Közös, vagy külön vagyon


kisokos # 2010.01.26. 07:56

bj1970,

a házasság alatt felvett hitelek is a közös vagyonba tartoznak, csak negatív előjellel, váláskor alapesetben ez is fele-fele arányban oszlik meg. Ha az életközösség megszakadása után a hitelt az egyik fél fizeti tovább v előtörleszti, akkor a vagyonmegosztási per során kérheti a másik félre eső rész megtérítését. Természetesen nem kérheted olyan kiadás megtérítését, ami neked sem került pénzbe. Így, ha tudsz spórolni az előtörlesztéssel, akkor ennek kedvező hatását a másik fél is élvezni fogja. Persze te is, hiszen kevesebbe került a hitelt, de ezzel együtt kevesebbet is követelhetsz a másik féltől.

az ő követeléseit a teljes kifizetés után még meg kell tennem
Ez már rajtad is áll, alku kérdése.

Tehát, mi tévő legyek?
gondold át, hogy hová akarsz jutni és az adott cselekedet mennyiben visz ehhez közelebb. Nincs sok értelme az olyan keménykedésnek, mint pl. hitel nemfizetés, amely után te v. te is rosszabb helyzetbe kerülsz. Érdemesebb lenne megegyezni, még akkor is ha erre most esélyt sem látsz. Anyagilag így jönnétek ki mindketten a legjobban.

dincsi76 # 2010.01.26. 08:26

Köszönöm a választ!
De...mi van akkor (ha ne adj' isten) válásra kerül a sor??A lakás megosztás hogyan fog zajlani???
(Tul.lap férjem nevén...de részben ez közös vagyon,mégis hogyan történhet a megosztás??Van-e jogom a feléhez vagy mehet az ember amerre lát??Számít-e,hogy ki adja be a válókeresetet???Tulajdonképpen az érdekelne,hogy így kerülhet valaki az utcára ha nincs egy másik lakás ahová mehetne???)
Nem egyszerű dolgok ezek...vagy én vagyok túl szőke? :)

ObudaFan # 2010.01.26. 09:47

A közös vagyoni rész felére tarthatsz igényt. Egyébként a lakásból távozni kényszerülő házastárs pedig a lakáshasználati jog ellenértékére tarthat igényt.

bj1970 # 2010.01.26. 20:33

Kisokos!

Köszönöm! Persze, most már én sem keménykednék, de akkor még......................!

Köszönöm!

ancsi38 # 2010.01.28. 14:26

Üdv!

Nagyon kacifántos nekem ez a külön és közös vagyoni kérdés.
A helyzet nálunk a következő:
2007 januárban házasodtunk a feleségemmel, most válunk. Meghalt édesanyjától (1987-ben) örökölt egy lakást a testvérével. A testvér a lakás árának felét kb 3 Mio Ft-t kifizette feleségemnek, amiből befizettük a közös lakást (már a házasságkötés után). 2007 május környékén a nagybátyja is kifizette egy másik lakás tulajdonrészét (1,8 mio Ft-t) is. Tehát a feleségem mindkét lakásról lemondott. A kapott pénzhez hitelt vettünk fel, ami az én nevemen volt. (8,2 mio Ft). Így hozzájutottunk a közös otthonhoz, amit kb másfél évvel késöbb (2008 ősz) eladtunk. Az eladás összegéből visszafizettük a hitelt, ill, a meg nem született gyerekre a szocpolt. Így nullával szálltunk ki a történetből.
Kérdésem lenne, hogy akkor ez az összeg, amit ő akkor kapott, külön, vagy közös vagyonnak számít (most a váláskor)? Követelheti-e vagy nem?
A másik kérdés, hogy az azóta felhalmozódott tartozásunk (kb 3 mio Ft) hogy oszlik meg. Ebben van személyi kölcsön, hitelkártya, és egy autó lízing. Az autót én használom, az én nevemen van és én fizetem a törlesztő részletet (mióta külön vagyunk -2009 október - azóta is). Ezt is a házasságunk alatt (2007 augusztus) vásároltuk.
Mire számíthatok osztozkodásnál, ha ő semmit nem akar felvállalni?

F.rob

ObudaFan # 2010.01.28. 14:54

Kérdésem lenne, hogy akkor ez az összeg, amit ő akkor kapott, külön, vagy közös vagyonnak számít (most a váláskor)?

Különvagyonnak.

A másik kérdés, hogy az azóta felhalmozódott tartozásunk (kb 3 mio Ft) hogy oszlik meg. Ebben van személyi kölcsön, hitelkártya, és egy autó lízing.

A bank felé egyetemlegesen feleltek, egymás közt pedig egyenlő arányban.

monalisa1 # 2010.01.28. 15:01

A két lakásban lévő tulajdoni részeként kapott összegek mindmáig különvagyona, tehát nem vehető akként mintha "bedobta volna a közösbe", vagyis az eladott lakásból ezen összeget követelheti tőled.

A felvett hitel közös a házassági vagyonközösség negatívumaként.

