Öröklés és haszonélvezeti jog


berke # 2014.03.21. 19:46

lemaradt, hogy az örökhagyó 2010-ben halt meg...

köszönettel: berke

berke # 2014.03.21. 19:35

Szép Estét!

Egyszerű és gyors kérdésem van: az özvegyet illető haszonélvezeti jog esetén az örökös lakhatja-e az ingatlant, ha igénye merül fel rá?

Köszönettel: berke

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.19. 12:56

Ptk. 7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.
7:59. § [A házastárs megváltási igénye]
(1) A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

OFF
Ezt a "ráteszi a kezét" szöveget nem hanyagolhatnánk? Valahogy harapok miatta.
ON

beziske # 2014.03.19. 10:40

Ismerősöm kérdezi,ezt tolmácsolom!
Kérdésem a következő!
Közel 20 éve elváltam.Az első házasságomból,született 2 gyermekem.
A lányomnak édesanyjával közös vállalkozása van,amely nem sikeres.
Sőt adótartozásuk van és még Diákhitel tartozás is van a lányomnak.
Az összeg több milliós!A 2. házasságom emiatt megromlott,mert
a feleségem attól tart,ha én halok el hamarabb Őt kitehetik e a közösen szerzett házból?
A volt feleségemnek van saját ingatlana amit még tudomásunk szerint
nem árvereztek el.Mit tehetünk?Jogos e a feleségem félelme,hogy ha a
gyermekemnek tartozása van akkor arra ráteheti a kezét a végrehajtás halálom után?
Vagy ugyan úgy van haszonélvezeti jog?Jogos a félelem?Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2014.03.19. 09:40

Ha az együttélés alatt vetted fel a hitelt, akkor a férjedet is terheli, így végső soron a hagyatékot is, így valószínűleg nem fogsz tudni bent maradni.

skandi50 # 2014.03.19. 08:48

T. Ügyvéd Úr!
A ház még a saját tulajdonunk. Igen, a férjemmel közösen is vettünk föl jelzálogot, amit nem tudtunk fizetni, mert letiltották a nyugdíjam a vadidegen lakására, de ez a több 10 millió (kamat), csak engem terhel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.19. 07:38

Mi köze a te tartozásodnak a néhai hagyatékához? Ha csak annyi nem, hogy a hagyatékba tartozó tulajdoni hányadot is terheli a jelzálog meg a végrehajtási jog. (Ha jól értem azt, hogy "tartozás van a házon".)

Egyáltalán kié az az ingatlan a telekkönyv szerint?

skandi50 # 2014.03.19. 07:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem 2013-ban meghalt! Most lesz a hagyatéki tárgyalás. A házon több 10 millió adósság van. (másnak segítettem lakást venni) Az lenne a kérdésem, hogy én, mint haszonélvezeti joggal rendelkező, maradhatok e a házamban, vagy a bank végrehajthatja. Állítólag már végrehajtás alatt van.A gyermekeim lemondanak az örökségről. Mit lehet most tenni? hogy én maradhassak. Van kettő kiskorú unokám, velem laknak ők is.
köszönöm, nagyon várom válaszát

ObudaFan # 2014.03.18. 22:15

Nem kell.
Ha az ingatlan felújításra szorul, ezt természetesen kivitelezhetik az örökösök, de nyilván csak a szükséges mértékben zavarhatják a haszonélvezőt.

stargirl # 2014.03.18. 22:11

Tisztelt Szakértők!
Egy ingatlanon (vendéglátóegység) özvegyi haszonélvezete van egy hölgynek. Ő nem kívánja folytatni a vendéglátóegység üzemeltetését, hanem bérbe kívánja adni. Ilyen esetben kell-e az állagörökösöktől hozzájárulási nyilatkozat, hogy bérbe adhassa?
A másik kérdés: a szóban forgó vendéglátóegységet az állagörökösök "bezárhatják-e" felújítás címén. (természetesen a haszonélvező akarata ellenére)
Köszönet a válaszokért!
Szép estét!

ObudaFan # 2014.03.17. 10:19

Elég nagy félreértésben vagy. Ha nincs végrendelet, akkor a tulajdonjogot gyermekként te örökölted, így aztán kötelesrészről nincs is értelme beszélni.
Amennyiben az özvegy szükségleteit meghaladja az örökölt haszonélvezet mértéke, akkor pert indíthatsz az özvegyi jog korlátozása iránt.

