Adósság öröklése?


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.20. 17:31

Lacci2 Tisztelt Uraktól várta a választ. Magatokra vettétek?

Sherlock # 2014.11.20. 16:00

Ne bántsd, ezen az oldalon is csak 3-szor szerepelt a válasz, mielőtt kiírta a kérdést. :P

lacci2 # 2014.11.20. 15:49

Köszönöm a választ. A hasonló kérdésnél pedig arra utaltam volna, hogy ilyen információk mellett is érvényes-e az Önök által megválaszolt számtalan ilyen kérdés, mivel jogi tudásom hiányában nem voltam tisztában azzal, hogy az esetleges változók milyen befolyással vannak a helyzetünkre nézve.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.20. 15:33

de hasonló kérdésre választ nem találtam
Tényleg nem válaszoltunk rá még ezerszer. Csak olyan kilencszázszor: az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökség tárgyaival vagy az örökség erejéig felel. Ergo: nincs örökség, nincs felelősség a tartozásért.

lacci2 # 2014.11.20. 14:23

Tisztelt Urak!
Elolvastam néhány oldalt ebben a topicba, de hasonló kérdésre választ nem találtam, ezért irok(a fránya billentyűzeten nincs hosszú i betű) személyesen. Nagymamám meghalt 2 napja. Egy háztartásban éltünk vele, a lakás régebben az övé volt, de már átirattuk a mi nevünkre évekkel ezelőtt. Régebben vett fel személyi kölcsönt, illetve volt egy hitelkártyája is. Mindkettő(néha csúszással, illetve a hitelezővel való egyezkedés után) fizetve van mái napig, nincs behajtás alatt. Mivel a nevén nincs ingatlan (az ingóságokról nem tudok nyilatkozni, mivel nincs semmilyen okirat semmilyen vagyontárgyról, hogy a nevén lenne-e) ezért ahogy olvastam az oldalakat, úgy értelmeztem, hogy hagyatéki tárgyalás nélkül (vagy tárgyalással, bár ha nincs semmilyen tulajdona, akkor gondolom, hogy ilyenkor nincs tárgyalás) lemondhatnánk a tartozásokról is. Volt egy másik lakásunk, ami el lett adva évekkel ezelőtt (ott még a nagyi neve is szerepelt a miénk mellett) és az abból befolyt pénzt az akkori tartozásokra forditottuk (gondolom magyarázkodni nem kell semmilyen banknak, hogy az a pénz már miért nincs meg). Ezen információk tudatában terhelhető-e bármelyik "örökös" a fennmaradt tartozásokkal, ha nem lesz örökölt vagyontárgy, de a nagyival egy háztartásban éltünk?

ObudaFan # 2014.11.13. 06:32

Kellene először jogorvoslattal támadható határozatot kapnod erről. Más kérdés, hogy ha fennállt az adótartozása az örökhagyónak, akkor csak a költségeket növelnéd egy fellebbezéssel. Viszont az örököstársaidtól arányos megtérítést kérhetsz.

eska813 # 2014.11.11. 21:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan problémám lenne örökléssel kapcsolatban, hogy édesapám 4 évvel ezelőtt meghalt. Megvolt a hagyatéki eljárás is. Testvéreimmel megörököltünk mindent annak rendje és módja szerint. Kifizettünk mindent azonnal ami benne volt a hagyatékiban és fizetni kellett érte. Mindent 4 évvel ezelőtt. A héten kaptam egy levelet a NAVtól, hogy egy 75eFt-os tartozást hivatalosan levonnak a fizetésemből, a munkáltatómnak is kiküldték a levelet. Viszont erről a hagyatékin egy szó sem esett. Érdekes módon csak én kaptam ilyen levelet, a többi testvérem nem. Igaz az én nevem megegyezik édesapám nevével, de feltételezem csak nem kevernek össze vele. Az adószámom azért más...
Ha jól tudom 4 év az még nem elévülés.

Kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy jogos-e a levonás ilyenkor? Illetve, nem kellene valami felszólító levelet küldeniük először, hogy ez és ez van?

Ha jól tudom, kérhetnék új hagyatéki eljárást, de az is 2-3 hónap mire vége lenne, addig meg úgyis levonják az említett összeget

Válaszát előre is köszönöm!
Németh János

ObudaFan # 2014.11.11. 14:32

Egyrészt az örökrészed erejéig felelsz érte, másrészt a közös vagyon rád eső részével is felelsz érte, ha akkor vette fel, amikor házasok voltatok.

labda13 # 2014.11.10. 17:55

Tisztelt Ügyvédúr !

férjem 2013.10.03-án elhunyt.Sajnos tartozások maradtak uátna. A lakáson devizehitel volt.melyet az Eszközlezelő megvett,igy én bérlem a lakást.Most jelentkezett a Dunacorp Faktorhát,hogy a férjem hitelkártyáját ki kell fizetnem.Az ügyvédjük azt irta hogy mint házastárs kell fizetnem az örökrészem erejéig,majd közölte,hogy fizetésemből is letilthatja.
A hagyatékátdó végzés alapján a lakást örököltem egy adag adóssággal.de már a lakást is csak bérlem.
A hitelkártyán nem voltam adós társ,a fizetésem jelenleg 50 %-ig terhelt.
Kérdésem,hogy igazáből ki kell fizetnem a hitel tartozást ami 100000 Ft volt,most meg több mont 1 milliót kérnek.
Várom válaszát. Köszönettel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.10. 08:51

Értem. Tehát van egy hitelfedezeti biztosítás, ami halál esetén kifizeti a fennmaradó tartozást.

A bejelentőlapot bármelyik örökös beküldheti és az alapján teljesít a biztosító.

A biztosító a halál tényét, és annak körülményeit vizsgálja, egyebet nem.

Jól mondta a bank.

Sherlock # 2014.11.10. 07:35

Kezdem azt gondolni, hogy a bank is megfelelően tájékoztatott, csak azt sem sikerült felfogni. Elolvastad egyáltalán amit írt?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.11.10. 07:29
Immaculata !....Bocsánat én nem szeretnék itt vitatkozni,nekem a bankban azt mondták,amit leírtam és nem azt amit Ön /Te/ leírt...!------
  • Tehát még egyszer :....Házaspár, mind két oldalon van külön-külön más házasságból gyerek....:....Halálom esetén,nem a férjemnek kell visszafizetnie az én bankkártyámon lévő folyószámla hitelemet / vagy más hitelt,pl. vásárlói / hanem a törvényes örökösnek,ebben az esetben a saját gyermekemnek és nem a feleségemnek, de nem is az ő gyerekeinek! És ha van Hitelbiztosítás,akkor a törvényes örökösnek /saját gyermekemnek/ kell a halotti bizonyítványt bevinni a hitelbiztosítóhoz és ekkor a fennmaradt hitelt a biztosító visszafizeti a banknak....! Függetlenül mindentől.Ennyi! Akkor a Bank nem mondott igazat....??? Ez érdekes lenne...! Üdv.
adri1981 # 2014.11.10. 06:56

Üdvözlöm önöket, Nekem az lenne a kérdésem. Hogy Édesapám tavaly meghalt, és a bankban volt egy hitelkeret tartozása ami eddig kamatozót. A bank be akarja hajtani rajtam, mivel én vagyok az örökös. De sajnos az én pénz ügyi helyzetem nem teszi lehetővé. Az örökségben viszont örököltem egy negyed részben egy lakás tulajdon részt amire rá szerettem volna terhelni, de a bank szerint ez idén megszűnt. Le szertettem volna mondani az örökségről de sajnos a másik örökösnél két kiskorú gyerek van ,ezért csak én vállaltam az örökséget.
Milyen lehetőségem van, hogy ne kelljen befizetnem ez az adósságot?

