csak az alábbi esetben nem az aláírások a hamisak, hanem az a tartalom, amit aláírásukkal a két fél állít.

monalisa1 # 2006.06.24. 10:06

A tartalomról beszélek, tehát az hamis, így az okirat semmis. (Persze ezt valaki harmadik személynek bizonyitani kell tudnia.)

És ezt az aláíró két fél szándékosan követte el, tehát a ők a hunyók...

Tamás123 # 2006.06.24. 10:15

Monalisa!

Nincs előttem a papír, de a tartalom az arról szól, hogy a két fél csak egy fedél alatt él, de X év Y hónapja óta már nem áll fent köztük házassági életközösség. Aláíró a két fél.

Tamás123 # 2006.06.24. 10:18

Tehát a két fél nemcsak egy fedél alatt élt, hanem házassági életközösségben is (annak minden részletével együtt), az X. év Y. hónapja után is.

monalisa1 # 2006.06.24. 10:29

Értelek.

Hát ezt igen/nem alapon nehéz lesz bárkinek is megtámadni - ugye hálószobai titkok...

Ha csak az egyik fél egy ideje szándékosan nem informál harmadik személyt - hogy legyen majd egy tanúja -, hogy ő a férjével és/vagy feleségével egy idő óta már nem él házaséletet.

De ettől (= a kettőjük közti szex hiányától) a házasság adott esetben még mehet tovább...

Ugye hallottál már a "nyított" házasságról., a két fél bizonyos okok miatt - pl. a közös gyerekre való tekintettel - élnek együtt tovább a házassági kötelékben, de egyébiránt mindketten szabadok, és ebbe a másik nem szól bele, semmiképp.

Persze a dolgokat meg kell beszélni és ekként a folytatás vagy a válás....

Kölön jegyzem meg: egy házasság NEM csak a szexről szól! Csupán ezért ne házasodjon senki.

Többek közt közös a gyereknevelés gondja, felelőssége, a lakás fenntartási költsége stb.
Házastársak...

pappa # 2006.06.24. 11:34

Nem az lehet inkább a helyzet ebben az ügyben, hogy a banknak adott papír tartalma valós, ám most egy másik ügyben a bank számára tett nyilatkozat tartalmával ellenkező dolgot igyekszik állítani az egyik fél?

Tamás123 # 2006.06.24. 11:58

Még nem néztem meg, hogy a jogban mit takar pontosan a házassági életközösség fogalma, de feltételezem, hogy nagyon sok mindent, a háztartásban felmerülő költségek fizetése, gyermeknevelés, stb. (szerintem a testi kapcsolatot nem is említi a jog, nem tudom.

Lényeg az, hogy van egy olyan közjegyző előtt aláírt papír, hogy X és Y között megszűnt a házassági életközösség, mondjuk Z évvel ezelőtt. (csakis így lehetett a lakáskölcsönhöz hozzájutni, de valójában szó sem volt a házassági életközösség megszűnéséről,)

Tehát az lenne a konkrét kérdésem, hogy hogyan lehet azt igazolni, hogy a háztartási életközösség teljes mérékben továbbra is fennált, természetesen vállalva annak következményeit, hogy akkor egy a bankot meg megtévesztett X és Y.

Tamás123 # 2006.06.24. 12:11

Mondjuk ha kicsit nekiálltam volna gondolkodni, akkor elször is meg kell néznem valahol, hogy egész pontosan miket takar a házassági életközösség, milyen jogokat, kötelességeket, stb.

Ha ezekkel tisztában leszek, utána kell igazolni az, hogy én ezt és ezt a kötelességet teljesítettem, ezt és ezt a jogot gyakoroltam, stb.

pappa # 2006.06.24. 14:58

A házastársi életközösség fogalmára a jelenleg hatályos jogi szabályozás nem ad meghatározást, annak ellenére, hogy a vagyonközösség az életközösség fennállásához kapcsolódik. A házastársi életközösség a joggyakorlat szerint a házastársak között fennálló érzelmi, gazdasági közösség, amely az együttlakásban, közös háztartás vezetésében, szexuális kapcsolatban, a gyermekek közös nevelésében, a gyermekekről való közös gondoskodásban és nem utolsósorban gazdasági együttműködésben nyilvánul meg.

Tamás123 # 2006.06.24. 15:15

Köszi pappa!

Kerestem, de hirtelen nem találtam. Tehát ezt így leírva ne is keressem?
Én magamban arra gondolta, hogy házassággal létrejön egy "szövetség" a férj és a feleség között, amely jogokkal és kötelezettségekkel jár, különösképp, ha már gyermek is van.

Tehát én csak olyasmire gondolok, hogy igazolnom kell azokat, hogy végig gyakoroltam a férji, apai kötelességeimet, jogaimat. De ez csak tipp a részemről.

pappa # 2006.06.24. 15:27

A házassági életközösség keletkezése tekintetében ritkán van a felek között vita. A bírói gyakorlat vélelmezi, hogy a házasságkötéssel a házastársak között életközösség keletkezik.