zsulina # 2014.03.17. 08:57

Kedves Szakértők!
Kérdésem a következő: Édesapám kilenc éve húnyt el. Semmilyen köteles részt nem kaptam, felesége(nekem csak mostohám) örökölte az ingatlan haszonélvezetét. Édesapám szóban rám hagyta, de végrendelet nem került elő. Lehetséges-e, hogy mégis van, de nem tudok róla? Az ingatlan két osztatlan közös tulajdonban lévő lakásból áll, a nagyobbikat lakták ők, a kisebbiket én. Az özvegy a nagyobbikban él, a kisebbik ki van adva. Megkaphatom-e hivatalosan a kisebbik lakás fölötti szabad rendelkezést? Illetve megilletett volna-e köteles rész, ha igen érvényesíthetem-e? Amennyiben megillet a kis lakás fölötti rendelkezés, kinek a kötelessége azt felújítani, mivel jelenleg albérlők lakják/rongálják? Jelenleg vidéken élek három gyerekkel, akiket egyedül nevelek, nagy segítség volna, ha visszaköltözhetnénk a fővárosba.
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.03.12. 10:15

Megillet a kötelesrész, annak a felét kapod, mint amit végrendelet nélkül kaptál volna, de főszabály szerint készpénzben.

Pannika4 # 2014.03.11. 15:47

Apukám nemrég halt meg, ketten vagyunk testvérek. Halála után egy nappal derült ki, hogy testvérem egy végrendeletet iratott alá vele, amiben az ő 50% tulajdoni jogát testvéremre hagyta. Felém senki semmit nem jelzett, kapcsolattartás rendszeres és harmonikus volt. Kíváncsi lennék rá, hogy ebben az esetben, mint ugyanolyan jogú gyermeke, mint testvérem, a köteles rész megillet-e engem, és milyen megosztásban?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 17:37

(Nem ismerem a szabályozást így aztán akár úgy is érthette az az ügyintéző, hogy le kell mondania a haszonélvezetről, különben nem jogosult az elhelyezésre.)

pumpoka # 2014.03.10. 16:58

Köszönöm szépen a választ!! Én mondtam anyukámnak, hogy szerintem ilyen nincs, ez túl szép lett volna, hogy igaz legyen.... csak nem értem, hogy egy önkormányzati tisztviselő, aki azért elvileg kellene, hogy ismerje ezeket a dolgokat, ilyennel álltatja az egész családot. :( Akkor tehát nincs más, minthogy marad minden úgy ahogy van... mert ő biztos, hogy nem fog lemondani a haszonélvezeti jogáról, hiába nem jön már Pestre és nem is érdekli, mi van a lakással...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 16:11

A kérdésem az, hogy ez valóban így van?
Nem.

pumpoka # 2014.03.10. 15:21

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni haszonélvezet ügyben.

Nagypapámnak és nagyanyámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van a tulajdonomban lévő lakáson. Ők évtizedekkel ezelőtt kiköltöztek vidékre, a lakásban én lakom 15 éve. Papám meghalt tavaly májusban, nagyanyám pedig két hete bement egy idősek otthonába. Még mikor várt a beköltözésre, nekünk azt mondta az ottani önkormányzat egyik tisztviselője (aki intézte neki az otthont), hogy ha bemegy otthonba, megszűnik a haszonélvezete a pesti lakáson. Papámnak ugye már nincs, mert sajnos meghalt, de nagyanyámnak még rajta van. A kérdésem az, hogy ez valóban így van? Megszűnik a haszonélvezet, ha otthonba megy? Ha ez igaz, akkor nekem az otthontól kell papírt kérnem, hogy levetessem a haszonélvezetet? Ugyanis eladnám a lakást, ha tudnám, mert rengeteg pénzem elmegy az állandó felújításokkal, ugyanis ázik a lakás kivülről (nincs a ház körbeszigetelve) és tiszta penész minden, szóval költöznénk.... ha tehetnénk...

Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni.

ObudaFan # 2014.03.08. 13:48

Az nekem sem világos.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 08:08

Nem zárom ki, hogy helyesen értelmezed az értelmezhetetlent. De akkor mi az a szünetelés? Ami hat hónapig tart és után jogerős lesz valami.

ObudaFan # 2014.03.08. 07:42

A hagyatékátadó végzés elleni fellebbezést bíróság bírálja el, de ennek a másodfokú végzésnek sincs anyagi jogereje.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 21:33

De szerinte a bíróság adta ki.

ObudaFan # 2014.03.06. 21:31

Egyébként a hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje, lehet ettől még indítani pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 20:11

a biróság kiadta az ideiglenes hagyatékátadó végzést, majd egy hathónapos szüneteltetés után jogeróre emelte azt.
Ilyen mondat szerintem nincs is. Szedd össze magad, és mondd el értelmesen, valójában mi történt.
(A legjobb lenne, ha elővennéd azt a döntést, és szó szerint beírnád legalább a rendelkező részét.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 20:09

Sysska, az a helyzet, hogy bármennyire is tiltakozik ez ellen a tudatalattid, nem az önkormányzat engedett a férjednek haszonélvezetet, hanem te magad.

A bontóperben hogyan rendelkeztek a lakáshasználatról?