Márton00 (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 22:50

Tisztelt Munkásnő.Az hogy a bankban mit mondanak,ők azt mondják ami ki van adva nekik.A házastársak közötti vagyoni viszonyokat a családjogi törvény szabályozza.30§ 2 bekezdés,3 és 4 bekezdés.

Márton00 (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 22:38

Tisztelt Immaculata.Olvastam hogy az örökös csak az örökrésze erejéig felelel a tartozásokért,tehát ha azt haladéktalanul felajánlja a hagyatéki hitelezőnek akkor nem lesz tartozás.Most akkor az örökséget utasítsam vissza,vagy örökrészem ajánljam fel a hagyatéki hitelezőnek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 20:24

A házastárs is törvényes örököse a bankszámlának egy gyermekrész erejéig. Két gyermek esetén háromfelé osztódik a hagyaték. A három részből egyharmad a házastársé. Amíg van fedezet, gondolom a hagyatékból kell megfizetni.

De ahogy korábban írtam, a bank a házastárstól is követelheti a tartozás megfizetését, a tartozás 50%-áig.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 14:31

.......Kedves Immaculata.......Nekem a bankban azt mondták,hogy ha én meghalok akkor a folyószámla hitelemen lévő tartozás a törvényes örökösökre,a gyerekekre száll / emennyiben vannak saját akkor arra,a férjem gyerekeire nem / és nem a férjemre! A gyerekeknek kell a halotti bizonyítvánnyal a hitelbiztosítósítót megkeresni és intézkedni! És gondolom ezek szerint ha a férjem hal meg,ez fordítva igaz....!...... Nem a hagyatékról írtam,hanem az én bankkártyámhoz tartozó folyószámla hitelről! de ezek szerint ha nekem van hitelem és a férjem nem szerepel mint adóstárs akkor is ez a helyzet! Persze a "hagyaték" az más téma,nem arról írtam ! Ennyit mondtak,hogy ez így van e,"még nem tudom".....!!! Üdv.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 12:18

Kedves Munkásnő

A házasság alatt, a házasfelek által szerzett vagyon, valamint bármely házasfél által vállalt kötelezettség akkor is közös, ha a másik fél nem tudott róla. Egymás kötelezettségeiért közösen, fele-fele arányban kötelesek helytállni.

Ha az egyik fél elhalálozik, házastársa törvényes örököse lesz valamely részben az örökhagyónak.
Amennyiben az örökhagyó hiteltartozást hagyott maga után, úgy a házasfél fele arányban továbbra is adósa marad a hitelnek, másrészt valamely hányadban törvényes örökösként is felel.

Amennyiben a gyermek az egyetlen örökös, és nem kívánja a hagyatékot, sem értékben, sem eszmei értéke nem fűződik hozzá, úgy visszautasíthatja azt.

A hitelező közvetlenül kérhet kielégítést a biztosítótól.

