Öröklés és haszonélvezeti jog


luiji # 2014.03.06. 19:39

Tisztelt fórumozók! Egy hosszas tárgyalássorozat után a biróság kiadta az ideiglenes hagyatékátadó végzést, majd egy hathónapos szüneteltetés után jogeróre emelte azt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben megtámadható e ez a döntés vagy milyen ellenlépésekre lehet számitani a vesztes fél részéről?

Sysska # 2014.03.05. 16:50

Tisztelettel üdvözlök mindenkit.
Nagyon új vagyok itt,és nagy segítségre lenne szükségem.
Nagyvonalakban leirnám problémámat:
1994.ben házasodtunk össze a volt férjemmel akitől 2013.ban elváltam.Édesanyámék önkormányzati lakásban laktak amit én mint egyenesági leánygyermek megvásárolhattam.1999.ben vettem meg az ingatlant,de akkor már 5 éve férjnél voltam,és az önkormányzat holtig tartó haszonélvezetet irt a volt férjemre.A lakás 1/1ben az én tulajdonom,hogy tudnám őt levenni a lakásról illetve kijelenteni az ingatlanból?
Előre is köszönöm a segítséget:Sysska

ObudaFan # 2014.02.26. 12:58

Özvegyi jog csak a közösen lakott ingatlanon lehet?

Már miért lehetne csak közösen lakott ingatlanon?

Lehet-e két özvegyi jog egy ingatlanon?

Előfordul, hogy több korábbi örökhagyó özvegye is él még, akkor lehet.

izuka00 # 2014.02.25. 15:55

Tisztelt Obudafan!

Özvegyi jog csak a közösen lakott ingatlanon lehet?
Lehet-e két özvegyi jog egy ingatlanon?

Köszönöm

ObudaFan # 2014.02.25. 15:07

Ha a juttatás arányban áll azzal, amit a hitelből átvállalsz, akkor ez egészében visszterhes ügylet, így nincs kötelesrész. De ehhez azért részleteiben kellene itt ismerni minden körülményt.

fokker70 # 2014.02.25. 11:21

Tisztelt ObudaFan

Ha mindez megvan akkor nyugodtak lehetünk? Köteles részt akkor is kell a gyereknek fizetni?

ObudaFan # 2014.02.25. 11:02

fokker70

Házassági vagyonjogi szerződés, plusz a földhivatalba is benyújtandó megállapodás az ingatlan tulajdonjogáról.

fokker70 # 2014.02.25. 10:59

Tisztelt Szakértők,

Kérdésem a következő.

Most készülünk összeházasodni, 6 éve már, hogy élettársi kapcsolatban élünk. Közös gyerek nincs és nem is lesz már. Páromnak van egy 21 éves lánya.

A 6 év együtt lét alatt közösen , közös kasszával lebonyolítottunk egy vagyonpert ( a párom részéről, ahol az ingatlan 1/2 1/2 arányban megoszlott).
Most fizeti ki a párom a fele részt banki kölcsönből. Ő veszi fel egyedül a kölcsönt de közösen fogjuk visszafizetni.

Párom azt szeretné,ha a ház 1/2 része a nevemre kerülne mivel én is hozzájárulok a hitel visszafizetéséhez keresetemmel.

A kérdés az, hogy ha házastársak leszünk és ha elhalálozás történik akkor az ő gyereke kirakhat engem a házból mivel ő az egyedüli örökös?

Vagy mit lenne célszerű tenni? A gyerek különben nem tartja az apjával a kapcsolatot már 6 éve ( a gyerek 21 éves) Végrendelet, ajándékozás ?

Köszönöm a válaszokat.

Napsugár

ObudaFan # 2014.02.25. 10:30

egymunkavallalo

Ha nem lakik bent, akkor a fogyasztással arányos közüzemi költségeket nem viseli. AMi viszont nem fogyasztással arányos, meg ami az ingatlan fenntartásának a költsége, azt igen, ha haszonélvező.

