Öröklés és haszonélvezeti jog


manya1973 # 2014.10.16. 19:52

Tisztelt Anna!
Ha van gyerek, vagy férje szülei akkor haszonélvezetet örököl, ha nincs leszármazó vagy szülő sincs, akkor egyedül örököl. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.16. 19:57

Az utóbbi esetben az ingatlan ági vagyon, az örökhagyó szülei öröklik, és az özvegy akkor is csak haszonélvezetet kap.

Anna1949 # 2014.10.16. 20:50

Kedves Kovács Béla Sándor és manya1973, Mindkettőjüknek köszönöm szépen a választ.Nem mondom,hogy nagyon boldog lettem tőle.Van két felnőtt gyermekem,akkor ha jól értettem a 2 gyermek lesz a tulajdonos és számomra a haszonélvezet örökölődik.1971 ben házasodtunk.felneveltünk 2 gyönyörű gyermeket.Építkeztünk,és ez maradt a végén,mert nem voltam erőszakosabb.Hát nagyon át kell gondolnom,hogyan tovább.Mivel férjem után csak adóság maradt,nem túl rózsás jövőnek nézek elé. Még azt szeretném kérdezni,kell-e előre jelezni a haszonélvezeti igényt a Közjegyzőnek,vagy ez automatikusan intéződik?

ObudaFan # 2014.10.17. 13:26

Ha közösen építkeztetek rá, akkor valamekkora tulajdoni hányadod is keletkezhetett, most erről vagy megegyezel a gyermekeiddel, vagy perelhetsz érte. A haszonélvezetet viszont gond nélkül megkapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 14:51

Elsőre semmiféle építkezésről nem volt szó. Sőt, telekről se, csak egy szolgálati lakásról, amelyet a férj munkáltatójától, a férj szülei által ajándékozott pénzből vásároltak meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 14:53

Másrészt mi a baj a haszonélvezettel? Ebben a helyzetben jobb, mint egy 1/2 tulajdoni hányad haszonélvezet nélkül.

Truzzancs # 2014.10.17. 21:44

Köszönöm a korábbi válaszokat!
A kérdések sajnos újra jönnek.

A gyerekek, mint tulajdonosok, hozzá kell, hogy járuljanak a bérbeadáshoz? Vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet?
Az adó és egyéb esetleges kiadások kit terhelnek?

Ha üresen áll, pl. A téli fenntartó fűtés költsége, vagy a szolgáltatói alapdíjak kit terhelnek a hagyatéki előtt és után?

A nagymama bármikor lemondhat a haszonélvezeteről? Akár a hagyatéki eljárásban?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 05:05

Milyen nagymama?! Ez a tényállás olyan, mint egy amőba.

Egyébként a haszonélvező jogosult az ingatlant birtokolni, hasznosítani, használni, szedni a hasznait. A haszonélvezet gyakorlását másnak ingyen és visszterhesen is átengedheti. A használattal kapcsolatos költségek természetesen őt terhelik (egyes helyi adók is).

Truzzancs # 2014.10.18. 07:19

Elnézést kérek, csak nem akartam ismételni önmagam.

Édesanya elhunyt, két gyermeket hagyott maga után, akik öröklik az ingatlanait, viszont a nagymamának haszonélvezete van mindkét ingatlanon. A gyermekek 2 külön apától vannak, de már jó ideje egyik sem élt velük.
Most a gyerekek az apákhoz kerültek.

Ezért szeretnénk tudni, hogy a bérbeadáshoz is kell-e a hozzájárulásuk, mint az eladásnál, vagy a haszonélvező egyedül dönthet és szerződhet a bérlővel?

Vagy ha éppen nem kerül kiadásra, senki sem használja, akkor kit terhelnek a fenntartó rezsiköltségek? A tulajdonost vagy a haszonélvezőt?

A nagymama bármikor lemondhat a már a vásárláskor bejegyzett haszonélvezeti jogáról? Akár a hagyatéki eljárás során? Vagy mi ennek a jogi menete?

Köszönettel

Sherlock # 2014.10.18. 07:41

Nem kell hozzájárulás, a haszonélvezőt, bármikor, akár akkor is.

mamika60 # 2014.10.18. 08:27

Tisztelt szakértők!
Ha én mint haszonélvező bele szólhatok hogy ki költözhet az ingatlanba? Vagy a tulajdonos bárkit oda költöztethet?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 08:34

Ja, bocs, te nem Anna vagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 08:36

Mamika, nem beleszólhatsz, hanem egyedül te döntöd el.

