Társasházi jog


kondorosi # 2014.07.18. 05:04

A gépjárműbeállóra nincs közös költség tartozás, mivel akitől vásároltam, a közös képviselet balfaszsága miatt, az fizette utánam 5 évig a közös költséget. A közös képviselő neki nem utalta vissza a pénzt, tőlem meg követeli. Vagyis a gépjárműbeállóért dupla közös költséget akar szedni. Jogos? És ráadásul a számlaszám se stimmel ahova be kéne fizetnem az elmaradt tartozást.
Magyarul le akar nyúlni a közös képviselet?

MajorDomus # 2014.07.17. 18:53

Kérd el a tételes költségelszámolást 5 évre visszamenőleg.

ObudaFan # 2014.07.17. 18:35

Azt a háznak kell igazolnia, hogy tartozásod van. Nyilván azt lehet tudni - szmsz, közgyűlési határozat alapján - hogy hogyan kell a közös költséget számolni, azt pedig tudod, hogy mennyit fizettél.

kondorosi # 2014.07.17. 15:18

Tisztelt Fórumozók!
A következőkben kérném a tanácsotokat, és véleményeteket.

Van egy gépjárműbeállóm, amit 2009 júniusában vásároltam. Ezt a közös képviselet felé bejelentettem és abban a tudatban éltem ez idáig, hogy a közös költséget is fizetem a gépjárműbeálló után, mivel minden évben megkaptam a hivatalos igazolásukat, hogy nincs közös költség tartozásom. Nemrég kézhez kaptam 2 levelet, az egyikben az volt írva, hogy 2009 április óta el vagyok maradva a gépkocsibeálló közös költségével és fizessem be az elmaradt összeget. (100 ezer ft)(ápriliban még nem is volt tulajdonomban a garázs). Illetve kaptam még egy egyenlegközlőt, amin tételesen fel volt sorolva a közös költség számítása és azon megállapítva,hogy 22 ezer ft túlfizetésem van.(ezen az értesítésen a gépjárműbeálló tartozásról nem volt szó, és az volt írva, hogy az egyenlegközlő pecsét nélkül is hiteles. A másik lapon ilyen nem volt. Kérdésem, hogy jogos-e a követelésük. És kihez fordulhatnék, mert véleményem szerint a könyvelésükben egy iszonyat nagy káosz uralkodik, ami megérne egy komplett vizsgálatot.
Sajnos az szvb tagokra nem számíthatok, mert olyan lakók akik a közös képviselet alkalmazásában állnak, mint ház karbantartó, villanyszerelő így elfogultak a közös képviselettel szemben.

Wildmann # 2014.07.17. 14:47

Kedves Lakótársak!

Hát én egy kicsit másképp látom a dolgot.

Én olyan társasházat vettem át ahol ugyanez volt a szituáció, mit önöknél.

Az ötletüket nem tartom rossznak, mint alap gondolat, de természetesen a végső megoldásig csiszolgatni kell még. Szerintem a társasház önkormányzatiságába ez simán belefér.

Javaslom, hogy ne a közös képviselő jelöltet válasszák meg erre a feladatra.
Valószínű, hogy zavaros vizeken nem tud/szeret hajózni (értsd: egy beállt társasházat jól vezethet, de addig nem jó amíg nem állt be a társasház.)

Azt pedig igen nehezen tudom elképzelni, hogy valaki ebből sikkasztást csináljon (hacsak a közös képviselő nem saját elhatározásából a társasház megkérdezése nélkül adja vissza önkényesen a pénzt).

Szerintem jó ötlet hogy a jogszerűséget és az igazságosságot végre egy útra tereljük. Mint mondtam mi már megcsináltuk ugyanezt egy 9 éve nem rendesen működő társasháznál. Persze nem tetszett mindenkinek. Fel is jelentettek miatta, majd ez a rendőrségen meg is szűnt, mert nemhogy alapos gyanút nem találtak, hanem olyat sem ami nem szabályszerű lett volna.

Ha szüksége van segítségre keressen nyugodtan.

Mufurc_nagyon # 2014.07.15. 12:05

Kedves Lakótársak!

A leírt mwgoldás a legrosszabb!

Az új közös képviselő a felszólítások/fizetési meghagyások után be tudja hajtani a tartozást kamatostúl.

