Öröklés és haszonélvezeti jog


ObudaFan # 2014.10.25. 08:03

Ha cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá nem helyezik, akkor megházasodhat.

Egyébként mit jelent az, hogy nem engedik intézkedni? Ha ő jelzi , hogy ezt szeretné, akkor ki és hogyan akadályozza meg ebben?

AndreaPal # 2014.10.25. 17:04

Kórházban van, mert egyedül nemtudja ellátni magát mert lebénult a jobb oldala.
a rokonai nem látogassák, én megyek hozzá mindennap.
nekem sajnos az orvos nem mond semmit az állapotáról, mert az unokatestvére megtiltotta,annak ellenére hogy ő nem foglalkozik vele,
csak a haghyatéki tárgyalásra akarják elbvinni, mivel a fiű az örökös.
Az orvos aztmondta nem mond semmit mert nembvagyok vérszerinti rokon.
Hiába mondom neki hogy a rokonai nem foglalkoznak vele, csak amig ő korházban volt kipakolták a lakást, és szociális intézetbe akarják vitetne.
Mondtam a doktornőnek hogy én szeretném ápolni, és a volt élettársam is mondta, de rámcsukta az ajtót. Mondtam neki akkor ügyvédhez fordulunk. Aztmondta ügyvédnek sem fog mondani semmit.
Az unokatestvére visszavitte a volt élettársam személyigazolványát, mert rátelefonált hogy feljelenti ha nem adja vissza. A doktornőnek adta oda az iratait. Jelenleg nála van.
Jövőhéten lessz egy elmeszakorvosi vizsgálat, ami alapján eldől h beszámitható-e? De szerintem szellemileg teljessen normális, tud mindent. Ilyenkor mi a teendő?
A doktornőt lehet kötelezni hogy engedje haza, ha a beteg ezt szeretnÉ?

ObudaFan # 2014.10.26. 12:49

rásban nyilatkozzon arról, hogy mit szeretne és hogy adjanak neked felvilágosítást az állapotáról. Akkor nem lehet akadálya a dolognak, feltéve, hogy beszámítható.

AndreaPal # 2014.10.26. 17:39

Köszönöm.
A nyilatkozatát két tanuval irassuk alá?
A doktornőjének adja oda a nyilatkozatot vagy a szociális intézőjének?
Nemtudom orvosilag hogy vizsgálják h beszámitható-e, de igy laikus szemmel normális, tud mindent, tisztában van a dolgokkal. Nem is pszihiátriai osztályon fekszik, hanem kroniku belgyógyászaton. Remélem mostmár hamarossan lessz valami, mert szegény már nagyon akar hazamenni.

ObudaFan # 2014.10.26. 20:18

Ha gondnokság alá helyezik, akkor célszerű lenne már most összeházasodniuk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy esetleg gondnok lehet.
Két tanúval mindenképpen érdemes a nyilatkozatot ellátni.

Adrenalin66 # 2015.06.05. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

Párom édesapja után örökölt egy gyermekrészt az özveggyel közösen lakott ingatlanból. Az özvegy elköltözött és a hagyatéki tárgyaláson rögzítve lett,hogy nem használhatja fel az özvegyi jogát arra, hogy kitegyen minket a lakásból. Közüzemi számlákat csak a párom fizeti édesapja halála óta,az özvegy nem volt hajlandó addig sem,amíg itt lakott. Most naponta visszajár és terrorizál minket. Korlátozható az özvegyi joga vagy valamilyen módon a bejárása az ingatlanba? A közüzemi számlák fele behajtható rajta? Az új lakcíme csak ideiglenes lakcímként szerepel de életvitelszerűen ott él. Köszönöm a válaszokat előre is!

Immaculata # 2015.06.05. 14:27

Kinek van ott még tulajdonjoga?

Adrenalin66 # 2015.06.05. 18:41

Tulajdonjoga az özvegynek és a páromnak van.

ObudaFan # 2015.06.07. 11:02

Adrenalin66

Fizetési meghagyásos útján a közüzemi számlák ráeső része behajtható. A használata emiatt nem korlátozhetó véleményem szerint.

dzseni # 2015.06.13. 19:09

Tisztelt Szakértők!
Egy házon egyszerre van haszonélvezeti jog és özvegyi jog. A tulajdonos még fiatalkorú, az ő édesapjának van özvegyi joga a házon. A tulajdonos nagyanyjának pedig haszonélvezeti joga.
A kérdésem az lenne, hogy a haszonélvező (nagymama)kirakhatja-e a házból a tulajdonost, valamint édesapját (özvegyi jog)? A haszonélvezeti jog erősebb-e az özvegyi jognál?

Köszönöm előre is a választ

ObudaFan # 2015.06.15. 14:48

Az özvegyi jog is haszonélvezeti jog. Nem az a kérdés, hogy melyik erősebb, hanem hogy mi a sorrendjük, ami a tulajdoni lapból kiderül.