Életbiztosítás - kedvezményezett


Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.13. 19:13

Ez a szabály a haláleset miatt fizetendő biztosítási összegre vonatkozik. És nem úgy szól, ahogyan interpretálod. Valójában könnyen belátható, hogy a biztosítási összeg nem tartozik, nem tartothat a hagyatékba. A hagyaték ugyanis az a vagyonösszesség, amely az örökhagyó halálakor az övé. A biztosítási összeg nem az övé, az éppenséggel a halála mint káresemény miatt válik esedékessé.

Mi a konkrét problémád?

drbjozsef # 2021.05.14. 04:23

kbs,

szerintem tévedsz, a unitlink biztosítás egy befektetési termék, 90% megtakarítás-10% biztosítás kb., vagy utóbbi még annyi sem, pusztán a kedvezőbb adózás miatt hívták biztosításnak. Vagyis lehet benne befizetett jelentős összeg, ami az elhunyt tulajdona.

drbjozsef # 2021.05.14. 04:29

siagila,

Nem találok pontosan ilyet, a 2014. évi LXXXVIII. törvény
a biztosítási tevékenységről csak ennyit ír :

121. § (1) A biztosítási szerződési feltételeknek tartalmaznia kell:
...

  1. a díjfizetésre, továbbá a biztosítottnak, szerződő félnek, kedvezményezettnek a szerződésből eredő jogaira és kötelezettségeire, azok teljesítésének módjára, idejére, teljesítésük elmaradásának következményeire vonatkozó rendelkezéseket,

Úgyhogy az ezzel kapcsolatos információkat a szerződésedben, illetve az azzal kapcsolatos ÁSZF-ben keresd.

Van valami igazi problémád is?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.14. 06:05

Nem figyeltél, doktor! Olvasd el megint, mit írtam! Különös tekintettel a kétszer is használt "biztosítási összeg" kifejezésre. Elsőre még azt is hozzátettem, hogy "haláleset miatt fizetendő". És magát a mondatot, és a gondolatmenetet sem sikerült megértened. Péntek van...

drbjozsef # 2021.05.14. 06:31

A kérdező azt kérdezte, hogy "kötvény".

Ami alatt szerintem az "egész" biztosítást érti.

Ha jól értelek, akkor külön kiemelés néllül arra célzol a kérdezőnek, hogy CSAK az az összeg nem kerül be a hagyatékba, amit a biztosítási rész miatt mint szolgáltatást kell fizetnie a biztosítónak, de a biztosítás többi része, a megtakarítás az igen.

Szerinte arra nem vonatkozik az, hogy a kedvezményezettnek kell kifizetni? Az öröklődni fog?

Csak azért tamáskodom, mert pl. a bankszámlán lévő pénz is az elhunyt megtakarítása, tulajdona, mégis egy egyszerű haláleseti rendelkezéssel kivonható a hagyatékból. Ezért nem gondoltam, hogy a "kötvény" megosztandó ilyen szempontból.

oligaliga # 2021.05.14. 06:43

drbjozsef

Ha jól értelek, akkor külön kiemelés néllül arra célzol a kérdezőnek, hogy CSAK az az összeg nem kerül be a hagyatékba, amit a biztosítási rész miatt mint szolgáltatást kell fizetnie a biztosítónak, de a biztosítás többi része, a megtakarítás az igen.

Szerintem félreérted KBS-t, nem ezt írta.

A unit-linked életbiztosítás kifizetése független attól, hogy a díjad egy részét kifejezetten azért fizeted, hogy azt a biztosító befektesse. A biztosítási esemény vagy a lejárat esetén ugyanis ugyanúgy viselkedik, mint egy tisztán életbiztosítás: a szerződés alapján ki kell fizetni a kedvezményezettet.

wers # 2021.05.14. 06:46

Szerintem- úgy kicsi fejemmel - az életbiztosítás az életbiztosítás. Halálesetkor az egész összeg életbiztosítás. Legalábbis amit én ismerek az így műkszik. Akkor megtakarítás, csak megtakarítás, ha esemény nélkül kiveszik.

Ráadásul nem is biztos, hogy van ott megtakarítás, mert ez egy hosszútávú megtakarítás, a futamidő kb. 70%-ig minuszos vagy 0 szaldós. Kb. 75% futamidő után fizetget valamit, ha megszüntetik lejárat előtt.

wers # 2021.05.14. 06:59

Nya, oligaliga értelmesebben leírta :)

oligaliga # 2021.05.14. 08:08

sialiga

A kérdésedre:

Ptk.

6:477.§ Életbiztosítási szerződés alapján a biztosító a természetes személy biztosított halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése vagy más esemény bekövetkezése esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget. Az életbiztosítás lehet különösen:

  1. kockázati életbiztosítás, amelynek sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs; vagy
  2. kockázati életbiztosításnak nem minősülő életbiztosítás, ideértve a befektetési egységekhez kötött életbiztosítást is, ahol a befektetési kockázatot a szerződés szerint a szerződő fél maga viseli.

6:478. § [A kedvezményezett]
(1) Kedvezményezett

  1. a szerződésben megnevezett személy;
  2. a bemutatóra szóló kötvény birtokosa;
  3. ilyen személyek hiányában vagy ha a kedvezményezett megnevezése nem volt érvényes a biztosítási esemény időpontjában, a biztosított vagy örököse.

Az életbiztosítás lényege, hogy a biztosított halála (biztosítási esemény) esetén a biztosítási összeg a kötvényben megjelölt kedvezményezettet illeti, az az ő pénze lesz, nem a halotté. Ezért marad ki a hagyatékből a biztosítási összeg, mert az sosem lesz az elhunyté. Ha a határozott idejű életbiztosítás lejár, és a biztosított a kifizetés előtt meghal, a követelés bekerül a hagyatékba, de nem azért, mert biztosítás, hanem azért, mert jár.