ObudaFan # 2014.02.25. 10:21

equilibrium

A nagypapa tartozásaiért te felelsz, mégpedig az örökrészeddel, vagy annak értékének erejéig.
Viszont az is kérdés, hogy ez egyáltalán a nagypapa tartozása-e, hiszen nem egyöntetű a bírói gyakorlat abban, hogy a haszonélvezettel terhelt társasházi lakás vonatkozásában a haszonélvezőtől a közös költség megfizetését lehet-e követelni. (Véleményem szerint lehet, de nem a társasház követelheti közvetlenül, hanem a tulajdonos, ha a társasháznak teljesített.)

Természetesen ha a közös költség miatt az ingatlan tulajdoni lapjára a jelzálog be lett jegyezve, akkor az ingatlan tulajdonosa is helytáll azért az ingatlanával, de mivel véleményem szerint ő maga a haszonélvezőtől követelheti a közös költség megtérítését, így a haszonélvező örökösétől is az örökrésze erejéig.

izuka00 # 2014.02.25. 10:08

Tisztelt jogi fórum!

Édesapám 2004-ben meghalt, két ingatlanban volt 1/2 tulajdona,az egyik az egyik az édesanyám és az övé amiben éltünk, a másik a nagymamám ingatlanából szintén 1/2 rész.A nagymamám ingatlanának a felét örököltem tőle ami most úgy néz ki,hogy 1/2-1/2 részben vagyunk tulajdonosok.Most eladásra került sor és a tulajdonlapon 2006-s bejegyzésként az édesanyám szerepel mint özvegyi jog?(ez a nagymamám háza, nem a közös amiben laktak)

Kérdésem jogos az özvegyi jog a nagymamám házára a részéről, ugyan úgy hívják őket lehet elrontottak valamit a földhivatalban? Mit tudok tenni? Köszönöm válaszát

egymunkavallalo # 2014.02.24. 17:08

Tisztelt Jogifórum !

Érdeklődni szeretnék. Helyzet a következő:

  • Nagyanyám haszonélvezőként szerepel egy ingatlanon a volt férje okán /meghalt/. AZ örökösök, így a háztulajdonosok is a volt férj 1. házasságából származó gyermekei.

A közüzemi számlák egy része van csak nagyanyám nevén, a lakcíme is megváltozott / nyugdíjas otthon /, tehát nem lakik már a házban jelenleg senki. Amíg ott lakott, rendesen fizette a számlákat.

Érdeklődnék, hogy ami nincs a nagyanyám nevén azzal kell-e mint haszonélvezőnek foglalkoznia / már nem is lakik ott /, vagy ez simán az örökösök problémája, végül is ők a tulajdonosok.

Kicsit necces hogy az örökösök még azt is elvárják hogy a javukra mondjon le a haszonélvezetről és fizesse még ő ennek a majd 7000 Ft-os költségét is. Én úgy gondolom, hogy ha már kisemmizték a végrendelettel, akkor a bürokratikus hacacárét is oldják meg, és vigyázzanak a saját örökségükre.
Érdeklődni szeretnék, hogy meglátásom helytálló-e.

Köszönöm a választ.

equilibrium # 2014.02.24. 16:04

A lakást is te öröklöd, csak haszonélvezettel terhelten.
A hagyatéki tartozásokért pedig, így az általad említett tartozásért is, te felelsz az örökrészed erejéig.

Sajnos a lakást nem én öröklöm, a helyzet kicsit bonyolultabb.

A lakás, amelyben Nagypapám lakott nem az Ő nevén volt, Ő kizárólag haszonélvezőként élt benne.

Így igazából az a kérdés, hogy ilyen esetben a lakás tulajdonosa köteles kifizetni a tartozást, vagy pedig a néhai haszonélvező (tehát Nagyppaám) örököse (én)?

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.24. 13:38

A lakást is te öröklöd, csak haszonélvezettel terhelten.
A hagyatéki tartozásokért pedig, így az általad említett tartozásért is, te felelsz az örökrészed erejéig.

equilibrium # 2014.02.24. 12:37

Köszönöm a gyors választ!

Az ingóságokon is özvegyi haszonélvezet van.

Az örökösök egyetemlegesen felelnek az örökhagyó tartozásaiért.

Igen, ezt értem; az lenne még a kérdésem, hogy jelen esetben én vagyok Nagypapám örököse, azonban a lakást nem én öröklöm.