Az autó is közös tulajdonban attól függetlenül hogy a te neveden "fut".

"Mona"
laikus hozzászóló

lacus623 # 2010.02.22. 11:33

Tisztelt szakértők!
A következő lenne a kérdésem.
Házasság előttről van 2 db építési telkem és valamennyi pénzem - a szüleimnél és valamennyi a házasság előttről, összesen kb 4 millió. Szeretném az egyik telket eladni és az árából és ezekkel a pénzekkel egy házat építeni, de legalább amennyire lehet, ezt megközelíteni (legalább szerkezetkészre).
Tudom, hogy külön-külön mindegyik magánvagyon, de ha egy újat házat építek, ezek az értékek összeadódnak-e, tehát saját vagyon lesz-e belőlük. Van-e jelentősége, hogy milyen szintig készül-e a ház.
Egy általánosabb kérdés, de eddig máshol csak ötleteket olvastam a fórumon, hogy hogyan lehet esetleg később bizonyítani, hogy a korábbi pénzből, vagy az eladott telek értékéből származik.
A fő kérdésen túlmutat, és inkább csak elméleti, mert egy ház építése is elég nehéz, de az építési vállalkozó ismerősöm azt javasolta, hogy a fölépült házat ha tudjuk, adjuk el, ha tudjuk haszonnal és építsünk egy nagyobbat. Lehetséges, hogy még ez is magánvagyon lenne?

Tudom, az a biztos, ha egy szerződésben megállapodok a feleségemmel az egészről, de ezt egyelőre nem szeretném.

Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2010.02.22. 14:53

Ilyen esetekben a különvagyon és a közös vagyon elemei keverednek, így olyan közös tulajdon keletkezik, ahol nem 50-50% az arány. A bizonyítási nehézségek elkerülése érdekében indokolt házassági vagyonjogi szerződést kötni.

elkeseredett # 2010.02.23. 07:45

Tisztelt szakértők!
Elfogadható-e arra hivatkozni gyermektartási perben, hogy az új házastárssal vagyonjogi szerződést kötöttek, mely kizárja, hogy a gyermek eltartásához, vagy egyéb kiadásokhoz, az új házastárs hozzájáruljon? És az elegendő érv-e, hogy az új házastárs személyiségi jogait sérti a szerződés perbe való bemutatása, bevonása és ehhez nem is járul hozzá, mert az olyan adatokat tartalmaz az ő vonatkozásában amit nem kíván nyilvánosságra hozni. Ja és azt mondja, hogy Ő szereti a "családját", de "kötelmen kívüli", a gyerekét tartsa el az Apa (fizessen gyerektartást...!), ne pedig az új férj"! Tehát az új házastárs olyan szereplő aki - bár jelentős bevétellel és vagyonnal rendelkezik -, de mégis olyan, mintha a volt feleségem egyedülálló maradt volna! Megteheti-e ezt?
Nem tartom jogosnak, hogy házasságot kötött egy milliomossal...., és az mégse járul hozzá a kiadásokhoz, mondván, hogy az ő jövedelme arra elég, hogy a korábbi életszínvonalát fenntartsa. Szereti ugyan a volt feleségemet, meg a gyerekemet, de anyagilag nem járul hozzá a kiadásokhoz, a gyerkemet tartsam el én és a volt feleségem!
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 07:49

Csjt. 62. § (1) A házastárs vagy bejegyzett élettárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának vagy bejegyzett élettársának olyan tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa vagy bejegyzett élettársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat, illetve bejegyzett élettársat egy sorban terheli.

Nincs ügyvéded? Rád férne.

kisokos # 2010.02.23. 07:56

elkeseredett,

Igen, megtehető, sőt jogszerű is így. A gyermeket elsősorban a szüleinek kell eltartani, nem pedig a szülők új kapcsolatainak. (Ezen némiképp módosít(hat), ha a mostohaszülő és a gyermek egy háztartásban él, de ez még ekkor sem érinti a különélő szülő tdíj fizetési kötelezettségét.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 08:14

A kötelezettségét nem érinti - de annak megállapításához, hogy mennyit kell fizetnie, bizony számításba kell számítani az új házastárs jövedelmét is. Mivelhogy ő is köteles a tartásra.

Szóval ez a házassági vagyonszerződéses trükk nem működik. Más kérdés, hogy 25% alatti gyerektartást akkor se fognak megítélni, ha az a mostoha maga Demján.