A családjogi törvényhez fűzött kommentár kiemeli, hogy a házastársi együttélés megítélése szempontjából az akarati tényezőknek kiemelkedő jelentőségük van. Azon szándék kinyilvánításának vagy nyilvánvalóvá válásának, hogy valamelyik fél az együvé tartozás fenntartását nem kívánja már, avagy éppen hogy a felek között az együttélés sok elemének hiánya mellett is az együvé tartozás érzése, akarata fennmaradt.

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy a házastársak egyikük munkája miatt tartósan, hosszú ideig külön élnek egymástól - pl. a férj hosszabb külföldi kiküldetés teljesít -, ennek következtében az életközösség bizonyos elemei (együttélés, közös háztartás, szexuális kapcsolat, gazdasági együttműködés) részben vagy teljes egészében hiányoznak, a felek között azonban az összetartozás érzése, így a házastársi életközösség is változatlanul fennmarad.

A házastársi életközösség megszűnésének megállapítása sokkal nehezebb, mint a keletkezés időpontjának a megjelölése. Gyakran csak az eset összes körülményeinek gondos mérlegelése alapján lehet ebben a kérdésben állást foglalni.

Tamás123 # 2006.06.24. 16:40

pappa!

Köszi a beidézést.
Légyszi mond meg a forrását, tehát, hogy hol találom, ha hivatkoznom kell rá.

A szándék tényleg fontos benne. Mint említettem már két éve ugyanezt megcsinálta a feleségem, aztán visszahívott.

pappa # 2006.06.24. 18:36
pappa # 2006.06.24. 18:40

Jobb lenne szerintem, ha megbiznál egy ügyvédet, aki eldöntené, mi fontos és mi nem,kialakitaná a stratégiát stb.

Tamás123 # 2006.06.24. 19:04

Igen pappa, fogok ügyvédet fogadni, mert nagyon az az érzésem, hogy a módszereik ellen kevés az igazság

pappa # 2006.06.24. 19:42

Ügyvédnőnek adj megbizást,jobbak az esélyeid, ha egy nő van melletted. Fix összegben állapodj meg vele és nyerés vagy megegyezés esetére még egy plusz összegben. Próbáljon az ügyvéd megegyezést elérni, ne menjenek rá évek az ügyre, kiméld az idegeidet.

Tamás123 # 2006.06.25. 07:08

Kösz pappa!

A héten felajánlottam a feleségemnek a közös megegyezést, ami lényegében a jelenlegi helyzet folyománya lenne sok szempontból, tehát mindenki azzal marad, akivel van. Szóval mondtam neki, hogy elmennénk a gyerekkel, csak a saját dolgainkat vinnénk, 0 Ft-ot.
Érzésem szerint, ha nem egyezünk meg, hosszú és sajnos csúnya per lesz, de nem miattam.

Amúgy nagyon gusztustalannak tartom azt, hogy a feleségem előszedte azt a papírt, amit 2003-ban csakis azért írtam alá, hogy meg tudjuk venni a lakást, amit természetesen 100%-an a saját nevére íratott. (a fele tényleg az ő különvagyonából jött, soha nem is tagadtam) Teljes mértékben házassági életközösségben éltünk egész 2006. május elejéig, sőt annyira, hogy csak ezév áprilisában és májusában szállt be a rezsi felébe, azt megelőzően soha, minden kiadást én álltam.
Még amikor két éve ugyanemiatt a pasi miatt elküldött fél évre, akkoris én adtam neki kölcsön, a 20% fölött, és minden hétvégén telepakoltam a hűtőszekrényt, mert kongott az ürességtől.

Tényleg szokás ez a fix megállapodás?

monalisa1 # 2006.06.25. 07:46

Tehát ha átadja a gyereket mindketten szabad emberek vagytok (...), ha nem "hosszú és sajnos csúnya per lesz, de nem miattad."

Most az a kérdés, hogy a nejed a "szabadulása" ellenében a te "0" forintodért mit szerezhet (= tarthat) meg magának...

NE NEKEM válaszolj, hanem EZT beszéljétek meg.

Kérdés, van-e benne kompromisszum készség, vagy előjön a "csakazértis" hajlam...

Okos- ésszerű lépés lenne barátként elválni egymástól, már csak a közös gyerek végett is.

Azt feltétlünk erősítsed meg benne, hogy a kisfiu bár nálad lenne, de SEMMIBEN nem korlátozod a láthatást/kapcsolattartást.

Igaz, ezt nagyon részletesen papírra kell vetni és a bósággal jóváhagyatni, és ha azt te maradéktalanul betartod, innentől nem lehet támadási felülete a későbbiekben.