Hogy innen ki örököl.....


_Lala_ # 2006.11.06. 14:45

Tarthatsz is, mert ha eladja, a pénzzel azt csinál, amit akar, pl. el is verheti, és akkor volt-nincs örökség. Persze ha az élete utolsó 15 évében elajándékozza, és ezt utóbb bizonyítani is tudod, akkor kötelesrészre igényt tarthatsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.06. 14:13

Hehe: 18 másodperc.

csekand # 2006.11.06. 13:53

Köszönöm a válaszokat, apám egyáltalán nem öreg,sőt, kitűnő egészségnek örvend, csak sajnos az új feleségétől tartok, hogy miért az mot lényegtelen....

mancs # 2006.11.06. 13:51

Vagy nagybeteg szegény édesapád?

_Lala_ # 2006.11.06. 13:48

Kérdésem az, hogy amennyiben apám nem végrendelkezik, akkor halála esetén a ygermekei öröklik az albérletbe kiadott lakást, vagy a felesége? Tulajdonképpen ez most az új házasság előtt, vagy után szerzett vagyonnak minősül?

Ha nincs végrendelet, akkor a gyermekei öröklik a tulajdonát, az éppen aktuális felesége pedig mindezek felett haszonélvezetet (ami kb. azt jelenti, hogy a bérleti díj az özvegyet illeti).

Másrészt persze felmerülhet(ne), hogy a második házasságban ez közös vagy külön vagyonnak számít-e. Az előző házasságból származó ház(rész) nyilván különvagyon, hiszen még az aktuális házasság előtt szerezte, másrészt az ennek eladásából befolyt összegből vásárolt lakás is különvagyon lesz. Itt nyilván felmerül a bizonyíthatóság kérdése is egy esetleges vita esetén...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.06. 13:48

Ha vannak leszármazók, akkor ők a törvényes örökös - a házastárs csak haszonélvezetre tarthat igényt. Véleményem szerint a szóban forgó lakás különvagyont képez, az teljes egészében a hagyaték tárgya lenne.

Ilyen öreg édesapád?

csekand # 2006.11.06. 13:34

Sziasztok

Történet röviden a következő:
Szüleim elváltak, volt egy családiházuk.
Apámnak nem volt sürgős hogy megkapja a részét, ezért anyám maradt a házban. Időközben apám újból megnősült, a jelenlegi felesége házában laknak.
A szülői ház 14 évvvel a válás után el lett adva, anyám kifizette az apámnak járó pénzt, amiből apám vett egy lakást, kiadta albérletbe.

Kérdésem az, hogy amennyiben apám nem végrendelkezik, akkor halála esetén a ygermekei öröklik az albérletbe kiadott lakást, vagy a felesége? Tulajdonképpen ez most az új házasság előtt, vagy után szerzett vagyonnak minősül?

Minenkinek köszönöm a választ előre is.