adri1981 # 2014.11.09. 12:15

Üdvözlöm önöket. Nekem az lenne a kérdésem, hogy édesapám meghalt, és volt egy hitelkeret tartozása ,amit a bank ki akar fizettetni velem ,mivel én vagyok az örökös. De sajnos nekem az anyagi háterem nem teszi lehetővé hogy én ezt bármilyen úton módon kifizessem. De viszont az örökségben volt egy lakás tulajdon rész is ,amit a közjegyző annyit tanácsolt hogy erre lehetne rá terhelni, de a bank azt állítja hogy ezt augusztusban megszüntették . De az édesapám tavaly halt meg nem most. Én erről le szerettem volna mondani, de a közjegyzőnek az volt a válasza kinek a javára . De sajnos aki örökölhetne azok kiskorúak .
Milyen lehetősem lenne hogy ezt ne keljen kifizetnem. És mit tudok tenne ,hogy ne kelljen kifizetnem?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 11:33
...'Immaculata'...Ez az egész borzalmas dolog
  • A bankban azt mondták még,hogy ha egy házaspár közül valaki meghal és van hiteltartozása,akár folyószámla hiteltartozás is,akkor azt a törvényes örököstől követelik vissza,ha van gyerek,akkor attól és nem a túlélő házastárstól.! Ez eddig stim,de ha már egyik sem él és csak a gyerek van /vagy más/ és az lemond az örökségről,akkor kérdés,hogy ez az elhunyt mindenfajta hiteltartozására is érvényes e,tehát le lehet erről is mondani,hogy nem fizetem vissza,"nem tartok rá igényt",vagy függetlenül az öröklés tárgyától a hiteltartozást akkor is az örökösnek vissza kell visszafizetni,tehát erről "nem lehet lemondani".....?! Ilyenkor jó a hitelbiztosítás!
Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 08:18

Kérdésem köteles vagyok-e biztosítás érvényesítésében részt vennem

Nem.

ha közjegyzői eljárás indul ott mit kell csinálnom.

Az örökséget vissza kell utasítani.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.11.09. 08:11

.... 'Márton00'.... Igen mostanában a hiteleken hitelfedezeti biztosítás van általában...!...Nekem a bankban azt mondták,hogy az adós halála esetén az örökösnek aki általában a gyermek,/ ha nem az akkor más.../ a halotti anyakönyvi kivonattal be kell menni ahhoz a bankhoz ami a tartozás hitelbiztosítását biztosította és ott be kell mutatni a halotti bizonyítványt és így tisztázni lehet az adósságot! Nyilvánvaló,hogy az örökösnek az adós halála esetén így nem kell fizetnie vissza semmit sem! Fontos,hogy nem a hitelező bank intézi ezt,hanem a hitelbiztosító és személyesen kell bemenni,címe elérhető természetesen...!!! Üdv.

Márton00 (törölt felhasználó) # 2014.11.05. 20:36

Üdvözlöm önöket.Kérdezni szeretnék.Édesanyám elhunyt tartozások maradtak utánna,az önkormányzatnál hagyatéki nemleges nyilatkozat lett készítve,azt mondták így nem öröklök semmit tartozást sem,ennek majdnem két éve.A hiteleken hitelfedezeti biztosítás volt,a bankok szerint nekem kell intézkednem a biztosítók felé mint örökös, mert a ptk 339.paragrafusa alapján kártérítési felelősséggel tartozom az elhunyt után maradt tartozásokért.El is kezdtem annak idején de azt a tanácsot kaptam hogy nem kell semmit tennem mert nem örököltem semmit"hagyatéki nemleges nyilatkozat".Most az egyik bank hagyatéki leltárt akar felvetetni és közjegyzőim eljárást indítani,"bejelentik hagyatéki hitelezői igényüket az elhunyt örököseivel szenben".Kérdésem köteles vagyok-e biztosítás érvényesítésében részt vennem,és hogy ha közjegyzői eljárás indul ott mit kell csinálnom.

ObudaFan # 2014.10.28. 18:27

A termőföldet külön is le vissza lehet utasítani, egyébként csak az örökrészt egységesen. Te is visszautasíthatod az öröklést. Egyébként az örökös csak az örökrészével fele a hagyatéki tartozásokért.

bakomarcsi # 2014.10.27. 17:33

Azt szeretnem megkérdezni,hogy mi történik abban az esetben ha van egy hiteles autó ami az elhunyt férjem néven van,de van 2 ver szerinti gyermeke aki nem tart igényt erre az örökségre nekem kell át vállalnom? Én sem tudnám fizetni. A másik kérdésem pedig hogy van két darab szanto is az elhunyt néven úgy hallottam ha valamiről lemondanak akkor mindenről le kell mondaniuk így van ez?


bakomarcsi