külföld+gyerektartás+suli=help!


Joel2000 # 2006.09.11. 15:09

Köszi!

De ez akkor is így van, ha külföldön tanul?
És mi a helyzet avval, hogy már volt egy végzése az apának, hogy megszüntetheti a folyósítást? Azt meg kell támadni perrel?

_Wasp_ # 2006.09.11. 13:52

Az elmaradt tartásdíj 6 hónapra visszamenőleg követelhető. Ha önkéntesen nem teljesít az apa, akkor nem kikényszeríthető az ezen túli tartozás.

Általánosságban, amíg a gyermek nappalin tanul (első szakképzettség, folyamatos és megfelfelő eredményű tanulás, a soron következő iskola magasabb szintű mint az előző), jár a tartásdíj. Vannak ez alól kivételek: alkalmatlanság, súlyosan kifogásolható magatartás.

Nagykorú gyermeknél elvárható, hogy az őt eltartó szülők terheit csökkenteni próbálja (ösztöndíj, támogatások megigénylése).


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Joel2000 # 2006.09.11. 10:29

Helló Mindenki!

Kérlek titeket, ha tudtok segítsetek.
Leírom a sztorit, rövid leszek, ígérem!

Van magyar apa, és külföldi anya, itt éltek sokáig, majd a válás, a gyermek az anyjánál maradt, és elmentek külföldre, a gyerk ott tanul egyetemen, nappalin.

A válásnál volt megítélve 20% gyerektartás, az apa fizette. A gyermek és anyja 2 éve nem voltak itthon, és most hazajöttek, észrevették, hogy 20 hónapja (akkor lett 18 a gyerek) az apa leállította a gyerektartást.

Voltak a bíróságon a panasznapon, és végül is ott bírósági végrehajtóra bízták az ügyet (én nem voltam ott, de vm iilyesmi történt, ahogyan ki tudtam venni). (6 havit visszakaphatnak, a többi miatt perelni kell).

Közben meglett egy levél, amelyet a bíróságtól kapott az anya, amely egy végzés, hogy az apa kérvényezte, hogy ne kelljen fizetni 18. szülinap után, mert a gyermek nem látogatja, keresi stb. Persze erről ők nem tudtak. Ez csak a panasznap után derült ki.

Ilyenkor mi van?
Számít egyáltalán, hogy a gyerek külföldön tanul nappalin? Hány %-ot lehet kérni egy gyermek esetén?
A tandíj felét lehet pluszban kérelmezni?
A végzést, amivel leállította a fizetést, azt vissza lehet vonni?
Biztos fel lehetne még tenni az üggyel kapcsolatban párkérdést, de a lényeg, hogy vissza lehet -e kapni a 20 hónap elmaradt pénzt, illetve a tandíj felének megfizetésére lehet -e kötelezni az apát, illetve, hogy jár -e tovább a tartás amíg a gyerek nappalin tanul?

Köszi előre is a segítséget!!!