Az igaz, hogy az öt éven túli tartozások nagy valószínüséggel elvesztek. (egy "gátlástalan" ügyvéd támaogatása mellett).

Viszont a kamat követeléssel egy részük visszajön ;-((

A "tunyacsáp" hozzáállás visszaütött;-(((((((


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.07.08. 17:48

Az ötlet úgy hülyeség, ahogy van!
Természetes hogy a hivatásos közös képviselő ezt nem vállalja fel, én sem tenném!

Megjutalmaznatok 4 évi közös költség összegével azt aki ék óta nem fizetett?

Csak azért mert van miből kifizetni?bizzátok rá az ügyet a hivatásos kezelőre, meg fogja oldani!
Amit nem tud behajtani, arra az összegre pereljétek be az előző közös
képviselőt! A hiány megtérül. Pont.

Az hogy nem lett felszólítva, nem indok a nem fizetésre.
Az utcán sincs kiírva, hogy nem lehet a piroson áthajtani, de próbáld csak meg!
Mindenben támogassák az új képviselőt, fel év alatt rendet csinál.

Lakótársak # 2014.07.08. 10:32

Szeretném a segítségeteket kérni egy bonyolult ügyben.
Egy 20 lakásos társasházban lakunk, amely 7-8 éve törvénytelenül működik.A köz.képviselő évek óta szóban lemondott. Ő sem volt szakember, csak egy lakó közülünk.7-8 éve nincs elszámolás, sem közgyűlés. A tulajdonosok egy része becsületesen fizeti a közös költséget, egy része hébe-hóba fizet, egy része 7 éve nulla Ft-ot fizet. Most akarnánk egy külső céget a köz. képviselettel megbízni, de mi lesz a régi tartozással jogilag? A banki számlatörténetek megvannak 5 évre is pontosan hiánytalanul. Egy lakó nem hivatalosan (magánszorgalomból) most utólag exel táblázatban megcsinálta megcsinálta az "elszámolást". Van 3 lakó akinek "nullás" az egyenlege, a többségnek néhány tízezer Ft. 5 lakónak 150-200 ezer Ft. a tartozása. Hogyan követelheti a ház a 6-7 éve fel nem szólított lakoktól az elmaradást? Ha nem fogadják el a követelést és bíróságra mennek, akkor azokkal szemben igazságtalan, akik nagyjából rendesen fizettek, illetve van olyan nagy tartozó, aki elismeri a tartozást és részletre hajlandó lenne fizetni. A leendő közös képviselő nem vállalja fel azt az ötletet, amit mi lakók kitaláltunk: Jóváírnánk minden tulajnak 4 év közös költséget: A nagy összegű bizonytalan behajtási sikerrel járó tartozások összezsugorodnának néhány tízezer Ft.-ra, a többség meg visszakapna pénzt a felújítási számla terhére.Ezt az ötletet írásba foglaltuk és több mint 50% aláírta már, de a leendő közös képviselő szerint jogszerűtlen, mert a felújítási alap sajnos a nem fizető lakóké is, és még sikkasztásért feljelenthetnek. Mi lehet a megoldás, hogy a rendesen fizető lakók kára nélkül oldjuk meg a problémát.A végin még a notórius nemfizetők megnyerik a pert is, mert nem lettek felszólítva 3 havonta, és évente nem készült elszámolás és felszólítás. Csakhogy ők is használták a közös infrastruktúrát: lépcsőházi világítás, frissen kifestett lépcsőház,számlavezetési banki költségek stb. Csakhogy van a felújítási számlán 1 millió Ft és azok akik nem fizetnek most minden munkát abból nekik is megcsináltassunk? Mit fogadhat el a bíróság: az egyik lakó fizet rendesen 20 éve bankszámláról, a másik meg eljátssza a tudatlant, hogy nem volt hivatalosan tájékoztatva a közös költségről, meg 5 éve nincs felszólítva. Ha ő nyeri meg a pert akkor kára lesz a rendes fizetőknek. Elfogadja e a bíróság egy házilag exelben vezetett, de banki számlatartozással alátámasztott követelést, ami már 5 éve is mínuszos egyenleggel indult? Vagy létezik-e, hogy a társasház feloszlatja magát, így a befizetők kivehetik -e a pénzüket a számláról? Az eredeti követelés ráadásul lehet, hogy behajthatatlan lesz, aki mondjuk már eladósodott más devizahiteles tartozás miatt, tehát nincs letiltható jövedelme.
Köszönöm segítségeteket.