ObudaFan # 2014.10.18. 12:00

Haszonélvezőként a tulajdonost sem vagy köteles beengedni.

Anna1949 # 2014.10.18. 14:52

Kedves Béla Sándor!
Önnek teljesen igaza van.Hangosan gondolkodtam. Abszolút megértettem és most igazából valóba boldog is vagyok! Igazából nem voltam tisztába a haszonélvezet mit is takar.Számomra jobb mint az élet biztosítás.Hálásan köszönöm a mindenre kiterjedő magyarázatot.

szafika # 2014.10.19. 03:37

Ha Annának a panelban van az állandó bejelentett lakása , mert nem azt írta , h ott is alkik , attól még máshol építkezhettek és az is lehet az elhúnyt férj nevén ! mert itt másodjára már az építkezésről írt !

szafika # 2014.10.19. 03:47

Bocsánat a belekotyogásért ! csak az építkezés + az adósság miatt gondoltam arra , h nem a panel az egyetlen ingatlan , még ha oda is van állandóra bejelentkezve .

Anna1949 # 2014.10.19. 06:58

Kedves szafika! ez teljesen így van.Csak azért említettem,meg,ha az ági vagyon ennyire erős,akkor amit együtt építettünk és a gyereké lett arra is pontosan ez vonatkozik!Csak annyira szétszórt voltam,hogy nem pontosan fogalmaztam. Így van,oda vagyok állandóra bejelentkezve,de volt a nyaraló amit eladtunk és a gyerekeknek lett belőle lakás.Köszönöm szépen a válaszokat.Igazán választ kaptam arra a kérdésre is amit föl sem tettem.Köszönöm szépen.

szafika # 2014.10.19. 11:30

Anna ! ha ott is laksz nem csak oda vagy bejelentkezve , akkor / gondolom én / a gyerekeid tudomásul veszik , h míg az anyukájuk él , addig ő rendelkezik vele , akár ági vagyon , akár nem !

AndreaPal # 2014.10.20. 16:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni.
A volt élettársamnak meghalt az édesanyja. Az anyukája tanácsi bérlakásban lakott, ahol a fia is vele együtt élt már évek óta. A fia sajnos egy hónapja lebénult, és jelenleg korházban ápolják mert egyedül nemtudja magát ellátni.
Azt szeretné, hogy én vigyemn haza az anyukája önkormányzati lakásába ahol eddig is élt. Megbeszéltük, hogy elvállalom a gondozását és odaköltözök hozzá. De közben felhívtam a volt élettársam anyukájának az unokáját, mivel ő a legközelebbi hozzátartózója a volt élettársamnak, és ő intézi a temetést is. Ő aztmondta hogy ő már beszélt a volt élettársam orvosával, és mivel ő nemtudja elvállalni a gondozását, beakarja tetetni valami szociális intézetbe. Aztmondta ő már intézi hogy ő legyen a gyámja. Az élettársam anyukájának van egy saját háza is , amit gondolom a fia örököl mivel ő az egyetlen gyermeke aki még él, mivel nem volt végrendelet. Gondolom azért akar gyámságot vállalni a volt élettársam felett hogy igy megszerezze ezt a házat. Azt nem értem hogy lehetséges-e h ő gyámságot vállaljon, mivel a volt élettársdsam beszámitható,csak lebénult a jobb fele, ezért nemtudja magát egyedül ellátni.Közben pedig egy intézetbe akarja tetetni, és leakarja adni asz önkormányzati lakást. Mondtam neki h engem nem érdekel a saját lakás amit a volt élettársam örökölne, csak az önkormámnyzati lakást ne adja vissza, mert én odaköltözök, és ápolom a volt élettársamat. Az a baj hogy ő korházban van, és aztmondták mindent a testvérének a lánya intézhet, mert ő a legközelebbi hozzátartozója.
Azt szeretném kérdezni h én ilyen esetben mit tehetek? Várom szíves segítségüket!Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2014.10.21. 18:00

Aki az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel rendelkezik, azt nem lehet gondnokság alá helyezni. Az más kérdés, hogy itt keletkezik egy közös tulajdon, a bent lakótól pedig lehet kérni a többi tulajdonos tulajdoni hányadának a megváltását.