Ilyen esetben engem terhel a lakáson lévő közösköltség-adóság (mint Nagypapám ingóságainak örököse), vagy azt a személyt, aki a lakás tulajdonosa(amiben nagypapapám haszonélvező volt)?

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.24. 10:32

Sz. Nikosz

Apósod leszármazói örökölnek apósod után, ha nincs végrendelet, anyósod haszonélvezeti jogával terhelten.
Az más kérdés, hogy az autó (tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó igény) valószínűleg közös vagyonnak számít, így az 50%-ban valószínűleg eleve anyósodé, függetlenül attól, mi van a forgalmiban.

Sz. Nikosz # 2014.02.23. 16:17

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, h 4 hónapja elhunyt az apósom, akinek van az elöző házasságából 2 gyermeke, anyósommal 8 évet éltek együtt. Vsásároltak 3 évvel ezelött egy autót hitelre, amiből még 2 év hátra van, és ezt az autót most követelik a gyerekek, h az az övéké....Ami számomra kicsit abszurd dolog. A forgalmiba az apósom mint üzembentartó szerepel, mert ugye még a bank a tulaj. A hitelhez is apósom ill. anyósom bankszámlája lett leadva, amin anyósom a dupláját kereste, mint apósom. Az lenne a kérdésem, h ezt az autót anyósóm fogja megkapni, vagy netalántán van ehhez a gyerekeknek is közük.
Elöre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 08:12

Az ingóságokon is özvegyi haszonélvezet van.

Az örökösök egyetemlegesen felelnek az örökhagyó tartozásaiért.

equilibrium # 2014.02.23. 08:03

Sziasztok!

Nagypapám nemrégiben hunyt el, és végrendelete alapján én öröklöm az ingóságait.

Nagypapám második felesége halálakor haszonélvezeti jogot kapott a lakásra (viszont a lakást másra hagyta), viszont sajnos ezen jelenleg tetemes közösköltség-tartozás került felhalmozásra.

A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a fennálló közösköltség tartozás megfizetését kinek kell megtennie?
Nekem, mind nagypapám örökösének, vagy annak a személynek, aki a lakás örökli?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.12.23. 22:02

Akkor az ingatlant ilyen arányban ő használhatja.
Megjegyzem, vagyonszerzési illeték szempontjából jobb, ha még akkor mond le az 50% haszonélvezetről, amikor a tiéd az ingatlan.

froni83 # 2013.12.21. 11:18

Tisztelt Cím!

Én és testvérem 50-50%-ban vagyunk tulajdonosa két háznak (panel és családi). Mindkét házon édesanyánknak van rajta 100% haszonélvezeti joga. Én és testvérem elcseréljük a tulajdonokat, hogy mindketten 100% tulajdonosok legyünk. Ezután férjem megvenné tőlem az 50%-ot, hogy ketten lehessünk tulajdonosok. Viszont itt jön a nehéz eset, hogy férjem azt szeretné, hogy az ő tulajdon részén ne legyen édesanyám haszonélvezete, csak az én részemen. Édesanyám ezt nem szeretné. Ha csak 50% haszonélvezet van a házon, akkor milyen jogai vannak édesanyámnak?

Várom válaszát!

nézek # 2013.11.04. 17:03

Tisztelettel kérdezem a szakértőt: felvehető-e jogszerűen a nyugdja, ha anyám okt 29.én elhunyt?

(nem találtam más helyet a kérdésemnek)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.04. 15:46

Nagyszerű! Az anyósod már most "kitehet" mindenkit. Nem lett volna jobb korábban kérdezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.04. 10:39

Alaprajz,

egyrészt nem elég, hogy nem állt fenn az életközösség, további feltétel, hogy a helyreállítására se legyen már kilátás.

Ha az özvegy közli a hagyatéki eljárásban, hogy nem tart igényt a haszonélvezetre, akkor nem kap haszonélvezetet. De megfosztani tőle csak perrel lehet, és a felpereseken a bizonyítási teher.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.04. 10:36

Judy: igen; igen. Megszűnt a haszonélvezeti jog, de a telekkönyvből töröltetni kell.