MajorDomus # 2014.07.07. 19:09

Talán egy ilyen ítéletet be kellene ide szkennelni!

Mufurc_nagyon # 2014.07.06. 11:10

csiklónak
;-)))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Egyjogász # 2014.07.04. 14:59

Mi igaz?
Ki jajgat?
Mit köszönsz KBS-nek? (Nem is szólt hozzá ebben a topicban.)

A bónuszkérdés:
Mi a fasznak kell bemásolni ugyanazt a szöveget vagy tíz topicba?

Társasházi tulajdonos # 2014.07.04. 12:52

Ez így igaz!
Nincs miért jajgatni!
Köszönöm Kovács Béla Sándor

Többször merült fel vita arról, hogy a társasház vagy lakásszövetkezet ingatlan tulajdonosa, tagja milyen mértékben tekinthet be a társasház vagy lakásszövetkezet irataiba.
Több másodfokú bírósági ítélet is kimondta, hogy a társasházban vagy lakásszövetkezetben tulajdonnal rendelkező személyek teljes mértékben, korlátozás nélkül betekinthetnek a társasház vagy lakásszövetkezet irataiba és azokról - a másolási díj megfizetése ellenében - másolatokat kérhetnek. Ezen igényüket a társasház közös képviselője vagy intézőbizottsága, lakásszövetkezet esetében az igazgatóság vagy ügyvezető elnök (képviseleti jogosultsággal bíró személyek)jogszerűen nem tagadhatják meg.

PTK 3:3. § [A jogi személyek általános szabályainak alkalmazása]
(1) A jogi személy általános szabályait kell alkalmazni, ha e törvény az egyes jogi személy típusokkal kapcsolatban eltérően nem rendelkezik.
(2) A jogi személy általános szabályait megfelelően alkalmazni kell az e törvényben nem szabályozott típusú jogi személyre.
(3) Ha jogszabály nem jogi személy szervezeteket polgári jogi jogalanyisággal ruház fel, e jogalanyokra a jogi személyek általános szabályait kell megfelelően alkalmazni.

PTK. 3:23. § [Titoktartási és felvilágosítási kötelezettség]
(1) A vezető tisztségviselő a jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személy esetén a jogi személy alapítói részére köteles a jogi személyre vonatkozóan felvilágosítást adni, és számukra a jogi személyre vonatkozó iratokba és nyilvántartásokba betekintést biztosítani. A felvilágosítást és az iratbetekintést a vezető tisztségviselő a jogosult által tett írásbeli titoktartási nyilatkozat tételéhez kötheti.
(2) A vezető tisztségviselő megtagadhatja a felvilágosítást és az iratokba való betekintést, ha ez a jogi személy üzleti titkát sértené, ha a felvilágosítást kérő a jogát visszaélésszerűen gyakorolja, vagy felhívás ellenére nem tesz titoktartási nyilatkozatot. Ha a felvilágosítást kérő a felvilágosítás megtagadását indokolatlannak tartja, a nyilvántartó bíróságtól kérheti a jogi személy kötelezését a felvilágosítás megadására.

Mufurc_nagyon # 2014.07.03. 19:47

Kedves Tématársak!

A közös képviselőnek meg a második hónap után indítani a felszólítást a tartozó felé, majd a harmadik hónapban az ingatlant megterhelni a tulajdonilapján és megindítani a fizetésimeghagyást.

Amennyiben ezt elmulasztja, kérvényezni a helyi jegyzőnél a társasház működését vizsgálja felül és jogsértés esetén indítson pert a jogsértés megszüntetése érdekébe és kérja a bíróságot a képviselet szankcionálására.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.07.03. 18:25

(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.

Jobb ha megegyeztek a részletfizetésben.
A társasház tartozását a mindenkori tulajdonosoknak kell kifizetni.

Gittka # 2014.07.02. 18:56

Tisztelt Fórumozók!