AndreaPal # 2014.10.22. 16:41

Köszönöm szépen a választ.
Az a baj hogy nemtud intézkedni a volt élettársam mert az egyik fele lebénult, és korházban van. Szeretné ha én gondoznám, és hazavinném. Ezt hogy tudom megtenni? Az unokatestvére kipakolta a lakást, nem adja oda a kulcsot, és a személyi igazolványát se akarja visszaadni. A volt élettársam az anyukájával lakott már régóta önkormányzati lakásba. A kulcsot se adják oda neki, és leakarják adni a lakéást, őt pedig szociális otthonba akarják tenni. Az orvosnak aztmondták nekem nem adhatnak felvilágositást. Én mit tudok tenni hogy ezt megakadályozzam.
Hogy tudom elintézni hogy én ápolhassam, és ne adják vissza a tanácsi lakást amibe már 30 éve lakik?

AndreaPal # 2014.10.23. 19:32

Köszönöm szépen.
Sajnos nemtudom hogy a szellemileg milyen állapotban van orvosilag, mivel az orvos nekem nem ad felvilágositást, mivel nem vagyok rokon. az unokatestvére megtiltotta hogy nekem felvilágositást adjanak róla. nemtudom mit tehetnénk.
minden nap megyek fel hozzá a korházba, viszek neki a szükséges dolgokat. borotválom, öltöztetem, mert az unokatestvére nem megy hozzá. elvette tőle a személyigazolványát is. nemtudom miért kellett neki, de már a házat is teljessen kipakolták ahol a srác lakik. Ez önkormányzati lakéáás, és mivel a Pali anyukája meghalt, ő jogosult tovább lakni a lakásban, met 30 éve odavan bejelentve, és ottlakik.
Most hogy meghalt az anyukája, és a pali korházban van mivel fél oldalára lebénult, sajnos semmit nemtud intézni. Az unokatestvére vissazaakarja adni az önkormányzati lakást, és a Palit szociális intézetbe akarja tetetni.Megprobálják hülyének beállitani, pedig ő tisztában van a dolgokkal, tud mindent.Lehet a dolgait már nemtudja elintézni segitség nélkül, de nem bolond. Azt akarja hogy bvele éljek, és én ápoljam. Nem akar semmilyen intézménybe menni.Az a probléma, hogy az anyukájának van egy saját tulajdoni vidéki háza, amit szerintem a pali örökölt egyetlen gyermekként mivel nem volt végrendelet. Az unokatestvére azért akarja őt gondnokság alá venni hogy hozzáférjen igy az ő örökségéhez, de közben intézetbe akarja tetetni. A gondnokságot ő megkaphatja ugy hogy nem vállalja az ápolását?Mondtam neki ha kell aláirja a pali ügyvéd előtt hogy lemond az örökségről az unokatesója javára, csak ne adják vissza a tanácsi lakást, és hagy menjen oda haza velem, és én ápoljam, és ne tegyék szociális intézetbe.
Kérem segítsen nekünk mit tehetünk? Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2014.10.24. 18:18

Ha beszámítható, akkor nyilatkozni is tud az ügyeiben. HA elvették a személyi igazolványát, akkor okirattal visszaélés miatt feljelentést lehet tenni. Hogy a bérlakásba visszatérhet-e, ahol az édesanyja lakott, az attól függ, hogy ő is ott lakott-e vele.

AndreaPal # 2014.10.24. 22:57

Köszönöm szépen.
Igen ottlakott anyukájával már 40 éve.
Ha esetleg mégsem beszámitható 100%-ig, olyankor mi a helyzet? Szerintem beszámitható, mert mindennel tisztában van, mindent tud, csak lebénult a jobb fele, mivel strokot kapott, így sajnos egyedül nem képes ellátni magát.Az orvos nem ad nekem felvilágositást, mert nem vagyok vár szerinti rokon, annak ellenére hogy a Pali megmondta hogy velem szeretne élni, és azt szeretné ha én ápolnám. Ilyen esetben hova fordulhatok? Öt nem engedik sehova sem intézkedni.Jövőhéten lessz az elmeorvosi vizsgálat, az fogja kimondani h teljes mértékben beszámitható-e? Addig én mit tehetek?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Esetleg ha összeházasodnánk? Vagy ilyen esetben arra nincs lehetőség?