(Az milyen már, hogy pénzes pasi lenyúlja a nőt, a gyereket, és még a gyerektartásra is levenné szerencsétlen lúzert?)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 08:15

Arról nem is beszélve, hogy a bíróság nem vehet figyelembe olyan bizonyítékot, amire hivatkoznak, de nem hajlandóak bemutatni.

elkeseredett # 2010.02.23. 08:22

Köszönöm a válaszokat - bár kicsit ellentmondanak egymásnak...
Kedves KBS!
1/ nem élnek "együtt", mert állítólag külön lakcímen (a férj a korábbi lakásában) élnek... (bár sokat van a feleségeméknél)A jelenlegi férj, nem kívánja "elém teríteni vagyoni, családi helyzetét". Megtartotta anyagi függetlenségét állítólag, pont azért, hogy én ne férjek hozzá. Egyébként a volt feleségem azt mondja, hogy én ne operáljak az ő férjének a vagyonával, csak azért, hogy kevesebbet kelljen fizetnem. De hát nem mindegy, mert így kevesebb jut a nagyobb gyerekeimnek (nappali egyetemisták)!
2/ Azt mondja a volt feleségem, hogy eltartani a gyereket amig élnek a szüleinek kell. Az, hogy a jelenlegi férje mit fog csinálni, ha nem leszünk mi szülők képesek eltartani a kicsit az már a jövő zenéje. Akkor majd eldönti az új apuka, ne aggódjak. De most nekünk kell (nekem pénzben, neki/k természetben) tehát a férjének az anyagi helyzetéhez nekem semmi közöm!
Mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 08:28

Ja, hogy nem élnek közös háztartásban? Akkor buktad.
(Ügyes.)

lacus623 # 2010.02.23. 21:15

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ. De minden kérdésemre ez vonatkozik, vagyis, hogy keverednek a közös vagyon és a különvagyon elemei? Ha pl. a korábbi eladott - elég értékes - saját telek és a saját pénz teljes egészében fedezi egy (kisebb) ház építését, akkor is megjelenik a közös vagyon?
Üdvözlettel NL

ObudaFan # 2010.02.24. 10:44

Akkor nem, de azért ezt bizonyítani, hogy az a teljes összeg arra lett fordítva, nem mindig egyszerű.

ancsa10 # 2010.02.24. 20:48

Tisztelt Kovács Béla Sándor !

Édesapám első házasságából van egy féltestvérem.

Kérdésem a következő :
Szüleim megtakarított vagyonukat Bankban kívánják elhelyezni ingatlan alapú befektetésben.
Amennyiben édesanyám nevén kötik le az összeget, édesapám halála esetén féltestvérem örököl-e ?

Üdvözlettel,
Ancsa

ObudaFan # 2010.02.25. 10:19

Örököl.

Sunshine_00 # 2010.04.04. 12:17

Kedves Fórumozók!

Szüleim tulajdonrésze a családi házunkban 1/4 - 3/4 édesapám javára. Már 35 éve házasok, ez idő alatt felújításokat (tetőcsere, ablakcsere, stb, 1 szobányi hozzáépítés) már végeztek a házon: egy ilyen esetben is elvileg még a mai napon is 1/4 - 3/4 a tulajdonrész (mint a tulajdoni lapon van), vagy azóta ez már közös vagyon lett, és 1/2 - 1/2 a tulajdonrész?

Keresztszüleimnél ugyanez a helyzet: ott keresztapám a 100%-os tulajdonos, de már 40 éve házasok. Ők nem épültek hozzá, minimális felújításokat végeztek a házon. A tulajdonjog itt hogyan oszlik meg ennyi év után is keresztanyám elvileg 0% tulajdonjoggal rendelkezik?

(házassági szerződést egyik esetben sem kötöttek)

Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2010.04.04. 14:06

A hozzáépítés miatt változhattak a tulajdoni hányadok, de azért 1/2-1/2 nem lett.

Pegasus # 2010.04.27. 15:59

Kedves Fórumozók!

2003 óta éltünk egy háztartásban párommal a szolgálati lakásomban. 2005-ben összeházasodtunk, 2006-ban a szolgálati lakást saját pénzemből megvettem(az ingatlan a nevemen van), most válunk, gyermekünk nincs.

  1. hogyan bizonyhatom a lakás különvagyoni jellegét?
  2. bent maradhat-e az ingatlanban a feleségem, ha ehhez nem járulok hozzá?
Pegasus # 2010.04.27. 15:59

Kedves Fórumozók!

2003 óta éltünk egy háztartásban párommal a szolgálati lakásomban. 2005-ben összeházasodtunk, 2006-ban a szolgálati lakást saját pénzemből megvettem(az ingatlan a nevemen van), most válunk, gyermekünk nincs.

  1. hogyan bizonyhatom a lakás különvagyoni jellegét?
  2. bent maradhat-e az ingatlanban a feleségem, ha ehhez nem járulok hozzá?
monalisa1 # 2010.04.27. 16:58

Azt kell tudnod bizonyítani hogy a lakás megvásárlásához volt SAJÁT pénzed, azaz nem házastársi közös pénzből történt a vásárlás. (Pl. régről bankszámlán gyüjtött saját pénz, esetleg örökségből a vételár mint különvagyon stb. tudná ezt hitelt érdemlően bizonyítani.)

A válást követően már csak mint szívességi lakáshasználó melyet bármikor megvonhatsz tőle, egyben mint tulajdonos ki is jelentheted a lakásból.

Azonban használati díj címén bizonyos összeget fizetned kell neki, vagyis "puszira" nem köteles üres kézzel távozni.

"Lisa"
laikus hozzászóló