Csak azt szeretném közölni, hogy mi történt azóta, amióta vázoltam az esetemet. A közös képviselő, akivel megbeszéltem, hogy utánanéz annak, hogy mennyire jogos a társasház 2011-2012. évi gáztartozásának követelése és aki megígérte, hogy a következő fogadóórán erről tájékoztat az ígéret helyett jogi útra terelte az ügyet és a társasház ügyvédjével fizetési felszólítást küldött, hogy fizetési meghagyásos, majd végrehajtási eljárást kezdeményez ellenem, ha nem fizetem ki 8 napon belül a tartozást.
Én felvettem a kapcsolatot az ügyvéddel telefonon, és
email-ben is leírtam neki, hogy mit kifogásolok. Úgy éreztem, hogy a közös képviselő félretájékoztatta.
Nem tudom, hogy mi lesz ennek a vége.

Köszönöm az eddigi segítséget és várom építő jellegű hozzászólásaikat.
Gittka

MajorDomus # 2014.06.25. 19:15

Óvónéni

Rosszul tudod!

Olvasd el a bérleti szerződésedet.
Nem vagdalkozom, csak az a gond, hogy te még a szocializmusban élsz,
Ahol mindenki az államtól meg a tanácstól várta a gondjai megoldását.

Az önkormányzati bérlakások mindegyikében a bérleti szerződésben a karbantartás javítás a bérlő feladata.

Azt meg kell érteni hogy a tulajdonát képező lakás után az önkormányzat fizeti meg a közös költséget.
Vagyis a lakásod után az önkormányzat legalább 7-8 ezer Ft közös költséget fizet a Társasháznak amiben laksz, attól függ persze hol a lakás.
Az általad fizetett lakbér felét!
A fennmaradó összegből nem telik lakás felujitásra.

Nem beszélve arról hogy az általad használt berendezések javitása és karbantartása nem az ő feladata.

Az ablakcsere felújítás, az a tulajdonos feladata. Ha van rá pénze.

Azon ne csodálkozz ha neked nincs
Pénzed akkor a tulajdonosnak sincs.

Az járható út hogy megbeszéled az önkormányzattal hogy kicseréled az ablakot s addig nem fizetsz lakbért.

Óvónéni # 2014.06.25. 06:37

Majordomuska!!!!!
És szerinted mint egyedűlálló 57.000 rokkantsági ellátásból 13.700családiból én mindezt fedezni tudom?
Az előzményeket nem tudod ne vagdalkózzál.Igen elvárnám
mert Én nem ingyen lakom itt és ugy tudom a bérbeadó köteles a javításokat esetleg cseréket megoldani.

Mufurc_nagyon # 2014.06.25. 05:30

Kedves Tématársak a sortartásos kivetésben;-)))

A csúsztatás... csúsztatás.

Mikor is kezdődött a fizetés elmaradás
2007.
Most 2014 van.
Ugyan nem került szóba csak feltételezhető, hogy az évek során az elmaradókkal szemben nem indult fizetési meghagyás.
Három év alatt a fellebbezések mellett is elárverezik a lakást.

Mivel információnk erről nincs, csak találgathatunk.

Az ütk. csak úgy, közgyűlési határozat nélkül, jogszerűen nem emelhet közösköltséget.

Ha megtette, akkor máris jogszabályt sértett.
Ha nem terhelte meg a tulajdoni lapot már is jogszabályt sértett.

Ha nem hívta fel a tulajdonosok figyelmét a fizetési fegyelem csökkenésére, akkor már is jogszabályt sértett.
Természetesen ez csak a teljesség igénye nélkül.
Egy kis helyszíni kutakodás után talán bővülne a kör.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.06.24. 17:41

Óvónéni

Talán olvasd el a bérleti szerződésedet. Abban az áll hogy minden a Lakással kapcsolatos javítás karbantartás a bérlő feladata.

Elvárnád hogy az önkormányzat ereje ki a szőnyeget amit a te használatod következtében ment tönkre.

Cseréljen ablakot abból a nevetséges lakbérböl amit fizetsz?
Egy kétszobás lakásnak a közös költsége 11.000 Ft és a sajátjában lakik!

Ha a városban keresel alberletet
Az 1000 ft/m2! Egy kétszobás lakásnak 45-50 ezer Ft a bérleti dija,
Úgy hogy a bérlõnek 5 évente festetnie kell.

