Fantázia név használata Bt. esetében


ObudaFan # 2007.01.15. 17:15

Mások ezt üzleti célra nem használhatják akkor. Ez persze költségekkel jár, de akár a VPOP segítségét is lehet így kérni a hamisítók ellen.

ria212 # 2007.01.15. 09:57

Kedves Hozzászólók,

először is köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot.
ObudaFan, én is így gondoltam elsőre, hiszen szerintem nagyon sok olyan weblap vagy szolgáltatás van, aminek jól hangzó neve van és egy teljesen más névű cég üzemelteti vagy nyújtja az adott szolgáltatást.
Természetesen ahogy írtad valahogy kötni kell a céghez a dolgot például az interneten és az egyéb kommunikáció során.

Nem megtéveszteni akarom az üzleti partnereket, hanem ugyanazt a szolgáltatást egy jól csengő fantázianév mellé tenni, ami a weblap címe is lenne. Ezért nem szeretnék egy új céget alapítani, hanem a meglévő
cég működtetné a weblapot és szívesebben kommunikálnék egy könnyen megjegyezhető fantázianévvel.

Ha védjegyként bejegyeztetem a szókapcsolatot, akkor később ezt mások nem használhatják fel? Jól értelmezem, hogyha később külön céget szeretnék ezzel a névvel alapítani, akkor ezt bármikor megtehetem, mások pedig nem tudnak ezen a néven céget csinálni.

Köszönettel:
Ria

ObudaFan # 2007.01.13. 13:56

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Bármely cég használhat a terméke, szolgáltatása megjelölésére olyan márkanevet, amely nem azonos a cégnevével. Az a lényeg, hogy ezt a terméket, szolgáltatást a fogyasztók kötni tudják az adott céghez. Így jelen esetben a honlapon feltűnő helyen érdemes kiírni, hogy melyik cég, milyen székhelyen nyújtja a szolgáltatást. Ekkor persze az lehet a kérdés, hogy a versenytársak visszaélései ellen hogy a legkönnyebb eljárni, ehhez segítség, ha védjegyként lajstromoztatod ezt a bizonyos szókapcsolatot.

Dr.Attika # 2007.01.12. 14:30

Kedves Ria!
Van következménye. Megtéveszted az üzleti partnereidet. Analógia: Ha Kiss Bernadettnek hívnak és Kovács Ágnesként mutatkozol be, akkor többek között tévedésbe ejtesz embereket. Ezt a cselekményt - ha anyagi haszonszerzés is kapcsolóik hozzá-csalásként "honorálja" a Büntető Törvénykönyv".

ria212 # 2007.01.12. 13:37

Fantázia névvel szeretnék szolgáltatást nyújtani (tanácsadás) és a meglévő Bt.-m lenne a számlázó.
Tehát mondjuk Kiskakas Bt. vagyok és a neten Tojás Consulting vagy Kukori Center néven lennék jelen és hirdetném a szolgáltatásom, de a Kiskakas Bt. lenne a számlakiállító.
Ennek van-e bármilyen jogi következménye?
Ilyen esetben a Kukori Center nevet célszerű lenne levédetnem, hogy más cégnévként ne használhassa fel?
Mi ilyenkor a teendő, mit tanácsoltok?

Köszönettel:
Ria