Adj hálát az égieknek, hogy önkormányzati bérlő lehetsz.

Óvónéni # 2014.06.23. 20:17

Tisztelt Fórumozok!
1984-től a mai napig egy két szobás lakásban lakok a
17éves lányommal mint bérlő.Ez idő alatt az önkor-
mányzat semmiféle jyavitást, cserét nem csinált ki-
véve az egyedi fűtést a lakbért már 17.445 forintra
emelték,de semmi féle javítást,nem végeztek.Az ablakok
tönkre mentek a linoleum ,szönyeg 100éves nekem meg
nincs annyi pénzem hogy bármi javítást végeztessek
rokkant járadékot kapok és a 13.700 családit ez még
megélhetésre is kevés nem még ilyen kűlön kiadásokra.
Kérdésem az.Nem az Önkormányzat feladata lenne minden-
féle javítás mivel Ő a tulajdonos Én csak bérlő vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2014.06.23. 19:21

Én csak arra lennék kíváncsi mi az a sok jogszabály amit a közös képviselő megsértett?

Mikor a tartozást a társasház mint a szolgáltatás megrendelője halmozta fel, s az a tulajdonosok nemfizetésének következménye.

Mégis kinek kellene kifizetni?
A jegyzőnek?

Az más kérdés, hogy ha az szmsz
Lehetővé teszi, akkor a nemfizetőkre
Terhelni a többiek által,, megelőlegezett,, tartozás törlesztést.

Gittka

Nem érdemes pereskedni, mert minden fórumon elveszited.

ragyasdezso # 2014.06.23. 13:42

ObudaFan
Azért nem tudja behajtani mert a bank visz mindent és letiltási lehetőség sincs munkahely hiányában!

Mufurc_nagyon
Már megint hülyeségeket írsz! A közös képviselőnek kötelessége a ház pénzügyi fizetőképességének a fenntartása, és a sortartásos kezességből következőleg helyesen cselekedett.

Gittka
Ha nem fizetik be az elmaradást a gázszolgáltató elviszi a reduktort és se fűtés, se meleg víz!

Mufurc_nagyon # 2014.06.23. 11:34

Kedves Gittka!

A megoldást megadta az előttem szóló.

Én a területi jegyzőhöz fordulnék.
A képviselet (ütk.) eljárása sok jogszabályt sért és nem csak az ön problémája.
Kérje a társasház jogszerű működését felülvizsgáló eljárást.

Jogosan tagadja meg a magasabb befizetést.
Amennyiben a társasház perelni, a kereset elutasítása valószínűsithatő. (amennyiben a tényvázlat pontos)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ObudaFan # 2014.06.23. 11:11

A nem fizetőkön kellene behajtani. Mivel tulajdonostársak, így aztán van ingatlantulajdonuk, tehát fedezet is van. Miért nem hajtja be a társasház?

Gittka # 2014.06.20. 18:53

Tisztelt Fórumozók!
2012. december 17.-én költöztem jelenlegi társasházi lakásomba. A lakásvételi szerződésben az áll, hogy per és tehermentes, költségeit 2012.december 15.-től viselem.
A közös képviselő szerint tavaly májusban derült ki, hogy a társasház több mint 4 millió Ft-tal tartozik a gázszolgáltatónak, amit 2007. óta halmozott fel a nem fizető lakótársak miatt. Ekkor azt gondolta, hogy ezt a tartozást felosztja az összes lakó között és beépítette a közös költségbe, a maradványt pedig az ideibe. Gyakorlatilag aki eddig is fizetett, az fizethet a nem fizető lakótársak helyett is. Erről viszont elfelejtett tájékoztatni. Ez az idén mérlegkészítéskor derült ki, amikor megkaptam a tavalyi évi közös költség elszámolást.
Amikor ezt szóvá tettem, azt mondta, hogy megörököltem a társasház adósságát. Ilyet még nem hallottam, én úgy tudom örökölni csak rokonoktól szokás.
Az lenne a kérdésem, hogy ez jogos eljárás-e, kinek kell kifizetni a társasház 2007. óta felhalmozott tartozását, nekem az új lakónak, aki az adott időszakban nem lakott ott, esetleg az előző lakót terheli, egyáltalán mit lehet ilyenkor tenni, kihez lehet fordulni.